Veneily on upea harrastus, joka antaa mahdollisuuden tutustua Suomen kauniisiin meri- ja järvimaisemiin. Uuden harrastuksen aloittaminen vaatii kuitenkin perehtymistä veneilijäyhteisön käytäntöihin ja pelisääntöihin. Sesonkiluonteisuuden takia harrastus vaatii tietyn määrän erilaisia järjestelyjä aina talvisäilytyksestä veneen vesille nostoon ja laskuun. Tämä käytännön opas sopii sekä aloittelevalle veneilijälle että hieman kokeneemmallekin merikarhulle.
Tässä oppaassa käymme läpi seuraavat veneen ostamiseen liittyvät aiheet:
- Vinkit ensiveneen ostajalle
- Veneen rahoitus
- Venevarusteet ja -tarvikkeet
- Venevakuutus
- Ohjeet käytetyn veneen ostoon ja myyntiin
Vinkit ensiveneen ostajalle
Oman veneen ostosta haaveileminen on hyvin yleistä, mutta kynnys haaveen toteuttamiselle voi monilla olla korkea. Kokemuksen puuttuessa veneilyn käytännöt ja eri venemallit saattavat tuntua täysin vieraalta.
Lue kattavat ohjeet ensiveneen ostoon tästä.
Määritä veneen käyttötarkoitus
Venetyyppejä ja -malleja on monenlaisia erilaisiin tarkoituksiin. Alkuun ensiveneen ostajan tulisi tarkkaan määritellä, mihin käyttötarkoitukseen venettä ollaan hankkimassa. Päätöksenteko tulisi aloittaa valitsemalla purjeveneen ja moottoriveneen väliltä.
Ota huomioon veneen jälleenmyyntiarvo jo ostovaiheessa
Ensiveneellä ajellaan harvemmin hamaan tappiin asti, ja edessä on luultavasti jossain vaiheessa veneen vaihto. Huonokuntoisen veneen voi saada ostettua halpaan hintaan, mutta sen arvo laskee nopeasti. Näin ollen veneestä ei enää saa kovin paljon rahaa irti siinä vaiheessa, kun sitä ollaan vaihtamassa uuteen.
Huomioi budjetoinnissa kaikki käyttökustannukset
Veneily on varsin kallis harrastus, josta aiheutuu kustannuksia myös veneilysesongin ulkopuolella.
Veneen ostohinnan lisäksi seuraavat asiat kannattaa ottaa budjetoinnissa huomioon:
- Venevarusteet
- Venevakuutus
- Veneen nostosta ja vesillelaskusta aiheutuvat kustannukset
- Venepaikka
- Polttoainekustannukset
Venelaina – älä maksa liikaa veneen rahoituksesta
Veneen rahoittaminen lainalla on varsin tavanomaista. Monet pankit ja rahoituspalvelut tarjoavat venelainoja, jotka ovat kuitenkin usein tavallisia kulutuslainoja.
Erilaisten rahoitus- ja lainavaihtoehtojen vertailu on avainroolissa, mikäli veneen hankintaan tarvitaan erillistä rahoitusta. Veneliikkeillä on usein sopimus rahoituspalveluyhtiöiden kanssa, jolloin rahoituksen ehdoista voi sopia jo kaupanteon yhteydessä.
Eri lainaehtoja kartoittaessa on hyvä muistaa, että mitä nopeammin lainan saa maksettua takaisin sitä matalammat lainan kokonaiskustannukset ovat. Pidempi takaisinmaksuaika tarjoaa pienemmät kuukausierät, mutta lainan kokonaiskustannukset nousevat pidemmällä maksuajalla huomaamatta korkeammiksi. Lue lisää lainojen ja rahoituspalveluiden vertailusta täältä.
Sortterin lainanvertailupalvelulla saat koosteen omiin tarpeisiin räätälöidyistä lainatarjouksista. Vaihtoehdoista voit valita itsellesi maksuehdoiltaan sopivimman ja korkokustannuksiltaan edullisimman rahoituksen veneen ostoon.
Oletko kilpailuttanut lainoja?
Venevarusteet
Hankittavien venevarusteiden ja -tarvikkeiden määrä riippuu veneen koosta ja käyttötarkoituksesta. Usein ostetun veneen mukana tulee veneeseen kiinteästi asennettuja varusteita, kuten navigointivälineitä, jääkaappi, keittolevy, pöydät ja lämmityslaitteet. Näiden varusteiden kunto on syytä tarkastaa oston yhteydessä. Monesti veneeseen lisätyt kiinteät lisävarusteet otetaan huomioon veneen hinnoittelussa. Jos kiinteät varusteet ovat heikossa kunnossa, sen pitäisi näkyä myös pyydetyssä hinnassa. Huonokuntoisen veneen hinnasta kannattaa yrittää tinkiä.
