Vinkit omistusasunnon ostamiseen
Takaisin blogiin

Mistä omistusasunto kannattaa ostaa?

Äkkiseltään voisi ajatella, että omistusasunto kannattaa ostaa vain itsellesi mielekkäältä sijainnilta eikä millään muulla ole väliä. Jos oma mieltymyksesi on kuitenkin ristiriidassa markkinaideaalien kanssa, voi kyseessä olla huono sijoitus. Asuntokaupoilla kannattaa siis aina huomioida asunnon jälleenmyyntiarvoon vaikuttavat seikat.

Asuntosijoittamista koskevan Osta, vuokraa, vaurastu -kirjan kirjoittaneet Olli Turunen ja Joonas Orava painottivat taannoisessa haastattelussaan asunnon sijainnin vaikutusta sen jälleenmyyntiarvoon. Olli ja Joonas vinkkasivat myös, että asunto kannattaa ostaa alueelta, joka on itselleen ennestään tuttu. Tuntemus alueesta helpottaa asunnon jälleenmyyntiarvon ennustamista ja mahdollistaa käytännön asioiden helpomman hoitamisen, mikäli asunnon laittaa vuokralle. Entä mitä muuta kannattaa ottaa huomioon?

Maantieteellinen sijainti 

Suomi on tällä hetkellä kaupungistumassa kovaa vauhtia. Muuttovirta maakunnista kaupunkeihin käy vauhdikkaana ja tämä näkyy myös kasvukeskuksien omistusasuntojen kysynnässä. Kasvukeskuksiksi lasketaan tavallisesti Helsingin, Tampereen, Turun, Kuopion, Oulun ja Jyväskylän seudut. Näitä kaupunkeja yhdistää myös se, että niistä löytyvät yliopistot ja ammattikorkeakoulut, mikä varmistaa alueiden tasaisen vuokra-asuntojen kysynnän.

Maakunnissa kysyntä on vuorostaan suhteellisen vähäistä eikä asuntokauppa meinaa käydä. Vaikka maakunnista saattaa saada tällä hetkellä omistusasunnon edullisesti, asunnon myynti eteenpäin voi muodostua todella hankalaksi. Jos asunnon hankkii puhtaasti sijoitusasunnoksi, kannattaa ehdottomasti suosia kasvukeskuksia.

Liikenneyhteydet

Lähellä olevat liikenneyhteydet helpottavat liikkumista ja vaikuttavat luonnollisesti asunnon arvoon. Aivan metro- tai juna-aseman vieressä olevat asunnot ovat luonnollisesti kaikkein arvokkaimpia. Jo kilometrin etäisyys keskeisestä liikenneyhteyspisteestä saattaa vaikuttaa suuresti asunnon arvoon. Syyksi voi epäillä muun muassa Suomen talviolosuhteita: kilometrin kävely kotoa julkiseen liikennevälineeseen räntäsateessa ei ainakaan lisää kohteen houkuttavuutta.

Asuntomarkkinoilla voit saavuttaa pikavoittoja ostamalla asuntoja alueilta, joiden liikenneyhteyksiä tullaan kehittämään tulevaisuudessa tuntuvasti. Kannattaakin aina olla valppaana, mikäli kasvukeskuksiin on vireillä uusia hankkeita, joissa kaavaillaan juna- tai metroyhteyttä alueelle. Esimerkiksi Länsimetron varrella olevien asuntojen omistajat olivat varmasti mielissään uuden metroyhteyden rakentamisesta.

Keskusta vai laitakaupunki?

Keskustan alueella sijaitsevat asunnot ovat tunnetusti haluttuja asuntomarkkinoilla. Keskustan alueen hyvät liikenneyhteydet ja lähellä sijaitsevat palvelut ovat suurimpia syitä keskusta-asuntojen suosiolle. Yleisesti ottaen nuoremmat henkilöt suosivat keskustaa asuinalueenaan ja perheelliset hakeutuvat laitakaupungille rauhallisempaan elinympäristöön. Ennen kuin ostat asunnon laitakaupungilta, varmista, että julkiset liikenneyhteydet ovat kelvollisella tasolla ja kaikki muut palvelut sijaitsevat tarpeeksi lähellä asuntoa. Laitakaupungin alueilla suositaan tavallisesti autoilua liikkumismuotona, mutta esimerkiksi ruokakauppa kävelyetäisyyden päässä on käytännön syistä aina positiivinen asia.

Lähialueen muut palvelut  

Mitä enemmän palveluita alueella on tarjottavanaan asukkailleen ja mitä lähempänä asuntoa palvelut sijaitsevat, sitä parempi alue on asunnon jälleenmyyntiarvon kannalta. Esimerkiksi urheilukenttä, päiväkoti, koulu tai leikkikenttä asunnon läheisyydessä vaikuttavat positiivisesti asunnon arvoon ja jälleenmyyntimahdollisuuksiin.

Korkeudella ja ilmansuunnalla on väliä

Suomalaiset pitävät korkealla asumisesta ja kerrostalon huoneistojen arvo nouseekin sitä mukaa, mitä korkeammalle talon kerroksia kivutaan. Useimmiten kerrostalon arvokkain asunto löytyy siis sen ylimmästä kerroksesta. Kattoterassi nostaa ylimmän asunnon hintaa entisestään. Ylempiä kerroksia suosivan kaavan voi rikkoa terassi tai aidattu piha ensimmäisessä kerroksessa, jotka lisäävät puolestaan alempien kerroksien hintaa ja kysyntää.

Ilmansuunnilla on myös väliä. Asunnot, joista löytyy länteen osoittava parveke, ovat vuokralaisten ja ostajien suosiossa, sillä parvekkeelta on mahdollisuus katsella iltaisin auringonlaskua. Myös hieno näköala meren tai kaupungin ylle korottaa asunnon hintaa.

Yhteenveto     

Asunnon arvoon ja sen säilymiseen vaikuttavat monet tekijät, jotka voivat olla vaikeasti ennustettavissa. Suurin osa tekijöistä ovat kuitenkin melko muuttumattomia. Ostaessaan esimerkiksi asunnon kasvukeskuksen keskustasta hyvien liikenneyhteyksien varrelta voi olla melko levollisin mielin asunnon jälleenmyyntiarvon suhteen.

Lähtökohtaisesti kalliimpien asuntojen arvo säilyy paremmin suhteessa halvempiin asuntoihin. Tällä hetkellä asuntojen hintaerot muodostuvat usein niiden sijainnista. Kasvukeskuksissa asuntojen hinnat nousevat ja syrjäseuduilla hinnat laskevat. On kuitenkin odotettavissa, että kasvukeskusten ulkopuolella olevien asuntojen hinnat nousevat sitä mukaa, kun kasvukeskukset laajenevat. Tämä ilmiö on nähty esimerkiksi Tukholmassa. Toisaalta sitä, millä aikavälillä sama ilmiö nähdään Suomessa, on erittäin vaikea ennustaa.

Asuntokaupassa on tärkeää ottaa huomioon jälleenmyyntiarvoon vaikuttavat asiat ennen varsinaista ostopäätöstä. Jo pelkästään yllä mainittujen kohtien läpikäynti voi paljastaa potentiaalisesta ostokohteesta sellaisia epäkohtia, jotka parhaimmassa tapauksessa saavat sinut välttymään huonolta ostopäätökseltä.

Takaisin blogiin