Stagflaatio ja Suomen taloustilanne – miltä tulevaisuus näyttää?
Takaisin blogiin
# Yrittäjyys

Päivitetty:

Kirjoittaja Mia

Kirjoittaja:

Mia Keurulainen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Stagflaatio ja Suomen taloustilanne – miltä tulevaisuus näyttää?

Stagflaatio on kuin inflaation ilkeä serkku, jota on vaikea hätistää kannoiltaan. Onko Suomen talous menossa vuonna 2024 suuntaan, jossa nousseet hinnat yhdistyvät korkeaan työttömyysasteeseen ja pysähtyneeseen talouskasvuun?

Viime vuodet ovat ravistelleet kaikkia: ensin oli koronapandemia, sitten Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja siitä seurasi inflaatio sekä energiakriisi. Kaikki vaikuttaa kaikkeen maailmantaloudessa, joka tänä päivänä perustuu keskinäisiin riippuvuussuhteisiin. Siksi säröt ja katkot näissä riippuvuussuhteissa saavat aikaan moniaalle leviäviä, osin arvaamattomiakin vaikutuksia. 

Suomenkin taloustilanteessa on nähtävillä oireita stagflaatiosta. Termi on yhdistelmä sanoista stagnaatio (pysähtyneisyys) ja inflaatio (hintojen nousu), ja se yleistyi käyttöön vuoden 1973 öljykriisin aikoihin.

Stagflaatio tarkoittaa taloustilannetta, jossa yhdistyy

  • lama
  • korkea inflaatio
  • korkea työttömyys.

Talouden asiantuntijat ja päättäjät pyrkivät estämään stagflaation uhkakuvien toteutumisen yhteiskunnan mittakaavassa, mutta kykeneekö yksittäinen kotitalous tai yrittäjä omalta osaltaan varautumaan tulevaan esimerkiksi ulkopuolisen rahoituksen avulla?

4,6
Perustuu 564 arvosteluun.
powered by

Epävarmat ajat edellyttävät vastuullista taloudenpitoa

Maailma on muuttunut vuoden 1973 öljykriisiä edeltävistä ajoista, jolloin pääosin ajateltiin, että stagflaatio ei ole mahdollinen. Nykyään riskejä pyritään ennakoimaan paremmin ja samalla tunnustamaan, että mitä tahansa voi koska tahansa tapahtua. 

Tavallista epävarmempina aikoina huoli tulevasta kuitenkin vasta tuntuu ja konkretisoituu. Jokainen suomalainen on jo kukkarossaan havainnut inflaation vaikutukset, eli esimerkiksi elintarvikkeiden, polttoaineen ja energian hintojen nousun

Vastuullinen taloudenpitäjä on alati valppaana ja tiedostaa riskit. Säästöt tai talouden varapuskuri ovat tyypillisiä varautumisen keinoja. Mikäli talouttaan tai kulutustaan ei ole aiemmin juuri tarkkaillut, on moni viimeistään nyt stagflaatiouhan alla pakotettu tekemään niin. 

  1. Ensimmäinen askel voi olla niinkin yksinkertainen kuin tiukemman tilanteen toteaminen ja hyväksyminen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että alkaa esimerkiksi pitää kirjaa tuloista ja menoista. Simppeli kirjanpito osoittaa, mistä niin kutsutusti turhista kuluista voi ja pitää nipistää.
  2. Ennakointi ja omasta maksuvarasta huolehtiminen on tärkeää. Laskut ja lainanlyhennykset kannattaa hoitaa säntillisesti ajallaan, sillä maksamatta jättäminen johtaa kasvavien maksukulujen myötä ojasta allikkoon. 
  3. Oikein tiukassa paikassa laskuille voi neuvotella lisää maksuaikaa. Tämä pitää kuitenkin tehdä ajoissa ennen eräpäivää, jonka jälkeen laskuille alkaa kertyä maksettavaksi viivästyskorkoa. Sama koskee lainoja, jotka voi myös uudelleenkilpailuttaa paremmat lainaehdot saadakseen.

Voit löytää meidät seuraavista medioista:

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Koittavatko stagflaation päivät?

Tulevaisuutta voidaan ennakoida tiettyyn pisteeseen asti, mutta ei aukottomasti. Niin sanottuun pahaan päivään varautuminen on kuitenkin aina talouden hallinnan näkökulmasta järkevää.

Talouden asiantuntijatkaan eivät osaa tai halua maalailla kovin selkeitä tulevaisuudennäkymiä. Epävarmuutta on ollut kuluneina vuosina paljon ja siihen kannattaa varautua myös vuonna 2024: siinä missä inflaation hoitoon on olemassa tiettyjä parannuskeinoja, muodostaa stagflaatio haastavan, kolmen oireryppään kokonaisuuden. Täysimittainen stagflaatio ei silti ainakaan vielä näytä olevan käsillä. 

Suomessa heikkenevään suhdanteeseen lähdettiin onneksi varsin hyvästä tilanteesta, jolloin pudotuksetkin voivat hyvässä lykyssä jäädä vähäisiksi. Työttömyyttä on, mutta toisaalta joillain aloilla vallitsee suoranainen työntekijäpula. Pandemia-aikana monille kertyi säästöjä, joita voidaan nyt vuonna 2024 kanavoida sellaiseen kulutukseen, joka pitää talouden pyörät pyörimässä. 

