Sortterin kysely kertoo: Kuluttajat kokevat huolta taloudesta, terveydestä ja turvallisuudesta
Takaisin blogiin

Sortterin kysely kertoo: Kuluttajat kokevat huolta taloudesta, terveydestä ja turvallisuudesta

Vuosi 2022 lietsoi epävarmuutta monella elämän osa-alueella, kun globaalit kriisit ravistelivat maailmaa. Epävakaa tilanne on heijastunut myös kuluttajien arkeen, mikä näkyy Sortterin teettämän talousaiheisen kyselyn tuloksissa.

Kuluttajat ovat viimeisen vuoden aikana joutuneet tarkastelemaan yhä enemmän kulutuskäyttäytymistään, kun maailmantalouden epävakaa tilanne on vaikuttanut osaltaan lähes kaikkien arkeen. Inflaatio on nostanut muun muassa ruoan ja energian hintoja ja saanut kuluttajat tarkastelemaan kuukausittaisia menojaan tarkemmin. 

Myös muut maailmanlaajuiset tapahtumat, kuten koronaviruspandemia ja Venäjän hyökkäyssota ovat aiheuttaneet useille huolta omasta sekä läheisten terveydestä ja turvallisuudesta. Aiheuttipa huolta ja stressiä talous tai turvallisuus, oman elämän rutiineja kannattaa vaalia ja pyrkiä huolehtimaan arjen vakaudesta. Myös taloudelliseen tasapainoon on hyvä kiinnittää huomiota: säästämällä rahaa mahdollisuuksien mukaan elämän yllättäviä käänteitä voi pyrkiä ennakoimaan. 

Kaikissa elämän käänteissä säästöt eivät kuitenkaan riitä tai niitä ei ole järkevä käyttää. Tällöin laina voi olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Sopivaa lainasummaa ja -aikaa haarukoitaessa esimerkiksi lainalaskurista voi olla suuri apu.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 523 arvosteluun.
powered by

Tilastot kertovat: Kuluttajilla huoli taloudesta, terveydestä ja turvallisuudesta

Sortter halusi selvittää kuluttajien ajatuksia taloudellisesta tilanteesta vuonna 2022 ja 2023. Kysely toteutettiin 18.–31.1.20213 ja siihen kertyi yhteensä 1 239 vastausta.

Vastaajat edustivat erilaisia ikäryhmiä ja sosioekonomisia asemia:

 • Noin puolet vastaajista oli työssäkäyviä ja noin kolmannes eläkeläisiä. Muut vastaajat olivat esimerkiksi yrittäjiä, opiskelijoita ja työttömiä.
 • Suurimmat ikäryhmät muodostivat 56–65- (23 %) ja 46–55-vuotiaat (21 %). 
 • 40 % vastaajista asui yksin ja 37 % yhdessä toisen henkilön kanssa.
 • Kuukausitulot ennen veroja olivat noin puolella alle 2 000 euroa ja lähes yhtä suurella (44 %) joukolla 2 000–4 000 euroa. Yli 4 000 euroa tienasi vain vajaa kymmenes vastaajista.

Vuonna 2022 huolta omasta taloudellisesta tilanteestaan koki kyselyn mukaan yli neljä viidesosaa vastaajista. Heistä noin puolet vastasi kokeneensa huolta usein ja puolet taas silloin tällöin. Selkeästi eniten huolta vastaajissa aiheutti energian ja ruoan hintojen nousemisen ohella myös asuntolainojen korkojen nousu.

 • Korkojen nousu huolestuttaa monia, eikä se ole mikään ihme – euroalueen tärkein viitekorko euribor 12 kk oli vielä vuoden 2022 alussa negatiivinen ja vuoden loppuun mennessä yli kolme prosenttia. 
 • Korkojen nousu vaikuttaa paitsi jo otettujen lainojen kokonaiskustannuksiin, myös epäilemättä kuluttajien harkintaan uuden lainan ottamisen suhteen.

Kysely selvitti myös kuluttajien kokemaa huolta terveydellisestä tilanteestaan sekä turvallisuudestaan vuoden 2022 aikana. Lähes puolet vastaajista oli kokenut silloin tällöin huolta ja noin viidesosa puolestaan usein. Kyselyssä selvitettiin myös vastaajien syytä huolelle, ja sitä olivat aiheuttaneet esimerkiksi Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan sekä koronapandemiasta aiheutunut huoli omasta terveydestä. 

Voit löytää meidät seuraavista medioista:

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Talous tasapainoon budjetoinnilla

Vaikka yksilö ei voi toiminnallaan estää maailmanlaajuisia kriisejä, jokaisella on mahdollisuus huolehtia oman elämänsä tasapainosta ja pyrkiä ennaltaehkäisemään esimerkiksi oman taloustilanteen horjumista. Budjetointi on yksi hyvä ja yksinkertainen tapa seurata tulojen ja menojen välistä suhdetta sekä omia mahdollisuuksiaan säästää.

