Kryptovaluutat

Taloustutkimus: Suomalaisista 4 % kertoo sijoittavansa kryptovaluuttoihin

Tutkimuksen mukaan 4 % kyselyyn vastanneista kertoi sijoittavansa kryptovaluuttoihin. Eniten kryptoihin sijoittaneita asiakkaita oli Aktialla ja S-Pankilla, kun taas Säästöpankin asiakkaista kukaan ei vastannut sijoittavansa kryptovaluuttoihin.

Sortterin maaliskuussa 2022 teettämä ja Taloustutkimuksen toteuttama tutkimus selvitti suomalaisten yleistä tyytyväisyyttä pankkeihin ja niiden palveluihin. Mukana vertailussa oli seitsemän eri pankkia: Osuuspankki, S-Pankki, Danske Bank, Nordea, Säästöpankki, POP-Pankki ja Aktia. Kokonaisuudessaan parhaiten menestyivät Säästöpankki, S-Pankki sekä POP-Pankki.

Tyytyväisyyden lisäksi kyselyssä yhtenä osa-alueena oli sijoittaminen kryptovaluuttoihin. Vain 4 % vastanneista sijoitti kryptovaluuttoihin, kun taas 65 % vastanneista ilmoitti sijoittavansa joko rahastoihin, osakkeisiin tai kryptoihin. Vastausten perusteella eniten kryptosijoittajia oli 25–35-vuotiaissa, kun vastaavasti eläkeläisistä kukaan ei vastannut sijoittavansa kryptoihin.

Kuinka suuri osa vastaajista sijoittaa kryptoihin

Kryptovaluutat ovat uusi ja tuntematon sijoitusmuoto

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on uutta suomalaisille – vanhin kryptovaluutta on ollut olemassa vasta kymmenisen vuotta. Voidaan siis olettaa, että ihmisten innokkuus sijoittaa kryptoihin ei ole kovin suurta, sillä asiaa ei tunneta riittävästi. Lisäksi kryptovaluuttojen volatiliteetti eli valuutan heilunta (arvon muuttuminen) tekee sijoittamisesta riskialtista. Vaakakupin toisessa päässä on toisaalta kokemukset sijoittajista, jotka ovat yhdessä yössä rikastuneet sijoittamalla kryptoihin, mikä tekee kryptosijoittamisesta houkuttelevaa.

Sortterin teettämän tutkimuksen mukaan kryptoihin sijoittaneista suurimmalla osalla bruttotulot kuukaudessa olivat keskituloa isommat. Voidaan ehkä olettaa, että heillä on varaa tehdä kryptoihin sijoituksia, joissa on isompi riski. Osakkeet ja rahastot koetaan kenties turvallisemmaksi sijoitukseksi, ja tämä onkin nähtävissä tutkimustuloksissa: osakkeisiin ja rahastoihin sijoittaneita oli kaikissa tulo- ja ikäluokissa.

Mitä kryptovaluutat ovat?

Kryptovaluutta on lohkoketjuteknologialla rakennettu digitaalinen valuutta. Lohkoketju tarkoittaa digitaalisia lohkoja, jotka ovat ketjussa, ja näitä lohkoja käytetään datan tallettamiseen erityisen turvallisesti. Kryptovaluuttoja ei säätele kukaan eli pankit tai mikään muukaan taho eivät pysty estämään niiden ostamista, myyntiä tai vaihtoa. Kryptovaluutat toimivat ilman minkäänlaista organisaatiota taustallaan. Käyttäjät ovat yhteydessä toisiinsa verkon kautta ilman välikäsiä.

Kryptovaluuttoja voi ostaa useammalta toimijalta, joilla on oma kauppasivusto. Tällaisia toimijoita ovat esimerkiksi Coinmotion, Binance, Kraken ja Uphold. Löydät näiden ja muutaman muun toimijan vertailun sivuiltamme. Toimijat tarjoavat paikan, jossa voit ostaa, myydä ja vaihtaa kryptovaluuttaa. Ne tarjoavat myös osana palveluaan virtuaalisen lompakon, jossa voit säilyttää kryptojasi.

Erilaisia kryptovaluuttoja on tuhansia. Tunnetuimpiin kryptoihin kuuluvat esimerkiksi Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple ja Stellar Lumens ja tunnetuin näistä on Bitcoin. Bitcoinin arvo perustuu kysyntään ja tarjontaan. Vuonna 2008 julkaistu Bitcoin oli alkuaikoina todella halpa, alle dollarin arvoinen, ja vuonna 2021 se saavutti tähänastisen huippunsa, noin 68 000 dollaria. Tämä kertoo, miten nopeasti kryptovaluutat kehittyvät ja niiden arvo nousee tai laskee. Tällä hetkellä yhden Bitcoinin arvo on noin 30 000 dollaria. Suuret arvomuutokset kuuluvat kryptovaluuttojen maailmaan ja tämä sijoittajan tulee tunnistaa.

