Puhelinliittymät kannattaa kilpailuttaa

Puhelinliittymä löytyy vertailun avulla – määräaikaiset liittymät on hyvä kilpailuttaa

Puhelinliittymien vertailu on usein varmin tapa päästä selville, mikä olisi itsellesi sopivin ja halvin puhelinliittymä. Etenkin määräaikaiset liittymät on hyvä kilpailuttaa ennen sopimuskauden päättymistä.

Kilpailu suurimpien puhelinoperaattoreiden välillä on kovaa, ja se näkyy myös liittymien hinnoittelussa. Asiakkaan tarpeet eivät aina pysy tuoksinassa mukana. Mitä voit tehdä helpottaaksesi tilannetta?

Määräaikaiset puhelinliittymät ovat tulleet jäädäkseen

Puhelinliittymiä on kahdenlaisia, määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia. 

 1. Toistaiseksi voimassa oleva puhelinliittymä on voimassa niin kauan kuin itse haluat.
 2. Määräaikainen puhelinliittymä puolestaan on voimassa vain tietyn ajan, esimerkiksi 12 kuukautta, minkä jälkeen sen hinta nousee ja liittymä vaihtuu toistaiseksi voimassa olevaksi.

Liittymän päivittäminen tulee usein ajankohtaiseksi, kun määräaikaisuus lähenee loppuaan. Monelle asiakkaalle olisi yksinkertaisempaa jäädä tutulle operaattorille, ja oletuksena saattaa olla, että operaattori tekisi hänelle myös hyvän tarjouksen. Näin ei useinkaan ole. 

Monet kuluttajat ovat nimittäin törmänneet tilanteeseen, jossa nykyinen operaattori ei tarjoa uutta edullista jatkotarjousta sopimuskauden päätyttyä – ennen kuin asiakas vaihtaa operaattoria. Tämän jälkeen alkaa paikoitellen ärhäkäskin kamppailu asiakkuuden saamisesta takaisin, ja toisinaan tarjotaan jopa lahjakortteja.

Nykyisen puhelinoperaattorin myyjä saattaa myös soittaa sopimuskauden loppupuolella ilmoittaen, että alkuperäinen hinta on päättymässä, mutta asiakkaalle tarjotaan jonkin verran nopeampaa nettiyhteyttä parin euron lisähintaan. Kuluttaja kuitenkin äänestää usein lompakollaan, jolloin liittymän vaihtaminen voi olla edullisempi vaihtoehto.

Moni kuluttaja haluaisi löytää edullisen toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen. Sellaista tuntuu kuitenkin olevan mahdoton löytää operaattoreiden tarjonnasta, jolloin monet kuluttajat joutuvat tyytymään määräaikaisiin sopimuksiin – ja ne ovat tulleet jäädäkseen.

Puhelinliittymien markkina on kuluttajalle sekava 

Muihin maihin verrattuna Suomessa on pienet puhelinliittymämarkkinat ja palveluntarjoajia vain kourallinen. Liittymiä voi solmia Elisan, Telian, DNA:n ja Moi Mobiilin sekä suhteellisen uuden tulokkaan Globetelin kanssa. Suomen puhelinverkot omistaa Elisa, Telia ja DNA. 

Kun palveluntarjoajien valikoimaa käy läpi, herää monia kysymyksiä. Osa operaattoreista tarjoaa edelleen määräaikaisia liittymiä, osa on luopunut niistä kokonaan. Sen sijaan tarjotaan sopimuksia, jotka ovat ensimmäisen 12 kuukauden ajan edullisia, mutta sen jälkeen kuukausihinta nousee noin viidellä eurolla.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) mielestä puhelinliittymien markkinat ovat kuluttajille liian sekavat, ja kilpailukykyisten tarjousten saaminen on hankalaa, kerrotaan Ylen joulukuussa 2020 julkaistussa artikkelissa. Puhelinliittymä on välttämättömyys lähes jokaiselle, minkä vuoksi myös hinnan tulisi KKV:n mukaan olla kohtuullinen.

Ilmiö, jossa operaattori tekee paremman tarjouksen nykyiselle asiakkaalleen vasta silloin, kun asiakas on vaihtanut palveluntarjoajaa, ei paranna KKV:n mukaan asiakastyytyväisyyttä tai lisää helppoutta, päinvastoin – tilanne aiheuttaa kuluttajalle turhaa ajankulua ja vaivaa.