Veneen lisätarvikkeiden ja ylipäätänsä veneen kuntoa tarkistaessa kiinnitä huomiota seuraaviin kohtiin:
Lisätarvikkeet:
- Kaiteet
- Mahdolliset kansiluukut
- Kiinnikkeet ja knaapit
- Perämoottori ja perämoottoriteline
- Keula- ja peräpotkurit
- Ankkurivinssit
- Tikkaat
- Keulataso
- Istuimet ja pöydät
Veneen kunto:
- Veneen runko
- Sähkölaitteet
- Pohjan kunto
- Maalipinnan kunto
- Moottori
- Ohjauslaitteet
- Tekstiilit
Matka- ja retkiveneet vaativat avoveneitä enemmän venetarvikkeita, sillä kookkaiden veneiden on tarkoitus palvella käyttäjiään myös yöpymismielessä. Asumismukavuuksien lisäksi sähköiset navigointijärjestelmät ja muut elektroniset lisävarusteet nostavat tuntuvasti veneen kokonaiskustannuksia.
Avoveneissä venevarusteita ei tarvita niin paljon lisävarusteita. Pakolliset varusteet, kuten köydet, ankkuri, airot, sammutin, tyhjennyspumppu sekä veneilyliivit lohkaisevat budjetista kuitenkin vähintään 500 euroa. Laadukkaammat varusteet voivat maksaa jopa yli 1000 euroa. Vesiurheiluun tarkoitetut venetarvikkeet kannattaa ottaa heti huomioon budjetissa, sillä niihin saa myös upotettua mukavasti rahaa, ja harvemmin yhdenlaiset tarvikkeet riittävät innokkaille vesipedoille. Suosittuja välineitä vesiurheiluun ovat vesisukset ja wakeboardit, jotka ovat uutena noin 300 euron luokkaa. Lapset kasvavat nopeasti ulos juniorimalleista, joten näitä tarvikkeita löytyy paljon käytettyinä internetistä.
Venevakuutus
Suomessa venettä ei ole pakko vakuuttaa, mutta se on äärimmäisen suositeltavaa. Veneily on kallis harrastus ja vahingoista voi joutua maksamaan kovaa hintaa. Venettä vakuuttaessa kannattaa varmistaa, että vakuutukseen kuuluu myös vastuuvakuutus, joka korvaa vahingot niissä tilanteissa, kun toiselle veneelle tai veneilijälle aiheutuu vahinkoa sinun toimestasi.
Monet vakuutusyhtiöt tarjoavat venevakuutuksen alennettuun hintaan, mikäli vene on katsastettu tai vakuuttajalla on rannikko- tai saaristolaivuritutkinto.
Kilpailuttamalla venevakuutuksia löytää itselleen sopivimman vakuutuksen. Venevakuutuksia on eri tasoisia ja usein veneen käyttötarkoitus määrittää, kuinka kattavalle vakuutukselle on tarvetta.
Venevakuutuksen perustaso kattaa yleensä:
- Vesillä aiheutuneet vahingot (esimerkiksi karilleajo tai pohjakosteus)
- Veneen kuljetuksen yhteydessä sattuneet vahingot
- Varkaus ja ilkivalta
- Henkilövahingot
- Oikeudenkäyntikustannukset riitatilanteissa
Laajat vakuutukset lisäävät turvallisuuden tunnetta ja kattavat usein veneen irtaimistoon sekä käytön aiheuttamia vahinkoja. Lisäksi vakuutusyhtiöt myyvät kattavampien vakuutuksien yhteyteen erilaisia Premium-etuja, joilla voi saada tuntuvia alennuksia välttämättömiin venepalveluihin, kuten veneen vesille nostoon ja laskuun.
Ohjeet käytetyn veneen ostoon
Käytettyjä veneitä vaihdetaan kovaan tahtiin venemarkkinoilla. Käytetty vene on myös varteenotettava vaihtoehto aloittelevalle veneilijälle.
Lue kattavammat ohjeet käytetyn veneen ostoon tästä.
Veneen hinta
Veneet säilyttävät arvonsa kohtuullisen hyvin ja hintapyynnön kohtuullisuutta arvioitaessa veneen hintaa tulisi aina peilata sen markkinahintaan. Hyvää vertailupohjaa veneen hinnoista saa myös tarkastelemalla venepörssien hintoja samantyyppisistä ja -kokoisista veneistä. Veneen kunto, moottori, vuosimalli sekä veneen varustus ovat ratkaisevassa osassa lopullisen hinnan muodostumisessa. Veneen hinnan arvioinnissa on hyvä turvautua kokeneemman veneilijän apuun. Kokeneemmasta veneilyharrastajasta on myös suuri apu veneen kunnon tarkistamisessa.
Käytetyn veneen osto liikkeestä tai yksityiseltä
Veneen ostoa liikkeestä ja yksityiseltä henkilöltä määrittävät eri pelisäännöt. Kun veneen ostaa liikkeestä, ostajan turvana toimii kuluttajansuojalaki. Veneen ostamiseen yksityiseltä henkilöltä sovelletaan puolestaan kauppalakia eli mahdollisessa riitatilanteessa kaupan yhteydessä tehty kauppakirja on ratkaisevassa osassa.
