Hääkuvaajan valinta kannattaa tehdä huolella, koska siinä voi onnistua vain kerran.
Takaisin blogiin

Hääalbumin ja kiitoskorttien tekeminen – ihana tapa palata ikimuistoisiin hääjuhlan tunnelmiin

Ensitreffit alttarilla -sarjaan palannut asiantuntija Kari Kanala tapaa parit tuliaisinaan parien hääkuvat sekä yllätyksenä videomateriaalia häistä. Parit syventyvät pohtimaan hääpäivän tunnelmia suhteessa nykyhetkeen mietiskellen, onko onni löytynyt uuden puolison mukana. Lisäksi parit viettävät juhannusta iloisissa keskikesän tunnelmissa ystävien ja läheisten ympäröimänä.

Taitava valokuvaaja vangitsee hääkuviin parin rakkauden ja juhlan tunnelman

Hääkuvat ja -videot ovat mitä mainioin tapa palata tunnelmoimaan ja muistelemaan hääpäivää. Hääkuvaaja on se henkilö, joka pystyy taltioimaan elämänne erityisimmän päivän kuviksi ja videoiksi. Häitä suunnitellessa kannattaakin budjetoida laadukkaaseen hääkuvaajaan riittävästi rahaa varsinkin, jos haluaa hääkuvia että -videon. Häälaina on oiva tapa rahoittaa kuvaaja, jos siitä ei halua nipistää yhtään. Kuvaajia kannattaa alkaa kartoittamaan jo hyvissä ajoin, mielellään jo vuotta ennen hääjuhlaa, koska parhaat kuvaajat varataan ensimmäisenä. Jokaisella kuvaajalla on oma tyylinsä kuvata, joten kannattaa tutustua kuvaajien nettisivuihin, jotta pääsee kärryille, millaisia kuvia hääpari voi odottaa saavansa. Paras tapa on istua alas kuvaajan kanssa, käydä juhlan aikataulu ja parin toiveet läpi, jotta kuvaaja pystyy vastaamaan parin toiveisiin.

Taitava kuvaaja pystyy hahmottamaan nopeasti hääjuhlan kulun ja miten se kannattaa taltioida kuviin. Koska hääpari ei ehdi eikä pysty olemaan kuin yhdessä paikassa kerrallaan omissa juhlissaan, hääkuvien ensikatselu saattaa olla yllätyksiä täynnä. Hääkuviin ja häävideoon taltioituu koko juhlan tunnelma yksityiskohtia myöden, joita hääpari ei pysty yhden päivän aikana henkilökohtaisesti kokemaan. Kuvaaja vangitsee vihkitilaisuudessa vaivihkaa karkaavan kyyneleen sulhasen poskelta, morsiamen hääkimpussa pörräävän mehiläisen ja morsiustyttöjen ja sulhaspoikien neuvottelut karkkibuffassa. Hääkuvaaja vangitsee kuviin yksityiskohdat, tunnelman, vieraat ja luonnollisesti hääparin onnen.

Hääalbumi – digiversio vai perinteinen paperiversio?

Hääkuvista kannattaa ehdottomasti tehdä hääalbumi. Kuviin, jotka on tallennettu pilveen tai muualle sähköiseen muotoon, tulee harvemmin palattua. Paljon kätevämpää ja suoraan sanottuna nautinnollisempaa on teettää hääkuvista albumi, joka säilyy ikuisesti. Hääalbumia on helppo näyttää perheelle ja ystäville ja mikä tärkeintä, siihen pariskunta voi syventyä aika ajoin tunnelmoimaan elämänsä erityisintä päivää.

Hääparin vaikein tehtävä onkin valita kaikkien satojen kuvien joukosta ne parhaimmat kuvat albumia varten. Valintojen jälkeen hääkuvaaja käsittelee valitut kuvat eli kuvaaja säätää kuvien värimaailmaa ja korjaa mahdollisia valotusvirheitä. Hääkuvien käsittely on aikaa vievää hommaa ja sillä on myös hintalappunsa. Kannattaa kysyä hinta-arvio kuvaajalta ennen kuin kuvaaja aloittaa hommansa, ettei tule kallista yllätystä, ellei asiasta ole sovittu jo aikaisemmin. Jälkikäsittely kannattaa teettää ainakin potrettikuville, jotta ne ovat varmasti viimeisen päälle.

Kuvakirja valmiista mallipohjasta tai leikekirja

Hääalbumin voi tehdä digitaaliseen muotoon tai perinteisesti paperikuvista albumiin. Perinteinen paperikuvista tehty albumi on helppo esitellä ystäville ja vieraille, kun taas digitaalisessa muodossa oleviin kuviin on astetta haasteellisempaa palata. Digialbumi on ikuisesti tallessa, mutta vaatii joka kerta jonkin laitteen avaamisen, että digialbumin saa auki. Laadukas hääalbumi nostaa tunnelmaa ja tuo kuville arvokkuutta. Hääalbumeita on tarjolla monenlaisia. Yksi vaihtoehto on teettää kuvakirja valituista kuvista. Kuvakirjaan voi valita valmiista mallipohjista teeman ja ladata kuvat niille varattuihin kohtiin drag-and-drop-tyyliin. Jos on intoa ja taitoa askarrella, voi hääalbumin tehdä itse sopivaan kirjaan. Albumiin voi lisätä muistoksi hääkutsut, hääohjelman, menun, kuivattuja kukkia kukka-asetelmista ja vaikka hääkarkkeja, jos mahdollista. Mitä enemmän taltioitte hääalbumin kansien väliin, sitä mukavampi häätunnelmaan on palata albumin avulla.

