Kotitalousvähennys 2024 - kattava opas kotitalousvähennykseen liittyen

Kotitalousvähennys tarkoittaa helpotusta veroihin. Kotitalousvähennystä saat, kun ostat kotiisi esimerkiksi siivousta, lastenhoitoa, asunnon remontteja ja tietokoneiden asennuksia. Myös vapaa-ajan asunnon töistä saa kotitalousvähennystä.

Valitse lainasumma

20 000 €

Valitse laina-aika

4 vuotta
475 €/kk
Arvioitu kuukausierä
 • IlmainenIlmainen hakemus
 • Lainatarjous ilman sitoumuksiaEt sitoudu mihinkään
 • NopeaSaat lainapäätöksen samana päivänä

Yleistiedot

exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 20 000 €, korko 6 %, takaisinmaksuaika 4 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 475 €, takaisinmaksettava summa 22 786 € sekä todellinen vuosikorko on 6,74 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.
exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 20 000 €, korko 6 %, takaisinmaksuaika 4 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 475 €, takaisinmaksettava summa 22 786 € sekä todellinen vuosikorko on 6,74 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.

Kotitalousvähennys tarkoittaa helpotusta veroihin. Kotitalousvähennystä saat, kun ostat kotiisi esimerkiksi siivousta, lastenhoitoa, asunnon remontteja ja tietokoneiden asennuksia. Myös vapaa-ajan asunnon töistä saa kotitalousvähennystä.

Kotitalousvähennys 2024 – verohelpotusta kodinhoitoon, remontointiin tai öljylämmityksestä luopumiseen

Kotitalousvähennys on verovähennys, jota voidaan hyödyntää, kun omassa kodissa teetetään erilaisia kodin töitä ulkopuolisia, maksullisia palveluja käyttäen.

Voit hakea verotuksessa kotitalousvähennystä, kun olet teettänyt kotona tai vapaa-ajan asunnossasi

 • kotitaloustyötä eli siivousta tai pihatöitä (esimerkiksi asunnon siivous, lumityöt, haravointi)
 • hoiva- tai hoitotyötä (esimerkiksi ruoanlaitto, peseminen, pukeminen)
 • remontin (esimerkiksi keittiöremontin tai omakotitalon sähkö- tai putkitöitä).

Lisäksi tietotekniikan asennus- ja neuvontapalvelut kuuluvat kotitalousvähennykseen oikeuttaviin töihin.

Kotitalousvähennyksen saa veroista sen vuoden aikana, jolloin lasku on maksettu. Jos esimerkiksi remontti on tehty viime vuonna mutta lasku on maksettu tämän vuoden puolella, saat kotitalousvähennyksen tämän vuoden verotuksessa.

"Jos tiedossa on isompi remontti niin se kannattaa jaksottaa vuodenvaihteeseen jolloin voit hyödyntää remontissa kahden vuoden kotitalousvähennykset"

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 530 arvosteluun.
powered by

Kotitalousvähennyksen määrä vuonna 2024

Kotitalousvähennyksen määrään vaikuttaa se, mihin työhön vähennystä haetaan. Sillä on vaikutusta sekä veroprosenttiin että enimmäismäärään. Omavastuu on 100 euroa sekä remontoionnissa että kotitalous-, hoiva- ja hoitotyössä.

Remontointi (asunnon perusparannus- ja kunnostustyö)

 • Kotitalousvähennyksen maksimi on 2 250 euroa henkilöltä. Omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöltä.
 • Kotitalousvähennyksen saa vain työn osuudesta. Saat vähentää 40 % työn osuudesta, jos olet ostanut työn yritykseltä. Saat maksimivähennyksen, kun yritykselle maksamassasi laskussa on työn osuutta 5 875 euroa.
 • Jos palkkasit työntekijän, voit vähentää 15 % palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyö sekä öljylämmityksestä luopuminen 

 • Kotitalousvähennyksen maksimi on 3 500 euroa henkilöä kohden.
 • Kotitalousvähennyksen saa vain työn osuudesta. Saat vähentää 60 % työn osuudesta, jos olet ostanut työn yritykseltä.
 • Jos palkkasit työntekijän, voit vähentää 30 % palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Kotitalousvähennystä ei saa esimerkiksi tarvikkeista tai matkakuluista. Kun yrittäjä lähettää laskun töistä, täytyy laskussa olla erittely.

