Näin tunnistat luotettavan lainavertailun
Takaisin blogiin

Näin tunnistat luotettavan lainavertailun

Lainanvertailupalvelujen käyttäminen on lisääntynyt viime vuosina. Monet sivustot tarjoavatkin nykyään lainojen kilpailuttamista ja vertailua. Vaikka joukossa on monia luotettavia toimijoita, on sivustoihin syytä suhtautua kriittisesti. Näin varmistut siitä, ettet saat varmasti edullisen lainatarjouksen ja vertailu on tehty läpinäkyvästi.

Lainavertailu eri palveluissa

Hyvän lainatarjouksen löytämiseksi lainoja kannattaa aina vertailla. Lainavertailun voi tehdä itse tai käyttää esimerkiksi lainavertailupalvelua. Monet kuluttajat etsivätkin nykypäivänä internetin kautta itselleen parasta mahdollista kulutusluottoa tai joustoluottoa. Yhtä lailla netistä etsitään aiemmat velat yhdistävää edullisempaa yhdistelylainaa. 

Lainan vertailu tarkoittaa eri pankkien ja rahoituslaitosten antamien lainatarjousten vertailemista lainaehtojen, koron ja kulujen perusteella. Myös saman pankin eri lainatuotteiden hintoja on mahdollista vertailla.

Lainan vertailua varten kuluttajille on olemassa useita palveluita, jotka luovuttavat yhdellä hakemuksella lainatarjoukset useilta eri lainanantajilta. Palveluiden tarkoitus on helpottaa ja nopeuttaa vakuudettomien lainojen, eli pääasiassa kulutus- ja joustoluottojen, vertailua yksityishenkilöille. Lainavertailupalveluiden määrä on lisääntynyt merkittävästi 2010-luvusta alkaen. 

Kuluttajien lainavertailu on lisääntynyt

Kuluttajat ovat entistä tietoisempia siitä, että lainavertailu kannattaa. Lainavertailua tehdään entistä enemmän kaikissa uutena otettavissa lainatuotteissa, johon kuuluvat esimerkiksi kulutusluotot, asuntolainat ja luottokortit.

Sen sijaan jo olemassa olevien lainojen kilpailutusta tehdään vähemmän, eikä näiden lainojen hintatasosta olla yhtä tietoisia. Nämä tiedot käyvät ilmi Sortterin keväällä 2021 teettämästä ja Taloustutkimus Oy:n toteuttamasta tutkimuksesta. 

Sekä uutena otettavia että jo olemassa olevia lainoja voi ja kannattaa kilpailuttaa. Lainavertailupalvelut ovat tähän hyvä apu. Luotettavalla sivustolla voit verrata lainojen hintoja helposti ja löytää nopeasti edullisen lainan. Esimerkiksi kulutusluottojen välillä saatat palvelun avulla huomata suuren eron lainatarjousten hinnoissa.

Vertaa lainoja turvallisesti

Olemme koonneet luotettavan lainavertailun tunnusmerkkejä, joista tunnistat turvallisen palvelun ja luotettavan toimijan.

Karkeasti jaoteltuna luotettavan lainavertailusivuston voi tunnistaa kahdesta asiasta:

  1. sivustolta löytyy helposti asiaan kuuluvat tiedot, kuten tietosuojaseloste, käyttöehdot ja yrityksen viralliset tiedot
  2. löydät helposti tiedon siitä, keiltä kaikilta pankeilta ja rahalaitoksilta lainatarjous on pyydetty, mihin vertailu perustuu ja kuinka lainatarjouksia on mahdollista vertailla keskenään.

Luotettavalta sivustolta löytyy tarvittavat tiedot

Asianmukaisella sivustolla ovat nähtävillä useat luotettavan toimijan tunnusmerkit. Suomalaisia palvelevan sivuston tulee olla täysin suomenkielinen niiltä osin, jotka ovat suomalaiselle lainanhakijalle oleellista tietoa sisältäviä. Mikäli sivuston suomen kieli on puutteellista, tulee hälytyskellojen soida. 

Tietosuojaseloste ja käyttöehdot kannattaa selata läpi. Jos ne näyttävät pikaisesti tekaistuilta, tai niiden sisältö ei ole ymmärrettävässä muodossa, on kyseessä todennäköisemmin huijaussivusto. Kiinnitä huomiota esimerkiksi siihen, miten yritys kertoo käsittelevänsä henkilötietoja.

Toimijan yhteystiedot tulee olla helposti löydettävissä, ja osoitteeseen kannattaa kiinnittää huomiota. Lisäksi asiakaspalvelun tulee olla suomenkielinen.

Lainavertailussa mukana olevat toimijat mainitaan sivustolla

Tiedot lainan vertailussa mukana olevista lainanmyöntäjistä tulee löytyä nettisivustolta. Käytännössä nämä lainanantajat ovat palvelun kanssa yhteistyössä toimivia pankkeja ja rahoituslaitoksia, jotka antavat lainanhakijan ilmoittamien tietojen perusteella hänelle tarkoitetut henkilökohtaiset lainatarjoukset. 

