Korkokatto päättyy pian

Väliaikaisen korkokaton päättyminen voi vaikuttaa joustoluoton kuluihin

Onko sinulla joustoluotto tai aiotko hakea sitä? Väliaikainen korkokatto on pian päättymässä, ja korkokaton päättyminen voi vaikuttaa kulutusluoton lisäksi myös joustoluottoon.

Joustoluotto tarjoaa nimensä mukaisesti joustoa arkeen. Joustoluotto kuuluu kuluttajaluottojen alaisuuteen ja on vakuudeton luotto. Sen nimityksiä ovat myös joustolimiitti ja joustolaina.

Joustoluotto eroaa kulutusluotosta muun muassa siinä, että joustoluotossa sinulla on luottotili, jolta voit nostaa rahaa aina tarpeesi mukaan sovittuun luottorajaan saakka. Maksat korkoja ja kuluja vain siitä summasta, jonka nostit omalle tilillesi. Kyseessä ei siis ole kulutusluoton tapaan kertalaina, vaan joustoluotto muistuttaa enemmän luottokorttia ollen kuitenkin usein kustannuksiltaan edullisempi. 

Tänä vuonna moni kuluttaja on voinut nauttia pienemmistä joustoluoton koroista, sillä eduskunta sääti koronan vuoksi väliaikaisen lainsäädännön ehkäisemään kansalaisten ylivelkaantumista. Väliaikaisen korkokaton aikana joustoluottojen korot voivat olla maksimissaan 10 prosenttia.

Säädös koskee vain kuluttajaluottoja ja muita lainoja, mutta luottokortit ja hyödykesidonnaiset luotot, kuten verkkokauppojen osamaksusopimukset ovat sen ulkopuolella. Niiden korko voi olla maksimissaan 20 prosenttia.

Kerroimme aiemmin, että väliaikainen korkokatto on päättymässä 30.9.2021, joten jos sinulla on joustoluotto tai olet aikeissa hakea sitä, sinun kannattaa olla nyt tarkkana. Miten voit huomioida korkokaton päättymisen joustoluoton kohdalla?

Otitko joustoluoton väliaikaisen korkokaton aikana? Huomioi korkokaton päättyminen

Kun korkokatto päättyy syyskuun 2021 lopussa, joustoluottosi hinta saattaa nousta, mikäli teit sopimuksen uudesta luotosta väliaikaisen korkokaton aikana.

Luottosi korko voi nousta luottosopimuksessa lukevalle tasolle, mikäli joustoluottosi kuuluu väliaikaisen korkokaton piiriin. Jos joustoluottosi korko on tällä hetkellä, esimerkiksi 10 %, mutta luottosopimuksessa sovittu korko on 14 %, nousee joustoluottosi korko 1.10.2021 alkaen 14 prosenttiin, kun väliaikainen korkokatto päättyy.

Kaiva siis esille luottosopimuksesi ja käy se ajatuksella läpi. Tarkista, mikä korkoprosenttisi tulee olemaan, kun väliaikainen korkokatto päättyy. Jos huomaat, että luottosopimuksesi mukainen korko on yli 10 prosenttia eli esimerkiksi 14 prosenttia, 1.10.2021 lähtien maksat korkoa sen verran. 

Jos luottosi korko nousee, älä hätäile. Sinulla on vielä hyvin aikaa hoitaa tilanne kuntoon ja kilpailuttaa laina. Tee lainan kilpailutuksen jälkeen joustoluottovertailu eli tutkaile lainatarjoukset läpi ja katso, missä tarjouksessa kulut ovat kaikkein edullisimmat. Näin voit säästää huomattavasti niin luoton koroissa kuin avaus- ja käsittelymaksuissakin.

Oletko hakenut joustoluottoa jo vuosia sitten? Tee näin

Haitko joustoluottoa jo vuosia sitten, mutta olet nostanut luottotililtäsi rahaa aina silloin tällöin tarpeen mukaan?

Tyypillisesti kuluttajat hakevat joustoluottoa pitkäksi ajaksi, jopa vuosikausiksi, jolloin sovittu korko on se, mikä luotollesi määräytyi alunperin. Moni kuluttaja ei välttämättä ole edes tullut ajatelleeksi, että oman luoton hinta onkin vuosien saatossa ollut turhan kallis. 

Kun uusi korkokatto astui voimaan 1.1.2021, saatoit havahtua oman luottosi kalliisiin kuluihin. Uudistus ei automaattisesti koske aiemmin tehtyjä joustoluottoa eikä näin laskenut sen korkoa. Saatat siis tietämättäsi maksaa kalliimpaa korkoa kuin mitä nykyinen korkotaso on.