KKV:n mukaan olisikin suotavaa, että puhelinoperaattoreiden nykyiset asiakkaat saisivat saman kilpailukykyisen tarjouksen kuin uudet asiakkaatkin, jotta palvelu olisi tasa-arvoinen kaikille.

Nykyinen tilanne suosii kilpailuttajia ja aktiivisimpia kuluttajia, kun taas ikäihmiset, uskolliset asiakkaat ja passiivisemmat kuluttajat jäävät paitsioon.

Puhelinliittymät kannattaa kilpailuttaa – miten se tapahtuu?

Tällä hetkellä puhelinliittymän kilpailuttaminen ja vertailu onkin ainoa tapa olla maksamatta liikaa liittymästään ja löytää itselle sopivin tarjous.

Jos vanha liittymäsi ei enää vastaa toiveitasi ja tarpeitasi, se kannattaa päivittää. Kilpailuttamisen avulla saat selville, kannattaako puhelinliittymä säilyttää nykyisellä operaattorilla vai tarjoaako toinen operaattori parempaa ja edullisempaa sopimusta.

Puhelinliittymien kilpailuttaminen ja vertailu saattaa tuntua haastavalta, vaikka operaattoreita onkin Suomessa vain muutama. Eri operaattoreilla on kuitenkin useita erilaisia liittymävaihtoehtoja, joiden kartoittaminen on aikaa vievää ja myös haastavaa. 

Seuraavien kysymysten avulla sopivan puhelinliittymän kartoittaminen voi olla helpompaa:

 • onko soittaminen sinulle tärkein ominaisuus vai surffailetko enimmäkseen netissä?
 • etsitkö kokonaan uutta liittymää vai päivitätkö nykyistä liittymääsi? 
 • onko kotonasi langaton verkkoyhteys vai pitäisikö liittymässä olla hyvä netti, jolla voit hoitaa esimerkiksi etätyöskentelyn?
 • etsitkö 5g-puhelinliittymää?
 • katsotko paljon videoita puhelimelta, jolloin netin tulisi olla riittävän nopea?
 • matkusteletko paljon ulkomailla?
 • mikä on kuukausittainen budjettisi puhelinliittymälle?

Kun tarpeesi ovat selvillä, voit kilpailuttaa puhelinliittymäsi itse tai käyttämällä esimerkiksi Sortterin puhelinliittymien vertailua.

Sortterin avulla vertailet puhelinliittymät seuraavasti:

 1. siirry Sortterin puhelinliittymien vertailuun
 2. voit valita rajauksia vasemmalla puolella olevista valinnoista. Voit valita esim. rajattoman puheajan tai rajattoman netin
 3. järjestä tulokset suosituimman tai halvimman kuukausimaksun mukaan
 4. vertaile eri operaattoreiden hintoja ja liittymien sisältöjä
 5. kun löydät mieleisesi liittymän, klikkaa “Valitse”-paniketta, jolloin siirryt operaattorin sivuille täyttämään tietosi
 6. liittymän vaihdon yhteydessä voit säilyttää nykyisen numerosi ilmoittamalla siitä operaattorille.
 7. irtisanomisen jälkeen vanha liittymäsi on voimassa vielä noin kaksi viikkoa.
 8. huolehdi, että sinulla ei ole voimassa olevaa määräaikaista puhelinliittymää, joka voi estää kilpailuttamisen ja operaattorin vaihdon.

Helpota puhelinliittymän kilpailuttamista Sortterin vertailulla

Puhelinliittymien vertailu on usein varmin tapa päästä selville, mikä olisi itsellesi sopivin ja halvin liittymä.

Sortterin puhelinliittymien vertailussa ovat mukana tunnetuimmat puhelinoperaattorit: DNA, Telia, Saunalahti, Elisa ja Moi Mobiili. Vertailu on tehty sinulle helpoksi, sillä olemme koonneet operaattoreiden tarjoamat hinnat ja liittymien ominaisuudet saman sivuston alle.  

Voit vertailla liittymiä hinnan tai liittymän suosion mukaan. Valittuasi itsellesi sopivimman liittymän, voit siirtyä tekemään sopimuksen operaattorin omille nettisivuille.

Kilpailuta uusi liittymä tai vaihda edullisempaan jo tänään.