 • Erittelystä näet, mikä on työn hinta.
 • Sen jälkeen voit hakea kotitalousvähennystä työn hinnasta.

Kotona annettu fysioterapia tai toimintaterapia

Vuonna 2024 kotitalousvähennyksen saa myös kotona annetusta fysioterapiasta ja toimintaterapiasta. Edellytyksinä on, että hoitoa antaa laillistettu fysio- tai toimintaterapeutti, yrityksellä on oikeus tuottaa palveluita ja se kuuluu ennakkoperintärekisteriin.

Vähennystä fysio- tai toimintaterapiasta et voi vielä vaatia vuoden 2023 veroilmoituksella, mutta voit ilmoittaa vähennyksen vuoden 2024 verokortille. Ilmoita fysioterapian tai toimintaterapian kulut kohdassa hoiva- ja hoitotyö.

Remontoija – muista hyödyntää kotitalousvähennys

Oheisessa kuviossa on esitetty esimerkkitapaus 12 000 € remontista ja kotitalousvähennyksestä.

Mistä saa kotitalousvähennystä?

Kotitalousvähennystä voidaan hakea kaikista kotona tehdyistä tavanomaisista kotitalous-, hoiva- ja hoitotöistä. Vähennystä voidaan saada myös kodin kunnossapito- ja perusparannustöistä sekä tietotekniikan asennus- ja neuvontapalveluista, mikäli ne tapahtuvat kotona. Vähennystä ei siis saa, mikäli esimerkiksi tietokoneen vie liikkeeseen huoltoon.

Vähennyksen alaisia töitä voivat olla esimerkiksi:

 • Kodin siivouspalvelut ja vaatehuolto
 • Lasten tai vanhusten hoito
 • Puutarhatyöt
 • Ikkunanpesu ja talon maalaus
 • Huoneremontit

Suurin osa kaikista haetuista kotitalousvähennyksistä ovat yleisesti koskeneet kodin remontteja ja kunnossapitotöitä. Vuosittainen maksimivähennys voi koostua joko yksittäin jostain kotona suoritettavasta, verovähennyksen alaisesta palvelusta tai niiden yhdistelmistä.

Lainaa kotitalousvähennyksen tarpeisiin?

Tiesitkö, että myös lainalla rahoitettu työ on oikeutettu kotitalousvähennykseen?

 • Kotitalousvähennykseen oikeuttava remontti tai perusparannus rahoitetaan usein remonttilainalla.
 • Pankkilainan ohella yleisiä rahoitusmalleja ovat myös esimerkiksi kulutusluotto ja joustoluotto.

Kaikki lainat kannattaa aina vertailla huolellisesti ennen lainan hakemista. Kotimainen lainavertailupalvelu Sortter kilpailuttaa lainat puolestasi nopeasti, reilusti ja ilmaiseksi.

Asiakkaidemme etu on meille tärkeintä ja haluammekin, että löydät aidosti edullisimman vaihtoehdon vertailustamme. Noudatamme reilun lainavertailun periaatteita ja vertailemme lainat aina todellisen vuosikoron mukaan, ilman pientä printtiä.

Kuka voi hakea kotitalousvähennystä?

Kotitalousvähennystä voi hakea kuka tahansa kansalainen, joka maksaa palkkaa tai työkorvausta kotonaan tehdystä yksittäisestä tai säännöllisestä työsuorituksesta. Vähennys voidaan myöntää vain yksityishenkilöille, eli yhteisöt, yritykset ja asunto-osakeyhtiöt eivät voi hyödyntää sitä.

