Vertaa ensin lainat, sen jälkeen ehtii kuntoilla
Takaisin blogiin

Vertaa ensin lainat ainakin seuraavissa tilanteissa

Aiotko hakea lainaa lähiaikoina? Kilpailuttamalla lainatarjoukset voit saada merkittäviä säästöjä lainan kustannuksissa. Myös nykyiset lainat kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti.

Lainojen kilpailuttaminen on tutkitusti kannattavaa. Sortterin selvityksen mukaan asiakkaat säästävät tyypillisesti 1 038 euroa luottokustannuksissaan kilpailuttamalla lainansa. 

Tiesitkö, että myös olemassa olevat lainat kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti ja myös lainoja yhdistettäessä? Laita siis hyvissä ajoin merkintä kalenteriisi, jotta muistat kilpailuttaa lainasi noin puolen vuoden välein.  

Lainojen kilpailuttaminen vie sinulta aikaa muutaman minuutin, mutta tuo parhaimmillaan ison säästön laina-ajan kuluessa. 

Esittelemme 5 erilaista tilannetta, jolloin lainojen vertailu ja kilpailuttaminen ovat kukkarosi kannalta ehdottoman suositeltavia toimenpiteitä. 

1. Kilpailuta lainat ennen hankintapäätöksen tekemistä 

Ostoksia tehdessä ei tule aina miettineeksi eri rahoitusvaihtoehtoja. Moni suomalainenkin valitsee suoraan kaupan tarjoaman osamaksusopimuksen, vaikka siihen sisältyvät korot ja kuukausimaksut voivat olla huomattavan korkeita.

Ennen ostopäätöksen tekemistä olisikin hyvä ottaa selvää, miten paljon muut tarjolla olevat rahoitusvaihtoehdot kustantavat. Varsinkin suurempien hankintojen kohdalla kulutusluotto, eli vakuudeton laina, voi tulla osamaksua tai luottokorttia edullisemmaksi. 

Siinä missä osamaksusopimusten korko on usein 20 prosentin tuntumassa, voi kulutusluottojen korko vaihdella 4-20 prosentin välillä. 

Edullisen rahoituksen etsinnässä avainsanoja ovat lainojen vertailu ja kilpailuttaminen. Kun ennen ostopäätöksen tekemistä pistät pankit kilpailemaan asiakkuudestasi, voit löytää tarpeitasi vastaavan lainan huomattavan edullisilla koroilla ja muilla kustannuksilla.

2. Vertaa lainat hankintapäätöksen hetkellä

Lainojen vertailu on nykyään helppoa. Kaukana ovat ne internetiä edeltäneet ajat, jolloin lainojen kilpailuttaminen edellytti henkilökohtaista vierailua eri pankeissa pitkine lainaneuvotteluineen. 

Kun lainapalvelut ovat siirtyneet nettiin, voi kilpailuttamisen tehdä vaikkapa mökkilaiturilta käsin ilman turhaa stressiä ja pitkiä lainaneuvotteluita. Riittää, että täytät ja lähetät netissä yhden hakemuksen, minkä jälkeen voit saada lainatarjouksia lukuisilta pankeilta ja rahoituslaitoksilta.   

Netin lainavertailut ovat aina avoinna ympäri vuorokauden, joten voit kilpailuttaa lainat juuri silloin kuin se sinulle parhaiten sopii. Voit löytää edullisen lainatarjouksen nopealla aikataululla yllättäviinkin menoihin ja hankintoihin

Hankintapäätöksen hetkellä vertaa siis ensin lainat, jotta löydät mahdollisimman edullisen rahoitusvaihtoehdon tarpeisiisi. Lainoja vertailtaessa kannattaa kiinnittää huomiota nimelliskoron sijaan todelliseen vuosikorkoon, joka paljastaa kaikki lainaan sisältyvät korot ja kustannukset.

3. Kilpailuta nykyiset lainat

Tiesitkö, että myös olemassa olevat lainat on mahdollista kilpailuttaa? Sortterin Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan nykyisten luottotuotteiden säännöllinen kilpailuttaminen on yhä vierasta monille suomalaisille. 

Käytännössä nykyisen luoton kilpailuttaminen tarkoittaa olemassa olevan maksusopimuksen korvaamista uudella aiempaa edullisemmalla lainalla. 

Pankkien ja rahoituslaitosten välinen kilpailutilanne elää jatkuvasti, joten fiksu kuluttaja tarkastaa säännöllisesti, millä korolla lainaa on saatavilla. Suosituksen mukaan lainat kannattaa kilpailuttaa jopa puolen välein johtuen pankkien koventuneesta kilpailusta. 

Nykyisen lainan kilpailuttaminen on helppoa

  1. Täytä lainahakemus ja ilmoita lainasummana nykyisen lainasi avoin saldo ja toivomasi laina-aika
  2. Valitse lainatarjous, joka on nykyistä lainasopimustasi edullisempi 
  3. Allekirjoita lainasopimus ja rahojen siirryttyä maksa nykyinen laina pois. 

