Työnantaja – tiesitkö nämä työntekijän palkkauksesta ja irtisanomisesta?
Takaisin blogiin

Työnantaja – tiesitkö nämä työntekijän palkkauksesta ja irtisanomisesta?

Uuden työntekijän palkkaaminen on aikaa vievä prosessi, johon sisältyy paljon muutakin kuin haastattelu ja työsopimuksen allekirjoittaminen. Toisinaan taas työnantajan ja työntekijän on parempi jatkaa eri teitä, ja on varmasti sanomattakin selvää, ettei työntekijän irtisanominen ole yhtään sen mukavampaa. Mitä työnantajan on hyvä tietää työntekijän palkkauksesta ja irtisanomisesta?

Hyvällä ilmoituksella ja perehdytyksellä uusi pelaaja tiimiin 

On hyvin todennäköistä, että työnantajan on rekrytoitava uusia työntekijöitä jossain vaiheessa yritystoimintaa joko yrityksen kasvaessa tai työntekijöiden vaihtuessa. Rekrytointiprosessi on monivaiheinen ja vie paljon aikaa, mutta parhaimmillaan pääset luomaan yrityksestäsi positiivista kuvaa jo hakuvaiheessa, minkä lisäksi prosessin päätteeksi saat tiimiisi uuden osaajan. 

Nykypäivänä työnhakijat ovat yhä valveutuneempia omista oikeuksistaan sekä arvostaan. Siksi ei olekaan yhdentekevää, millainen kokemus rekrytointiprosessi hakijalle on. Työnhakijat toki kilpailevat siitä, kuka saa paikan, mutta myös työnantajat kilpailevat samalla antamastaan mielikuvasta ja rekrytointikokemuksesta. Tasapuolisessa työnhakutilanteessa sekä työnantaja että työnhakija kilpailevat, ja lopputuloksena molemmat voittavat.

4,6
Perustuu 557 arvosteluun.
powered by

Tunnetusti kaikki alkaa rekrytoinnista, joka on monivaiheinen prosessi:

Työpaikkailmoituksen laatiminen ja hakuajan määrittäminen

Laadi realistinen ja selkeä työpaikkailmoitus: mieti tarkkaan, millaista työntekijää olet etsimässä. On hyvä muistaa, että työpaikkailmoitus on vahva indikaattori yrityksestäsi ja sen toiminnasta. Aseta hakijaan liittyvät kriteerit selkeästi, mutta ole kuitenkin realistinen äläkä luo epärealistisia odotuksia. Muista mainita ilmoituksessa myös selkeästi työsuhde-edut. Työnhakija arvostaa varmasti myös palkkatietoja.

Työhakemusten käsittely ja kutsut työhaastatteluun

Käy hakemukset huolellisesti läpi ja kutsu potentiaaliset kandidaatit haastatteluun.

Haastattelujen järjestäminen – haastattelukierroksia voi olla useita

On hyvä selvittää huolellisesti, kuka sopii tehtävään parhaiten. Mikäli työssä vaaditaan esimerkiksi sisällöntuotannollisia taitoja tai koodaamista, on hyvä teettää hakijalla jonkinlainen ennakkotehtävä, joka paljastaa lähtötilanteen. Älä kuitenkaan järjestä työhaastatteluja tarpeettomasti tai teetä huojuvaa pinoa ennakkotehtäviä rekrykandidaateille – kohtuus kaikessa.

Valintapäätöksen tekeminen ja siitä ilmoittaminen

Muista antaa hyvä työnhakijakokemus kaikille kandidaateille. Ilmoita siis myös heille, joihin valinta ei kohdistunut. Lisäksi voi olla hyödyllistä sekä hakijalle että sinulle, mikäli pyydät lupaa ilmoittaa hakijalle uusista avautuvista työtehtävistä.

Ota irtisanomisaika huomioon

Muista, ettei vakituinen työntekijä voi vaihtaa työpaikkaa lennosta. Aikatauluta siis uuden työntekijän ja mahdollisen edeltäjän työsopimusten irtisanominen ja allekirjoittaminen niin, ettei vaihto aiheuta ongelmia.

Valinnan jälkeen: 

  • Laadi lainmukainen työsopimus ja ilmoittaudu Verohallinnon työnantajarekisteriin. 
  • Varaudu riittävään perehdytykseen – myös taloudellisesti! 
  • Huolehdi vakuutukset kuntoon ja järjestä lakisääteinen työterveyshuolto.

Voit löytää meidät seuraavista medioista:

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Viimeinen varoitus – työntekijän irtisanominen

Työntekijän irtisanominen ei ole millekään osapuolelle mukavaa. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei työnantajalla ole velvollisuutta pitää työntekijää ainoastaan “hyvää hyvyyttään”. Irtisanomisprosessi on monivaiheinen eikä se saa tulla työntekijälle yllätyksenä. 

