Luottiedot voi tarkistaa ilmaiseksi
Takaisin blogiin

Näin tarkistat omat luottotiedot ilmaiseksi

Tarkistamalla luottotietosi voit ottaa selvää, onko sinulle kertynyt maksuhäiriömerkintöjä. Omien luottotietojen tarkistaminen onnistuu myös ilmaiseksi. Lisäksi selvitimme, mitä omaehtoinen luottokielto tarkoittaa.

Maksoitko laskun myöhässä ja epäilet saaneesi maksuhäiriömerkinnän? Vai oletko maksanut aikaisemmat velkasi pois ja odotat luottotietojesi korjaantumista? Syitä luottotietojen tarkistukseen on useita, ja omat luottotiedot voi tarkistaa ilmaiseksi käyttämällä lakisääteistä tarkistusoikeutta.

Kun haluat selvittää, ovatko omat luottotietosi kunnossa, tarjolla on myös ilmaisia tapoja niiden tarkistamiseen. Kerromme, miten omien luottotietojen tarkistaminen tapahtuu ja millaisissa tapauksissa saa tarkistaa toisen henkilön luottotiedot. Entä mitä tarkoittaa omaehtoinen luottokielto

Miten luottotiedot tarkistetaan?

Bisnode Finland Oy ja Suomen Asiakastieto Oy vastaavat Suomessa luottotietojen tarkistamisesta. Kun haluat tarkistaa luottotietosi kyseisiltä yhtiöiltä, onnistuu se alla olevia ohjeita noudattamalla.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että luottotiedot voi tarkistaa ilmaiseksi vain kerran vuodessa. Mikäli haluat kysyä luottotietoja useammin kuin kerran 12 kuukaudessa, peritään siitä rekisterinpitäjän asettama ylimääräinen maksu. Tarkastaminen maksaa noin 6,90–9,90 €/krt palvelusta riippuen.

Luottotietojen tilaaminen Suomen Asiakastieto Oy:ltä 

Voit tarkistaa omat luottotiedot ilmaiseksi Asiakastiedon Omatieto-palvelusta joko verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Ensimmäinen tarkistus on ilmainen, mutta seuraavat tarkistukset 12 kuukauden sisällä maksavat 6,90 €/krt.

Avautuvasta raportista näet:

  • mistä tai keneltä maksuhäiriötiedot ovat peräisin
  • miten kauan ne ovat voimassa
  • mihin tietoja on luovutettu viimeisen 12 kuukauden aikana

Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta vahvaan tunnistautumiseen, luottotiedot voi kysyä myös postitse tai sähköpostitse. Tällöin sinun tulee varmistaa henkilöllisyytesi liittämällä pyyntöön kuva tai kopio henkilöllisyystodistuksestasi. 

Pyytäessäsi luottotietoja sähköpostitse, sinun tulee viestissä kertoa, mitä tietoja haluat tarkistaa. Asiakastiedon nettisivuilta löytyy myös valmis lomake, jonka voi täytettynä ja tulostettuna lähettää yrityksen postiosoitteeseen. 

Aikaisemmin luottotiedot oli mahdollista tarkistaa myös asioimalla yrityksen palvelupisteellä Helsingissä, mutta kyseinen palvelu on ainakin toistaiseksi suljettu. 

Luottotietojen tilaaminen Bisnode Oy:ltä 

Bisnodella on OmaData-niminen palvelu luottotietojen tarkistamiseen. Palvelun avulla voit kerran vuodessa tarkistaa maksuttomasti, mitä tietoja sinusta on tallennettu yhtiön hallinnoimaan luottotietorekisteriin ja kenelle niitä on luovutettu.

Palveluun tunnistaudutaan turvallisesti henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Luottotietojen tarkistamista koskevat pyynnöt voi lähettää myös kirjallisena, kunhan mukana allekirjoitus sekä on kopio virallisesta henkilöllisyystodistuksesta. 

Mikäli haluat tarkistaa tietosi useammin kuin kerran vuodessa, maksaa se jokaisella kerralla 9,90 €.  

Kuka voi tarkistaa toisen henkilön luottotiedot? 

Oletko vuokraamassa asuntoasi ja haluat tarkistaa potentiaalisen vuokralaisen luottotiedot? Luottotietolain mukaan sinulla on pätevä syy tarkistaa toisen henkilön luottotiedot, kun kyse on asunnon vuokraamisesta. 

Luottotiedot eivät kuitenkaan ole julkista tietoa. Luottotietoja koskeva säätely on keskitetty luottotietolakiin, joka määrittelee tarkoin, millaisissa tapauksissa on sallittua tarkistaa toisen yksityishenkilön luottotiedot. Yleensä tämä tuleekin tarpeeseen lähinnä asunnon vuokrauksen yhteydessä. 

