Lainalaskuri auttaa hahmottamaan kustannuksia

Suunnitteletko uutta hankintaa? Lainalaskuri on apunasi

Kun on aika ostaa uusi huonekalu, suunnitella lomamatka tai hankkia esimerkiksi kotiteatterijärjestelmä, voi laina tulla tarpeeseen. Lainalaskuri on erinomainen työkalu, jolla voit löytää edullisen vaihtoehdon hankintasi rahoittamiseen.

Suurten hankintojen rahoittaminen vaatii suunnittelua

Arjessa voi tulla eteen hetkiä, joissa rahaa tarvitaan käyttöön kerralla isompia summia. Mikäli tililtä löytyy sopivasti säästöjä, on hankinta edullisinta rahoittaa niiden avulla. Säästötiliä ei ole kuitenkaan järkevää tyhjentää kokonaan, sillä se tuo turvaa talouteen.

Jos et halua käyttää säästöjäsi hankinnan tekemistä varten, on toinen vaihtoehto hakea lainaa tai muuta rahoitusta. Eri rahoitusvaihtoehtojen vertailu voi kuitenkin olla haastavaa, joten lainalaskuri on hyvä apu eri rahoitusvaihtoehtojen kustannusten vertailuun.

Ostosten rahoitukseen on monenlaisia vaihtoehtoja

Hankintoja varten on mahdollista hakea rahoitusta monelta taholta. Eri pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat rahoitusvaihtoehdoiksi muun muassa kulutusluottoa, joustoluottoa, luottokorttia tai osamaksusopimuksia.

Kulutusluotto on vakuudetonta lainaa, jota varten ei tarvita mitään vakuuksia tai takaajia. Kulutusluottoa haetaan tarvittu summa, ja se maksetaan pois kuukausierissä. 

Joustoluotto on toinen pankkien ja rahoituslaitosten myöntämä vakuudeton luotto. Sen summa on ennalta päätetty, ja sitä voi nostaa tarvitsemansa määrän. Yleensä joustoluotto on muutaman tuhannen euron suuruinen. Sitä voidaan käyttää joustavasti aina tarpeen mukaan. Luottolimiittiä on käytettävissä uudelleen samalla summalla, kun jo otettua luottoa maksetaan takaisin. 

Hankintoja on mahdollista rahoittaa myös luottokortilla. Ostokset maksetaan luottokortilla osissa kerran kuukaudessa lähetettävällä laskulla. Luottokorttilaskun voi kuitenkin maksaa myös kerralla pois korottomasti, ehdoissa määritellyn ajan sisällä. Tämä aika voi olla jopa 60 päivää. Luoton maksimimäärät vaihtelevat kortista riippuen. 

Osamaksu on myös usein vaihtoehtona ostosten maksutavaksi. Tällöin haet palveluntarjoajalta luottopäätöstä osamaksurahoitusta varten. Voit usein myös valita haluamasi laina-ajan ja kuukausierän suuruuden monista vaihtoehdoista. Osamaksurahoituksen hakeminen on yleensä tehty kuluttajalle mahdollisimman helpoksi.

Lainalaskuri kertoo koron ja kulujen osuudet

Lainan hinta voi vaihdella riippuen rahoitusvaihtoehdosta, pankista ja rahoituslaitoksesta. Esimerkiksi kuukausimaksut, korkojen osuus, lainanhoitokulut ja lainan perustamiskustannus voivat olla merkittävästi eri suuruiset luotonantajasta riippuen.

Laskemalla yhteen korkon määrän sekä kaikki muut lainan kulut, saat selville todellinen vuosikoron, joka kertoo lainan kokonaiskustannukset.

Lainan kustannuksia voi selvittää ja tutkailla myös lainalaskurin avulla. Lainalaskuri auttaa hahmottamaan rahoitusvaihtoehtojen kulut ja korot. Monen pankin ja rahoituslaitoksen sivustolla on erilaisia laskureita, joiden avulla voi vertailla lainasummien ja -aikojen kuukausieriä ja kokonaishintoja. Esimerkiksi Nordea-lainalaskuri tai OP-lainalaskuri ovat pankkien lainalaskureita, joita voi hyödyntää pankin lainavaihtoehtoja vertaillessaan.

Myös lainavertailupalvelut, kuten Sortter, tarjoavat kuluttajien käyttöön käteviä lainalaskureita. Sortterin lainalaskuri ei ole sidottu tietyn pankin tai rahoituslaitoksen tarjouksiin, vaan voit vertailla sillä vapaasti erilaisia vaihtoehtoja. 

Sortterin avulla on myös mahdollista arvioida henkilökohtaisen koron suuruutta laskurin avulla. Korkolaskuri eroaa lainalaskurista siinä, että korkolaskuri auttaa arvioimaan oman korkotasosi tulojesi perusteella. Myös koulutuksesi, siviilisäätysi, työllisyystilanteesi sekä asumismuotosi vaikuttavat laskurin antamaan arvioon.

Esimerkki lainalaskurin käytöstä eri hankinnoissa

Voit hyödyntää lainalaskuria kulutusluottojen, luottokorttien kuin osamaksujenkin hintojen vertailussa. Kun tiedät rahoitusvaihtoehdon koron, kuukausittaisen tilinhoitomaksun ja mahdollisen perustamiskustannuksen, voit vertailla eri lainasummia, laina-aikoja, kuukausieriä ja rahoitusten kokonaishintoja.

