Opas venekauppoihin

Uhka vai mahdollisuus? Ohjeet käytetyn veneen ostajalle

Kesä lähestyy ja venekuume voi iskeä yllättäen jo alkukeväästä. Käytetyn veneen ostaminen on varteenotettava vaihtoehto venekuumeen nujertamiselle niin aloittelevalle kuin kokeneemmalle veneharrastajalle. Käytettyjen veneiden kaupassa on kuitenkin omat koukeronsa. Kunnollisen kauppakirjan laatiminen on avainosassa käytettyjen veneiden kaupassa. Lisäksi ensiveneen ostajan on hyvä turvautua kokeneemman veneilijän näkemykseen veneen hintaa ja kuntoa arvioitaessa.

Tämä artikkeli on osa kattavaa veneen ostamisen opastamme, jonka löydät kokonaisuudessaan täältä.

Veneen hinta ja rahoitus

Veneet säilyttävät arvonsa kohtuullisen hyvin ja hintapyynnön kohtuullisuutta arvioitaessa veneen hintaa tulisi aina peilata sen markkinahintaan. Lisäksi hinnasta saa hyvää vertailupohjaa katsomalla venepörssien hintoja saman tyyppisistä ja kokoisista veneistä.

Veneen lopulliseen hintaan vaikuttavat:

  • Veneen kunto
  • Moottori
  • Vuosimalli
  • Veneen varustus
  • Merkki
  • Mallin suosio

Kokemattoman ostajan on hyvä turvautua asiantuntijan tai kokeneemman veneilijän apuun veneen hinnan arvioinnissa. Venekerhon katsastuksia tai venehuoltoja tehnyt henkilö osaa kokemuksen turvin arvioida veneen hintapyynnön kohtuullisuuden. Kokeneemmasta veneilijästä on myös suuri apu veneen kunnon tarkistamisessa.   

Käytettyä venettä hankkiessa ei kannata tuijottaa pelkkää ostohintaa. Ensiveneen ostajakin tulee todennäköisesti jossain vaiheessa vaihtamaan venettä, joten veneen jälleenmyyntihintaan vaikuttavat seikat kannattaa huomioida jo ostovaiheessa. Suositun mallin sarjavalmisteinen vene on helpompi myydä tulevaisuudessa eteenpäin kuin yksilöllisemmät ja harvinaisemmat venemallit. Veneessä pitää myös olla CE-merkintä. Ilman sitä venettä ei saa myydä Suomessa eteenpäin.

Jos venettä ei pysty kerralla maksamaan itse, sen voi rahoittaa pankkien tai rahoituslaitoksien tarjoamilla kulutusluotoilla. Sortterin lainanvertailupalvelu tuo eteesi luotettavimpien pankkien ja rahoituslaitoksien lainatarjoukset. Vertailemalla lainoja löydät itsellesi edullisimman ja sopivimman lainatarjouksen. Veneliikkeillä voi olla olemassa oleva sopimus rahoituslaitosten kanssa, jolloin rahoituksen ehdoista voi sopia veneliikkeessä kaupanteon yhteydessä.

Venerahoituksen viimeinen maksuerä eli jäännöserä on usein suurempi kuin muut maksuerät. Jäännöserä mahdollistaa pienemmät lainan kuukausilyhennykset.     

Yksityishenkilöiden kanssa asiointi on riskialttiimpaa ja myyjän rehellisyys on merkittävässä osassa kaupantekoa. Veneen kunnon tarkistus kannattaa tehdä erityisen huolella, sillä tarkastuksen jälkeen ilmenneiden vikojen reklamointi ja niistä seuraavien riitatilanteiden selvittely on hankalaa.  

Käytetyn veneen osto liikkeestä vai yksityiseltä?

Veneen ostoa liikkeestä ja yksityiseltä henkilöltä määrittävät eri pelisäännöt.

  • Kun veneen ostaa liikkeestä, ostajan tukena toimii kuluttajansuojalaki.
  • Veneen ostamiseen yksityiseltä henkilöltä sovelletaan puolestaan kauppalakia eli mahdollisessa riitatilanteessa kaupan yhteydessä tehty kauppakirja on ratkaisevassa roolissa.

Veneliikkeen kanssa on usein turvallisempaa asioida kuluttajasuojalain tuoman turvan myötä. Veneliikkeiden kanssa asioidessa veneiden hinnoissa ei tosin ole kovin suurta neuvotteluvaraa, eikä heidän valikoimastaan usein tee edullisia löytöjä.

Yksityishenkilöiden kanssa asiointi on riskialttiimpaa ja myyjän rehellisyys on merkittävässä osassa kaupantekoa. Veneen kunnon tarkistus kannattaa tehdä erityisen huolella, sillä tarkastuksen jälkeen ilmenneiden vikojen reklamointi ja niistä seuraavien riitatilanteiden selvittely on hankalaa.  