Kryptoihin sijoittamisessa on suuremmat riskit kuin rahastoissa tai osakkeissa

Kryptoihin sijoitettaessa riskit täytyy tunnistaa. Keskeiset säännöt ovat yksinkertaiset: tutustu siihen, mihin olet sijoittamassa ja sijoita vain sen verran kuin olet valmis menettämään. Kryptojen hinta perustuu kysyntään ja tarjontaan, mutta arvo on myös riippuvainen teknologian kehityksestä ja käytettävyydestä. Kryptovaluuttojen arvoon liittyy myös muita tekijöitä, kuten talouden tila, markkinoiden liikehdintä ja uutisointi.

Sijoittamisstrategioita on monia. Toiset ostavat kryptoja niiden arvon ollessa mahdollisimman alhaalla, jättävät ne kasvamaan arvoa ja myyvät ne vasta pidemmän ajan jälkeen. Kryptovaluuttojen arvo voi vaihdella yhden päivän aikana merkittävästi, joten hyvin lyhytaikainen sijoittaminen voi olla myös kannattavaa. Tällöin täytyy muistaa seurata tarkasti, mihin suuntaan arvo muuttuu. Lisäksi voit lainata olemassa olevat kryptovaluuttasi markkinoille korkotilin kautta ja hyödyt arvonnoususta ja saat lisäksi korkoa.

Kryptojen käyttö yleistyy – kryptoautomaateista käteistä

Monessa paikassa pystyy jo maksamaan tavaroita ja palveluita kryptovaluutalla. Kryptojen käytön helpottamiseksi on kehitetty palveluita, kuten maksukortti ja automaatti.

Revolut tarjoaa asiakkaalleen mobiilisovelluksen, joka toimii pankkitilinä ja tiliin voi yhdistää prepaid -kortin. Revolut ei ole luottokortti, vaan nimensä mukaan pankkikortti eli sitä hankittaessa luottotietoja ei kysytä ollenkaan. Kortilla pystyy maksamaan monessa paikassa ja siihen pystyy yhdistämään muitakin etuja, kuten matkavakuutuksen.

On olemassa myös automaatteja, joilla pystyy ostamaan ja myymään kryptoja. Suomessa on Bittimaatteja, joiden avulla voit kääntää kryptosi käteiseksi. Tätä tarkoitusta varten sinulla tulee olla automaatin kanssa yhteensopiva mobiililompakko.

Miten kryptoista saatuja tuloja verotetaan?

Vuonna 2018 Suomen Verohallinto määritti, että virtuaalivaluuttoja verotetaan aivan kuten muitakin finanssi-instrumentteja. Kryptovaluutoilla saatava tulo on pääomatuloa ja verotetaan sen mukaisesti. Kryptovaluutan arvonmuutos realisoituu verotettavaksi sillä hetkellä, kun valuutta vaihdetaan mihin tahansa viralliseen valuuttaan tai tavaraan. Jos olet hankkinut kryptoja useammassa erässä, ne oletetaan käytettävän samassa järjestyksessä ja tämä pitää huomioida verotuksessa.

Kryptosijoittamisen tulevaisuus

Kryptovaluuttojen suosion sijoitsukohteena voisi olettaa kasvavan, kun ne tulevat kuluttajille tutummaksi ja niiden käyttö monimutoistuu. Toki muuttujiakin on monia: on esimerkiksi ennustettu, että kryptovaluutat ovat oman aikansa trendi ja niiden arvo ei koskaan nouse riittävän korkeaksi. Toisaalta valtiot ovat alkaneet kehittää omia kryptovaluuttoja, pankit sijoittavat kryptoihin ja isot tekijät kuten Visa ja PayPal hyväksyvät kryptovaluutan maksutapana.

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen tullee näkymään myös jatkossa Sortterin tutkimuksissa yhtenä osa-alueena. Voisi olettaa, että vastaajien sijoitukset kryptoihin tulevat nousemaan

Sortter auttaa vertailemaan niin lainat kuin kryptovaluuttakauppapaikatkin

Meidän kauttamme pystyt vertailemaan lainat nopeasti ja helposti yhdellä hakemuksella. Vertailemme puolestasi niin lainat kuin kryptovaluuttakauppapaikatkin ja laitamme ne edullisuusjärjestykseen.

Sinun tehtäväksesi jää päättää, mikä on taloudellesi sopivin laina. Kun olet tehnyt päätöksen, lainan nostaminen onnistuu Sortterin palvelun kautta ja rahat voit saada jopa samana päivänä tilillesi.

Sortterin lainavertailupalvelun käyttäminen on aina maksutonta. Emme koskaan suosittele asiakkailla heidän etujen vastaista lainaa.