Jokaisen elämässä tulee vastaan vaiheita, jolloin työnteko voi tuntua haastavalta tai motivaatio ei ole korkeimmillaan. Avoin ja positiivinen työilmapiiri mahdollistavat sen, että esimerkiksi työhyvinvoinnista pystytään keskustelemaan rehellisesti. Lisäksi esimerkiksi työnantajan järjestämät kehityskeskustelut antavat myös työntekijälle säännöllisesti ajankohtaista käsitystä siitä, ovatko työn laatu ja tavoitteet linjassa työnantajan kanssa. 

Mikäli tavoitteet eivät kohtaa ja toiminta työntekijän puolelta ei muutu toivottuun suuntaan, voi viimeinen vaihtoehto olla työntekijän irtisanominen. Myös rehellisesti ja avoimesti toteutettu irtisanominen voi lopulta kuitenkin palvella myös työntekijää itseäänkin.

Työntekijän irtisanominen tarkoittaa työsuhteen päättämistä työnantajan aloitteesta. Irtisanomisen syynä voi olla esimerkiksi työntekijän työvelvoitteen vakava rikkominen tai työnantajan taloudelliset tai tuotannolliset syyt. Irtisanomisprosessiin liittyy yleensä tiettyjä muodollisuuksia ja määräaikoja, joita työnantajan tulee noudattaa. 

Työntekijän irtisanominen voi olla haastava ja vaikea tilanne niin työntekijälle kuin työnantajallekin ja siksi sen käsittely vaatii usein huolellista harkintaa ja asiantuntevaa neuvoa.

Lain mukaan työntekijän voi irtisanoa: 

  • Taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä. 
  • Työntekijään liittyvistä henkilökohtaisista syistä, kuten työvelvoitteiden vakavasta rikkomisesta. 
  • Työntekijää ei pääsääntöisesti saa kuitenkaan irtisanoa ennen kuin tälle on varoituksella annettu mahdollisuus korjata toimintaansa.

Sekä työnantajan että työntekijän on siis hyvä muistaa, ettei irtisanominen voi tulla työntekijälle yllätyksenä. Myös vakituisella työntekijällä itse irtisanoutuessaan vastuu huolehtia, että irtisanomisaika täyttyy. Lisäksi on myös kohteliasta huolehtia, että sovitut työtehtävät tulee hoidettua loppuun ennen viimeistä työpäivää.

Yhdellä hakemuksella lukuisia lainatarjouksia!

Yrityslainaa investointeihin ja rekrytointiin

Lähes jokaisella yrityksellä koosta ja toimialasta riippumatta tulee vastaan tilanteita, jolloin ulkopuolinen rahoitus on tarpeen. Rekrytointi ei ole ilmaista, ja yrityslaina onkin varteenotettava rahoitusvaihtoehto esimerkiksi uuden työntekijän palkkaukseen. Lisäksi yrityslainalla voi kattaa muun muassa erilaiset investoinnit, markkinointikulut, varaston täytön, aiemman velan uudelleenrahoituksen, tilojen laajennuksen tai käyttöpääoman – mikä yrityksen tarve sitten onkaan.

Kuten muutkin lainat, kannattaa yrityslainatkin kilpailuttaa. Yrityslainojen kilpailuttaminen onnistuu vaivattomasti kotimaisen lainavertailupalvelu Sortterin maksuttomassa palvelussa.  

Kauttamme:

  • Kilpailutat yrityslainat ilmaiseksi. 
  • Voit saada vakuudetonta yrityslainaa aina 250 000 euroon saakka. Sitä suurempiin lainasummiin tarvitaan myös reaalivakuus. 
  • Saat 1–36 kuukauden maksuajan lainallesi.
  • Saadut lainatarjoukset esitetään aina edullisuusjärjestyksessä todellisen vuosikoron mukaan. Näin voit varmistua  siitä, että löydät varmasti edullisen lainan yrityksen tarpeisiin.

Kaikki yrityslainaan liittyvät kustannukset käyvät ilmi saamistasi lainatarjouksista. Muista tarkistaa vertailua tehdessäsi myös lainaehdot ja tutustu niihin ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

Yrityslainoissa on eroja, joten anna Sortterin kilpailuttaa lainat puolestasi. Vertailun jälkeen voit valita yrityksellesi parhaan lainan, minkä lisäksi lainan hyväksyminen sekä maksu yrityksen tilille onnistuu myös kätevästi Sortterin palvelussa – parhaimmillaan voit saada rahat tilillesi saman päivän aikana.

Kun kilpailutat yrityslainasi Sortterin avulla, varmistut siitä, että et maksa lainastasi turhia kuluja. Toimintamme on vastuullista, läpinäkyvää, vaivatonta ja edullista – aina asiakkaan etu edellä.

Takaisin blogiin