Näin jaat menot parisuhteessa
# Talouden hallinta

Päivitetty:

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Rahat parisuhteessa – miten menot kannattaa jakaa?

Parisuhteessa yhdistyy usein kaksi erilaista tapaa käyttää rahaa. Niin tärkeää kuin raha onkin, harva puhuu siitä ensitreffeillä. Kissa kannattaa kuitenkin nostaa pöydälle ennemmin tai myöhemmin.

Parisuhde ja raha kulkevat käsi kädessä lähes jokaisessa elämänvaiheessa. 

Raha korostuu esimerkiksi silloin, jos päätätte laittaa hynttyyt yhteen, muuttaa saman katon alle, mennä naimisiin tai hankkia lapsia yhdessä. Nämä ovat tilanteita, joissa rahasta kannattaa ja myös täytyy puhua.

Toinen teistä saattaa olla höveli rahankäyttäjä, kun taas toinen haluaa laskea roposia excelin kanssa. Miten tällöin on mahdollista elää taloudellisesti tasapainoista elämää ilman jatkuvia riitoja rahasta?

Moni seurusteleva pohtii erityisesti, miten jakaa menot parisuhteessa. Onko reilumpaa, että enemmän tienaava maksaa suuremman osan menoista? Miten yhteiset menot jaetaan käytännössä?

Miten keskustella rahasta parisuhteessa? Ota raha puheeksi varhaisessa vaiheessa

Ensitreffit on usein ensimmäinen tilanne, jossa raha nousee valokeilaan. Kumpi maksaa elokuvaliput tai ravintolalaskun?

Moni treffailija kokee nämä tilanteet vaivaannuttavina, eikä ihme, sillä onhan toinen osapuoli ja hänen taloustilanteensa vielä tuntematon. Toisaalta nämä tilanteet voivat avata oven laajempaan keskusteluun. Mitä treffikumppani arvostaa elämässä? Mitkä ovat hänelle tärkeitä arvoja?

Samalla myös tasa-arvoon liittyvät kysymykset voivat nousta esille. Tänä päivänä ei ole esimerkiksi itsestäänselvyys, että mies maksaisi ravintolalaskun tai nainen jäisi hoitamaan lapsia kotiin. Millaisia tasa-arvoon liittyviä ajatuksia teillä on?

Raha on niin olennainen osa elämää, että siitä puhumista ei kannata vältellä. Jos näkemyksenne, arvonne ja tottumuksenne eroavat huomattavasti toisistaan, ongelmia voi ilmetä ennemmin tai myöhemmin.

Hyviä kysymyksiä ensitreffeille tai suhteen alkutaipaleelle:

  • mitä raha sinulle merkitsee?
  • oliko lapsuudessasi taloudellisesti tiukkaa?
  • miten lapsuuden perheessäsi suhtauduttiin rahaan?
  • mihin yleensäkin käytät rahaa arjessasi?
  • millaista palkkaa saat?
  • tykkäätkö säästää rahaa?
  • millä tavalla käytännössä säästät rahaa?
  • jääkö sinulla kuun lopussa ylimääräistä rahaa käytettäväksi?
  • onko sinulla velkoja?
  • miten aiemmin olet jakanut menot parisuhteessa? Toimiko se?

Lapsuudesta opittu tapa määrittää usein rahankäyttöä

Raha-asiat seuraavat meitä usein lapsuudesta aikuisuuteen. Jos lapsuutesi on ollut niukkaa, varovaisuus saattaa seurata myöhemmässäkin elämässä. On ymmärrettävää, että tällöin kumppanin tuhlailevalta vaikuttava elämäntyyli saattaa ärsyttää. 

Voi olla, että parisuhteen tuhlailevan osapuolen lapsuudessa oli paljon rahaa, ja sen käyttäminen holtitonta. Siksi tili saattaa vielä aikuisiällä olla nollilla joka kuukauden lopussa, vaikka palkka olisi hyväkin.

Säästeliään takaraivossa sen sijaan saattaa kolkutella pelko rahan menettämisestä. Jos vanhempien suusta pääsi usein lauseet “ei ole varaa” tai “elämä on yhtä kituuttamista”, lausahdukset syöpyvät helposti lapsen mieleen. 