Yksityishenkilöiden myymien veneiden hinnoissa on liikkeiden hintoihin verrattuna enemmän neuvotteluvaraa. Yksityishenkilöillä voi olla kiire päästä veneestä eroon eikä myyjällä välttämättä ole resursseja tai aikaa pitää venettä käyttämättömänä. Veneliikkeillä puolestaan pidentynyt myyntiaika ei juurikaan vaikuta veneen myyntihintaan.   

Kauppakirja ja muut tarvittavat paperit

Kauppakirjan täytyy olla laadittu huolellisesti hankkii veneen sitten liikkeestä tai yksityiseltä henkilöltä. Myyjän kanssa tulee tehdä myös kirjallinen sopimus, jossa on luettelo hintaan sisältyvistä varusteista, selostus veneen nykyisestä kunnosta ja merkintä toimitusajasta ja -paikasta. Myyjän kanssa tulisi sopia, että koko kauppasumma maksetaan, kun veneen kunto on todettu kauppakirjan mukaiseksi.

Varmista aina, että vene on rekisteröity myyjän nimiin. Kaikkia veneitä ei ole kuitenkaan pakko rekisteröidä. Veneen tai muun vesikulkuneuvon rekisteröinti on pakollinen seuraavien kriteerien täyttyessä:

  • Vene on runkopituudeltaan vähintään 5,5 metriä pitkä moottori- tai purjevene.
  • Vesikulkuneuvon valmistajan ilmoittama moottoriteho on yli 15 kilowattia eli yli 20 hevosvoimaa.

Jos myytävänä oleva vene ei velvoita rekisteröintiin, pyydä myyjältä ostokuitti tai muu virallinen asiakirja, josta selviää hänen omistajuutensa.

Pyydä myyjältä myös nämä asiakirjat:

  • Edelliset kauppakirjat ja niihin liittyvät maksukuitit
  • Veneen vakuutustodistukset
  • Veneen rekisteritodistus
  • Veneen huoltokirja
  • Veneen mahdolliset katsastustodistukset
Varsinkin aloittelevien veneilijöiden kannattaa pyytää kokeneemman veneilijän apua koeajovaiheessa. Jos lähipiiristä ei löydy veneilyharrastajia, aloitteleva veneilijä voi tilata keskuskauppakamarin hyväksymän tavarantarkastajan tai vakuutusyhtiön hyväksymän veneentarkastajan mukaan arvioimaan veneen kuntoa.

Veneen koeajo ja kunnon tarkistus

Ostajan velvollisuus on suorittaa asianmukainen ennakkotarkastus veneen oston yhteydessä. Ennakkotarkastusvelvollisuus kattaa silmämääräisten havaintojen tekemisen ostettavasta kohteesta sekä veneen koeajon. Ostajan tulisi kirjata ylös kaikki havaitut viat ja sopia niiden mahdollisista vaikutuksista lopulliseen hintaan yhdessä myyjän kanssa.  

Veneen kunto tulisi tarkistaa myös kuivalla maalla, sillä vedessä on mahdotonta kartoittaa veneen pohjan ulkoinen kunto.

Varsinkin aloittelevien veneilijöiden kannattaa pyytää kokeneemman veneilijän apua koeajovaiheessa. Jos lähipiiristä ei löydy veneilyharrastajia, aloitteleva veneilijä voi tilata keskuskauppakamarin hyväksymän tavarantarkastajan tai vakuutusyhtiön hyväksymän veneentarkastajan mukaan arvioimaan veneen kuntoa. Tästä aiheutuu luonnollisesti lisäkuluja, mutta asiantuntijan näkemys voi poistaa ylimääräisiä huolia ostopäätöksen alla. Katso tarkemmat ohjeet ensimmäisen veneen hankintaan täältä.

Yhteenveto – muistilista käytetyn veneen ostajalle

  1. Tee kunnollinen hintavertailu liikkeiden ja yksityishenkilöiden valikoiman välillä.
  2. Turvaudu kokeneemman veneilijän apuun veneen hinnan ja kunnon tarkistamisessa.
  3. Vertaile tarvittaessa lainatarjouksia sekä valitse sinulle sopivin ja edullisin laina.
  4. Tee kunnollinen kauppakirja.
  5. Varmista, että vene on myyjän nimissä ja hänellä on oikeus myydä vene pyytämällä myyjältä veneen omistajuuteen ja sen korjaushistoriaan liittyvät asiakirjat.

Sortterin lainavertailupalvelu tuo eteesi luotettavimpien pankkien ja rahoituslaitosten lainatarjoukset. Lähetä yksi hakemus - saat monta tarjousta, joista voi valita sinulle sopivimman. Kokeile Sortterin ilmaista lainavertailua ja löydä edullisin venelaina!