Mikä YEL ja miten se uudistuu?

Mikä YEL ja miten se uudistuu?

YEL-vakuutus on yrittäjän sosiaaliturvan perusta. Tiedätkö, miten vuoden 2023 alussa voimaan astunut YEL-lakimuutos vaikuttaa YEL-maksuun ja siten myös yrittäjien elämään?

Yrittäjällä ja palkansaajalla on monia eroavaisuuksia. Siirtyminen työnantajan leivistä päätoimiseksi yrittäjäksi tuo mukanaan uusia velvollisuuksia, kuten vastuun yrityksen veroasioista ja omasta sosiaaliturvastasi.  

Yrittäjän sosiaaliturva perustuu yrittäjän lakisääteiseen eläkevakuutukseen eli tuttavallisemmin YEL-vakuutukseen, jonka avulla yrittäjä vakuuttaa itsensä vanhuuden, työkyvyttömyyden ja kuoleman varalle.

1.1.2023 voimaan astuneen YEL-lakimuutoksen myötä jokaisen yrittäjän tai yrittäjäksi aikovan kannattaa viimeistään nyt perehtyä aiheeseen pintaa syvemmälle. 

Mikä YEL on? 

YEL-vakuutuksen historia Suomessa ulottuu yli viidenkymmenen vuoden taakse. Vuonna 1970 voimaan tulleen yrittäjien eläkelain (468/1969) tarkoituksena oli parantaa suomalaisen työeläkejärjestelmän kattavuutta ja ennen kaikkea yrittäjien sosiaaliturvaa.

Nykypäivään saakka yrittäjäeläkkeen perusidea on pysynyt samana: vakuutus on pakollinen ja koskee kaikkia niitä, jotka täyttävät sille asetetut ehdot. Nykyisin yrittäjän tulee ottaa YEL-vakuutus oheisten ehtojen täyttyessä: 

  • Olet 18–67-vuotias.
  • Toimit yrittäjänä yhtäjaksoisesti vähintään 4 kuukautta. 
  • YEL-työtulosi on vähintään 8575,45 euroa vuodessa ja 714,62 euroa kuukaudessa (2023).
  • Työskentelet yrityksessäsi. 
  • Asut Suomessa. 

Vakuuttamisvelvollisuus alkaa ensimmäinen päivä sitä kuuta, jolloin yrittäjän bruttopalkka ylittää edellä mainitun minimirajan. Tästä hetkestä alkaen hänen on otettava vakuutus kuuden kuukauden sisällä. 

Kyseinen aikaraja on tarkoitettu vakuutusasioiden järjestämistä varten. Et siis voi jättää itseäsi vakuuttamatta ensimmäisen 6 kuukauden ajalta, vaan maksut on maksettava takautuvasti työeläkevakuutusyhtiölle.

  • usp item
    Kilpailuta laina 60 000 € asti
  • usp item
    Vakuutusetu asiakkaillemme
  • usp item
    100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
  • usp item
    100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 480 arvosteluun.
powered by

Esimerkki: YEL-vakuutuksen alkamispäivämäärän määräytyminen

Jaana perustaa valokuvauspalveluja tarjoavan yrityksen helmikuussa 2023. Kahtena ensimmäisenä kuukautena hänen bruttopalkkansa on 500 euroa kuukaudessa, kunnes toukokuussa toiminta vilkastuu ja hän tienaa bruttona 950 euroa. Siten Jaanan on otettava YEL-vakuutus 1.5.2023 alkaen.

YEL-vakuutus on aina henkilökohtainen, ei yrityskohtainen. Tarvitset siten ainoastaan yhden vakuutuksen, vaikka sinulla olisi useampi yritys. 


Mitkä ovat YEL-vakuutuksen hyödyt? 

Monille yrittäjille YEL-vakuutus on kuin kirosana – ison loven lompakkoon lohkaiseva pakkomaksu, jonka hyödyt esimerkiksi eläkkeen suhteen saattavat tuntua kaukaisilta.

On hyvä kuitenkin muistaa, että YEL-vakuutus tuo turvaa koko elinkaaren ajalle. Se on yrittäjän kokonaisvaltainen sosiaaliturva eri elämäntilanteissa, esimerkiksi sairastumisen hetkellä tai jäädessä vanhempainvapaille. 

YEL-vakuutus vaikuttaa seuraaviin eläke- ja sosiaaliturvaetuihin: 

  • Työeläke
  • Työkyvyttömyyseläke
  • Kelasta saamasi päivärahat, kuten sairauspäiväraha, tartuntatautipäiväraha tai vanhempainpäiväraha
  • Ammatilliset kuntoutusetuudet
  • Perheen perhe-eläke kuolemantapauksessa 
  • Tapaturmavakuutuksesta maksettavat ansionmenetyskorvaukset, kuten päiväraha, kuntoutusraha ja tapaturmaeläke
  • Asumistuki ja työttömyysturvan taso 

Etuuden määrä riippuu YEL-työtulosta, jonka tason yrittäjät saaneet itse hyvin vapaasti määrittää. Monet yrittäjät ovatkin alivakuuttaneet itsensä välttyäkseen maksamasta tulojensa mukaista YEL-vakuutusmaksua. 

Alivakuuttamisella voi olla vakavia taloudellisia seurauksia. Jos yrittäjä esimerkiksi sairastuu vakavasti, voivat hänen tulonsa romahtaa alivakuuttamisen seurauksena. 

