Lainavertailu auttaa pitämään korkotason edullisena
Takaisin blogiin

Lainavertailu auttaa pitämään korkotason edullisena

Tiedätkö sinä, mitä lainavertailu tarkoittaa? Lainojen vertailu on kannattavaa niin kuluttajalle kuin luottomarkkinoillekin. Nyt kerromme, miksi.

Lainavertailu on palvelu, jonka avulla voit verrata eri lainatarjouksia toisiinsa ja valita niistä itsellesi sopivimman. Yhä useampi kuluttaja vertaileekin tänä päivänä kulutusluottoja ennen lainan ottamista. Sortterin maaliskuussa 2021 Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan 38 % suomalaisista vertaili kulutusluottoja joko aina tai toisinaan. Lainojen vertailu lisääntyi 12 % vuoden takaisesta.

Monelle kuluttajalle voi olla epäselvää, mitä lainavertailu pohjimmiltaan tarkoittaa, ja tällöin siihen saattaa liittyä vääränlaisia luuloja. Yleinen ajatus on, että lainojen vertailupalvelu itsessään myös myöntää lainaa, vaikka näin ei ole. Esimerkiksi Sortter ei myönnä lainaa, vaan pelkästään kilpailuttaa ja vertaa niitä. Sortter tekee yhteistyötä pankkien ja rahoituslaitosten kanssa, jotka puolestaan myöntävät lainan sinulle. 

Lainavertailu on hyödyllistä sekä kuluttajalle että lainamarkkinoille. Mitä tämä sitten tarkalleen ottaen tarkoittaa?

Lainanhakija hyötyy pankkien välisestä kilpailusta – vertaamalla lainoja löydät sopivan lainan helpommin

Ajattele, jos markkinoilla olisi vain yksi ruokakauppa. Tällöin se voisi myös päättää itse hintansa ja nostaa ne korkeiksi, eli kyseinen ruokakauppaketju hallitsisi markkinoita. Sama pätee lainoihin: jos vain yksi pankki myöntäisi lainaa, se voisi myöntää niitä kalliilla hinnalla. Kilpailu eri tuotteiden ja palvelujen välillä on täten hyvästä. 

Kilpailu synnyttää monipuolisempaa tarjontaa ja laskee samalla hintoja. Ja kun kilpailua on riittävästi, hinnat pysyvät kohtuullisella tasolla. Esimerkiksi pankkien välinen kilpailu tarkoittaa sitä, että kuluttaja saa pankeilta ja rahoituslaitoksilta parempia tarjouksia ja korkotaso pysyy reiluna. Pankin ei ole järkevää nostaa hintoja pilviin, koska kilpailun ansiosta kuluttajalla on mahdollisuus valita edullisempi palveluntarjoaja. Kalliit lainat putoavat näin kelkasta.

Jotta voisit löytää edullisen ja itsellesi sopivan lainan, sinun täytyy ensin vertailla lainatarjouksia toisiinsa. Kun vertaat lainoja, käytännössä vertailet eri lainatarjousten ominaisuuksia keskenään. Jokaisella kuluttajalla on omat toiveensa sille, millaista lainaa hän haluaa saada – niin varmasti sinullakin. 

Saatat pohtia esimerkiksi:

  • kuka tarjoaa lainaa edullisimmin?
  • millainen on lainan korko?
  • millainen todellinen vuosikorko lainassa on, eli mitkä ovat lainan kokonaiskustannukset?
  • millaiset ovat lainaehdot ja sopivatko ne sinulle?
  • millaista maksu- ja lyhennysvapaata luotonmyöntäjä tarjoaa?

Eri pankit kilpailevat juuri sinun asiakkuudestasi. Tämä tarkoittaa sitä, että ne tekevät niin hyviä tarjouksia kuin mahdollista, jotta saisivat sinut asiakkaakseen. Olet siis hyvässä asemassa, jos päätät vertailla lainat!

Kun vertaat lainat, huomaat erot lainojen hinnoissa

Voit kilpailuttaa ja verrata lainoja joko itsenäisesti pyytämällä tarjouksia eri pankeista tai lainavertailupalvelun, kuten Sortter.fi:n avulla.

Kotimainen Sortter on yksi Suomen kattavimmista lainavertailualustoista, sillä palvelussamme on mukana peräti 20 luotonmyöntäjää. Käytännössä sinun lainasi kilpailutukseen osallistuu useita kymmeniä pankkeja ja rahoituslaitoksia.

Luonnollisesti suuri määrä lainatarjouksia tarkoittaa sitä, että sinun on mahdollista saada lainaa edullisemmin. Jos vain tyytyisit yhteen, esimerkiksi omasta pankista saamaasi lainatarjoukseen, et saisi välttämättä niin hyvää tarjousta kuin sinun olisi mahdollista saada. Kun saat yhdellä hakemuksella useita lainatarjouksia, mahdollisuutesi löytää edullinen laina paranee.