Yhdellä hakemuksella lukuisia tarjouksia!

Mitä stagflaatio tarkoittaa yrittäjän näkökulmasta?

Stagflaation kolme aiemmin mainittua oiretta kietoutuvat kaikki toisiinsa aiheuttaen yhtenäisvaikutuksia. Kun hinnat nousevat ja kotitalouksissa lähdetään säästölinjalle, kulutus heikkenee ja talouskasvu ehtyy. Tämä taas voi ajaa yrityksiä tiukille. Mikäli esimerkiksi henkilöstökuluista joudutaan nipistämään, on pahimmillaan seurauksena työttömyyttä. 

Maailmantalouden heijastuminen yksittäisen yrityksen tilanteeseen riippuu pitkälti toimialasta ja toiminta-alueesta. Ulkomailta raaka-aineensa saavan yrityksen toimintaan se voi vaikuttaa paljonkin. Jos taas yritystoiminta tapahtuu, tai sen voi helposti siirtää tapahtumaan, verkkoympäristössä, vaikutukset voivat jäädä vähäisiksi.

Kuten yksittäisen kotitalouden, myös yksittäisen yrityksen on tärkeää varmistaa maksukykynsä ja turvata näin tulevaisuutensa. Joissain tapauksissa kassavajetta voi paikata tai esimerkiksi välttämättömän laitehankinnan kattaa yritysrahoituksella

Kuten yksittäisen kotitalouden, myös yksittäisen yrityksen on tärkeää varmistaa maksukykynsä ja turvata näin tulevaisuutensa. Joissain tapauksissa kassavajetta voi paikata tai esimerkiksi välttämättömän laitehankinnan kattaa yritysrahoituksella. 

Yrityksille ja kotitalouksille pätevät samat keinot, kun epävarmoina aikoina pitää panostaa vastuulliseen talouden hallintaan:

  • Maksuvarasta huolehtiminen kasvavien kulujen kattamiseksi.
  • Tulojen ja menojen tarkkailu ylikulutuksen välttämiseksi ja säästönpaikkojen löytymiseksi.
  • Laskujen ja lainanlyhennyksien säntillinen hoitaminen lisäkulujen välttämiseksi.
  • Hintatietoisuuden lisääminen – sama tuote/palvelu edullisemmin.
  • Turhan ostamisen välttäminen.

Varmista yritystoiminnan jatkuminen 

Ulkopuolinen yritysrahoitus, käytännössä esimerkiksi yrityslaina tai laskurahoitus, voi epävakaina aikoina tuoda joustavuutta yrityksen talouteen. 

Vakuudetonta yrityslainaa on mahdollista saada aina 250 000 euroon asti. Tätä suuremmille lainoille tulee osoittaa omaisuutta vakuudeksi. 

Yrityslainan tyypillisiä käyttötarkoituksia:

  • Käyttöpääoma
  • Työkoneiden ja -laitteiden hankinta
  • Henkilöstön palkkaaminen
  • Markkinointi
  • Varaston laajentaminen
  • Aiemman velan uudelleenrahoitus
  • Uuden toimitilan tai tontin hankinta

Laskurahoitus puolestaan tarkoittaa, että yritys saa rahoitusta myyntisaatavistaan, eli erääntymättömiä myyntilaskuja vastaan. Näin yritys voi hoitaa omaa talouttaan jouhevammin, kun sen ei tarvitse odottaa asiakkaiden maksavan laskujaan.

Kilpailuta yritysrahoitus

Sekä yrityslaina että laskurahoitus ovat keinoja pitää yrityksen kassavirta tasaisena ja ennakoida tulevaa. Sellaisen yritysrahoituksen löytyminen, joka ei liikaa rasita yrityksen taloutta, vaatii jonkin verran vaivannäköä. Hinnaltaan ja ehdoiltaan sopivimman rahoituksen saaminen edellyttää kilpailuttamista.

Kun haluat esimerkiksi lainatarjouksien keräilyn sijaan keskittyä yrityksen pyörittämiseen, kilpailuta yritysrahoitus ulkopuolisen lainavertailualustan avulla. Sortter on tutkitusti Suomen luotettavin lainavertailu, joka kilpailuttaa myös yrityslainat ja laskurahoituksen puolestasi. 

Sortterin kautta saat yhdellä hakemuksella useita yrityslainatarjouksia jopa saman työpäivän aikana. Yrityslainan hakeminen on kokonaisuudessaan hyvin helppoa ja täysin ilmaista. Hakemuksen täyttämiseen kuluu vain pari minuuttia eikä sen tekeminen sido sinua mihinkään: päätät itse, hyväksytkö saamasi lainatarjoukset.

Voit saada Sortterin kautta vakuudetonta yrityslainaa jopa 250 000 euroon saakka. Maksuaika on 1–48 kuukautta.

Artikkelia päivitetty 18.1.2024.

Kirjoittaja Mia

Kirjoittaja

Mia Keurulainen

Mia on helsinkiläinen vapaa kirjoittaja ja sisällöntuottaja. Hän on valmistunut Helsingin yliopistosta humanististen tieteiden kandidaatiksi pääaineenaan suomen kieli ja sivuaineena sosiologia. Mialla on yli kymmenen vuoden kokemus tekstien suunnittelusta muun muassa mainostoimistojen, teollisuuden, yksityisten oppilaitosten, pankkialan ja kolmannen sektorin tarpeisiin.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin