Tekemässä matkasuunnitelmaa
Takaisin blogiin

Muistilista omatoimimatkasta haaveileville – näin suunnittelet unelmien loman

Suunnitteletko omatoimista matkaa? Matkan suunnitteluun ja itse matkailuunkin liittyy monia eri asioita, joita ei välttämättä aina tule etukäteen ajatelleeksi. Kokosimme tähän blogiartikkeliin tärkeimmät vinkit onnistuneen reissun suunnitteluun.

Kilpailuta lennot ja valitse sopivin

Omiin aikatauluihin sopivat lennot ovat avainasemassa loman onnistumisen kannalta. Mieti, mikä sinulle on tärkeää: haluatko mieluummin mahdollisimman edulliset mutta usealla välilaskulla olevat ja hieman odottelua vaativat lennot vai arvostatko lyhyttä kokonaismatkustusaikaa ja suoria lentoja?

Välilaskulliset lennot ovat usein edullisempia suoriin lentoihin verrattuna, mutta voivat kasvattaa kokonaismatkustusaikaa huomattavastikin, vaikka matkakohde olisikin vain muutaman tunnin lentomatkan päässä. Välilaskullisissa lennoissa on myös hyvä muistaa myöhästymisen mahdollisuus jatkolennolta, mikäli ensimmäinen lento on syystä tai toisesta myöhässä tai jopa peruttu kokonaan. Liian tiukkaa vaihtoaikaa kannattaa myös harkita vakavasti, sillä kukapa haluaisi kiirehtiä hiki hatussa portilta toiselle konetta vaihtaessaan tai odotella päiväkausia matkatavaroitaan, kun ne eivät ehtineet mukaan jatkolennolle?

Lennot voi ostaa suoraan lentoyhtiöiden sivuilta tai lentovertailupalvelun kautta, joka järjestää eri lennot eri kriteerein, kuten kokonaismatkustusajan tai hinnan mukaan. Lentoja voi vertailla muun muassa Skyscannerin, Ebookersin ja Supersaverin kautta. Jotkut lentohakupalvelut ilmoittavat myös lentojen keskihinnat tietylle ajanjaksolle, josta voi olla edullisia lentoja etsivälle hyötyä, mikäli matkustusajankohdassa on joustamisen varaa. Lentojen varaamisen jälkeen onkin aika valita hotelli.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 523 arvosteluun.
powered by

Sopivan hotellin valinta

Monissa matkakohteissa on hotelleja laidasta laitaan, joten valinnanvaraa riittää. Hotellinkin valinnassa tulee pohtia omia mieltymyksiään ja toiveitaan majoituksen suhteen. Jotkut haluavat lomaltaan luksusta hienon hotellin muodossa ja toiset taas käyvät hotellihuoneessa lähinnä nukkumassa, jolloin suhteellisen siisti huone ja hyvä sänky ovat ainoat vaatimukset. Markkinoilla on useita hotellivertailupalveluita, jotka näyttävät hintojen lisäksi myös arvostelut toisilta asiakkailta, jotka kannattaa ehdottomasti vilkaista ennen huonevarauksen tekemistä. Näin vältyt todennäköisemmin ikäviltä yllätyksiltä ja löydät varmasti omiin tarkoituksiisi sopivan hotellin.

Hotellien etsiminen sekä hintavertailu onnistuvat monessa eri palvelussa, kuten Trivagossa, Booking.com:ssa ja Momondossa. Hotelliarvosteluja kannattaa etsiä TripAdvisorista, jossa voit myös vertailla tiettyjen hotellien hintoja. Huomioi myös hotellisi lähellä olevat palvelut ja etäisyydet eri paikkoihin, mikäli aikomuksenasi on syödä monissa eri ravintoloissa tai tutustua paikkoihin kävelemällä.

Liikkuminen kohteessa

Ota etukäteen selvää matkakohteesi liikenteestä. Jo matkan suunnitteluvaiheessa on järkevää selvittää sekä lentokentän etäisyys matkakohteesta että kulkuyhteydet lentoasemalta kohteeseen. Joissakin kohteissa julkinen liikenne on toimivaa, jolloin matka taittuu kentältä näppärästi lomakohteeseen vaikkapa bussilla.

Hae Googlesta lentokenttäsi taksitiedot etukäteen ja kirjoita muistiin hotellisi osoite, jotta taksikuski osaa viedä sinut varmasti oikeaan paikkaan. Mikäli suunnittelet auton vuokraamista lomasi ajaksi, voi vuokra-auton tilata suoraan kentälle odottamaan ja matkan hotellille ajaa suoraan sillä. Vuokra-autoa voi tulla huomattavasti taksia edullisemmaksi, mikäli lomasuunnitelmiin kuuluu paljon kiertelyä eri paikoissa, joiden etäisyydet ovat pitkiä.

Yhdellä lainahakemuksella saat useita tarjouksia!

Kohteeseen tutustuminen

Ruokapaikkojen selailu etukäteen kannattaa, sillä etenkin suurissa kaupungeissa ravintoloita on pilvin pimein ja oikean helmen löytäminen sattumalta on hankalaa. Etenkin muutaman päivän kaupunkilomalle suunnatessa kannattaa listata mielenkiintoiset ja hyvältä vaikuttavat ravintolat jo valmiiksi. TripAdvisor on loistava työkalu ravintoloiden etsimiseen, sillä voit lukea sieltä muiden kokemuksia eri paikoista ja nähdä kuvia ravintola-annoksista.

TripAdvisoria voi hyödyntää myös nähtävyyksien ja muiden matka-aktiviteettien etsimisessä, sillä löydät sieltä monipuolisesti tietoa erilaista tekemismahdollisuuksista arvioineen, mitkä auttavat myös loma-aktiviteettien suunnittelussa. Tutustu myös muiden matkailusivustojen, kuten Napsun tai Rantapallon kohdevinkkeihin ja hyödynnä eri matkatoimistojen, kuten Lonely Planetin kohdetietoutta lomaa suunnitellessasi.

Perehdy kohdemaan kulttuuriin esimerkiksi pukeutumisen suhteen: joissakin kohteissa ollaan selkeästi sallivampia turisteja kohtaan, vaikka maa olisikin konservatiivisempi, mutta esimerkiksi Thaimaassa temppelivierailulle tulee pukeutua polvet ja olkapäät peittäviin vaatteisiin.

Harkitsetko ulkopuolista rahoitusta? Kilpailuta laina ja säästä

Harkitsetko ulkopuolista rahoitusta matkakustannusten kattamiseksi? Yksi tapa säästää ylimääräisissä kustannuksissa on kilpailuttaa ulkopuolinen rahoitus: kotimainen Sortter kilpailuttaa kymmenet eri pankit ja rahoituslaitokset puolestasi ja järjestää saamasi tarjoukset kätevästi edullisuusjärjestykseen, joten lainojen vertailu ja sopivan lainan löytäminen on helppoa.

Mikäli siis harkitset lomalainaa, kannattaa rahoitus kilpailuttaa Suomen luotettavimman lainavertailupalvelu Sortterin kautta. Sortterin lainavertailu on helppo, nopea ja ilmainen – autamme sinua löytämään matkakassaasi parhaiten tukevan lainan reiluin ehdoin.

Artikkelia päivitetty 18.1.2024.

Takaisin blogiin