Tunnistat turvallisen toimijan myös näiden lainanantajien näkymisestä varsinaisissa lainatarjouksissa. Kun vertailet lainoja sivustolla, sinun tulee nähdä, mitkä pankit ja rahoituslaitokset ovat tehneet sinulle lainatarjouksen, ja mikä tarjous on minkäkin lainanmyöntäjän tekemä.

Jotkut lainavertailupalvelut, kuten Sortter, kertovat sinulle myös ne toimijat, jotka eivät tehneet sinulle sillä kertaa lainatarjousta. 

Sivustolla luvatut lainatarjoukset ovat järkeviä

Kiinnitä huomiota sivuston ilmoittamaan maksimilainasummaan, jonka voit kilpailuttaa. Vakuudettomana myönnettävät kulutusluotot ovat usein enintään 60 000–70 000 euron suuruisia, ja tätä isompien summien ollessa kyseessä jotain on melko varmasti pielessä.

Lainatarjouksen korko kannattaa myös syynätä tarkkaan. Vakuudettomien lainojen korot ovat tällä hetkellä Suomessa noin 4–10 %. Mikäli korkoprosentiksi ilmoitetaan 1–2 %, on kyseessä todennäköisesti huijaussivusto, sillä näin matalan koron tarjoaminen ei ole kannattavaa liiketoimintaa.

Ennakkomaksujen pyytäminen kielii aina epärehellisestä toiminnasta. Mikäli sinulta pyydetään esimerkiksi verojen tai käsittelykulujen maksamista ennakkoon, olet joutumassa huijauksen kohteeksi. Ole myös kriittinen, jos sinulta pyydetään valokuvaa henkilötodistuksestasi. Yllä olevat tiedot eivät ole tarpeellisia suomalaisessa vakuudettomien lainojen myöntämisprosessissa.

Lainavertailu on läpinäkyvää

Kuluttajan tulee nähdä lainavertailupalvelusta helposti, mihin vertailu perustuu. Tiedot tulee esittää selkeästi, ja lainan kulut tulee olla hyvin eriteltynä esillä, kuten myös todellinen vuosikorko. Mikäli nämä tiedot puuttuvat, sivustolla pyritään varmasti salailemaan asioita. 

Tarkista, että saamasi lainatarjoukset ovat johdonmukaisessa järjestyksessä todellisen vuosikoron mukaan. Todellinen vuosikorko kertoo lainan todellisen kokonaishinnan, eli sen edullisuuden tai kalleuden. Näin hintavertailu eri tarjousten välillä on kuluttajalle helppoa.

Palvelun tulee siis vertailla lainatarjouksia kuluttajan kannalta rehellisesti ja avoimesti. Tällaista toiminta ei ole tilanteessa, jossa eniten näkyvyydestä maksavien toimijoiden lainatarjoukset näkyvät ylimpänä tai ainoina vaihtoehtona kilpailuttaessa. Kiinnitä siis huomiota myös tähän, kun vertailet tarjouksia.

Miten valita paras lainavertailu?

Itselle paras lainavertailu löytyy etsimällä netistä yllä olevat kriteerit täyttäviä luotettavia ja turvallisia vertailupalveluita.

Vertaa lainojen minimi- ja maksimisummia, joita sivustoilla voi kilpailuttaa, jotta löydät sinulle sopivan määrän lainaa kilpailuttavan palvelun. Lisäksi voit vertailla, kuinka pitkiä laina-aikoja ja millaisia kuukausieriä sivustolla oleva lainahakemus mahdollistaa. Sortterin lainalaskuri on yksi helppo tapa tarkastella näitä seikkoja.

Vertaile lainoja Sortterilla luottavaisin mielin

Kotimainen Sortter on täysin ilmainen lainavertailupalvelu, joka täyttää kaikki luotettavan toimijan merkit. Sortter aloitti toimintansa vuonna 2018 ja on tehnyt reilun lainojen kilpailutuksen jo tuhansille tyytyväisille asiakkaille.

Käsittelemme aina henkilötietojasi turvallisesti. Lisäksi asiakaspalvelumme auttaa sinua ja vastaa kysymyksiisi kaikissa lainavertailun vaiheissa.

Kun täytät Sortterilla yhden lainahakemuksen, voit saada jopa kymmeniä sinulle räätälöityjä henkilökohtaisia lainatarjouksia eri pankeilta ja rahoituslaitoksilta. Järjestämme saamasi tarjoukset selkeästi edullisuusjärjestykseen todellisen vuosikoron mukaan. Jos löydät itsellesi sopivan lainan vertailusta, voit allekirjoittaa lainasopimuksen heti pankin kanssa verkkopankkitunnuksilla.

Saat lainarahat tilillesi usein saman tien, mutta viimeistään kahden arkipäivän kuluessa. Tervetuloa vertaamaan lainoja helposti ja turvallisesti!

Ajankohtaista

Takaisin blogiin