Näin helposti voit aloittaa budjetoinnin:

 1. Listaa tulosi tai koko kotitaloutesi tulot.
 2. Laske yhteen menosi tai koko kotitaloutesi menot.
 3. Tarkastele tulojen ja menojen tasapainoa.
 4. Suunnittele minkä verran voisit säästää rahaa kuukausitasolla.
 5. Seuraa budjettia ja päivitä sitä tarpeen mukaan.

Budjetoinnin avulla osaat myös arvioida mahdollisen lainatarpeesi, mikäli tarvitset ulkopuolista rahoitusta jonkin investoinnin toteuttamiseksi. Vain harvat selviävät elämästään täysin ilman lainaa, sillä suuremmat hankinnat, kuten asunnon tai auton ostaminen, vaativat lainaa. Lainaa hakiessa on oltava varma, että omat varat riittävät sen lyhentämiseen sovitussa aikataulussa, sillä lainan ottaminen on aina sitoumus.

Lainalaskuri auttaa kartoittamaan omiin tarpeisiin sopivan lainan

Vaikka ajatus lainan ottamisesta epävarman taloustilanteen keskellä voi aiheuttaa huolta, huolellisella suunnittelulla omiin tarpeisiinsa voi löytää lainan, joka ei kuormita taloutta liikaa. Sortterin lainalaskuri on hyödyllinen apuväline, jonka avulla on helpompi hahmottaa lainan kulujen ja korkojen vaikutus lainan kokonaiskustannuksiin. Lainalaskurilla voi laskea kulutus- ja joustoluoton, luottokorttien sekä osamaksujen kustannuksia. 

Lainalaskuria on helppo käyttää ja se erittelee tiedot lainasta ja sen kustannuksista siihen syötettyjen tietojen perusteella. Voit vertailla saamiasi lukuja toiseen laskelmaan, sillä lainalaskuriin on mahdollista syöttää myös toiset luvut.

Lainalaskuriin syötetään:

 • lainasumma (1 000–250 000 €)
 • laina-aika (1–25 vuotta)
 • korko (0–20 %)
 • lainan perustamiskustannus (0–500 €)
 • tilinhoitomaksu (0–20 €).

Lainalaskuri näyttää konkreettisesti, miten lainasumma ja laina-aika vaikuttavat lainan kokonaiskustannuksiin. Laina-ajalla on merkittävä vaikutus laina kustannusten muodostamiseen ja muutamakin lisävuosi voi nostaa lainan kokonaiskustannuksia huomattavasti.

Yhdellä hakemuksella monta lainatarjousta!

Älä maksa lainasta ylimääräistä

Kuten Sortterin teettämän kyselyn tuloksista käy ilmi, kuluttajat kokevat huolta omasta taloustilanteestaan. Talouden tasapainosta kannattaa siis pyrkiä huolehtimaan kaikissa käänteissä ja mikäli kokee tarpeelliseksi hakea lainaa, kannattaa varmistua siitä, ettei maksa lainasta turhaan liikaa.

Lainojen kilpailuttaminen auttaa pienentämään lainasi kokonaiskustannuksia. Kilpailutuksessa laitamme lainanmyöntäjämme kirjaimellisesti kilpailemaan asiakkuudestasi ja järjestämme saamasi lainatarjoukset edullisuusjärjestykseen todellisen vuosikoron mukaan, sillä todellinen vuosikorko huomioi koron lisäksi myös muut lainaan liittyvät kustannukset.

Lainojen kilpailuttaminen Sortterilla on:

 • Helppoa – voit saada yhdellä hakemuksella jopa 20 lainatarjousta.
 • Turvallista – palvelumme toimii salatussa ympäristössä ja huolehdimme, että tietosi pysyvät turvassa.
 • Maksutonta – lainojen kilpailuttaminen on sinulle täysin ilmaista.
 • Läpinäkyvää – näet kaikki lainakulut selkeästi eriteltyinä ilman pikkuprinttiä.

Lainojen kilpailuttaminen onnistuu kauttamme 60 000 euroon asti ja voit kilpailuttaa lainat ilman velvoitetta lainan ottamiseen. Olemme aina asiakkaidemme puolella ja toimimme yhteistyössä vain luotettavana pidettyjen pankkien ja rahoituslaitosten kanssa.

Kuka voi kilpailuttaa lainat palvelussamme?

 • Sinun on oltava vähintään 20-vuotias.
 • Palkka- tai eläketulojesi on oltava säännölliset.
 • Olet hoitanut raha-asiasi moitteettomasti, eikä sinulla ole maksuhäiriömerkintöjä.
Takaisin blogiin