Kipinää ja keskustelua

Tarvitaanko toimivaan parisuhteeseen ensin kipinää vai keskustelua?

Käy ilmi, että yksi pareista on ajautunut juhannusyönä myrskyisään riitaan. Tunnelma kiristyy entisestään, eikä mikään tunnu auttavan. Marianna Stolbow tapaa parin ja auttaa heitä kriisin selvittämisessä. Keskustelun aiheeksi nousee myös kipinä – onko tuoreen puolison kanssa kolahtanut, vai onko suhde jäänyt enemmän kaveruuden tasolle?

Katseet kohtaavat, hakeudutaan lähemmäs toisiaan, huolimaton kosketus, anteeksipyyntö, jotta pääsee keskustelemaan tuon viehättävän henkilön kanssa ja PAM! Puheyhteys on syntynyt. Keskustellaan lisää, ehkäpä tanssitaan ja lopuksi vaihdetaan numerot, jotta voidaan sopia ihan oikeat treffit. Kipinän alkuainekset alkavat kerääntyä yhteen. Alkuhuuma ottaa vallan, kroppa menee sekaisin ihastumisen hormoneista ja maailma näyttää vallan ruusuiselta joka suunnalta katsottuna. Ensitreffien jälkeen loppu on kuin satua, ihastutaan, rakastutaan, muutetaan yhteen, riidellään huolella ja petytään toiseen, mutta sitten silmät aukenevat ja väärinymmärrykset annetaan anteeksi, mennään naimisiin ja ollaan yhdessä, kunnes kuolema erottaa. Näinhän se elokuvissa menee ja joskus jopa ihan oikeassa elämässä. Ensitreffit alttarilla -sarjan parit eivät tätä elokuvamaista tapahtumasarjaa päässeet kokemaan ihan tässä järjestyksessä – jos pääsivät edes lähelle. Miten kipinä saadaan syttymään, kun parisuhde loikkaa alkuhuuman yli suoraan avioliittoon?

Parisuhteen kipinä

Ensitreffit alttarilla -sarjan parit ovat päätyneet pareiksi nimenomaan ulkopuolisten ihmisten tekemien valintojen kautta. Valintoja ovat ohjanneet ohjelmaan osallistuvien henkilöiden arvot, ammatti, harrastukset, asiantuntijoiden arviot ja monet lukemattomat tekijät. Liitot perustuvat faktoihin, joiden perusteella parit ovat muodostettu. Paperilla he ovat sopivia toisilleen, mutta kipinä pitää pystyä löytämään parien itse.

Parisuhteen kipinä on se, mikä pitää toisen mielenkiintoisena ja haluttavana. Kipinä voi syntyä välittömästi tai ajan kanssa, kun sen eteen tekee töitä. Jos kipinä ei synny luonnostaan, pitäisi pariskunnan pysyä mahdollisimman avoimina ja erittäin uteliaina toisiaan kohtaan. Mitä enemmän jaksaa ja viitsii tutkia toista avoimin mielin ja mitä avoimempana pystyy itse olemaan toiselle, sitä suuremmalla todennäköisyydellä kipinä syttyy. Toiseen ihastuminen on selkeä merkki kipinästä. Ihastumisesta on kuitenkin vielä pitkä matka rakastumiseen ja rakastamiseen.

Parisuhteen alkuhuuma sekoittaa pään

Se hyvä puoli järjestetyssä avioliitossa on, että ihastumisen ja rakastumisen alkuhuuma ei saa parien päitä sekaisin heti alkumetreillä. Ihastuminen saa kirjaimelliset hormonit hyrräämään, jolla on niin huonoja kuin hyviäkin vaikutuksia ihmiseen. Alkuhuumassa monet hormonit alkavat vaikuttaa ihmisen käyttäytymiseen ja jopa järjenjuoksuun:

  • kortisoli: rakastuminen on kuin stressitila, kortisolin tuotanto kohoaa ja ihmisen on vaikea nukkua, energiaa kuluu ja ihminen väsyy.
  • testosteroni: naisilla testosteronituotanto nousee, mikä aiheuttaa sen, että naisista tulee kiltimpiä ja vähemmän laskelmoivia. Miehillä testosteronituotanto laskee, mikä tekee heistä vähemmän aggressiivisia ja impulsiivisia.
  • serotoniini: ihmisen empatiakyky kasvaa, surun, vihan ja pelon tunteet laimenevat. Ihminen ei välitä mitä itselle tapahtuu vaan kiinnittää huomion enemmän toiseen osapuoleen.
  • dopamiini: auttaa kokemaan mielihyvää ja lisää huomiokykyä.

Rakastuminen voi siis tehdä ihmisestä ihan suoraan sanottuna tyhmän. Ensitreffit alttarilla -sarjan pariskunnat ovat säästyneet tältä ainakin toistaiseksi, mutta huuman ja hormonien puuttuessa osa pariskunnista on ajautunut kiperiin tilanteisiin ja yksi pariskunnista on todellisen parisuhdekriisin partaalla. Onneksi tarjolla on asiantuntija-apua ja Marianne Stolbow auttaa pariskuntaa purkamaan tilannetta.

Parisuhdekriisi voi syntyä kenelle tahansa pariskunnalle missä tahansa parisuhteen vaiheessa – oli sitten hormonit pehmentäneet päätä suhteen alussa tai ei. Kriisin selättämiseen on mahdollista ja kannattavaa hakea apua mahdollisimman nopeasti. Parisuhteen kriisistä selviää sitä todennäköisemmin mitä aikaisemmassa vaiheessa hakee apua. Tarjolla on monenlaista apua maksuttomista palveluista yksityisiin palveluntarjoajiin.