On hyvä tietää, että uskomuksia ja vanhoja käsityksiä on mahdollista päivittää aikuisiällä. Kun vanhat talouteen liittyvät uskomukset on murrettu, parisuhdekin voi soljua paremmin eteenpäin.

Käytännön ratkaisuja menojen jakamiseen parisuhteessa

Jotta suurimmat riidat rahasta on mahdollista välttää, on hyvä suunnittelu avainasemassa. Kun talouden pelisäännöt ovat molemmille osapuolille selvät, arki sujuu helpommin. 

Alussa on tärkeintä olla perillä yhteisten menojen määrästä. Laskekaa, paljonko teillä on pakollisia kuluja kuukausittain ja kirjatkaa ne ylös. 

Tässä vaiheessa kannattaa huomioida myös pienempiä arkisia seikkoja, kuten ruokavalio, ja löytää taloudessa tasapaino niiden suhteen. Esimerkiksi gluteenittomuus maksaa usein enemmän, ja vegaani ei välttämättä mielellään kustanna puolisonsa liharuokia arvomaailmansa vuoksi.

Menojen jakamiseen parisuhteessa on useita eri tapoja, ja riippuu teistä itsestänne, mikä tapa soveltuu teille parhaiten. Voitte myös soveltaa eri tapoja vapaasti. Kulujen seurannassa voivat auttaa erilaiset sovellukset, kuten WeShare, Splitwise, Cost Split ja Mobilepay.

Esittelemme seuraavaksi 6 erilaista tapaa jakaa menot parisuhteessa. Valitkaa kumppaninne kanssa teille sopivin muoto hoitaa raha-asioita.

1. Omat tilit ja yksi yhteinen tili

Huolehditte omista menoistanne, mutta yhteiset ruokaostokset, laskut ja asumisen kulut menevät yhteiseltä taloustililtä. 

2. Kokonaan yhteiset tilit

Maksatte parisuhteen kulut ja omat menot yhteiseltä tililtä. On tärkeää, että olette perillä, mihin kaikkeen yhteiseltä tililtänne menee rahaa.

3. Omat tilit ja kaikkien menojen puolitus

Puolitatte tasan kaikki menot, kuten kauppaostokset, laskut, vuokran, bensat ja lainanlyhennyksen.

Tämä tapa toimii, mikäli tulonne ovat samaa suuruusluokkaa. Joudutte siirtelemään rahaa toinen toisillenne maksujen mukaan, mutta tavasta tulee nopeasti rutiini.

4. Enemmän tienaava maksaa suuremman osan menoista

Enemmän tienaava osapuoli maksaa suuremman siivun yhteisistä menoistanne. 

Huolehtikaa kuitenkin, että myös vastuut jakautuvat tasan; kaupassa käynti on paljon työläämpää kuin verkkopankissa laskujen maksaminen muutamalla napin painalluksella.

5. Sovellettu menojen puolitus

Jos sinä maksat vaikkapa auton vakuutusmaksut ja lapsen päivähoitomaksun, puolisosi maksaa ruokakauppaostokset ja asuntolainan lyhennyksen. Tällöin menot menevät suurin piirtein tasan, mutta rahoja ei tarvitse siirrellä ja miettiä sen kummemmin.

6. Tietty prosenttiosuus tuloista yhteiselle tilille

Lisäksi yksi hyvä tapa on laittaa omista tuloista vaikka 30 prosenttia yhteiselle pankkitilille. Tämä toimii erityisen hyvin silloin, jos tulonne poikkeavat paljon toisistaan.

Kun yhteisiin menoihin tarkoitettu osuus on suhteutettu tulotasoosi, et esimerkiksi työttömänä joudu maksamaan kohtuuttomasti yhteisiä menoja parisuhteessa. Tällöin sinulla jää rahaa myös omaan käyttöön.

Taloudellinen puskuri parisuhteessa

Monella suomalaisella ei ole säästössä yhtään rahaa. Jos säästöjä ei ole, yllättävät elämäntilanteet voivat kaataa talouden nurin. 