Yksi vuodenvaihteessa voimaan tulleen YEL-uudistuksen keskeisistä tavoitteista onkin suitsia YEL-vakuutukseen liittyvää alivakuuttamista.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

YEL uudistui vuonna 2023 – miksi uudistus tarvittiin? 

  1. Alivakuuttaminen heikentää yrittäjän sosiaaliturvaa. Jopa joka kolmannen yrittäjän työtulo on määritelty YEL-vakuutuksessa niin matalaksi, ettei se työttömyyden hetkellä oikeuttaisi edes Kelan peruspäivärahaan tai ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. 
  2. Alivakuuttaminen heikentää järjestelmän kestävyyttä. Jos alivakuuttamiseen ei puututa, valtionosuus YEL-järjestelmään kasvaa tulevina vuosikymmeniä voimakkaasti, mikä lisää painetta talouden sopeutustoimiin ja veronkorotuksiin. 

Vuodenvaihteessa 2023 voimaan tulleen lakimuutoksen tarve oli siis ilmeinen: sen tarkoituksena on nostaa yrittäjien vakuutusmaksut lain vaatimalle tasolle yrittäjien eläketurvan takaamiseksi. 

Mitä lakimuutos sitten tarkoittaa konkreettisesti? Pitääkö yrittäjän olla huolissaan ja pelätä YEL-maksujen moninkertaistumista uudistuksen seurauksena?

Onko uudistunut YEL-vakuutus yrittäjälle uhka vai mahdollisuus?

YEL-uudistusta ei kannata stressata. 1.1.2023 voimaan astuneen lakimuutoksen tarkoituksena on parantaa yrittäjien sosiaaliturvaa, eikä siihen sisälly sudenkuoppia. Yrittäjän ei siis tarvitse pelätä sitä, että YEL-maksut nousisivat uudistuksen myötä oman maksukyvyn ulottumattomiin. 

Käytännössä lakimuutos tarkoittaa YEL-työtulon osalta seuraavaa: 

  • Jatkossa yrittäjä ei voi itse määrittää työtuloa, vaan arvion tekee eläkeyhtiö kokonaisarvion perusteella. YEL-työtulon arviointi tarkentuu vastaamaan yrittäjän toimialan palkansaajien mediaanipalkkaa ottaen kuitenkin huomioon myös yrittäjän henkilökohtaisen tilanteen ja näkemyksen asiasta. 

Työtulo määritellään siis jatkossakin yksilöllisesti. Kun eläkeyhtiö vahvistaa yrittäjän työtulon, huomioi se alakohtaisen mediaanipalkan lisäksi myös muut yrittäjän työpanoksen arvoon liittyvät tiedot, kuten esimerkiksi työn määrän, yrittäjän ammattitaidon ja yritystoiminnan laajuuden. 

Jatkossa yrittäjän YEL-työtulon määrittäminen tapahtuu seuraavasti: 

  1. Eläkeyhtiö on velvoitettu tarkistamaan yrittäjän YEL-työtulon taso kolmen vuoden välein. Tarkistuksen jälkeen eläkeyhtiö tekee yrittäjälle kirjallisen ehdotuksen työtulon tasosta. 
  2. Yrittäjä voi täydentää annettua ehdotusta.
  3. Eläkeyhtiö tekee päätöksen työtulon tasosta kaikkien tietojen pohjalta.  

Tarkistuksen tavoitteena on, että yrittäjän työtulo vastaa yritystoiminnan kehitystä ja myös yrittäjän sosiaaliturva on siten riittävällä tasolla. Kun yrittäjän työtulo vastaa todellisuutta, tuo YEL-vakuutus aitoa turvaa esimerkiksi sairauden ja eläkepäivien varalle.

YEL-vakuutus pähkinänkuoressa:  

  • 1.1.2023 alkaen YEL-työtulo arvioidaan mediaanipalkkojen kautta, yrittäjän yksilöllinen tilanne kuitenkin huomioiden. 
  • Yrittäjän työtulon taso tarkistetaan kolmen vuoden välein. Ensimmäiset tarkistukset aloitetaan keväällä 2023.
  • 2023 YEL-vakuutuksen minimityötuloraja nousee 8575,45 euroon ja maksimityötulo on 194 750 euroa. Työttömyysturvaan oikeuttava alaraja on 14 088 euroa.

Yhdellä hakemusella monta tarjousta!

Kilpailuta yrityslainat Sortterin palvelussa 

YEL-vakuutuksen tasoon kannattaa kiinnittää huomiota. Se on yrittäjän sosiaaliturvan perusta ja tuo turvaa monissa elämäntilanteissa. 

Turvaa yrittäjälle voi tuoda myös yrityslaina, jonka voit kilpailuttaa vaivattomasti kotimaisen Sortterin maksuttomassa lainavertailupalvelussa. Kilpailuttamalla yrityslainat voit löytää edullisen lainatarjouksen jopa kymmenien pankkien ja rahoituslaitosten valikoimista. 

  • Lainaa ilman reaalivakuuksia jopa 250 000 euroa. 
  • Laina-aika 1–60 kk. 
  • Lainapäätös heti, rahat tilille jopa saman päivän kuluessa. 

Kilpailuta yrityslainat jo tänään!