Nainen surffailee lainavertailualustoilla

Vältä huijaukset laina-asioissa – näin tunnistat luotettavan lainanantajan

Kiristynyt taloustilanne on saanut monet suomalaiset hakemaan lainaa ulkomaisilta lainasivustoilta. Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) sekä Euroopan kuluttajakeskus varoittavat yleistyneistä lainahuijauksista, jotka yrittävät viedä kuluttajan rahat. Tunnista luotettava lainanantaja ja ota vinkit talteen, milloin hälytyskellojen tulisi soida.

Ulkomaisten lainasivustojen huijausyritykset ovat yleistyneet viime aikoina etenkin työttömyyden noustessa ja pankkien luotonmyöntökriteerien kiristyessä. Euroopan kuluttajakeskus Suomessa kertoo saaneensa useita yhteydenottoja ulkomaisista lainahuijauksista vuoden 2020 lopulla. Huijauksessa myönnetään näennäisesti laina, mutta rahoja lainanhakija ei koskaan saa.

Sen sijaan kuluttajaa pyydetään maksamaan ennakkomaksuja tai toimituskuluja huijaussivustolle. Maksuja perustellaan käytettäväksi rahojen lähettämiseen tai jonkin keksityn veron maksamiseen.

Huijaukset voivat olla hyvinkin uskottavia, joten jokaisen on hyvä oppia välttämään niitä.

Luotettavan lainanantajan tunnusmerkit

Kun vierailet lainanantajan sivustolla, kiinnitä heti ensimmäiseksi huomiota verkkosivun kieliasuun. Onko sivusto täysin suomenkielinen, vai onko vain osa sivuista käännetty suomeksi?

Suomen kielen laadulla on suuri merkitys sivuston uskottavuuden arvioinnissa, sillä luotettavalla lainanantajalla on varaa panostaa sivustonsa laatuun ja virheettömään kieliasuun. Suomalaisten lainanantajien sivustoilla ei yleensä esiinny lainkaan vieraskielistä tekstiä, eikä ulkomaisenkaan toimijan sivuston kuuluisi olla vain osittain suomennettu.

Luotettavat sivustot ovat useimmiten myös selkeitä ja helppokäyttöisiä. Sivuilta on helppo löytää kaikki tarvittavat perustiedot yrityksestä, yhteystiedot ja sijainti.

Luotettavilla yrityksillä ei ole tarvetta piilotella osoitetietojaan – yhteystiedot ovat helposti saatavilla ja näkyvällä paikalla. Lisäksi sivustolla kerrotaan, miten asiakaspalveluun saa yhteyden. Voit hyvin soittaa annettuun puhelinnumeroon ja varmistaa, että tarjolla on suomenkielistä asiakaspalvelua.

Luotettavalta sivustolta löydät aina myös tiedon siitä, kuka valvoo lainanantajan toimintaa. Suomessa valvonnasta vastaavat Finanssivalvonta tai Aluehallintovirasto. Etsi lainanantajan sivustolta myös palvelun käyttöehdot ja tietosuojaselosteet – varmista, että ne on laadittu asianmukaisesti. Luotettavilla sivustoilla nämä dokumentit ovat aina helposti löydettävissä ja tekstit on kirjoitettu selkeästi ja ymmärrettävästi.

Jos sivusto vaikuttaa luotettavalta, voit siirtyä tutkimaan lainatarjouksia. Mieti ensin, onko tarjottu lainasumma järkevä. Asiallisesti toimivat lainanantajat eivät koskaan tarjoa kuluttajille liian suuria lainoja.

Käytännössä kuluttajille tarjotut lainasummat ovat korkeintaan 60 000 – 70 000 euroa. Lisäksi lainan korot ja kulut ilmoitetaan selkeästi, jolloin lainanantajan kanssa asioidessasi tiedät varmasti lainan todelliset kokonaiskustannukset.

Lisäksi kannattaa etsiä netistä muiden käyttäjien kokemuksia palvelusta, lukea arvosteluita palvelusta ja kirjoitettuja lehtiartikkeleita. On hyvä merkki, jos lainanantaja on mukana luotettavassa lainavertailussa.

Kiinnitä huomiota ainakin seuraaviin asioihin, jotka kertovat luotettavasta lainanantajasta:

 • sivusto on täysin suomenkielinen
 • yhteystiedot ovat helposti löydettävissä
 • Finanssivalvonta tai Aluehallintovirasto valvoo toimintaa
 • lainan ehdot kerrotaan selkeästi
 • jokin luotettava lainavertailupalvelu, kuten Sortter, tekee yhteistyötä lainanantajan kanssa

Varoitusmerkki 1: Epämääräiset tiedot

Tarkastellaan seuraavaksi epäluotettavan lainanantajan tunnusmerkkejä. 

Huijaussivustoille on tyypillistä, että ne ovat vain osittain suomenkielisiä ja niiltä on vaikea löytää yrityksen tietoja. Huijareilla ei ole tarvittavia resursseja laadukkaiden nettisivujen tekemiseen, ja on heidän etujensa mukaista kertoa itsestään mahdollisimman vähän.

