Kulutusluoton ja joustoluoton erot
Takaisin blogiin

Miten kulutusluotto ja joustoluotto eroavat toisistaan

Miten kulutusluotto ja joustoluotto eroavat toisistaan? Entä mitä tarkoittaa täsmäluotto, tililuotto, kertaluotto, kertalaina tai luottolimiitti?

Eri luottotuotteiden nimet saattavat välillä hämmästyttää lainaa hakiessa. Tyypillisesti vakuudettomia lainoja kutsutaan kulutusluotoksi tai joustoluotoksi, mutta joidenkin pankkien valikoimista saattaa löytyä myös täsmäluotto, laina, tililuotto, kertaluotto, kertalaina tai luottolimiitti. Käymme tässä artikkelissa läpi näiden luottotuotteiden keskeiset erot ja samankaltaisuudet.

Kulutusluotto

Kulutusluottoa käytetään yleensä ennalta suunniteltujen hankintojen tekemiseen, kuten remontointiin tai auton ostoon, mutta myös lainojen yhdistämiseen, lomailuun tai vapaa-ajan harrastusten rahoittamiseen.

Kulutusluotto maksetaan lainanhakijan tilille kokonaisuudessaan ja sitä lyhennetään ennalta sovitun lyhennyssuunnitelman mukaisesti, kunnes kulutusluotto on maksettu kokonaisuudessaan takaisin.

Kulutusluotosta käytetään myös nimeä täsmäluotto, kertaluotto, kertalaina tai laina.  

Kulutusluoton plussat ja miinukset

  • Ennalta määritetty takaisinmaksuaika sekä kuukausierä helpottavat talouden suunnittelua
  • Kun luotto on maksettu takaisin, lainasopimus päättyy
  • Ei ole ketterin tapa rahoittaa pieniä muutaman sadan euron hankintoja

Joustoluotto

Joustoluottoa käytetään yleensä pienempien hankintojen tekemiseen ja se toimii vararahaston tavoin siinä, missä luottokorttikin.

Joustoluottoa hakiessa hakijalle myönnetään luottoraja, jonka puitteissa voi tehdä nostoja. Nostojen määrää ei ole rajoitettu, mutta tyypillisesti jokainen nostotapahtuma on maksullinen, jonka vuoksi toistuvien nostojen tarpeellisuutta kannattaa harkita.

Joustoluoton takaisinmaksuaikaa ei ole useimmiten määritetty ennakkoon, vaan lyhennyksen määrä on prosenttiosuus myönnetystä tai käytetystä luotosta. Lyhennykselle on usein sovittu euromääräinen minimilyhennys, joka kattaa vähintään luoton korot sekä muut kustannukset, kuten tilinhoitomaksun tai laskutuspalkkion. Mikäli lyhennys kattaa vain juoksevia luottokustannuksia kannattaa huomioida, että myös laina itsessään täytyy ennemmin tai myöhemmin maksaa takaisin.

Joustoluotosta käytetään myös nimeä joustolimiitti, joustolaina, tililuotto ja luottolimiitti.

Joustoluotossa voi sen myöntäjästä riippuen olla säännöllinen vuosi -tai kuukausimaksu, joten sopimusta ei kannata pitää turhaan voimassa, mikäli sille ei ole käyttöä.

Joustoluoton plussat ja miinukset

  • Sopii pienempiin äkillisiin hankintoihin, mikäli lainaa tarvitsee usein nopeasti
  • Takaisinmaksusuunnitelma ei välttämättä ole yhtä selkeä kuin kulutusluotossa
  • Luottosopimuksesta voi koitua vuosi- tai kuukausimaksuja riippumatta siitä, onko luottoa käytetty vai ei  

Tarkista nämä ennen joustoluotto – tai kulutusluottosopimuksen tekemistä

  • Mahdollisen avaus- tai käsittelymaksun suuruus
  • Luoton korko
  • Muut luoton kustannukset, kuten tilinhoitomaksu tai laskutuspalkkio
  • Mitä lyhennys sisältää, mikäli takaisinmaksuaikaa ei ole määritetty

 

Sortterin avulla voi verrata eri luotot helposti keskenään. Saat yhdellä hakemuksella luottopäätöksen kaikilta yhteistyökumppaneiltamme ja voit valita saamistasi lainatarjouksista itsellesi sopivimman. Hae lainatarjoukset maksutta tästä.

Takaisin blogiin