Alla on esimerkkitaulukoita kolmen erilaisen todellisen hankinnan rahoituksesta kulutusluotolla, luottokortilla sekä osamaksulla. Nämä kolme ovat käytetyimpien rahoitusvaihtoehtojen joukossa. Taulukossa käytetyt hintatiedot pohjautuvat oikeisiin olemassa oleviin rahoitustuotteisiin.

Ensimmäisenä esimerkkihankintana on käytetty Hakolan sohvaa. Toisessa taulukossa on hankintana Samsungin QLED-älytelevisio sekä Sonos Arc -soundbar. Kolmas ostos on perheen 2 viikon lomamatka Thaimaan Phukettiin.

Kotimainen sohva, hinta 1 895 €

Hakola Lazy Classic 2,5:n istuttava sohva

RahoitusvaihtoehtoLaina-aikaKorkoTilinhoitomaksu / kkTodellinen vuosikorkoKuukausieräLainan kulut kokonaisuudessaanKokonaishinta
Kulutusluotto1 vuosi11 %4 €16,65 %167,48 €162,80 €2 057,80 €
Luottokortti1 vuosi9,50 %7 €18,81 %164,80 €182,92 €2 077,92 €
Osamaksu1 vuosi19,90 %0 €21,82 %175,45 €210,42 €2 105,42 €

85” älytelevisio ja soundbar, 3 298 €

Samsung 85" Q70A 4K QLED älytelevisio (2 399 €) ja Sonos Arc älykäs 5.0-kanavainen soundbar (899 €), yhteishinta 3 298 €

RahoitusvaihtoehtoLaina-aikaKorkoTilinhoitomaksu / kkTodellinen vuosikorkoKuukausieräLainan kulut kokonaisuudessaanKokonaishinta
Kulutusluotto3 vuotta11 %4 €14,41 %107,97 €733 €4 031 €
Luottokortti3 vuotta9,50 %7 €14,88 %105,64 €757,21 €4 055,21 €
Osamaksu3 vuotta19,90 %0 €21,82 %122,40 €1 108,31 €4 406,31 €

Perheen 2 viikon lomamatka Thaimaan Phuketissa, 4 124 €

Thaimaan matka 2.–15.1.2022, 2 aikuista ja 2 lasta. 2 hotellihuonetta Beyond Patong -hotellissa. Lennot Helsinki-Phuket-Helsinki. Kokonaishintaan sisältyvät lennot ja hotelli. Hinta 1 031 € / henkilö, yhteishinta 4 124 €

RahoitusvaihtoehtoLaina-aikaKorkoTilinhoitomaksu / kkTodellinen vuosikorkoKuukausieräLainan kulut kokonaisuudessaanKokonaishinta
Kulutusluotto3 vuotta11 %4 €13,84 %135,01 €880,52 €5 004,52 €
Luottokortti3 vuotta9,50 %7 €13,89 %132,10 €883,74 €5 007,74 €
Osamaksu3 vuotta19,90 %0 €21,82 %153,05 €1 385,89 €5 509,89 €

Taulukoiden tiedot on kerätty 8.9.2021 valmistajien ja jälleenmyyjien verkkosivuilta. Kulutusluoton korko on suhteutettu syyskuun 2021 korkotasoon. Korko voi kuitenkin vaihdella hakijan oman tulojen ja tilanteen mukaan, ja olla matalampi tai korkeampi. Tarkistat oman korkotasosi joko korkolaskurilla tai täyttämällä lainahakemuksen Sortterin vertailupalvelussa. Luottokortin ja osamaksusopimuksen tiedot pohjautuvat oikeiden luottotuotteiden kustannuksiin.

Kaikissa hankinnoissa kulutusluotto tuli edullisimmaksi rahoitusvaihtoehdoiksi. Seuraavaksi edullisin oli luottokortti ja kallein puolestaan osamaksusopimus. 

Erityisesti kalliimmissa hankinnoissa, kuten television ja soundbarin sekä lomamatkan tapauksessa, osamaksun ja kulutusluoton välinen hintaero oli useita satoja euroja. Kuluttaja säästäisi 375,31 euroa rahoittaessaan television ja soundbarin kulutusluotolla osamaksusopimuksen sijaan. Kulutusluotolla lomamatkan rahoittava säästäisi puolestaan 505,37 euroa suhteessa osamaksusopimukseen.

Tarkista Sortterin lainalaskurilla lainan kulut

Sortterin sivustolla oleva lainalaskuri auttaa sinua helposti vertailemaan lainojen, luottojen tai osamaksusopimusten hintaa.

Kokeile syöttää lainalaskuriin lainasumma, laina-aika, korko, lainan perustamiskustannus ja tilinhoitomaksu. Tämän jälkeen saat tietoosi lainan kuukausierän, todellisen vuosikoron, kokonaiskustannukset sekä lainan kokonaishinnan.

Sortterin kautta voit pyytää myös lainatarjoukset kulutusluotoista kymmeniltä eri yhteistyökumppaneinamme toimivilta pankeilta ja rahoitusyhtiöiltä. Vertailupalvelumme on yksi Suomen kattavimmista – hakemuksesi lähtee yli 20 lainanantajalle.

Täytä lainahakemus ja voit saada jopa heti ensimmäiset lainatarjoukset. Vertailu tapahtuu todellisen vuosikoron mukaan, minkä avulla järjestämme tarjouksesi edullisuusjärjestykseen. Näin voit löytää edullisen lainan helposti ja nopeasti tarvitsemaasi hankintaan.

Löysitkö sivustolta vastauksen kysymykseesi?

Ajankohtaista