Yrityksen käyttöpääoma – mikä ja miksi?
# Yrittäjyys

Päivitetty:

Kirjoittaja Mia

Kirjoittaja:

Mia Keurulainen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Yrityksen käyttöpääoma – mikä ja miksi?

Yritystoiminnasta aiheutuu kuluja riippumatta siitä, vetääkö myynti. Tästä näkökulmasta katsottuna yrityksen käyttöpääoma voi olla sen menestyksen mittari.

Verot, vakuutukset, palkat, sotut, tila- ja laitevuokrat. Tässä esimerkkejä kuluista, joista yrittäjän on kuukausittain suoriuduttava ennen kuin asiakkaiden ostolaskusuoritukset kilahtavat firman tilille. 

Käyttöpääoma on rahaa, jolla edellä mainitut kulut katetaan. Tyypillisesti käyttöpääoma on osa yrityksen pääomasta, joka taas muodostuu omasta ja vieraasta pääomasta. Vierasta pääomaa ovat yrityksen saamat lainat, omaa kaikki muu.

Ihanteellinen yrityksen pääomarakenne on sellainen, joka sisältää sekä omaa että vierasta pääomaa. Tasapaino näiden välillä on hyvä määrittää yrityskohtaisesti, sillä esimerkiksi yritysmuoto, toimiala ja markkinatilanne voivat vaikuttaa pääomarakenteeseen.

  • usp item
    Kilpailuta laina 60 000 € asti
  • usp item
    Vakuutusetu asiakkaillemme
  • usp item
    100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
  • usp item
    100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 480 arvosteluun.
powered by

Miksi käyttöpääomalla on väliä?

Äkkiseltään voisi ajatella, että riittää, kun yrityksen osto- ja myyntireskontran summat kohtaavat. Periaatteessa näin onkin, mutta yksi asiakkaan viivästynyt maksusuoritus saattaa ajaa yrityksen talousvaikeuksien partaalle. 

Jos käyttöpääomaa ei ole tai sitä on niukasti, saatetaan yrityksen laskujen maksamista joutua viivyttämään. Tästä aiheutuu viivästyskorkoja ja pahimmillaan yrityksen luottokelpoisuus joutuu vaakalaudalle. Epäluotettavan maksajan maine voi vaikeuttaa yritystoimintaa monella tapaa ja luottohäiriömerkinnän poistuminen Suomen Asiakastieto Oy:n rekisteristä saattaa kestää pitkäänkin. 

Edellä mainituilta seurauksilta voidaan välttyä ennakoimalla. Käyttöpääoman tarve saadaan selville liiketoiminnan alkuvaiheessa, kun tehdään aloittavan yrityksen taloussuunnitelma, joka sisältää kassabudjetin

Saatavilla on runsaasti vertailutietoa, jonka avulla voi arvioida oman yrityksen käyttöpääoman tarvetta muiden samalla toimialalla toimivien käyttöpääomaan. Näin voidaan myös suunnitella vieraan pääoman ja mahdollisen yrityslainan suuruutta. 

Jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään jatkossakin, on käyttöpääoman tarvetta hyvä seurata koko yrityksen elinkaaren ajan. Tässä auttavat pätevä kirjanpitäjä ja ajantasaiset kirjanpidon raportit, esimerkiksi tase ja tuloslaskelma.    

Voit löytää meidät seuraavista medioista:

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Uuden yrittäjän isommat menot

Yritystä perustettaessa tarvitaan luonnollisesti alkuinvestointeja, jotka eivät ilmesty tyhjästä. Tärkeintä jatkuvan pääoman lähdettä eli tulorahoitusta alkaa kertyä vasta myynnin käynnistyttyä. 

Alkuvaiheessa kustannuksia lisäävät muun muassa:

  • Uuden tuotteen tai palvelun voimallinen markkinointi asiakkaiden löytämiseksi
  • Pilotointi ja testaus
  • Asiakkaiden houkutteleminen normaalia halvemmin hinnoin

Perustamisvaiheessa yrityksen omistajat sijoittavat yritykseen yleensä omaa pääomaa rahan tai muun omaisuuden muodossa. Mahdolliset yksityiset pääomasijoittajat tai pääomasijoittajayhtiöt sijoittavat yritykseen osakkeita tai omistajaosuutta vastaan. Bisnesenkelistä puhutaan silloin, kun yksityinen sijoittaja käyttää esimerkiksi start up -yrityksen tukemiseen rahan lisäksi aikaansa, osaamistaan ja verkostojaan.

Aloittaville yrityksille on myös haettavissa avustuksia. Tukia, joita ei tarvitse maksaa takaisin, myöntävät esimerkiksi ELY-keskukset ja Business Finland. Vieraspääoma on puolestaan pankista tai muusta rahalaitoksesta haettavaa lainaa, joka tulee maksaa takaisin korkojen kera.

Voiko käyttöpääoman tarvetta pienentää?

Kuten edellä mainittiin, käyttöpääoman tarvetta on syytä tarkkailla vähintään vuositasolla koko liiketoiminnan harjoittamisen ajan. Tiukan paikan tullen voi kokeilla seuraavia keinoja vähentääkseen käyttöpääoman tarvetta. 

