Lainaa netistä – turvallisesti ja helposti

Onko turvallista hakea lainaa netistä?

Useimmat pankit myöntävät lainaa netissä – moni miettii yhä, että onko lainan hakeminen netissä varmasti turvallista.

Maailma on jo vuosia sitten siirtynyt nettiaikaan, ja koronapandemia lisäsi verkkoasiointia entisestään. Tänä päivänä useat arkiset palvelut, kuten apteekkikäynnit, vaateostokset ja lääkärin tapaaminen hoituvat verkossa. Monet kuluttajat tekevät jopa arkipäivän ruokaostoksensa internetin välityksellä.

Myös pankit ovat myöntäneet lainaa netissä jo pidemmän aikaa. Itse asiassa suuri osa Suomessa toimivista pankeista myöntää lainaa vain netissä, eli niillä ei ole lainkaan konttoria, missä asioida. Lisäksi monille tutut pankit, kuten S-Pankki tai OP myöntävät nykyään lainaa netissä, jolloin asiointia konttorissa ei tarvita.

Koronapandemian tasaantuminen on palauttamassat suomalaisten uskon talouteen, ja moni suunnitteleekin hakevansa lainaa. Kuluttajana saatat kuitenkin pohtia, onko turvallista hakea lainaa verkon välityksellä, kun puhutaan suurista summista rahaa. Lisäksi joudut luovuttamaan pankille paljon omia henkilötietojasi, joten on normaalia olla huolissaan.

Mistä merkeistä tunnistat luotettavan pankin?

Luotettavan pankin tunnistaminen ei vaadi harjaantunutta silmää. Kuluttajan on kuitenkin hyvä olla tietoinen liikkeellä olevista huijareista ja osata tunnistaa luotettavat pankit ja rahalaitokset.

Koronapandemian myötä työttömyys lisääntyi rymisten ja monet pankit kiristivät lainan myöntämisen kriteereitä. On raportoitu, että luottomarkkinoille on ilmaantunut ulkomaalaisia toimijoita, jotka tekeytyvät lainanantajiksi ja pyrkivät käyttämään kuluttajien ahdinkoa hyväkseen huijaamalla heiltä rahat.

Vuoden 2020 lopulla Euroopan kuluttajakeskus Suomessa kertoi huijausyritysten lisääntyneen. Myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on varoittanut huijausyrityksistä.

Huijauksissa huolestuttavinta on, että ne ovat usein erittäin hyvin valmisteltuja, joten kuluttajan täytyy olla hereillä, kun hän hakee lainaa netistä vieraalta sivustolta. 

Tyypillisesti huijarit myöntävät hakijalle näennäisesti lainan, mutta kuluttaja ei koskaan saa rahoja. Huijauksen kohteeksi joutunut menettää kuitenkin rahaa, sillä huijaussivusto on pyytänyt häntä maksamaan ennakkomaksuja tai toimituskuluja erilaisilla verukkeilla.

Näiden merkkien avulla huijaussivustot on helpompi tunnistaa:

 • Verkon kieliasu: Onko sivusto suomenkielinen? Onko kieli ymmärrettävää? Luotettavat luotonmyöntäjät panostavat nettisivuston ja suomen kielen laatuun, jolloin myös kieli on mahdollisimman virheetöntä ja selkeää. 
 • Yhteystiedot: Löydätkö yhteystiedot helposti sivustolta? Onko yrityksessä asiakaspalvelu? Miltä yhteystiedot mielestäsi vaikuttavat? Voit vaikkapa soittaa tarjottuun puhelinnumeroon, jolloin sinun kuuluisi saada asiantuntevaa palvelua suomeksi. Myös sijainti ja muut yleiset tiedot täytyisi löytyä helposti.
 • Valvonta: Luotettavilla sivustoilla ei ole mitään tarvetta piilotella, kuka valvoo heidän toimintaansa. Esimerkiksi Sortterin palvelussa mukana olevia lainanantajia valvovat Finanssivalvonta tai Aluehallintovirasto, ja näin on myös muissa suomalaisissa pankeissa. Kerrotaanko tämä sivustolla? Entä löydätkö palvelun käyttöehdot ja tietosuojaselosteet helposti ja ovatko ne ymmärrettäviä?
 • Lainan määrä: Onko lainasumma kohtuullinen eli korkeintaan 60 000–70 000 euroa? Ilmoittavatko lainanmyöntäjät korot ja kulut selkeästi? Luotettavat pankit eivät myönnä lainaa netissä kohtuuttoman suurilla summilla.
 • Arvostelut yrityksestä: Löydätkö netistä arvioita tai kokemuksia palvelusta? On myös aina plussaa, jos huomaat pankin tai rahoituslaitoksen olevan mukana reilussa lainojen vertailupalvelussa.

