Saako lainan ilman liitteitä?
Takaisin blogiin

Etsinnässä vakuudeton laina ilman liitteitä?

Osa pankeista pyytää liitteitä, jotta voit saada heiltä lainaa. Vakuudeton laina ilman liitteitä on myös mahdollinen. Milloin liitteitä pyydetään ja miksi?

Pankit ja rahoituslaitokset myöntävät lainoja yksityisihmisille. Koska luotonantajat saattavat lainata suuriakin summia rahaa, niiden täytyy varmistaa, että lainanhakija kykenee maksamaan luoton takaisin.

Mitä suuremmasta lainasummasta puhutaan, sitä tärkeämpään rooliin lainanhakijan maksukyky nousee. Suuret lainat ovatkin usein vakuudellisia lainoja, jolloin pankki pyytää erilaisia vakuuksia luoton tueksi.

Voit myös saada vakuudetonta lainaa. Tällöin sinun ei tarvitse kiinnittää vakuuksia luottoasi varten. Myöskään lainan liitteet eivät välttämättä ole pakollisia.

Kuinka paljon voit saada lainaa ilman vakuuksia? Entä milloin laina ilman liitteitä on mahdollinen?

Mitä tarkoittaa vakuudeton laina?

Käytännössä vakuudettomat lainat tarkoittavat kulutusluottoja, joita voit saada ilman, että joudut kiinnittämään omaisuutta lainan vakuudeksi.

Vakuudeton laina soveltuu esimerkiksi hankintojen tekemiseen. Esimerkiksi joustoluottoa tai kulutusluottoa voit saada ilman vakuuksia.

Vakuudeton laina sopii myös arkielämän tilanteisiin, joissa tarvitset rahaa nopeasti. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi auton rikkoutuminen, kodin remontti tai terveydenhuoltokulut. Saatat saada rahat tilillesi heti tai ainakin saman vuorokauden aikana. 

Vakuudellisissa lainoissa käytetään yleensä vakuutena esimerkiksi kesämökkiä, autoa, metsää tai omistusasuntoa – siis omaisuutta, jolla on rahallista arvoa. Pankki saa tällöin oikeuden omaisuuteesi.

Vakuuksien tarkoitus on parantaa lainansaantisi mahdollisuuksia ja toisaalta varmistaa, että pankki saa perittävänsä takaisin. Pankki voikin tarvittaessa periä lainasumman korkoineen myymällä vakuudet, mikäli luoton takaisinmaksu ei onnistukaan jostain syystä.

Kuinka paljon voit saada lainaa ilman vakuuksia?

Vakuudettoman lainan määrä vaihtelee eri luotonantajilla – osa myöntää vähemmän vakuudetonta lainaa, osa enemmän.

Lainojen vertailupalvelu Sortterin kautta voit saada lainaa ilman vakuuksia jopa 60 000 euroon saakka. Lopullinen summa selkeytyy sen mukaan, mihin tarpeeseen etsit lainaa. Jos etsit kulutusluottoa uuden astianpesukoneen ja tietokoneen hankintaan, 60 000 euroa saattaa kuulostaa liioittelulta, eikö?

Lisäksi lainasumman suuruuteen vaikuttavat tulosi ja menosi. Tällöin puhutaan maksuvarasta. Se tarkoittaa sitä summaa, joka sinulle jää kuun lopussa kaikkien tulojen ja menojen jälkeen. Jos maksuvara on olematon, suurta luottoa ei yleensä myönnetä.

Kenelle vakuudeton laina on tarkoitettu?

Vakuudettomat lainat sopivat kenelle tahansa. Niiden myöntämisessä on kuitenkin tietyt kriteerit, jotka koskevat kaikkia hakijoita. 

Vakuudettoman lainan edellytykset Sortterilla

 • Olet vähintään 20-vuotias
 • Sinulla on säännölliset palkka- tai eläketulot
 • Olet hoitanut raha-asiat hyvin, eikä sinulla ole maksuhäiriömerkintöjä

Kriteereihin ei kuulu, että sinun täytyisi olla tietyn pankin asiakas. Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että lainaa voi hakea myös muualta kuin omasta pankista. 

Voit esimerkiksi kilpailuttaa lainan usean pankin kesken ja katsoa, mikä niistä tarjoaa sinulle edullisinta lainaa ilman vakuuksia. Jos hyväksyt lainatarjouksen, solmit lainasopimuksen uuden pankin kanssa.