Käyttöpääoman tarpeen pienentäminen myyntisaamisten osalta

  • Maksuehtojen lyhentäminen
  • Myyntisaamisten tiukka kontrolli, esimerkiksi tehokas ja ajantasainen perintä

Käyttöpääoman tarpeen pienentäminen ostovelkojen osalta

  • Maksuehtojen pidentäminen tai ositus
  • Ostojen vähentäminen ylipäätään

Yrityslaina eli vieraspääoma on tyypillinen tapa ylläpitää riittävä käyttöpääoman aste. Yrityslainalla voidaan myös paikata hetkittäistä kassavajetta. Lainaa voivat hakea niin aloittelevat kuin pidempään toimineet, isot ja pienet yritykset, jotka löytyvät kaupparekisteristä.

Lupaavassa tilanteessa yrityslainalla voi rahoittaa lisähenkilöstön palkkaamisen tai laiteinvestoinnit: maksuvalmiuden lisäksi yrityksen tulevaisuuden näkymät nimittäin saattavat vaikuttaa yrityslainan korkoihin ja kuluihin.

Lupaavassa tilanteessa yrityslainalla voi rahoittaa lisähenkilöstön palkkaamisen tai laiteinvestoinnit: maksuvalmiuden lisäksi yrityksen tulevaisuuden näkymät nimittäin saattavat vaikuttaa yrityslainan korkoihin ja kuluihin.

Harkitsetko lainan ottamista yrityksellesi?

Yrityslainaa voi siis hakea esimerkiksi kassavirran tasaamiseen, investointeihin tai toiminnan kehittämiseen. Pankki- tai muun lainan saaminen edellyttää yritykseltä kykyä maksaa laina takaisin eli luottokelpoisuutta. Rahoittaja vaatii varsinkin suurelle lainalle vakuuden, joka voi olla esimerkiksi yrityksen omaisuutta. 

Jotkut yrityslainoja myöntävät yritykset voivat antaa lainaa ilman vakuuksia, mutta korko- ja muiden kulujen kanssa kannattaa tällöin olla tarkkana. Yleisesti ottaen vierasta pääomaa eli esimerkiksi juuri lainaa pidetään kuitenkin omaa pääomaa halvempana. Sen kulut ovat etukäteen tiedossa ja omaa pääomaa maltillisemmat, sillä on pienempi riski ja tuottovaatimus.

illustration

Lainaa ottaessasi et yrittäjänä joudu luopumaan omistusosuuksista tai äänivallasta. Voit myös vähentää lainan korot verotuksessa

  • Vakuudetonta yrityslainaa on mahdollista saada jopa 250 000 euroa. 
  • Yrityslainalle tulee jo hakuvaiheessa osoittaa selkeä käyttötarkoitus. 
  • Yli 250 000 euron yrityslainoille tulee yleensä osoittaa vakuus, jollaiseksi käyvät esimerkiksi kiinteistöt ja arvo-osuudet.

Olipa summa ja syy hakea yrityslainaa mikä tahansa, sen kilpailuttaminen kannattaa joka tapauksessa. Vain kilpailuttamalla voi varmistaa, ettei yritys maksa lainasta liikaa kuluja. Koroiltaan halvin laina ei välttämättä ole kokonaiskuluiltaan edullisin. Tilin avaus- ja hoitokuluista saattaa kertyä lainan hintaan melkoisesti vaikuttava potti.

Yhdellä hakemuksella useita lainatarjouksia!

Edullinen yrityslaina Sortterin avulla

Sortter on Suomen luotettavin lainavertailualusta, joka kilpailuttaa myös yrityslainat. Haluamme, että yrittäjä voi keskittyä olennaiseen – yritystoimintansa pyörittämiseen. 

Sen sijaan, että aikaa ja energiaa kuluu lukuisten lainatarjousten pyytämiseen ja vertailuun, yrittäjä täyttää Sortterin sivuilla yhden hakemuksen. Tätä hakemusta vastaan on mahdollista saada useita lainatarjouksia, joista voi rauhassa valita yritykselle hinnaltaan ja lainaehdoiltaan sopivimman. 

Prosessi on paitsi maksuton myös mutkaton ja nopea – rahat saattavat järjestyä yrityksen käyttöön yhden arkipäivän aikana. Lainavertailu ei kuitenkaan velvoita yrittäjää tarttumaan yhteenkään tarjoukseen.

Lainanhaku ja kilpailuttaminen sujuvat entistä sutjakammin, kun ottaa valmiiksi esille seuraavat, lainanmyöntäjän edellyttämät asiakirjat:

  • tuorein tilinpäätös
  • tilikauden kirjanpito
  • tilikauden kirjanpitokirjanpidon väliajo, mikäli viimeisimmästä tilinpäätöksestä on yli 3 kuukautta aikaa

Sortter järjestää tarjoukset valmiiksi edullisimmasta alkaen. Tarjouksien tarkastelua helpottaa sekin, että kulut ja korot ovat tarjouksissa selkeästi esillä. Takaisinmaksuaika ja siihen liittyvät ehdot tulee myös tarkistaa ja valita laina, joka ei kohtuuttomasti häiritse yrityksen toimintaa tai uhkaa käyttöpääomaa.

Kirjoittaja Mia

Kirjoittaja

Mia Keurulainen

Mia on helsinkiläinen vapaa kirjoittaja ja sisällöntuottaja. Hän on valmistunut Helsingin yliopistosta humanististen tieteiden kandidaatiksi pääaineenaan suomen kieli ja sivuaineena sosiologia. Mialla on yli kymmenen vuoden kokemus tekstien suunnittelusta muun muassa mainostoimistojen, teollisuuden, yksityisten oppilaitosten, pankkialan ja kolmannen sektorin tarpeisiin.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.