Voit pyytää lainatarjouksen omasta pankistasi ja sen lisäksi kilpailuttaa lainan käyttäen apunasi kilpailutusalustaa. Kun lopuksi vertaat lainoja, näet helposti, tarjoaako oma pankkisi parempaa lainaa pienemmällä korolla vai löytyykö edullisempi laina toiselta pankilta.

Muista, että kun kilpailutat ja vertaat lainoja, et sitoudu vielä mihinkään. Voit siten huoletta kokeilla, mistä pankista tai rahoituslaitoksesta saat parhaan tarjouksen.

Lainojen vertailu auttaa sinua myös saamaan käsityksen siitä, mikä on sinulle sopiva korkotaso ja millaisia tarjouksia ylipäätään on mahdollista saada. Jos et vertailisi lainoja keskenään, saattaisit ajatella, että omasta pankista saamasi lainatarjous on hyvä ja edullinen, vaikka lainan korko ja kulut olisivatkin todellisuudessa melko korkeat. Vertailu paljastaa erot lainojen hinnoissa, siksi sitä ei kannata sivuuttaa, kun etsit lainaa.

Lainavertailu voi parhaimmillaan auttaa ylivelkaantumisen ongelmiin

Lainavertailusta on hyötyä myös suuremmassa mittakaavassa. Vertailu esimerkiksi auttaa kuluttajia valitsemaan edullisempia luottoja, jolloin he eivät maksa liikaa. Jos minkäänlaista vertailua tai kilpailua ei olisi, kuluttajan voisi olla hankalaa löytää omaan budjettiinsa sopiva laina. 

Lainojen kilpailuttaminen ja vertailu on pieni vaiva, mutta hyöty suuri: asiakkaamme säästävät tyypillisesti 1 038 euroa luottokustannuksissa, kun he kilpailuttavat lainan. 

Säästö on laskettu vertaamalla asiakkaiden saamia edullisinta ja kalleinta lainatarjousta keskenään. Laskennan perusteena on käytetty pankkien tammi-helmikuun 2021 aikana tekemiä lainatarjouksia, joiden lainasummat olivat 8 000–10 000 euroa. Ilmoitettu säästö on lainakustannusten mediaani eli keskiluku, joka ilmoittaa lainakustannusten tyypillisen jakauman.

Mistä tunnistat hyvän lainavertailun?

On tärkeää, että lainavertailupalvelu toimii on läpinäkyvästi ja luotettavasti, ja onneksi monet luotonmyöntäjät voivatkin allekirjoittaa tämän.

On kuitenkin huolestuttavaa, että osa luotonmyöntäjistä suosittelee sen pankin tai rahoituslaitoksen lainatarjousta, joka maksaa kilpailutuspalvelulle parhaiten. Näin ollen laina ei välttämättä olekaan kuluttajalle kaikkein edullisin, eikä lainavertailu perustu läpinäkyvyyteen ja luotettavuuteen, kuten pitäisi.

Sortter haluaa olla osaltaan edistämässä tasapuolista ja reilua lainavertailua. Haluamme, että läpinäkyvyys ja yhtenäinen säätely lainamarkkinoilla lisääntyy, jotta kuluttajat oikeasti hyötyvät palvelusta.

Sortter ehdottaakin konkreettisia ratkaisuja lainavertailupalvelujen säätelyyn, jotta kuluttajat saisivat aidosti hyvän lainatarjouksen. Hyvän lainavertailun ominaisuuksia ovat muun muassa 1) vertailun johdonmukaisuus, 2) lainatarjousten vertailtavuus keskenään ja 3) vertailun läpinäkyvyys ja perusteltavuus.

Mitä nämä sitten tarkoittavat?

  1. Vertailun johdonmukaisuus: Luottotarjous tulee pyytää kaikilta luotonmyöntäjiltä, jotka lainavertailupalvelu ilmoittaa olevan vertailussa mukana.
  2. Lainatarjousten vertailtavuus keskenään: Luottotarjoukset tulee esittää kuluttajalle yhtenäisesti, jotta kuluttaja voi aidosti verrata saamiaan tarjouksia keskenään.
  3. Vertailun läpinäkyvyys ja perusteltavuus: Kuluttajan tulee helposti saada tietää, mihin luottojen vertailu perustuu tai millä perusteella hänelle suositellaan jotakin lainasopimusta.

Yhteenveto

Jotta voit löytää lainamarkkinoilta hyvän lainatarjouksen, on tärkeää, että vertaat lainoja keskenään. Markkinoilla on kova kilpailu, ja jokainen pankki ja rahoituslaitos kilpailee juuri sinun asiakkuudestasi tarjoten toinen toistaan parempia lainatarjouksia.

Sinun kannattaa kuitenkin olla varma, että lainavertailupalvelu on reilu ja läpinäkyvä toimija, jotta löydät aidosti parhaan lainan itsellesi. Sinun ei siis välttämättä kannata kysyä, mikä pankki myöntää helpoiten lainaa, vaan mitkä lainavertailupalvelut, pankit ja rahoituslaitokset toimivat rehellisesti ja avoimesti.

Ajankohtaista

Takaisin blogiin