Jos osoitetiedot löytyvät, ne viittaavat usein Etelä-Eurooppaan tai Iso-Britanniaan. Yrityksellä ei ole suomalaista puhelinnumeroa, eikä sitä löydy suomalaisesta yritysrekisteristä.

Lainanantaja ei ole Finanssivalvonnan tai Aluehallintoviraston valvonnan alla. Tietosuojaselosteet tai palvelun käyttöehdot on laadittu nopeasti, eikä niissä kerrota esimerkiksi sitä, miten asiakkaan henkilötietoja käsitellään.

Varoitusmerkki 2: Lainatarjous vaikuttaa liian hyvältä

Hälytyskellojen pitäisi soida ainakin silloin, jos lainatarjous tuntuu liian hyvältä ollakseen totta. 

Jos tarjottavat lainasummat ovat useita satoja tuhansia euroja tai jopa miljoonia, on syytä kysyä, miten lainanantajalla on varaa tarjota sellaisia summia tavallisille ihmisille. 

Epäluotettavat lainanantajat pyrkivät piilottelemaan tietoa lainan korosta ja kuluista tai tarjoavat liiankin hyviä ehtoja. Vakuudettomien lainojen korot ovat tavallisesti Suomessa tällä hetkellä noin 4-10 %, mutta huijaussivustoilla voidaan mainostaa jopa 1–2 % korkoja. 

Liian edullisten lainojen tarjoaminen ei ole kannattavaa liiketoimintaa, joten poikkeuksellisen matala korko viittaa huijaukseen.

Varoitusmerkki 3: Ennakkomaksujen tai henkilötodistuksen vaatiminen

Ole varuillasi, jos lainantarjoaja pyytää sinua lähettämään ennakkomaksuja. Huijareilla on valmiina lukemattomia uskottavalta kuulostavia selityksiä sille, miksi lainarahoja ei voida toimittaa ilman ennakkomaksua.

Syyksi voidaan väittää maan toimintatapoja, verojen maksamista tai asian käsittelemisestä aiheutuneita kuluja.

Tarinoihin on syytä suhtautua kriittisesti. Ole varovainen, jos hakemuslomakkeella pyydetään valokuvaa passistasi tai henkilökortistasi. On mahdollista, että huijauksen tarkoitus onkin ihmisten henkilötietojen varastaminen ja väärinkäyttäminen.

Tutki aina netistä, mitä yrityksestä on kirjoitettu, ja millaisia kokemuksia palvelua käyttäneillä ihmisillä on. Jos yrityksestä ei löydy mitään tietoja, kyseessä voi hyvin todennäköisesti olla huijaus.

Toimi näin, jos epäilet tulleesi huijatuksi

Jos edellä kuvatut varoitusmerkit tuntuvat tutuilta ja epäilet joutuneesi huijatuksi, on tärkeää, että toimit nopeasti.

 1. Lopeta ennakkomaksujen maksaminen välittömästi, jos sinulla on vähänkään syytä uskoa, että olet joutunut tekemisiin epäluotettavan lainanantajan kanssa.
 2. Tee rikosilmoitus poliisille. Poliisi selvittää, että onko tapauksessasi tapahtunut rikosta vai ei.
 3. Ilmoita asiasta omaan pankkiisi, jos olet siirtänyt rahaa huijaussivustolle.
 4. Hanki omaehtoinen luottokielto. Omaehtoinen luottokielto estää huijareita nostamasta lainaa sinun henkilötiedoillasi. Sen saa hankittua Suomen Asiakastiedolta ja Bisnodelta.

Näin tunnistat luotettavan lainanantajan ja voit hakea lainaa turvallisesti

Kerrataan vielä tärkeimmät tunnusmerkit, joiden avulla tunnistat luotettavan lainanantajan. Jos seuraavat kohdat täyttyvät, voit hakea lainaa turvallisesti:

 • Lainanantajan sivusto on kokonaan suomenkielinen.
 • Löydät helposti yrityksen yhteystiedot verkkosivuilta.
 • Sivuilta löytyy tieto Finanssivalvonnan tai Aluehallintoviraston valvonnasta.
 • Käyttöehdot ja tietosuojaselosteet on laadittu asianmukaisesti.
 • Tarjottavat lainasummat ovat kohtuullisia, korkeintaan noin 70 000 euroa.
 • Korot ja kulut selitetään selkeästi, eikä korko ole epäilyttävän alhainen.
 • Netistä löytyy runsaasti tietoa yrityksestä sekä positiivisia asiakaskokemuksia.
 • Lainanantaja on mukana luotettavassa lainavertailussa. Esimerkiksi Sortter tekee yhteistyötä vain sellaisten lainanantajien kanssa, mitkä noudattavat toiminnassaan hyvää luotonantotapaa ja Suomen lakia.

Vertaile pankit ja hae lainaa turvallisesti Sortterin avulla.

Lue lisää