Arkisten menojen lisäksi olisikin hyvä sopia, että säästätte pariskuntana myös taloudellista puskuria ennakoimattomien menojen rahoittamiseksi. Taloudellisen puskurin tulisi kattaa vähintään kahden kuukauden menot

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että puskurirahastossa olisi hyvä olla noin kahden tai kolmen kuukauden nettopalkkatulot. Jos palkastasi jää käteen esimerkiksi 2 200 euroa, kahden kuukauden nettopalkkatulot ovat tällöin 4 400 euroa. 

On tärkeää, että kummallakin jää rahaa myös omaan elämään ja säästöihin. Se on hyvinvoinnin ja myös itsemääräämisoikeuden kannalta tärkeää.

Raha on läsnä koko elämän – huomioi eri elämäntilanteet talouden näkökulmasta

Rahasta kannattaa puhua aina uudestaan, kun elämäntilanteenne muuttuu.

Yhteenmuutto on usein ensimmäinen suurempi asia, jolloin talous ja parisuhde joutuvat tarkasteltavaksi. Jos toinen omistaa jo omistusasunnon, maksaako toinen osapuoli vuokraa asunnosta, vai katsotaanko yhdessä uusi koti?

Jos joudut työttömäksi, voi olla hyvä keskustella, voisiko puoliso maksaa sen aikaa hieman enemmän joitakin menoja. Tai voisitteko karsia osan yhteisistä menoista, jotta sinullakin on varaa maksaa niitä?

Jos ajaudut talousongelmiin, ole avoin. Velkojen salailu aiheuttaa valtavasti ahdistusta, joten puhu ääneen, vaikka tuntisitkin häpeää. On tärkeää, että kumppanisi ymmärtää, mistä kiikastaa.

Lapsen syntymä on mullistava tapahtuma myös talouden näkökulmasta, ja rahasta riitely ei ole mukavaa heti lapsen maailmaan tulon jälkeen. Miten hankinnat jatkossa toteutetaan? Entä päivähoitomaksut? 

Myös avioliiton satamaan lipuessa raha-asioista on hyvä keskustella. Pitäisikö sopia avioehto? Mitä avioehtoon kuuluu? Elämä on arvaamatonta, joten avioehdosta keskusteleminen varhaisessa vaiheessa on tärkeää.

Eläkkeelle jäänti tiputtaa reilusti pariskunnan tuloja. Vaikka yhteistä elämää on usein jo tässä vaiheessa takana ja rahankäyttötavat selvillä, kannattaa kuitenkin varmistaa, että olettehan samalla viivalla raha-asioiden suhteen. 

Myös puolison kuolema voi herättää talousasiat taas pintaan. On suositeltavaa, että keskustelette perintöasioista hyvissä ajoin. Osa tekee testamentin elinaikanaan, jotta asiat eivät jäisi epäselviksi oman kuoleman jälkeen.

Raha-asiat liittyvät olennaisesti myös unelmiin. Jos haaveilet vapaa-ajan asunnosta, mutta puolisosi ei, voi olla hankala sovittaa unelmat yksiin. Olisikin tärkeää keskustella, mitä unelmat teille merkitsevät, jotta voitte kulkea yhdessä niitä kohti.

Yhteenveto

Kun luotat kumppanisi rahankäyttöön ja hän sinun, olette hyvällä tiellä. Asioista on kuitenkin tärkeää keskustella, mikäli teitä mietityttää, onko rahankäyttö oikeudenmukaista. Keskustelu on usein paras lääke parisuhteessa!

On olemassa useita erilaisia keinoja jakaa menot parisuhteessa. Voitte kokeilla eri tapoja ja löytää siten niistä itsellenne toimivimman.

Parisuhteen kulmakivi on luottamus – myös talousasioissa. Siksi esimerkiksi talousongelmista kannattaa puhua ääneen, jotta salailu ei johda suurempiin ongelmiin suhteessanne.

Vaikka raha ja parisuhde kulkevat käsi kädessä, raha on vain yksi osa-alue suhteessa. Rakkaus on ihana asia, jota ei kannata pilata riitelemällä rahasta!

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Ajankohtaista