Sortter blog
Takaisin blogiin

Pikavippikierre poikki – miten eroon pikavipeistä ja veloista?

Pikavipit ovat lainoja, joita moni ottaa matalalla kynnyksellä ja useitakin kertoja peräkkäin. Tästä voi olla harmillisia seurauksia, mikäli useiden lainojen päällekkäisistä maksuista niiden kalliine korkoineen ei enää selviä. Tällöin pikavippikierre on valmis. Kun aloitat oman taloutesi ja velkojesi tarkemman seurannan, pääset eroon pikavipeistä ja saat raha-asiasi parempaan tasapainoon. Merkittävän avun useisiin kalliisiin lainoihin tuo myös yhdistelylaina.

Pikavippikierre voi johtaa ylivelkaantumiseen

Ylivelkaantuminen tarkoittaa, ettei henkilö kykene maksamaan kuukausittain kaikkia lainalyhennyksiään ja laskujaan. Ylivelkaantumiseen voi olla monia syitä. Esimerkiksi työpaikan menettäminen, omistusasunnon homeongelmat, sairastuminen tai puolison menehtyminen voivat johtaa oman taloustilanteen kiristymiseen.

Yksi ylivelkaantumiseen monilla johtava tekijä ovat pikavipit. Niitä on helppo saada, mutta niissä on yleensä muita lainamuotoja kalliimmat korot ja kulut. Kun tilapäiseen rahanpuutteeseen on ottanut useamman pikavipin, voivat velkojen päällekkäiset kustannukset huomaamatta kertyä liian suuriksi. Lainoista kuukausittain takaisin maksettavat summat voivat kasvaa kuukausituloihin nähden liian isoiksi, mikä johtaa taloudellisesti hankalaan tilanteeseen.

Kun maksuista ei enää selviä ja ne alkavat kasaantua, johtaa ylivelkaantuminen maksuhäiriömerkintään ja luottotietojen menettämiseen. Tämä hankaloittaa henkilön tilannetta entisestään. Kun omaa velkakierrettä alkaa selvittää mahdollisimman pian, jäävät ongelmat pienemmiksi. Apua löytyy monista teoista, niin isoista kuin pienistäkin.

Mistä saa tietää kaikki velat, joita itsellä on?

Jotta omaa rahatilannetta voi alkaa hoitaa kuntoon, on tärkeää selvittää, mistä näkee kaikki velat, joita itselle on kertynyt. Näitä ei ole mahdollista selvittää yhdestä tietystä paikasta tai rekisteristä. Sen sijaan kannattaa etsiä tietoja mm. omasta verkkopankista ja kotiin tulleista laskuista.

Myös eri velkojilta sekä perintätoimistoilta voi pyytää yhteenvetoa velkojen määrästä. Ole lisäksi tilanteestasi riippuen yhteydessä ulosotossa olevien velkojesi suhteen ulosottovirastoon, verovelka-asioissa Verovirastoon sekä rikosoikeudellisissa velka-asioissa Oikeusrekisterikeskukseen. Kun sinulla on kokonaiskuva kaikista veloistasi, voi tilannetta alkaa kääntää parempaan suuntaan.

Miten selvitä veloista omin avuin?

Taloudellista tilannettaan voi pyrkiä parantamaan omin keinoin, monin eri tavoin. Ensin kannattaa tehdä budjettilaskelma siitä, paljonko sinulla on kuukausittaisia tuloja ja menoja. On myös hyvä tarkastella, voisiko joistakin turhemmista menoista karsia, ainakin niin kauan, että oma rahatilanne helpottaa. Esimerkiksi ruokakuluista voi olla mahdollista säästää, kun tekee hieman hintavertailua kaupoissa.

Myös käyttämänsä palvelumaksut voi kilpailuttaa. Saisitko esimerkiksi halvemman sähkösopimuksen, vakuutuksen, puhelinliittymän tai laajakaistan toiselta palveluntarjoajalta? Kilpailutuksella voi säästää huomattavia rahasummia. Lisäksi voit tehdä päivä-, viikko- tai kuukausitasolla elämääsi sopivia suunnitelmia kulutuksen hillitsemiseksi ja miettiä, missä kohtaa voisit säästää.