Miten lainan hakeminen netissä tapahtuu?

Netissä tehty lainahakemus on helppo ja nopea tapa hakea lainaa. Käytännössä sinun tarvitsee ensin päättää, millaista lainaa etsit ja kuinka paljon. Tarvitsetko esimerkiksi remonttilainaa, autorahoitusta tai yhdistelylainaa? 

Kun tiedät, mitä lainaa haet, voit vertailla eri pankkeja keskenään. Vertailu onnistuu helposti kilpailuttamalla lainasi joko itsenäisesti tai valmiin vertailualustan, kuten Sortterin palvelun kautta netissä.

Kilpailutus paljastaa erot lainojen hinnoittelussa. Jos olet päättänyt hakea vaikkapa 8 000 euroa häälainaa, sinun tarvitsee lähettää vain yksi hakemus, ja jopa kymmenet pankit saavat sen kauttamme suojatun järjestelmämme kautta. Hakeaksesi lainaa netistä, tarvitset verkkopankkitunnukset tai jonkin muun tunnistautumiskeinon, kuten mobiilivarmenteen.

Jokainen yhteistyökumppaninamme toimiva pankki kilpailee sinun asiakkuudestasi ja haluaa tarjota edullista lainaa hyvillä ehdoilla ja lainan koroilla. Lainatarjouksia pääset tarkastelemaan yksityiskohtaisemmin verkkopankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella. 

Järjestämme tarjouksesi aina edullisimmasta kalleimpaan, eli suosittelemme sinulle lainaa, jonka kokonaiskustannukset ovat alhaisimmat. Sinun tehtäväksesi jää päättää, minkä tarjouksen valitset tai jätät valitsematta.

Kun haet lainaa netistä, saat lainapäätöksen nopeasti, usein jopa saman vuorokauden sisällä. Myös lainapäätöksen allekirjoittaminen tapahtuu aina turvatussa ympäristössä verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Rahat saapuvat tilillesi pian hyväksyttyäsi pankin lainatarjouksen.

Näin haet lainaa netistä:

 1. Päätä, mihin tarpeeseen etsit lainaa ja kuinka paljon. Voit myös hyödyntää Sortterin lainalaskuria.
 2. Tutustu huolella eri lainantarjoajien nettisivustoon ja varmistu, että lainantarjoaja on luotettava.
 3. Kilpailuta pankit ja rahoituslaitokset joko itsenäisesti tai hyödyntämällä vertailualustaa, kuten Sortterin ilmaista palvelua. Kilpailuttamisen avulla voit löytää lainan edullisesti ja säästät jopa tuhansia euroja lainan kustannuksissa.
 4. Kun saat lainatarjoukset eteesi, vertaile keskenään niiden korkoja, kuluja, lainaehtoja ja todellista vuosikorkoa, joka näyttää lainan vuosikustannukset.
 5. Valitse lainatarjous, joka on sinulle mielestäsi sopivin. Voit myös hylätä tarjoukset ja jatkaa lainan etsimistä. Muista, että lainatarjoukset eivät vielä sido sinua mihinkään.
 6. Allekirjoita luottopäätös turvallisesti verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 7. Saat rahat tilillesi jopa saman päivän aikana lainapäätöksen allekirjoittamisesta.

