Liitteet mahdollistavat nopean lainan maksun

Lainaa hakiessa liitteet nopeuttavat rahojen maksamista tilille

Lainahakemuksen liitteiden tarkoitus on kertoa takaisinmaksukyvystäsi. Kun haluat varmistaa nopeuden lainasi myöntämisessä, ota tarvittavat liitteet valmiiksi jo hakemuksen yhteydessä.

Kun haet lainaa, sinulla on todennäköisesti jo mielessäsi kohde, johon haluat saada rahoituksen nopeasti. Saatat tarvita osittain tai kokonaan rahoitusta esimerkiksi auton, kesämökin tai veneen ostamiseen.

Toisaalta lainaa vaativat tilanteet voivat tulla eteen yllättäen ja itsestä riippumatta – esimerkiksi kotisi saattaa tarvita yllättäen asumisen kannalta välttämätöntä remonttia tai hankintaa ei ole mahdollista lykätä lähitulevaisuuteen.

Ennen lainan ottamista, lainatarjoukset kannattaa kuitenkin kilpailuttaa. Moni arvostaa kilpailuttamisen kautta syntyneitä rahallisia säästöjä sekä nopeutta lainan maksamisessa tilille.

Voit kuitenkin omalta osaltasi nopeuttaa sitä, että pankki maksaa lainan tilillesi. Ole huolellinen lainaa varten tarvittavien, tulojasi koskevien, liitteiden kanssa. Kun liität tulotodistukset ohjeiden mukaan lainahakemukseesi, lainanmyöntämisprosessi voi nopeutua ja saat rahat tilillesi jopa samana päivänä.

Miksi liitteitä tarvitaan lainan hakemisessa?

Toisinaan lainan hakijoille tulee yllätyksenä tieto siitä, että lainahakemuksen liitteiksi tarvitaan todistukset tuloista. Näiden liitteiden vaatimiseen on kuitenkin useampi perusteltu syy.

  1. Lainaa varten vaadittavilla liitteillä luotonantajat voivat varmistua siitä, että pystyt maksamaan lainasi takaisin

    Koska kulutusluottoja myönnettäessä ei kysytä vakuuksia tai takaajia, lainan myöntämisen tärkeimpänä edellytyksenä ovat sinun sekä mahdollisen rinnakkaishakijan säännölliset tulot. Niiden on oltava riittävän suuret lainan lyhentämiseen sovituilla maksuerillä.
  2. Liitteillä todistat tulosi paikkansa pitävydyen, mikä vaikuttaa sinulle myönnettävän lainan määrään

    Huolellisuus tulotietojen täyttämisessä hakemukseen ja liitteiden asianmukainen liittäminen hakemukseen voivat näin ollen jopa auttaa sinua saamaan paremman lainatarjouksen. Mitä tarkemmin muistat ilmoittaa kaikista tuloistasi, sitä enemmän sinulle todennäköisesti voidaan myöntää lainaa.
  3. Kun otat liitteet esille jo lainahakemusta täyttäessäsi, voit kirjata hakemukseen täsmälliset tulotietosi

    Jos lainahakemuksesi liitteet jäävät puutteellisiksi tai niitä ei ole ollenkaan, on hyvin todennäköistä, että lainanmyöntämisprosessi hidastuu ja joudut odottelemaan rahojen saapumista tilillesi pidempään.

Mitä liitteillä tarkoitetaan lainaa haettaessa? 

Kun haet lainaa, lainanantajat pyytävät usein liitteitä nähtäväksi ennen lainan maksamista tilille. Liitteet tarkoittavat usein tulotodistuksia, kuten palkkakuittia, todistusta eläke- tai yrittäjätuloista.

Katso alta, minkälaisia liitteitä sinun pitää toimittaa lainanantajalle.

Työntekijän tulotodistus

Tavallisin tilanne lainaa haettaessa on se, että hakija on työelämässä palkansaajana. Jos tilanteesi on tämä, tarvitset lainahakemuksesi liitteeksi todistuksen palkkatuloistasi. 

Helpoimmin asian ajaa viimeisin palkkalaskelma eli palkkakuitti, jonka saat omasta verkkopankistasi tai yrityksesi kirjanpitäjältä. Toinen yksinkertainen tapa todistaa tulonsa on tulorekisteriote. Verohallinnon ylläpitämä Tulorekisteri on vuoden 2019 alusta lähtien käytössä ollut tietokanta, joka kokoaa yhteen ansiotulosi luontoisetuineen.

Jos säännölliset tulosi tulevat muualta kuin palkkatyöstä – eläketulona, yrittäjän tuloina tai sijoittamisen tuloina – tarvitset lainahakemuksesi liitteeksi todistuksen muista tuloista.