Ainoa poikkeus henkilöiden lisäksi ovat kuolinpesät, jotka voivat pyytää kotitalousvähennyksiä. Tämäkin poikkeus koskee ainoastaan vainajan kuolinvuotta.

 • Vähennystä voidaan hakea vain, jos työsuoritus on teetetty ulkopuolisilla palveluntarjoajilla. Itse tehdystä työstä ei voida myönnetä kotitalousvähennystä.
 • Ainoastaan paikan päällä tapahtuva työ on oikeutettu vähennykseen: mikäli tavaran vie korjattavaksi liikkeeseen tai muuhun toimipisteeseen, ei hakija ole enää oikeutettu vähennykseen.
 • Lisäksi kotitalousvähennykset on tarkoitettu vain henkilökohtaisessa käytössä oleviin asuntoihin – ei siis sijoitusasuntoihin.

Miten kotitalousvähennystä haetaan?

Kotitalousvähennyksen hakeminen onnistuu vaivattomasti joko verkossa tai postitse.

 1. Ilmoita tiedot veroilmoitukseen OmaVerossa. Voit ilmoittaa vähennyksen vaikka heti, kun olet maksanut laskun. Silloin tiedot tulevat mukaan seuraavaan veroilmoitukseesi.
 2. Ilmoita tiedot veroilmoitukseen paperilomakkeella (Kotitalousvähennys, lomake 14A tai 14B). Lomakkeen voit tulostaa vero.fi-sivuilta tai tilata puhelimitse: Lomaketilaukset, puh. 029 497 030.
 3. Ilmoita tiedot jo verokorttia varten. Voit ilmoittaa vähennyksen heti, kun olet maksanut laskun. Yleensä vähennys pienentää veroprosenttiasi, joten saat uuden verokortin. Voit ilmoittaa tiedot OmaVerossa tai puhelimitse: Verokortit, puh. 029 497 000.

Näin kilpailutat lainat Sortterin kautta

Lähetä hakemus helposti netissä

Lähetä hakemus helposti netissä

seuraava
Vertaile lainatarjoukset

Vertaile lainatarjoukset

seuraava
Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

seuraava
Saat rahat tilillesi

Saat rahat tilillesi

Kotitalousvähennys 2023 – mikä muuttuu vuonna 2024?

Yleisesti ottaen kotitalousvähennystä on mahdollista saada erilaisista kodin remonttitöistä sekä muista kotitaloustöistä.

Vuonna 2024 summat pysyivät samana, mutta uutuutena tuli kotona annettu fysioterapia tai toimintaterapia.

Miten kotitalousvähennys lasketaan?

Kotitalousvähennys on 40 % remonttityöstä ja 60 % kotitaloustyöstä, hoito- ja hoivatyöstä sekä öljylämmityksestä luopumisesta. Vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta työn hinnasta. Verohallinto vähentää summasta omavastuun, joka on 100 euroa vuodessa.

Esimerkki 1:

Santerilla on yksi remonttilasku, josta hän hakee kotitalousvähennystä. Laskussa työn osuus on 1 000 euroa (sisältää arvonlisäveron).

Kotitalousvähennys on 40 % eli 400 euroa. Siitä vähennetään omavastuu 100 euroa. Kotitalousvähennyksen määräksi jää 300 euroa.

Esimerkki 2:

Kaisa on teettänyt vuoden aikana sekä remontin että siivoustyötä. Remontissa työn osuus oli yhteensä 2 000 euroa. Kotitalousvähennys remontista on 40 % eli yhteensä 800 euroa. Siitä vähennetään omavastuu 100 euroa, joten vähennykseksi jää 700 euroa.

Siivoustyön laskut olivat vuodessa 1 200 euroa. Siivouksesta saa vähennystä 60 % eli 1 200 e x 60 % = 720 euroa. Omavastuuta ei vähennetä enää toista kertaa, joten Kaisa saa kotitalousvähennystä yhteensä 700 e + 720 e = 1 420 euroa.

