Starttiraha on tuki aloittavalle yrittäjälle
Yrittäjän tai yrittäjäksi haluavan on mahdollista hakea valtion myöntämää starttirahaa yrityksen aloittamis- ja vakiinnuttamisvaiheeseen. Starttiraha on tarkoitettu nimenomaan turvaamaan yrittäjän toimeentuloa yritystoiminnan alkuvaiheessa, kun toiminta ei vielä ole vakiintunutta ja kassavirta voi olla vielä hyvinkin epäsäännöllistä.
Huomionarvoista starttirahassa on se, että kyseessä on tuki, ei takaisin maksettava laina. Starttirahan niin ikään saa yrittäjä käyttää aivan itselleen parhaaksi katsomallaan tavalla: sillä voi vaikkapa maksaa asumiskustannuksia, ostaa ruokaa tai käyttää yrityksen markkinointikuluihin. Starttiraha on siis yrittäjän henkilökohtainen tuki eikä yritystoiminnan tulo, joten sitä ei kirjata yrityksen kirjanpitoonkaan.
Starttiraha on kuitenkin harkinnanvarainen etuus, joka myönnetään hakemuksen perusteella ja sen saamiseksi on täytettävä tietyt edellytykset. Starttirahaa myönnettäessä tarkastellaankin muun muassa seuraavien kriteerien täyttymistä:
- Yritystoiminnan päätoimisuus – sivutoimiseen yritystoimintaan ei starttirahaa myönnetä.
- Yritystoiminnan kannattavuus – kannattavuuden voi osoittaa esimerkiksi huolellisella ja perusteellisella liiketoimintasuunnitelmalla.
- Yrittäjyyteen riittävät tiedot ja taidot – suorittamalla esimerkiksi TE-palveluiden tarjoaman yrittäjyyskurssin voi osoittaa, että on hankkinut riittävästi osaamista yritystoiminnan pyörittämiseen.
- Tuen tarpeellisuus – tukea ei voi saada silloin, jos toimeentulo on turvattu jollain muilla tuilla tai yritystoiminnastaan saakin heti riittävän suuren ja vakaan tulonlähteen.
- Paikallisen kilpailun vääristyminen – et siis välttämättä saa starttirahaa perustaaksesi kahvilan tai kampaamon, jos sellaisia löytyy saman kadun varrelta jo useita.
Yksi tarkasteltavista kriteereistä on myös se, että yritystoiminta aloitetaan vasta starttirahan myöntämisen jälkeen. Tähän on kuitenkin poikkeus: starttirahan voi saada myös siihen, että sivutoiminen yrittäjä laajentaa yritystoimintaansa päätoimiseksi. Niinpä starttirahaan voi olla oikeus, vaikka yritystoiminta olisikin aloitettu jo aikaisemmin. Muutenkin tuen tarve tarkastellaan hyvin yksilöllisesti, joten mahdollisuus starttirahaan kannattaa selvittää perusteellisesti, vaikka itse epäilisikin jonkin kriteerin täyttymistä.