Eläkeläisen tulotodistus

Eläkeläisenä lainaa hakiessasi sinun on toimitettava todistus eläkkeesi määrästä. Saat tällaisen todistuksen omasta työeläkeyhtiöstäsi. Eläkeläisen tulotiedot on myös mahdollista saada Tulorekisteristä kuten palkkatiedotkin.

Yrittäjän tulotodistus

Yrittäjänä tulojesi todistamiseen käy palkkakuitti tai tulorekisteriote, ja joskus näiden lisäksi vaaditaan yrityksen tilinpäätös, tulos ja tase kirjanpidosta sekä verotuspäätös. Näin luotonantaja saa kattavamman kokonaiskuvan tilanteestasi.

Jos haet yrityslainaa, pankkien ja rahoituslaitosten kiinnostus kohdistuu myös muihin yritystoimintaasi liittyviin asioihin.

Sijoittajan tulotodistus

Sijoittajana elantonsa hankkiminen on myös hyväksyttävä säännöllisten tulojen hankintatapa lainantarjoajien näkökulmasta, vaikka lainan myöntäminen onkin silloin tapauskohtaista.

Tällaisessa tapauksessa lainahakemuksen liitteinä toimivat ajankohtainen raportti osakesijoituksistasi sekä salkkusi arvo.

Varaa liitteet esille jo lainahakemusta täyttäessäsi

Helpoin ja selkein tapa sekä sinun itsesi että lainahakemustasi käsittelevien tahojen kannalta on täyttää tulotiedot täsmälleen oikein jo lainahakemukseen. 

Kun otat tarvitsemasi liitteet esille hakemuksen täyttövaiheessa ja tarkistat tulotiedot niistä, tiedot ovat varmuudella samat sekä hakemuksessa että liitteissä eikä niiden suhteen tule myöhemmin ongelmia. Samalla kertaa sinun on helppo lisätä liitteet hakemuksen mukaan eikä sinun tarvitse palata asiaan myöhemmin.

Vaikka liitteitä ei hakuvaiheessa vielä välttämättä tarkistetakaan, useimmat pankit vaativat joka tapauksessa todistuksen tuloista ennen lainasumman siirtämistä tilille. On erittäin ikävää, jos jo myönnetyn lainan saaminen peruuntuu tässä vaiheessa.

Esimerkiksi ruotsalainen Nordax Bank, joka on yksi kilpailutuksessamme mukana olevista lainantarjoajista, kertoo käyvänsä läpi asiakkaan lähettämät liitteet vasta lopuksi lainapäätöksen antamisen jälkeen. Rahat kuitenkin siirtyvät vasta, kun liitteet on tarkistettu. Samoin toimivat monet muutkin vertailussamme mukana olevista pankeista ja rahoituslaitoksista.

Jos haluat, voit omatoimisesti vertailla Sortterin palvelussa olevien lainanantajien ehtoja. Niistä selviää myös se, minkälaisia liitteitä kukin lainanantaja vaatii. Aivan pienimmissä lainoissa kaikki lainantarjoajat eivät välttämättä edellytä liitteiden toimittamista.

Tulojen ohella myös menot vaikuttavat lainan myöntämiseen 

Tulot eivät ole ainoa lainahakemuksen läpimenoon vaikuttava asia, vaan niiden lisäksi otetaan huomioon asumiskustannusten ja aiempien velkojen aiheuttamat säännölliset kulut. Nämä asiat kysytään myös Sortterin lainalaskurissa

Tarkemmin kuukausittaisista euromääräisistä menoista ei lainaa haettaessa kysytä, vaan maksukyvyn arvioinnin pohjana käytetään laskennallisia arvioita, jotka pohjautuvat esimerkiksi lainan hakijan asumismuotoon ja lasten määrään.

Hakijan on toki itse hyvä laskea oma maksukykynsä myös tarkemmin, jotta lainan lyhentäminen varmasti onnistuu ilman, että talous menee liian tiukalle.

Anna Sortterin auttaa parhaan lainan löytämisessä

Suunnitteletko lainan ottamista elämäsi tärkeitä hankintoja varten? 

Kilpailuta lainatarjoukset Sortterilla löytääksesi itsellesi edullisimman vaihtoehdon. Palvelumme avulla saat helposti selville, mikä kaikista vertailussa mukana olevista lainanantajista pystyy tarjoamaan sinulle parhaat ehdot. 

Sinä kuitenkin päätät, minkä valitset, eikä kilpailuttaminen vielä sido sinua mihinkään. 

Tutustu Sortterin kilpailutukseen jo tänään

Lue lisää