Tärkeä asia on myös olla ottamatta enempää pikavippejä. Tarkastele sen sijaan kaikkia velkojasi, niiden kokonaissummia ja eräpäiviä, ja käänny sitten eri velkojien puoleen. Kerro omista maksuvaikeuksistasi, ja pyydä joko pidennystä maksuaikaan tai uutta budjettiisi sopivampaa takaisinmaksusuunnitelmaa.

Kun velkakierre saadaan katkaistua, voi tuleviin äkillisiin menoihin yrittää jatkossa alkaa varautua jo etukäteen. Vaikkapa 10-200 € kuukaudessa säästöön siirtäminen oman maksukyvyn mukaan kerryttää kassaa yllättävien tilanteiden varalle. Säästämällä kuukausittain tietyn summan saa talouttaan turvaavien säästöjen lisäksi kaupan päälle mielenrauhaa omasta taloudesta. Näin myös todennäköisemmin vältytään uudelta velkakierteeltä.

Tiukkakriteerinen velkajärjestely on vasta viimeinen keino ylivelkaantumistilanteessa

Kun omat keinot eivät riitä ylivelkaantumistilanteen korjaamisessa eikä maksukyvyttömyys ole tilapäistä, on mahdollista hakea yksityishenkilön velkajärjestelyä. Velkasaneeraus on lakisääteinen viimeinen keino velkojen järjestämiseen, ja sen saamiseksi hakijan on täytettävä tietyt ehdot. Esimerkiksi hakijan omaisuuden ja velkojen tulee olla pitkälti Suomessa. Lisäksi velkojen määrä täytyy olla liian iso maksukykyyn nähden, eikä heikentynyt maksukyky saa johtua pelkästään itse aiheutetuista syistä. Velkasaneerausta sekä muuta apua velkaongelmiin haetaan oman kunnan velkaneuvonnasta.

Mistä lainaa velkojen maksuun? Yhdistelylaina isona apuna

Yksi erittäin hyvä tapa saada huomattavaa helpotusta ja apua velkaongelmiin on yhdistää lainat yhdeksi ainoaksi lainaksi. Yhdistelylainasta käytetään myös ylivelkaantumisen yhteydessä nimitystä järjestelylaina. Lainojen yhdistäminen yhdeksi ainoaksi kulutusluotoksi auttaa pikavippien ja muiden lainojen maksussa sekä taloudellisen tilanteen parantamisessa merkittävästi, monella eri tavalla:

  1. Saat maksettua kerralla kaikki kalliimmat lainasi ja pikavippisi pois - myös ne, joiden viimeinen takaisinmaksupäivä on lähellä tai jo erääntynyt.
  2. Voit valita lainan, jossa on nykyisiä lainojasi ja pikavippejäsi halvemmat korot ja kulut.
  3. Maksat jatkossa vain yhden lainan lainanhoitokuluja, joten säästät jopa suuria summia rahaa.
  4. Maksat jatkossa vain yhtä lainaa ja sen yhtä kuukausierää, joten menoistasi tulee kuukausitasolla helpommin ennakoitavat.
  5. Voit määritellä yhdistelylainan kuukausierän tuloihisi sopivaksi. Valitse sellainen kuukausimaksu, josta tiedät varmasti selviäväsi.

Sortter auttaa sinua vertailemaan yhdistelylainat ja löytämään halvimman kulutusluoton, jolla saat maksettua vanhat velkasi pois ja pääset myös eroon pikavipeistä. Palvelumme kautta tarjotut lainat ovat vakuudettomia lainoja, joten et tarvitse yhdistelylainallesi takaajia tai vakuuksia. Sinun tarvitsee vain täyttää sivustollamme yksi lainahakemus, ja saat selkeän ja läpinäkyvän hintavertailun eri lainanantajien tarjouksista nopeasti ja ilmaiseksi. Valitse edullisin laina, ja aloita taloutesi vieminen parempaan suuntaan!

Takaisin blogiin