Kauppakirja ja muut asianmukaiset dokumentit
Veneen myyjältä tulisi pyytää nähtäväksi seuraavat asiakirjat:
- Edelliset kauppakirjat ja niihin liittyvät maksukuitit
- Veneen vakuutustodistukset
- Veneen rekisteritodistus
- Veneen huoltokirja
- Veneen mahdolliset katsastustodistukset
Yksityiseltä henkilöltä venettä ostaessa kauppakirjan täytyy olla laadittu huolellisesti. Kauppiaan kanssa tulee tehdä kirjallinen sopimus, jossa on luettelo hintaan sisältyvistä varusteista, selostus veneen nykyisestä kunnosta sekä merkintä toimitusajasta ja -paikasta. Ostajan tulisi myös varmistaa, että vene on rekisteröity myyjän nimiin. Veneen voi myydä ainoastaan veneen omistaja. Myyjältä tulisi pyytää ostokuitti tai muu virallinen asiakirja, josta selviää myyjän omistajuus.
Veneen koeajo ja kunnon tarkistus
Venettä ei saisi koskaan ostaa ilman koeajoa. Ostajan velvollisuus on suorittaa asianmukainen ennakkotarkastus veneen oston yhteydessä ja koeajo on ostajan paras mahdollisuus selvittää veneen kunto ennen kauppojen sinetöimistä.
Varsinkin aloittelevien veneilijöiden kannattaa pyytää kokeneemman veneilijän apua koeajovaiheessa. Jos lähipiiristä ei löydy veneilyharrastajia, aloitteleva veneilijä voi tilata keskuskauppakamarin hyväksymän tavarantarkastajan tai vakuutusyhtiön hyväksymän veneentarkastajan mukaan arvioimaan veneen kuntoa. Tästä aiheutuu luonnollisesti lisäkuluja, mutta asiantuntijan näkemys voi poistaa ylimääräisiä huolia ostopäätöksen alla.
Ohjeet käytetyn veneen myyntiin
Veneen myynnin valmistelu kannattaa aloittaa kysymällä itseltään, miksi haluat veneestä eroon? Haluatko maksimoida veneen jälleenmyyntiarvon ennen veneen vaihtoa vai haluatko veneestä vain nopeasti eroon? Veneen myyntitarkoitus määrittää pitkälti myyntiä edeltävät toimenpiteet.
Jos veneestä halutaan nopeasti eroon, se kannattaa laittaa myyntiin ilman kummempia huolto- tai kunnostustoimenpiteitä. Silloin veneelle ei kuitenkaan kannata asettaa kovin suurta hintalappua. Tässä tapauksessa kannattaa myös varautua siihen, että sama vene löytyy kunnostettuna samalta myyntipalstalta muutamia viikkoja myöhemmin - tosin huomattavasti korkeammalla hintapyynnöllä.
Vaikka veneen isompiin kunnostus- ja huoltotöihin ei löytyisikään enää motivaatiota, muutamalla yksinkertaisella toimenpiteellä voit kohottaa veneesi asemaa markkinoilla.
- Pese vene, imuroi veneen sisätila sekä pudistele ja pese matot
- Tyhjennä vene ylimääräisestä rojusta
- Ota myyntipalstoille veneestäsi hyvälaatuiset kuvat
Paras tapa ylläpitää veneen jälleenmyyntiarvoa omistajuuden aikana on tehdä veneelle säännöllisiä huoltotoimenpiteitä. Jos haluat maksimoida veneesi jälleenmyyntiarvon, valmistaudu tekemään perusteellisempia huolto- ja kunnostustöitä vielä ennen myyntiä:
- Korjaa kaikki veneen tekniset ja ulkoiset viat
- Kiillota veneen maalipinta hiomavahalla
- Huolla ja siisti moottori
- Pese öljyläikät moottoritilasta
- Vaihda öljy ja suodattimet
Käytettyjen veneiden kauppa on luottamuspeliä, jossa ostaja on lähtökohtaisesti valmis kyseenalaistamaan kaiken. Vaikka veneessä olisi pienempiä tai suurempia vikoja, ostajan luottamuksen voittaa puolelleen kertomalla rehellisesti vioista ja niiden vaikutuksesta pyydettyyn hintaan. Jos pimität ostajalta vian, joka tuleekin koeajovaiheessa ilmi, ostaja saattaa suhtautua kaikkeen muuhunkin kertomaasi epäilevästi.
Veneen rekisteri-, huolto- ja historiatietojen tuominen ostajan nähtäväksi koeajotilaisuuteen on toinen tapa voittaa ostajan luottamus puolelleen. Veneen kunto on yksi suurimpia laatutakuita ostajan silmissä. Säännöllisesti huollettu vene on ylpeydenaihe ja huoltokirjan tiedot tulisi ehdottomasti olla ostajan näkyvillä. Myyjän tulisi myös varmistaa, että kauppakirjaan on merkitty kaikki venekauppaan liittyvät yksityiskohdat ja ehdot sekä varmistaa, että kauppakirja on tehty kahtena kappaleena.
Kilpailuta venelaina helposti ja nopeasti
Aloita maksuton vertailu ja valitse edullinen lainatarjous