Jos haluat taata jatkossakin edullisemmat lainan kustannukset, siihen on yksi ratkaisu: lainojen kilpailutus. Sinun ei ole järkevää ylläpitää joustoluottotiliä, jonka kulut ovat suuret. Kilpailutuksen avulla voit löytää joustoluoton, joka on huomattavasti edullisempi ja omaan talouteesi sopivampi.

Tavoitteena löytää paras joustoluotto lähiaikoina? Ole erityisen tarkkana sopimuksessa sovitun koron kanssa

Vuosi 2021 on tarjonnut houkuttelevan mahdollisuuden hakea luottoa edullisemmin väliaikaisen korkokaton vuoksi. Osalle kuluttajista voi kuitenkin tulla uutena tietona, että tällä hetkellä luottojen korkoja rajaa lain määräämä väliaikainen korkokatto, etenkin, jos et ole ennen hakenut lainaa tai asia ei kosketa itseäsi juuri nyt.

Jos sinulla on herännyt tarve hakea joustoluottoa, sinun kannattaa olla erityisen tarkkana luottoehtojen kanssa. Vaikka joustoluoton korko onkin tällä hetkellä pienempi, tilanne voi muuttua, kun korkokatto päättyy. Kiinnitä huomiota luottosopimukseen ja siinä sovittuihin ehtoihin – näin tiedät, kuinka paljon luottokustannukset ovat nyt ja väliaikaisen korkokaton jälkeen.

Sortterin vertailupalvelussa näet selvästi, mikäli lainatarjous kuuluu väliaikaisen korkokaton piiriin.

Paras joustoluotto on totta kai edullinen joustoluotto. Sinun kannattaakin kilpailuttaa se ensin löytääksesi luoton, joka on edullinen myös korkokaton päättymisen jälkeen. Sinun ei kannata tyytyä kalliimpaan korkoon, vaan etsiä lainaa, jonka kulut ovat mahdollisimman edulliset.

Kilpailuttaminen voi mahdollistaa sinulle jopa tuhansien eurojen säästön. Säästö syntyy, kun löydät luoton, jonka korko, tilinhoitomaksut ja avausmaksut ovat pienemmät kuin muissa vastaavissa luotoissa.

Näin voit kilpailuttaa uuden joustoluoton:

Selvitä joustoluotto-sivultamme löytyvän joustoluottolaskurin avulla, mikä lainasumma olisi omaan talouteesi sopiva.

  1. Täytä lainahakemus Sortterin verkkosivulla.
  2. Tarkista lopuksi huolella tietosi ja lähetä hakemus.
  3. Voit saada jopa saman tien henkilökohtaiset luottotarjoukset kymmeniltä pankeilta ja rahoituslaitoksilta My offer -sivulle.
  4. Käytä aikaa luottojen vertailuun. Sortter näyttää tarjoukset aina edullisuusjärjestyksessä todellisen vuosikoron mukaan, jolloin paras joustoluotto on listan ylimpänä.
  5. Kun löydät talouteesi sopivan joustoluoton, voit allekirjoittaa luottosopimuksen pankkitunnuksilla verkkopalvelussamme.
  6. Saat yleensä joustoluoton heti ja viimeistään muutaman päivän aikana.

Mitä tapahtuu, kun väliaikainen korkokatto päättyy?

Kuluttajien ylivelkaantuminen on puhuttanut jo pitkään ja on selvää, että myös ratkaisuja sen vähentämiseksi täytyy tehdä. Korkokatto on vain väliaikainen ratkaisu, ja julkisuudessa on keskusteltu myös muista vaihtoehdoista.

Positiivinen luottorekisteri helpottaisi kuluttajien maksuhäiriömerkintöjen, lainojen ja muiden menojen seuraamista. Tavoitteena on, että elämää haittaavat merkinnät poistuisivat nopeammin rekisteristä. Myös velkakatto on suunnitteilla. 

On kuitenkin vielä turhan aikaista sanoa, miten lainamarkkinat ja kulutusluottoja koskeva säätely kehittyvät.

Päivitys 26.9.2023: Uusi 15 % korkokatto astuu voimaan 1.10.2023. Uusi korkokatto koskee sekä rahaluotto ja että hyödykesidonnaisia luottoja, joilla tarkoitetaan esimerkiksi luottokortteja sekä verkkokauppojen osamaksupalveluita.

Ajankohtaista