Häävideon avulla tunnelma kerralla purkkiin

Häävideoiden suosio nousee vuosi vuodelta. Nykyään halutaan dokumentoida jopa koko juhlapäivä videolle. Jos hääjuhlan taltiointi videon muodossa on toiveena, kannattaa hääbudjettiin varata riittävästi rahaa kuvausta varten. Hääjuhlan videointi saattaa maksaa useamman tuhat euroa. Juhlavieraiden joukossa saattaa olla kuvaustaitoinen henkilö, joka voi hoitaa kuvauksen omalla kameralla tai vaikka vuokratulla laitteistolla. Mutta kannattaa muistaa, että ns. pro bonona tehty kuvaus ei välttämättä ole parasta laatua ja se rajoittaa valitun henkilön vieraana olemista. Juhlan tuoksinassa kuvaaminen saattaa unohtua tai kamera ei olekaan päällä, kun tapahtuu jotain, mikä olisi ollut hyvä taltioida. Ammattikuvaajan etuna on se, että hänellä on kokemusta ja taitoa sekä hänet on palkattu tekemään juuri tätä kyseistä tehtävää, jolloin mikään muu ei vie hänen huomiotaan.

Ammattikuvaaja sopii videon yksityiskohdista etukäteen hääparin kanssa. Hän myös editoi videon ja tekee tarvittavat jälkikäsittelyt. Häävideo on loistava tapa taltioida hääpäivä. Video mahdollistaa paluun hääpäivään ja herättää päivän tapahtumat ja tunteet uudelleen henkiin.

Kiitoskortit viestivät hääparin kiitollisuudesta vieraita kohtaan

Yksi viimeisimmistä tehtävistä koko hääjuhlassa on kiitoskorttien lähettäminen. Mitään tarkkaa aikarajaa kiitoskorttien lähettämiselle ei ole, mutta sopivana ohjenuorana voi pitää 3-12 kuukautta. Häiden jälkeen moni lähtee heti häämatkalle, valokuvaajan jälkikäsittelytyö vie oman aikansa ja kiitoskorttipohjien valinta tai tekeminen vie myös aikaa. Kiitoskorteista ei kannata stressata liikaa, kunhan muistaa laittaa ne suhteellisen hyvissä ajoin. Jos kesähäiden jälkeen aika tuntuu lentävän, voi kiitoskortit laittaa vaikka joulun aikaan joulutervehdyksen kanssa samaan aikaan.

Paperiset kiitoskortit pysyvät suosiossa

Vaikka maailma digitalisoituu, kiitoskorttien paperiversiot pysyvät suosittuina. Kiitoskorttien suhteen mahdollisuudet ovat melkein rajattomat. Melko yleistä on, että kiitoskortit ovat samaa teemaa itse hääkutsujen kanssa ja tulee samalla tilauksella kuin kutsukortit. Valmiisiin kiitoskorttipohjiin on helppo sujauttaa kuva väliin. Monet tulostuspalvelut tarjoavat valmiita kiitoskorttipohjia, joihin omat kuvat voi asetella ja lisätä haluamansa tekstin. Valmiit kiitoskortit kuorineen tulevat postissa nopeasti.

Kiitoskorteista voi tehdä myös hyvin henkilökohtaiset, jolloin jokainen kiitoskortti voidaan kirjoittaa käsin henkilökohtaisella viestillä. Henkilökohtaisella viestillä varustettujen korttien tekeminen vaatii vähän enemmän aikaa, mutta saa vieraan tuntemaan itsensä erityisen arvostetuksi. Jos päädytte tekemään henkilökohtaiset kiitoskortit, niiden teksteihin voi laittaa esimerkiksi seuraavat asiat:

  • Aloittakaa kiitoksella – kiitä vieraana olemisesta ja kiitä mahdollisesta lahjasta
  • Kerro kuinka aiotte käyttää tai käytitte saatua lahjaa – jos saitte rahaa ja käytitte sen esim. häämatkaan, voitte laittaa muutaman valokuvan häämatkalta ja kertoa, mitä teitte matkalla.
  • Tulevaisuuden suunnitelmat – kertokaa mitä olette suunnitelleet tulevaisuudelle. Esimerkiksi, jos olette ostamassa yhteistä asuntoa tai perheeseen on tulossa vauva, voi asiasta kertoa kiitostekstissä, jos se tuntuu luonnollisesta.
  • Henkilökohtaista ¬– jos teiltä löytyy yhteiskuvia häistä kyseisen vieraan kanssa, laittakaa kuvat mukaan kiitoskorttiin tai kertokaa kuinka paljon kyseisen vieraan läsnäolo juhlassa merkitsi teille.

Hääkuvien valinta, hääalbumin ja kiitoskorttien tekeminen ja lähettäminen ovat aikaa vieviä hommia. Näiden asioiden kanssa yhdessä puuhastelu vahvistaa rakkautta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Pääsette yhdessä elämään ikimuistoista päivää uudelleen ja jakamaan onnenne vieraille. Kiitoskorttien lähettäminen ja hääalbumin tekeminen ovatkin viimeiset tehtävät häiden järjestämisessä.

Häälaina tarpeesi mukaan

Häät ovat tunnetusti ne parhaimmat juhlat, joista syntyy koko loppuelämän kestäviä muistoja. Ihannetilanteessa häät kustannetaan omilla säästöillä tai sukulaisten avustuksella, mutta häälainalla saatte budjettiin enemmän liikkumavaraa.

  • Hae lainaa tarpeesi mukaan 1 000–50 000 €
  • Valitse sopiva kuukausierä lainalaskurilla
  • Voit hakea lainaa ilman vakuuksia tai takaajia

Suosittelemme sinulle aina edullisinta häälainaa, mutta jätämme valinnan sinulle. Sinä päätät, minkä lainatarjouksen hyväksyt.

Takaisin blogiin