Laina ilman liitteitä – mitä se sitten tarkoittaa?

Tähän mennessä olemme käsitelleet, mitä tarkoittaa laina ilman vakuuksia. Pankit voivat myös myöntää lainaa ilman liitteitä, mikä tarkoittaa eri asiaa kuin laina ilman vakuuksia.

Erilaisten liitteiden lähettäminen on useimmille kuluttajille tuttua puuhaa. Olet varmaankin joskus toimittanut esimerkiksi KELA:lle vaikka tiliotteen tai palkkakuittisi?

Myös pankki saattaa pyytää sinulta liitteitä lainaa varten, olit sitten työssäkäyvä, eläkeläinen, yrittäjä tai vaikka sijoittaja. Yleensä tärkein liite on tulotodistus.

Esimerkkejä lainan liitteistä

 • Palkkalaskelma (palkansaaja)
 • Eläketodistus (eläkeläinen)
 • Tilinpäätös ja väliajot kirjanpidosta (yrittäjä)
 • Merkintälaskelmat ja salkun arvo (sijoittaja)
 • Veroilmoituksen erittelyosa
 • Tulorekisteriote
 • Tiliote

Miksi pankki pyytää lainaan liitteitä?

Liitteiden pohjalta luotonmyöntäjä saa ajantasaisen kuvan, millainen maksukykysi on. Tiivistettynä: tulotodistus ja lainan liitteet “todistavat”, että kykenet varmasti maksamaan luoton pankille takaisin.

Maksamaton laina ei ole kenenkään etu – ei pankin, eikä lainanhakijan. Kun pankki hahmottaa taloustilanteesi kokonaisuudessaan, se voi joko myöntää lainan tai olla vastaavasti myöntämättä.

Se voi myös myöntää lainaa vähemmän kuin pyysit. Näin luotonantaja huolehtii, että se saa omansa takaisin. Toisaalta näin luotonantaja pyrkii ehkäisemään lainanhakijan ylivelkaantumista rajoittamalla luotonsaantia, mikäli maksukyky osoittautuu heikoksi. 

Lainan liitteet vaikuttavat myös luottosi korkoprosenttiin: mitä paremmaksi liitteet osoittavat taloudellisen tilanteesi, sitä pienemmällä korolla voit saada lainaa, ja päinvastoin.

Vakuudeton laina ilman liitteitä on myös mahdollinen

Vakuudetonta lainaa, kuten kulutusluottoa tai joustoluottoa, voit saada myös kokonaan ilman liitteitä. 

Vaikka minkäänlaisia todistuksia tuloista ei kysyttäisi, se ei tarkoita sitä, etteikö pankki tai rahoituslaitos tutkisi taustojasi luotonhakijana.

Jokainen luotonantaja nimittäin tekee tuloselvityksen saadakseen varmuuden, että se voi myöntää sinulle lainan. Pankki esimerkiksi tutkii erilaisten ulkoisten ja sisäisten rekistereiden avulla, onko lainanhakijalla maksuhäiriömerkintöjä, aikaisempia velkoja ja maksuviiveitä. Rekistereitä ovat muun muassa Asiakastieto ja Bisnode.

Jos haet kulutusluottoa Sortterin kautta, et tarvitse vielä kilpailutusvaiheessa liitteitä. Vasta kun olet saanut lainatarjoukset ja hyväksynyt itsellesi sopivan lainan, pankki saattaa pyytää sinulta liitteitä lainaasi varten. Liitteet on helppo toimittaa sähköisesti. Jos liitteitä ei toimiteta, vakuudeton laina voi jäädä kokonaan saamatta.

Milloin lainaa saa ilman liitteitä?

Yleisin syy saada vakuudeton laina ilman liitteitä, on pieni lainasumma ja lyhyt laina-aika. Jos haet vaikka 1 000 euroa kulutusluottoa muutaman kuukauden laina-ajalla, liitteitä ei välttämättä tarvita. Suuremmat summat ovat asia erikseen.

Toinen syy saattaa olla, että olet aiemmin saanut samalta pankilta lainan, jota varten toimitit jo kertaalleen liitteet. Siten saatat saada seuraavalla kerralla vakuudettoman lainan ilman liitteitä. Etenkin, jos hoidit aiemman lainan moitteettomasti, luotonantaja voi luottaa helpommin lainan takaisinmaksuun.

Jos haet pienempää vakuudetonta lainaa, eikä sinulta pyydetä liitteitä, tutkaile tällöin, että lainan korko ei nouse liian suureksi omaan talouteesi nähden. Pienemmissä kulutusluotoissa korko voi nimittäin nousta korkeaksikin. Näin luotonmyöntäjä pyrkii kompensoimaan riskiä, ettet voisikaan maksaa luottoa takaisin.

Vakuudeton laina on helppo hakea – poimi vinkit talteen

Lainan hakeminen nykypäivänä tapahtuu vaivattomasti. Voit hakea luottoa joko paikan päällä pankissa, netissä tai mobiilisovelluksella. 

Myös erilaisten kilpailutuspalvelujen, kuten Sortterin maksuttoman lainavertailun avulla voit löytää itsellesi sopivan vakuudettoman lainan – jopa ilman liitteitä.

Seuraavien vinkkien avulla lainan hakeminen onnistuu vaivattomasti sekä omasta pankista että lainojen kilpailutus- ja vertailupalvelua hyödyntämällä.

Vakuudettoman lainan hakemisen muistilista

 1. Lainan tarkoitus: Pohdi, mihin tarkoitukseen etsit vakuudetonta lainaa.
 2. Lainasumma: Kun aito lainan tarve on selvillä, pohdi, minkä verran tarvitset luottoa.
 3. Luotonmyöntäjä: Kartoita, mistä aiot hakea lainaa. Yhdelle hakijalle voi olla tärkeää hakea luottoa vain omasta pankista, kun taas toiselle edullinen lainan korko ja muut kulut painavat enemmän vaakakupissa.
 4. Luoton kilpailutus: Kilpailuttaminen auttaa löytämään sopivan lainan helpommin. Usein edullinen laina saattaa löytyä muualta kuin omasta pankista.
 5. Lainahakemus: Jos haluat helpottaa lainan saamista, hakemus kannattaa täyttää huolella. Luotonmyöntäjä saa esimerkiksi tietoonsa, mikäli lainahakemuksen tiedot eivät pidä paikkaansa.
 6. Liitteet: Jos tarvitset liitteitä lainaa varten, varaa ne hyvissä ajoin kätesi ulottuville. Näin asiointi on sutjakampaa.
 7. Luottotarjousten vertailu: Jos käytät kilpailutuspalvelua ja saat sen kautta lainatarjoukset, vertaile tarjouksia keskenään. Keskity erityisesti todelliseen vuosikorkoon, joka näyttää kaikki lainan kulut. 
 8. Lainan hyväksyminen: Hyväksy halutessasi lainatarjous.
 9. Liitteiden toimitus: Varaudu toimittamaan liitteet, mikäli pankki tai rahoituslaitos niitä pyytää.
 10. Laina tilille: Saat lainan tilillesi, kun olet toimittanut mahdolliset liitteet ja pankki on tarkistanut ne.

Vakuudeton laina kannattaa kilpailuttaa

Etsitkö vakuudetonta lainaa, jonka korko olisi mahdollisimman pieni? Tuskin kukaan haluaa maksaa lainastaan enemmän kuin on tarpeen.

Kilpailuttaminen kannattaa, vaikka toiveenasi olisi vakuudeton laina ilman liitteitä. Kilpailuttamisen avulla voit löytää omalle taloudellesi sopivan luoton. Jos et kilpailuttaisi lainaa, saattaisit tietämättäsi maksaa kallista luottoa, jonka korko on vaikka 10–20 prosenttia.

Sortter kilpailuttaa lainat reilun lainavertailun periaatteita noudattaen. Reilun lainavertailun periaatteiden johdosta pystyt varmistumaan, että lainavertailu tapahtuu aina sinun etuasi ajatellen; lainan kaikki kustannukset on selkeästi eroteltu, näet helposti lainan kokonaiskustannuksen ja todellisen vuosikoron. Näin ollen lainatarjousten vertailu keskenään on helppoa.

Kilpailuta vakuudeton laina palvelussamme ja jätä meidän huoleksemme etsiä sinulle luotto parhaalla korolla.

Lue lisää

Takaisin blogiin