vanhat luotot kannattaa kilpailuttaa
Takaisin blogiin

Uusi laki voimaan - vanhat luotot kannattaa kilpailuttaa

Uuden kuluttajaluottojen hinnoittelua säätelevän lain tarkoituksena on edistää hinnoittelun läpinäkyvyyttä sekä kitkeä ylilyönnit pois lainamarkkinoilta. Samalla se avaa säästömahdollisuudet jopa miljoonalle suomalaiselle.

Pankkien välinen kilpailutilanne kiristyy

Uusi korkosääntely kiristää kilpailua luottomarkkinoilla, sillä yhä useampi toimija siirtyi lain myötä samalle pelikentälle perinteisten pankkien kanssa. Laki pakotti myös perinteiset pankit tarkastelemaan luottojen ja lainojen hinnoittelua, etenkin avaus- ja palvelumaksujen osalta.

Tällä hetkellä kohtuullisen koron lainavaihtoehtoja on tarjolla kenties enemmän kuin koskaan. Samalla lainojen kilpailuttamisen merkitys kasvaa, sillä edullisimman lainan voi löytää jopa entuudestaan tuntemattomalta lainanantajalta.

Laki koskee vain uusia lainasopimuksia

Vaikka uusi laki onkin erittäin tervetullut ja sen odotetaan laskevan lainojen hintoja, se ei valitettavasti koske ennen syyskuuta tehtyjä luottosopimuksia.

Syyskuun ensimmäisenä päivänä tai sen jälkeen solmittuihin laina- tai luottosopimuksiin laki sen sijaan puree ja turvaa kuluttajan asemaa vahvemmin kuin koskaan aikaisemmin. Mikäli luotonantaja ei noudata korko- tai kulukattoa, kuluttajan ei tarvitse maksaa luottokustannuksia lainkaan.

Moni lainanantaja on markkinoinut luottotuotteitaan ennen uuden lain voimaan astumista aktiivisesti. Monessa tapauksessa tarkoituksena on ollut haalia niin paljon asiakkaita kuin mahdollista, sillä vanha laki antoi lainanantajalle huomattavasti enemmän vapauksia päättää myönnetyn lainan koroista tai muista kuluista. Uuden lain tarkoituksena on karsia pois juuri nämä ylilyönnit.

Vanhat luotot kannattaa kilpailuttaa

Noin miljoonalla suomalaisella on käytössään kulutusluotto. Vanhat luottosopimukset kannattaakin nyt kilpailuttaa sekä korvata edullisemman koron vaihtoehdolla.

”Kalliit luottosopimukset on hyvä pyrkiä korvaamaan uuden hintasääntelyn piiriin kuuluvalla edullisemmalla luotolla” Katri Väänänen toteaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston tiedotteessa.

Voit kilpailuttaa vanhat lainat tai luotot ilmaiseksi Sortterin avulla täältä.

Sortter sovelsi uutta lakia jo elokuussa

Sortterin lainavertailussa uuden korkokaton ylittävät lainatarjoukset hylättiin automaattisesti jo elokuussa, vaikkei sille lain puolesta olisikaan ollut tarvetta. Sortterin kautta valittujen lainatarjousten korot ovat tyypillisesti 7-15%, jonka vuoksi päätös kalliimpien lainojen poistamisesta vertailusta oli helppo tehdä.

Sortter on suomalainen lainojen vertailupalvelu. Vertaamme pankkien lainatarjoukset puolestasi – aivan kuten hotellien vertailusivut vertaavat sinulle hotellit. Jättämällä hakemuksen Sortterille, etsimme sinulle parhaiten toivomaasi lainasummaa ja laina-aikaa vastaavat lainatarjoukset eri lainanmyöntäjiltä. Järjestämme lainatarjouksesi aina edullisuusjärjestykseen ja näytämme reilusti kaikki lainaehdot, jotta edullisimman lainan valinta on sinulle mahdollisimman helppoa. Sopivan lainan löytyessä myös sen nostaminen käy vaivattomasti kauttamme.

Takaisin blogiin