Tunnusluvut ovat avain yrityksen menestymiseen
Kirjanpitäjälle yrityksen tunnusluvut ovat itsestään selviä asioita, mutta monen yrittäjän olisi hyvä tutustua tarkemmin yrityksensä tilinpäätökseen.
Makkosen mukaan yrityksen tunnusluvut voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri kategoriaan: vakavaraisuus, kannattavuus ja maksuvalmius.
Vakavaraisuus
Yrityksen vakavaraisuus eli omavaraisuusaste kertoo, kuinka paljon yrityksellä on omaa pääomaa verrattuna koko pääomaan (sisältäen myös velat). Vakavaraisuus siis kuvaa oman pääoman suhdetta vieraaseen pääomaan. Omavaraisuusaste on yksi vakavaraisuuden tunnusluvuista.
Omavaraisuusaste mittaa yrityksen vakavaraisuutta ja tappion sietokykyä. Se kertoo myös sen, kuinka suuri osuus yrityksen toiminnasta on rahoitettu omalla pääomalla eli voittovaroilla.
Omavaraisuusasteprosentti lasketaan seuraavasti: 100 * omat varat / (oikaistun taseen loppusumma - tehtyyn työhön perustuvat ennakkomaksut)
Omat varat sisältävät seuraavat asiat laskettuna yhteen: taseen oma pääoma, vapaaehtoiset varaukset, poistoero verovelalla vähennettynä ja oman pääoman ehtoiset pääomalainat osittain.
– Mitä suurempi omavaraisuusaste-luku on, sitä enemmän yrityksellä on omaa rahaa eikä vierasta pääomaa eli velkaa, Makkonen selittää.
Kannattavuus
Yrityksen kannattavuudesta kertoo mm. käyttökate. Käyttökate kertoo , kuinka paljon yritys tuottaa kokonaisuudessaan rahaa eli se kuvaa varsinaisen liiketoiminnan tulosta.
Sijoitetun pääomantuottoprosentti lasketaan seuraavasti: 100 * [nettotulos + rahoituskulut + verot (12 kk)] / sijoitettu pääoma keskimäärin
– Erityisesti rahoittajia voi kiinnostaa sijoitetun pääoman tuottoprosentti eli kuinka paljon yritys tuottaa vastinetta sijoitetulle rahalle, Makkonen sanoo.
Maksuvalmius
Maksuvalmiudessa on kaksi staattista tilaa kuvaavaa tunnuslukua quick ratio ja current ratio. Quick ratio mittaa yrityksen kassaa ja yrityksen valmiutta selviytyä lyhytaikaisista eli alle vuoden pituisista veloista. Current ratio puolestaan kertoo yrityksen kyvystä maksaa takaisin lyhytaikaisen vieraan pääoman, kuten esimerkiksi yrityslainan.
– Quick ration ohjearvo olisi hyvä olla yli 1. Näin yrittäjä pystyy selviytymään lyhytaikaisista veloistaan. Luku on kuitenkin universaali ohjearvo, jolloin se voi poiketa toimialasta ja yrityksen koosta riippuen, Makkonen sanoo.
Rahoitustulos kertoo sen, että pystyykö yritys kattamaan lainan hoidosta tulevat kustannukset liiketoiminnan tuotoilla. Mikäli rahoitustulos on negatiivinen, niin yrityksen pitää hoitaa lainojaan toisilla lainoilla.