Nettotulo

Nettotulo

Nettotulo tarkoittaa palkkaosuutta, joka jää jäljelle, kun siitä on tehty verovähennykset ja muut kulut.

Mikä on nettotulo?

Nettotulo tarkoittaa palkkaosuutta, joka jää jäljelle, kun siitä on tehty verovähennykset ja muut kulut. Nettopalkka on siis se summa, mikä sinulle jää verojen jälkeen käteen. Työnantaja on vähentänyt nettopalkasta veroprosentin mukaisen ennakonpidätyksen.

On siis hyvä muistaa, että nettopalkka ei koskaan vastaa sitä lukemaa, josta olet työhaastattelussa sopinut. Tilille tulevasta rahasta on vähennetty verot ja muut lakisääteiset maksut, kuten työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksut. Voidaan sanoa, että nettopalkka on niin sanotusti ”omaa rahaa” – verottaja on jo saanut osuutensa tuloista siinä vaiheessa, kun palkka tulee tilillesi.

Se, kuinka paljon nettotulo on, riippuu muutamasta seikasta. Suomessa kaikesta työstä on maksettava veroa. Siksi bruttopalkka ja nettopalkka eivät koskaan voi olla saman suuruiset. Henkilökohtainen veroprosenttisi on tässä isoin määrittävä tekijä. Verot määräytyvät tulojen mukaan progressiivisen verotuksen periaatteen mukaisesti: mitä isompi palkka, sitä enemmän veroja maksetaan. Veroprosenttiin vaikuttavat myös esimerkiksi alaikäisten elätettävien määrä ja asuinpaikkakunta.

Usein kysytyt kysymykset

  • Nettotulo tarkoittaa palkkaosuutta, joka jää jäljelle, kun siitä on tehty verovähennykset ja muut kulut. Nettopalkka on siis se summa, mikä sinulle jää verojen jälkeen käteen. Työnantaja on vähentänyt nettopalkasta veroprosentin mukaisen ennakonpidätyksen.

  • Suomessa kaikesta työstä on maksettava veroa, joten brutto- ja nettopalkka eivät koskaan voi olla saman suuruiset.

Sisältövastaava Sere

Kirjoittaja

Sere Hanski

Sortterin sisältövastaava Sere on koulutukseltaan suomen kielen maisteri. Sekä opintojensa että harrastustensa puolesta oikeaoppisen ja selkeän tekstin tuottaminen sekä suunnitteleminen ovat lähellä Seren sydäntä. Pankki- ja rahoitusalaan liittyvien tekstien parissa hän on työskennellyt hieman yli vuoden päivät, mutta oppii mielellään alasta ja sen aiheista lisää jatkuvasti. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.