ASP säästäminen
# Asuntolaina

Päivitetty:

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

9 faktaa ASP-säästämisestä

ASP-säästäminen on Suomen valtion luoma systeemi, jolla halutaan kannustaa ihmisiä ensiasunnon ostajiksi. ASP-säästäjä saa huomattavan määrän erilaisia etuuksia ostaessaan ensimmäisen oman kotinsa.

Ollakseen oikeutettu ASP-säästäjän etuihin pitää säästäjän täyttää tietyt kriteerit. Tässä jutussa käymme läpi 9 faktaa ASP-säästämisestä.

1. ASP-tilin voi perustaa alle 40-vuotias henkilö

ASP-tilin voi avata 15–39-vuotias henkilö. Vaikka tiliä ei voi avata yli 39-vuotias henkilö, säästämistä voi kuitenkin jatkaa aina 49-vuotiaaksi asti.

2. Pariskunnat voivat avata yhdessä ASP-tilin, vaikka toinen olisi yli 40-vuotias

Toinen parisuhteen osapuolista voi myös päästä ASP-tilin etujen piiriin, vaikka hän ei täyttäisi ikänsä puolesta enää ensiasunnon ostajan kriteereitä. Yli 40-vuotias henkilö on oikeutettu ASP-säästämisestä saatuihin etuihin, jos hänellä on yhteinen ASP-tili alle 40-vuotiaan kanssa.

3. ASP-tilille pitää säästää vähintään 10 prosenttia asunnon hankintahinnasta

Tavallisesti sinun pitää ASP-säästäjänä kerätä vähintään 10 prosenttia asunnon hankintahinnasta ennen kuin saat asuntolainaa pankista.

4. ASP-tilille pitää säästää vähintään 2 vuotta

Säästämisen ajanjaksolle on myös omat kriteerinsä. Tilille on säästettävä vähintään kahdeksana vuosineljänneksenä 150–3 000 euroa. Siis yhden vuosineljänneksen aikana (esim. tammi–maaliskuu) sinun tulee tallettaa ASP-tilille vähintään 150 ja enintään 3 000 euroa.

5. ASP-säästäjä saa useita etuja

Ensiasunnon ostajana saat lukuisia etuja:

  • Vapautus varainsiirtoveron maksusta
  • Ilmainen valtiontakaus asuntolainalle
  • ASP-säästämisestä saatu korkotuki
  • Asuntolainan korkovähennys
  • Tavallista paremmat ehdot asuntolainalle

6. Voit ostaa asunnon väliaikaisrahoituksella ennen ASP-ehtojen täyttymistä

Voit hankkia asunnon väliaikaisrahoituksella, vaikka sinulla ei ole vielä ASP-tilillä säästettynä 10 prosenttia asunnon hankintahinnasta. Jos et malta odottaa, että säästötavoitteesi täyttyy, riittää, että ASP-tililläsi on puolet säästötavoitteestasi ja voit saada asuntolainaa ASP-säästäjälle kuuluvien etujen mukaisesti.

Väliaikainen rahoitus otetaan yleensä pankista, josta on tarkoitus ottaa myöhemmin ASP-laina. ASP-lainaehdot eivät kuitenkaan päde väliaikaisrahoitukseen, vaan siihen sovelletaan eri ehtoja, joista sovitaan pankin kanssa.

7. ASP-tili pariskunnille - yhteinen tili vai omat tilit?

ASP-säästäminen sopii hyvin pariskunnille, jotka haaveilevat yhteisen asunnon ostamisesta. Tilille voi ohjata molemmilta osapuolilta kuukausittain automaattiset suoritukset tai räätälöidä kuukausittaisia suorituksia oman halun mukaan.

Yhteiselle tilille säästettynä säästötavoitteeseen pääsee nopeammin. Kahden henkilön maksukyvyn turvin lainan määrä on myös keskimäärin suurempi kuin yksin haettuna. Jos suhde päättyy eroon, yhteisen ASP-tilin säästöt jaetaan osapuolten kesken sovitulla tavalla.

Pariskunnat voivat myös säästää omille tileilleen. Tilit voi tarvittaessa myöhemmin yhdistää. Omille tileille säästäminen on viime kädessä järkevämpää ja selkeämpää riitatilanteiden suhteen. Omille tileille säästäminen mahdollistaa myös maksimisummaa suurempien talletuksien tekemisen kuukausittain. Yksittäisen ASP-tilin maksimisuoritus on kvartaaleittain 3000 euroa. Omille tileilleen säästävät pariskunnat voivat tehdä kvartaaleittain tuplasti suuremman suorituksen, jos ajatuksena on myöhemmin yhdistää tilit.

8. ASP-tilin siirto

Voit siirtää ASP-tilin toiseen pankkiin ongelmitta. Voit myös siirtää ASP-tilin jo säästöaikana toiseen pankkiin ja varsinaisen asuntolainan voit myös nostaa eri pankista kuin mihin olit alun perin avannut ASP-tilisi.

Pankkien säästö- ja lainaehdoissa voi esiintyä suurtakin vaihtelua ja markkinoiden tarjonnan kilpailuttaminen kannattaa aloittaa jo säästöaikana. Saatat löytää kesken säästöajan pankin, joka tarjoaa korkeampaa korkoprosenttia säästöillesi. Tällöin kannattaa ehdottomasti toimia ja siirtää tilisi toiseen pankkiin, sillä se ei edelleenkään velvoita sinua nostamaan varsinaista asuntolainaa kyseisestä pankista. Kaupantekohetkellä ASP-tilin siirto ei kuitenkaan saa olla kesken.

Jos et vaivaudu kilpailuttamaan pankkeja ASP-tilin säästöehdoista, älä toista samaa virhettä asuntolainan kohdalla. Asuntolaina on todennäköisesti merkittävimpiä taloudellisia päätöksiäsi ja haluat varmistaa, että saat lainallesi hyvät ehdot. Pyydä rohkeasti tarjoukset kaikilta asuntolainoja myöntäviltä tahoilta ja käy tarjoukset huolella läpi.

9. ASP-tilin lopettaminen

Voit lopettaa ASP-tilin ja nostaa säästetyt varat tilillesi milloin tahansa. Jos lopetat ASP-tilisi, pankin kanssa tehty ASP-sopimus purkautuu etkä ole enää oikeutettu ASP-säästäjän etuihin. Saat säästöillesi kuitenkin yhden prosentin talletuskoron, mutta menetät lisäkoron, joka maksetaan asunnon ostamisen yhteydessä.

Yhteenveto

ASP-tili on kaikkine etuineen ainutlaatuinen kannustin oman asunnon hankkimiseen.

Lisäksi säästäminen omaa asuntoa varten motivoi, sillä kyseessä on sijoitus ja voit saada pääomallesi tuottoa myöhemmin. Tuoton maksimoiseksi sinun kannattaa kilpailuttaa lainamarkkinoiden tarjonta aina siitä hetkestä eteenpäin, kun ASP-tilin avaaminen tulee ajankohtaiseksi.

ASP-lainan enimmäismäärää on myös ehdotettu korotettavan jopa 60 000 eurolla. Lue lisää tammikuussa 2021 julkaistusta blogistamme.

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Muita ensiasunnon ostoon liittyviä aiheita