Polku
Takaisin blogiin

Onko taloutesi kääntynyt päälaelleen? Maksa kalliit lainat pois ja voit saada merkittäviä säästöjä

Lainat ja luottokortit kerryttävät kuluja vääjäämättä – ovatpa luoton kustannukset kuinka edullisia tahansa. Tilanne on kuitenkin kaikista pahimmillaan silloin, jos käytössä olevat luottosopimukset ovat talouteen nähden liian kalliita. Onneksi kalliit lainat tai luottokortit voi kuitenkin maksaa kerralla pois, jolloin omaan talouteen syntyy merkittäviä säästöjä.

Hyvätuloiset palkansaajat innostuivat neuvottelemaan lainaehtoja uudestaan

Heinäkuun alussa voimaan astuneen korkokaton seurauksena pankit ja rahoituslaitokset ovat entistä tarkempia siinä, kenelle luottoa voidaan myöntää. 10 % korkokatto sulki rahoitusvaihtoehdot monelta pienituloiselta luotonhakijalta, kun samaan aikaan moni hyvätuloinen palkansaaja havahtui alhaisempien korkojen tuomaan säästömahdollisuuteen.

Sortter lainavertailussa yli 4000 euroa tienaavien asiakkaiden osuus kasvoi lähes 80 prosenttia lakimuutosta edeltäneeseen kesäkuuhun verrattuna. Erityisesti nykyisten lainojen, kulutusluottojen ja luottokorttien kilpailuttaminen kasvatti hyvin ansaitsevien henkilöiden jättämien lainan kilpailutuspyyntöjen määrää heinäkuun alusta lukien.

 

Yli puolessa luottokorteista korko ylittää 10 %

Luottokorttien sisällyttäminen korkokaton piiriin olisi todennäköisesti sulkenut tämän maksuvälineen monelta kuluttajalta, jonka vuoksi luottokortit jätettiin kokonaan väliaikaisen korkokaton ulkopuolelle. Yli puolessa luottokorteista korko ylittää 10 % rajan, ja korkokaton ulottaminen korttiluottoihin olisikin oletetusti vaikuttanut merkittävissä määrin korttien tarjontaan.

Luottokortilla tehtyjen ostosten maksaminen korottoman maksuajan puitteissa pitää luottokustannukset aisoissa, mutta aina tämä ei ole mahdollista. Luottokorttivelat voi kuitenkin maksaa kerralla pois ja korvata edullisemmalla luotolla, jolloin korkokustannukset jäävät pienemmiksi.

 

Lähes puolet suomalaisista käyttää kulutusluottoa tai luottokorttia

Taloustutkimuksen toteuttaman kyselyn mukaan n. 48 % suomalaisista on nostanut kulutusluottoa tai käyttänyt luottokorttia viimeisen vuoden aikana. Kaikkiaan korkokaton tuomat säästömahdollisuudet koskettavatkin suurta osaa suomalaisista.

Mikäli luottoa ei ole kilpailutettu heinäkuun jälkeen tai sen korko ylittää 10 %, voi lainan kilpailuttamisella saada merkittäviä säästöjä aikaiseksi. Etenkin vanhat kalliit luottosopimukset kannattaa pyrkiä korvaamaan paremmilla luottoehdoilla.

 

Näin voit tarkistaa, saatko neuvoteltua lainakustannukset pienemmiksi

  • Tarkista nykyisten lainojen tai luottojen korkotaso viimeisimmästä laskusta tai luottosopimuksesta
  • Kirjaa ylös, kuinka paljon sinulla on velkaa jäljellä
  • Kokeile tarjoavatko pankit tai rahoituslaitokset nykyistä velkaa vastaavan määrän uutta lainaa edullisemmilla ehdoilla
  • Jos saat uuden lainan edullisemmin, maksa tällä kalliit lainat tai luotot pois

Lue lisää lainojen yhdistämisestä ja kilpailuta nykyisten luottojesi korkotaso.

Aiheesta muualla:

Helsingin Sanomien uutinen korkokaton vaikutuksista

Taloustutkimuksen tekemä kysely rahoituspalveluiden kilpailuttamisesta ja käyttämisestä

 

Takaisin blogiin