Yritykset sen sijaan tarkistavat usein yksityishenkilöiden luottotietoja tämän maksukyvyn varmistamiseksi.

Maksuhäiriömerkinnät voivat vaikeuttaa mm. alla olevien tuotteiden tai palveluiden hankkimista.

Maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa: 

  • vakuutusten ottamiseen
  • lainojen hakemiseen
  • osamaksusopimusten hakemiseen
  • sähkösopimusten avaamiseen
  • puhelin- ja internetliittymien rekisteröintiin

Lain mukaan myös työnantajalla on oikeus selvittää työnhakijan luottotiedot silloin, kun työtehtävät vaativat erityistä luottamusta ja niihin liittyy mahdollisuus laittoman taloudellisen hyödyn tavoitteluun. Tämä pätee erityisesti pankki- ja rahoitusalalla.

Toisten henkilön luottotietojen tarkistaminen on aina maksullista. 

Omaehtoinen luottokielto – mikä se on ja milloin se kannattaa?

Epäiletkö, että olet joutunut identiteettivarkauden uhriksi? Vai onko sinulla tapana ottaa useita samanaikaisia lainoja, jotka voivat johtaa jopa velkakierteen syntymiseen?  Mikäli vastauksesi on kyllä, kannattaa harkita omaehtoisen luottokiellon hankkimista. 

Omaehtoinen luottokielto tarkoittaa sitä, että henkilö asettaa itselleen luottokiellon, joka estää esimerkiksi lainojen ja osamaksusopimusten ottamisen henkilön nimiin.

Seuraavaksi esittelemme kaksi yleistä tilannetta, jolloin omaehtoisen luottokiellon hankkiminen voi olla erityisen järkevää. 

1. Sinulla on taipumusta ylivelkaantumiseen

Luottokieltoa ei välttämättä kannata kuitenkaan ottaa heppoisin perustein, sillä elämässä voi tulla vastaan tilanteita, jolloin lainan ottaminen on perusteltua. 

2. Olet joutunut identiteettivarkauden uhriksi 

Mikäli henkilötietosi on anastettu verkossa tai olet esimerkiksi kadottanut henkilötodistuksesi, on omaehtoinen luottokielto hyvä keino ehkäistä ikäviä yllätyksiä. Jos olet joutunut identiteettivarkauden uhriksi, kannattaa asiasta tehdä myös rikosilmoitus poliisille.

Miten hankin oman luottokiellon ja miten se toimii käytännössä? 

Omaehtoisen luottokiellon voi ostaa luottotietorekistereitä ylläpitävistä yrityksistä, eli Suomessa joko Bisnodelta tai Suomen Asiakastiedolta. Luottokielto on kerrallaan voimassa kaksi vuotta, mutta kiellon voi halutessaan keskeyttää aikaisemmin.   

Oma luottokielto on maksullinen, ja sen voi ostaa edellä Suomen Asiakastiedon tai Bisnoden verkkosivuilta tunnistautumalla pankkitunnuksilla.

On hyvä myös muistaa, että omaehtoinen luottokielto ei ole maksuhäiriömerkintä, eli se ei vaikuta luottokortin pitämiseen. Sen sijaan lainaa hakiessa sinun on näytettävä todistus omaehtoisesta luottokiellosta.

Lainaa hakiessasi luotonantaja näkee luottokieltoa ilmaisevan OLK-merkinnän luottotiedoissasi, jolloin sinun on todistettava oma henkilöllisyytesi sekä esitettävä luottotietorekisterin antama kirjallinen todistus omaehtoisesta luottokiellosta. 

Hae ajoissa apua talousongelmiin

Pelko luottotietojen menettämisestä voi aiheuttaa stressiä ja ahdistusta. Mikäli epäilet saaneesi maksuhäiriömerkinnän, kannattaa käydä tarkistamassa luottotietojesi ajantasainen tilanne.

Mikäli maksuhäiriömerkintä on ehtinyt syntyä, ei kannata vaipua epätoivoon. Talous- ja velkaongelmiin on aina mahdollista saada apua ja neuvontaa ulkopuolisilta tahoilta, kuten Takuusäätiöltä tai oman kuntasi sosiaalipalveluista. 

Taloudelliseen ahdinkoon ajautuneiden tilanne on myös kohentumassa hallituksen kaavaileman maksuhäiriömerkintöjen uudistuksen myötä. Mikäli oikeusministeriön tekemä ehdotus menee läpi, maksuhäiriömerkintä poistuisi henkilön tiedoista jo kuukauden päästä, kun velka on maksettu.

Lue lisää

Takaisin blogiin