Usein kysytyt kysymykset kotitalousvähennyksestä

 • Kotitalousvähennys on verovähennys, jota voidaan hyödyntää, kun omassa kodissa teetetään erilaisia kodin töitä ulkopuolisia, maksullisia palveluja käyttäen.

 • Kotitalousvähennystä voi hakea kuka tahansa kansalainen, joka maksaa palkkaa tai työkorvausta kotonaan tehdystä yksittäisestä tai säännöllisestä työsuorituksesta. Vähennys voidaan myöntää vain yksityishenkilöille, eli yhteisöt, yritykset ja asunto-osakeyhtiöt eivät voi hyödyntää sitä.

 • Kotitalousvähennyksen hakeminen onnistuu vaivattomasti joko verkossa OmaVero-palvelussa tai postitse tarvittavilla lomakkeilla.

 • Yleisesti ottaen kotitalousvähennystä on mahdollista saada erilaisista kodin remonttitöistä sekä muista kotitaloustöistä.

  Vuonna 2024 summat pysyivät samana, mutta uutuutena tuli kotona annettu fysioterapia tai toimintaterapia.

 • Nuohouksesta maksettava palkkio ei ole kotitalousvähennykseen oikeuttava asunnon perusparannus- tai kunnossapitotyö. Nuohous on lakisääteinen ja pakollinen määräajoin tehtävä tulisijan puhdistustoimenpide, eikä se oikeuta siten kotitalousvähennykseen.

Kilpailuttaminen kannattaa – Sortter vertailee lainat reilusti

Talouden hallinnan näkökulmasta tärkeää on ennakointi ja budjetointi: oma maksuvara on aina tärkeää varmistaa. Lisäksi on kannattavaa pyrkiä välttämään mahdolliset ylimääräiset kulut esimerkiksi kilpailuttamalla lainat.

Voit kilpailuttaa kymmenien pankkien ja rahoituslaitosten lainat Sortterin avulla yhdellä hakemuksella. Haemme sinulle henkilökohtaiset lainatarjoukset toivomallesi lainasummalle ja laina-ajalle. Suosittelemme sinulle aina edullisinta lainatarjousta, mutta jätämme päätöksen sinulle. Palvelumme käyttäjänä sinä päätät, minkä pankin lainatarjouksen hyväksyt

Kilpailuta lainat Sortterin avulla

 • Helppoa – saat jopa 20 lainatarjousta yhdellä hakemuksella
 • Maksutonta – lainojen kilpailuttaminen on sinulle ilmaista
 • Turvallista – palvelu toimii salatussa ympäristössä ja tietosi pysyvät turvassa
 • Läpinäkyvää – näet kaikki lainakulut selkeästi eriteltyinä

Noudatamme toiminnassamme reilun lainavertailun periaatteita. Asiakkaan etu on meille aidosti tärkein ja haluamme, että löydät itsellesi edullisimman lainatarjouksen palvelustamme.

Näin lainojen kilpailutus toimii käytännössä:

 1. Lähetä hakemus.
 2. Tutustu lainatarjouksiin ja valitse sopivin.
 3. Allekirjoita lainasopimus lainanantajan kanssa verkkopankkitunnuksilla.
 4. Laina maksetaan pian tilillesi – jopa saman päivänä.

Täytätkö kriteerit?

 • Olet vähintään 20-vuotias.
 • Sinulla on säännölliset palkka- tai eläketulot.
 • Olet hoitanut raha-asiat moitteettomasti, eikä sinulla ole maksuhäiriömerkintöjä.

Voit kilpailuttaa lainat yksin tai yhdessä rinnakkaishakijan kanssa. Rinnakkaishakija voi olla esimerkiksi avio- tai avopuoliso.

Toimimme yhteistyössä vain luotettavina pidettyjen pankkien ja rahoituslaitosten kanssa. Lisäksi toimimme suoraan pankkien sekä rahoituslaitosten kanssa ja saat lainatarjoukset kauttamme jopa muutamassa minuutissa.