Miksi kannattaa hakea lainaa netistä?

Lainan hakeminen netistä säästää ensisijaisesti aikaa ja vaivaa, sillä voit täyttää hakemuksen vaikka älypuhelimella omalta kotisohvaltasi tai lenkkipolun varrelta. Sinun ei siis tarvitse missään vaiheessa vierailla fyysisesti pankissa.

Muista kuitenkin, että lainan hakeminen on suuri päätös, ja sen takaisinmaksusta on kyettävä huolehtimaan, joten heppoisin perustein lainaa ei kannata koskaan hakea. Pankit tutkivat jokaisen hakijan taustat käyttäen erilaisia ulkoisia ja sisäisiä rekistereitä, ja suuri painoarvo on myös huolellisesti täytetyllä lainahakemuksella.

Netissä täytettävän hakemuksen yksi etu on lainalaskureiden hyödyntäminen. Lainalaskurin avulla näet, miten kuukausierä vaikuttaa laina-ajan pituuteen. Mitä suurempi kuukausierä on, sitä lyhyempi on laina-aika. Tällöin myös lainan kokonaiskustannukset jäävät pienemmiksi kuin pitkällä laina-ajalla.

Lainojen kilpailuttaminen netissä on nopeaa ja helppoa ja onnistuu vain yhdellä hakemuksella. Samalla hakemuksella lainasi kilpailutukseen osallistuu jopa kymmeniä pankkeja ja rahoituslaitoksia, jolloin mahdollisuutesi löytää sopiva ja edullinen laina paranee.

Kun olet kilpailuttanut lainan netissä, voit vertailla rauhassa saamiasi lainatarjouksia keskenään hintojen, lainaehtojen ja korkojen mukaan. Eri lainatarjouksissa voi olla jopa satojen eurojen erot. 

Tyypillisesti Sortterin asiakkaat säästävät noin 1 038 euroa, kun he kilpailuttavat lainansa palvelumme avulla. Säästö on laskettu vertaamalla edullisinta ja kalleinta lainatarjousta keskenään alkuvuonna 2021, kun lainasumma on ollut 8 000–10 000 euroa.

Netistä haettuna saat lainaa heti tilille. Erityisesti vakuudettomien lainojen käsittelyaika on lyhyt, ja laina voi olla tililläsi jopa saman päivän aikana. 

Vakuudetonta kulutusluottoa saa 1 000–60 000 euroa, ja sen käyttökohteita ovat esimerkiksi suuremmat hankinnat, kuten pyykinpesukone, uusi tietokone työskentelyä varten tai autoremontti – mikä ikinä onkaan oma tarpeesi.

Kilpailuta ja hae lainaa vain luotettavilta lainanantajilta

Lainamarkkinoilla on syytä olla tarkkana, eikä hätiköityjä päätöksiä kannata tehdä. Käytä aikaa harkitaksesi todellista lainan tarvetta ja tutkiaksesi eri pankkien sivustoja, jotta lainan hakeminen netistä on turvallista.

Luotettavat lainanantajat tunnistaa alla olevista tekijöistä

 • Luotettavat pankit ilmoittavat sivullaan selkeästi yhteystiedot ja asiakaspalvelun numerot.
 • Niiden lainasummat ovat kohtuullisia, eli noin 1 000–60 000 euroa.
 • Suomessa toimivan palvelun valvontaviranomaiset (Finanssivalvonta tai Aluehallintovirasto) on ilmoitettu sivustolla.
 • Muiden asiakkaiden kokemukset palvelusta ovat myönteisiä.
 • Kieliasu on virheetöntä ja verkkosivut ymmärrettävät

Kun nämä kriteerit täyttyvät, voit huoletta hakea lainaa netistä.

Lue lisää