Uuden lainan pienemmistä lainanhoitokuluista syntyvä säästö voi olla merkittävä koko laina-ajan kuluessa.

4. Kilpailuta yhdistelylainat

Vuosien kuluessa monille kertyy useita eri maksusopimuksia. Esimerkiksi auton ja kodinkoneiden hankintaa varten otettujen lainojen lisäksi taustalla saattaa olla myös luottokorttivelkaa ja useita osamaksusopimuksia.

Eri elämäntilanteissa otetut velat voivat hiljalleen kuormittaa taloutta, jolloin kannattaa harkita kaikkien velkojen yhdistämistä yhdeksi edullisemmaksi ja helpommin hallittavaksi yhdistelylainaksi. Yhdistämällä lainat saat mielenrauhaa talouteesi, kun sinun ei tarvitse enää muista useita kuukausittaisia eräpäiviä ja maksueriä.

Muiden lainojen tavoin myös yhdistelylainat kannattaa kilpailuttaa, sillä eri pankkien lainatarjousten välillä voi olla suuriakin eroja. 

Potentiaalisten lainatarjousten löydyttyä sinun kannata vielä verrata tarjotun yhdistelylainan korkoa nykyisten lainojesi korkoihin. Näin voit varmistua siitä, että tarjottu yhdistelylaina on varmasti edullisempi kuin nykyiset lainasi.

5. Kilpailuta lainat säännöllisesti 

Kilpailutatko sähkösopimuksesi vähintään kerran vuodessa? Sähkösopimuksen tavoin myös lainat kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti, suosituksen mukaan jopa puolen vuoden välein. 

Miksi lainat sitten tulee kilpailuttaa niin usein? Lainamarkkinat muuttuvat jatkuvasti ja pankkien kilpailu uusista asiakkaista on kovaa. Kun vertaat ja kilpailutat lainasi säännöllisesti, voit varmistua siitä, että maksat juuri sen hetkisen korkotason mukaista korkoa. 

Lainat olisi hyvä kilpailuttaa aina myös elämäntilanteen muuttuessa. Yleisen korkotason lisäksi lainan hintaan vaikuttaa lainanhakijan henkilökohtainen maksukyky. Siten esimerkiksi uusi työpaikka, palkankorotus tai omistusasunnon hankinta voi vaikuttaa luoton korkoon positiivisesti. 

Lainojen kilpailuttamisesta kannattaa tehdä itselleen ruutini, joka toistuu aina puolen vuoden välein tai elämäntilanteen muuttuessa. Näin voit tehdä selvää säästöä.

Kilpailuta ja vertaa lainat Sortterilla 

Lainojen kilpailuttamiseen on kaksi vaihtoehtoa. Voit joko pyytää itsenäisesti lainatarjoukset haluamiltasi pankeilta tai käyttää internetin ilmaisia lainavertailupalveluita, kuten kotimaista Sortteria.

Vuonna 2018 perustettu Sortter tarjoaa aina ilmaisen lainavertailupalvelun, jonka käyttäminen säästää sinun aikaasi. Ainoastaan yhden hakemuksen täyttämällä voit saada henkilökohtaiset lainatarjoukset jopa yli kahdeltakymmeneltä eri pankilta ja rahoituslaitokselta.  

Lainojen kilpailuttaminen on myös nopea toimenpide. Keskimäärin Sortterin palvelua käyttävältä henkilöltä menee lainahakemuksen täyttämiseen vain neljä minuuttia ja 40 sekuntia. Kannattaa tosin etukäteen selvittää tulotiedot ja vanhat velat, jotta lainahakemus on varmasti oikein täytetty.

Ennen lainasopimuksen allekirjoittamista vertaa ensin lainat

Me Sortterilla haluamme auttaa sinua löytämään mahdollisimman edullisen lainatarjouksen. Näytämme kaikki saamasi lainatarjoukset selkeänä listana ja mikä hienointa, edullisuusjärjestyksessä todellisen vuosikoron mukaan. Näin voit varmistua siitä, että edulliselta vaikuttava laina on myös oikeasti edullinen. 

Toimimme yhteistyössä ainoastaan vastuullisten pankkien ja rahoituslaitosten kanssa. Lainojen kilpailuttaminen palvelussamme edellyttää alla olevien kriteerien täyttämistä: 

  • Olet vähintään 20-vuotias 
  • Sinulla on säännölliset palkka- tai eläketulot
  • Olet hoitanut raha-asiasi moitteettomasti, eikä sinulle ole maksuhäiriömerkintöjä 

Palvelussamme voit kilpailuttaa lainat maksutta aina 60 000 euroon saakka. Ainoana toimijana Suomessa Sortter on sitoutunut noudattamaan reilun lainavertailun periaatteita, joten voit varmistua lainavertailun tapahtuvan sinun etusi edellä.  

Vertaile siis lainoja jo tänään ja valitse tarjouksista paras!

Lue lisää

Takaisin blogiin