Parisuhdeterapialla apua kriisiin

Parisuhdeterapian avulla luodaan turvallinen ympäristö, jossa molemmat puolisot pystyvät käsittelemään asioita, jotka aiheuttavat erimielisyyksiä. Terapeutti auttaa paria keskustelemaan, varmistaa, että molemmat tulevat kuulluiksi, ylläpitää tasapainoa keskustelussa ja auttaa ymmärtämään tilannetta kummankin puolisen kannalta. Terapeutti ei kuitenkaan voi antaa valmiita vastauksia, saati toimintaohjeita, joilla parisuhde saadaan voimaan paremmin. Pariskunnan tulee itse pystyä löytämään ratkaisut ja toimintamallit yhdessä terapeutin avulla.

Ensitreffit alttarilla -sarjan pariskunnat ovat erityisessä asemassa, koska saavat asiantuntija-apua aina sitä tarvitessaan. Sitä he ovatkin käyttäneet hyväksi ja esimerkiksi Olli oli tehnyt ratkaisevan oivalluksen asiantuntijan avulla, kun hän ymmärsi katsoa peiliin siinä vaiheessa, kun puolisosta Katjasta tuntui löytyvän koko ajan jotain vikaa. Olli ymmärsi, että oli heijastanut omia pettymyksiään Katjaan, vaikka olisi pitänyt muuttaa omaa suhtautumistaan puolisoonsa. Tämän lisäksi Olli oli ymmärtänyt, että omat odotukset eivät olleet täyttyneet ja se purkautui pahana olona. Hän halusi niin kovasti vain parisuhdetta, että hän oli jo unohtanut, että parisuhteessa pitää haluta myös puolisoa.

Miten parisuhdekriisistä voi selvitä?

Kun parisuhteeseen tulee kriisi, kannattaa sitä lähteä heti purkamaan. Avuksi kannattaa ottaa ammattilainen ja hakeutua parisuhdeterapiaan. Pariterapian avulla parisuhteen kiemurat voidaan selvittää, käy lukemassa lisää täältä. Alla muutama vinkki parisuhteesta selviämiseen:

  • Älkää syytelkö toisianne. Puhukaa toisillenne, kuunnelkaa toisianne ja yrittäkää ymmärtää molempien näkökanta asiaan.
  • Älkää jättäkö parisuhdekriisin selvittämistä vain toisen harteille. Kriisin päihittämiseen tarvitaan molemmat ja molempien sitoutuminen.
  • Etsikää ratkaisua aktiivisesti.
  • Älkää unohtako omia tarpeita kriisin keskellä. Käykää tuulettumassa välillä omien harrastusten parissa ja pitäkää huolta omasta hyvinvoinnista.
  • Menkää parisuhdeterapiaan.

Parisuhdekriisistä selviäminen tekee suhteesta entistä vahvemman. Puolisot oppivat puhumaan toisilleen, kuuntelemaan toisiaan ja tuntemaan itsensä paremmin. Jos uusi kriisi tulee eteen, sen käsittelyyn on jo olemassa työkaluja ja tieto, että tästä voi selvitä.

Anniinan ja Villen kipinöivä liitto – keskustelua, joustoa ja rentoutta

Ensitreffit alttarilla -sarjan pariskunnista Anniinalla ja Villellä pyyhkii hyvin. He eivät ole juurikaan tarvinneet asiantuntijoiden apua ja siihen on syynsä. Molemmat puolisot tasapainottavat sopivasti toisiaan. Nopealiikkeinen Ville rauhoittuu pitkähermoisen Anniinan seurassa eikä Anniina tuomitse Villen nopeita liikkeitä, vaan hyväksyy ne. He pystyvät keskustelemaan vaikeistakin asioista, toiveista, odotuksista ja asioista, jotka ärsyttävät. He myös muuttavat omaa toimintaansa, jos tekevät virheitä tai pahoittavat toistensa mielen. He eivät ole jääneet jumiin pikku asioihin vaan ovat antaneet niiden olla ja katsovat pitkälle tulevaisuuteen – ei ainoastaan sarjan loppumiseen saakka.

Moni pariskunta toivoo löytävänsä kipinän uudelleen. Arjen keskellä stressaavan työn ja perhe-elämän keskellä puolison huomioimiseen ei aina jää aikaa. Kipinän ylläpitämiseen vaaditaan molempien puolisoiden panostusta ja aikaa. Arjessa hellät katseet, kosketukset ja jo hymiöt ja sydämet tekstiviesteissä saattavat riittää, jotta puoliso tuntee rakkautta ja hyväksyntää. Joskus vaaditaan isompia panostuksia kipinän ylläpitoon ja hyvä tapa onkin ottaa säännöllisesti omaa aikaa pariskuntana ja lähteä vaikka yhdessä romanttiselle matkalle.

Syttyisikö kipinä romanttisella viikonloppumatkalla tai pidemmällä irtiotolla arjesta? Mikä suunnitelmasi onkaan, edullinen laina matkan toteuttamiseen löytyy Sortterin avulla.

Lomalainan hakeminen ja tarjousten vertaaminen Sortterin avulla on helppoa ja ilmaista. Järjestämme lainatarjoukset valmiiksi hintajärjestykseen, jotta edullisimman lomalainan valinta on sinulle mahdollisimman yksinkertaista.

Vertaa lomalainat Sortterin avulla ja rahoita matkasi parhain ehdoin!