Coworking – vaivattomia tilaratkaisuja ja verkostoitumista
Takaisin blogiin
# Yrittäjyys

Päivitetty:

Kirjoittaja Mia

Kirjoittaja:

Mia Keurulainen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Coworking – vaivattomia tilaratkaisuja ja verkostoitumista

Viimeistään koronapandemia teki etätyön käsitteen laajamittaisesti tutuksi. Tämän päivän coworking-tiloissa yhdistyvät etä- ja lähityöskentelyn parhaat puolet.

Jo ennen koronapandemiaa työelämä eli murroskautta. Projektimainen työ alkoi yleistyä, samoin työtehtävien ulkoistaminen. Myös työntekijöiden liikkuvuus lisääntyi. Kaikki edellä mainitut tekijät muokkasivat osaltaan yritysten toimitilatarpeita, mikä taas pakotti kiinteistöalaa etsimään uusia liiketoimintamalleja.

Coworking-termin juuret puolestaan juontavat 2000-luvun alkupuolen San Franciscoon. Vuonna 2005 it-alan ammattilaisena toimiva Brad Neuberg perusti kaupunkiin Hat Factory -nimisen julkisen tilan. Sen ideana oli, että itsenäiset ammatinharjoittajat voivat siellä jakaa työtilan ja muodostaa yhteisön, vaikka työskentelevätkin omien projektiensa parissa. 

Coworking-konseptista innostuivat aluksi varsinkin luovien alojen toimijat, freelancerit ja start-up -yritykset. Yksinyrittämiseen ja projektiluontoiseen työnteon tapaan konsepti sopi kuin nenä päähän. 

Nykyään palvelukonseptia hyödyntävät kaiken kokoiset organisaatiot kaikkialla maailmassa. Eikä ihme – tarjoaahan konsepti paitsi monimuotoisia työtiloja, myös mahdollisuuden uudistaa organisaation työskentelykulttuuria ja sitä kautta brändiäkin.

Coworking-tilojen plussia:

  • Joustavuus  – perinteisiä toimitiloja joustavammat vuokrasopimukset vaikka päiväksi, viikoksi tai kuukaudeksi.
  • Infrastruktuuri – vuokraan kuuluvat tyypillisesti ainakin nopea nettiyhteys, tulostusmahdollisuus ja kokoustiloja.
  • Yhteisö – mahdollistaa yhteisöllisen työskentelyn ja verkostoitumisen. 
  • Selkeä ero työ- ja vapaa-ajan välille – lähteminen kotoa ”työpaikalle” voi parantaa työtehoa ja tuottavuutta.
  • Lisäarvoa yrityskuvalle – joustava työskentelykulttuuri voidaan nähdä innovatiivisena ja rohkeana.
  • usp item
    Kilpailuta laina 60 000 € asti
  • usp item
    Vakuutusetu asiakkaillemme
  • usp item
    100 % asiakkaan puolella
  • usp item
    100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 557 arvosteluun.
powered by

Coworking-tilan riskittömyys puhuttelee pienorganisaation työntekijöitä 

Erityisesti pienten yritysten tai organisaatioiden voi olla jollei mahdotonta, niin ainakin melko turhaa vuokrata tai hankkia vakituisia toimitiloja. Nelikymppinen Johannes toimii kulttuurialan yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana. Kolmihenkinen hallitus on vuoden verran pitänyt majaa coworking-kompleksissa Helsingin ydinkeskustassa.

”Tarjolla on erilaisia diilejä, joista meille parhaiten sopii kuukausisopimus kahdelle hengelle. Se kattaa nimeämättömän avokonttoripöydän, perusinfran nettiyhteyksineen ja kokoustilojen käytön palavereja varten”, Johannes kertoo.

”Kolmas meistä tekee töitä enimmäkseen kotoa käsin, mutta hänelläkin on lisäksi käytössään kymmenen kerran leimakortteja coworking-tiloihin.”

Coworking-tiloille ominaista ovat juuri joustavuus ja erilaiset ratkaisut. Vuokrata voi työpöydän tai neuvotteluhuoneen vain päiväksi, mutta myös kokonaisen oman toimiston pidemmän aikavälin vuokrasopimuksella. Useilla kotimaisilla coworking-tiloja vuokraavilla tahoilla on toimipisteitä eri puolilla Suomea, joillain myös ulkomailla.

”Jatkuvaan vuokrasopimukseen saatikka omistamiseen verrattuna toimintavarmuus ja riskittömyys on iso etu. Jos joku mättää, se ei ole omalla vastuulla tai vaikuta kuluihin. Paikalla on yleensä aina myös henkilökuntaa, jolta voi kysyä neuvoa vaikka printterin toimintaan liittyen", Johannes toteaa.

Jatkuvaan vuokrasopimukseen saatikka omistamiseen verrattuna toimintavarmuus ja riskittömyys on iso etu. Jos joku mättää, se ei ole omalla vastuulla tai vaikuta kuluihin. Paikalla on yleensä aina myös henkilökuntaa, jolta voi kysyä neuvoa vaikka printterin toimintaan liittyen.
- Johannes

Verkostoitumista kahviautomaatilla

Kotona työskentelyyn verrattuna coworking-tilat voivat tuoda työpäivään tervettä ryhdikkyyttä. Töitä voi tehdä omaan tahtiin, mutta niitä tulee ehkä tehtyä tehokkaammin, kun pyykkipinot eivät huutele kylpyhuoneesta tai sohva houkuttele laiskotteluun.

Pandemian aikana kävi myös selväksi, että olemme laumaeläimiä, eikä eristäytyneisyys tee ainakaan pitkällä aikavälillä välttämättä hyvää tai edes sovi kaikille. Sosialisointi ja verkostoituminen mainitaankin usein coworking-tilojen parhaana puolena.

”Keittiötiloissa tulee pulistua tuntemattomienkin ihmisten kanssa. Porukkaa on monilta eri toimialoilta ja minusta se on pelkästään hyvä asia. Yksinyrittäjälle tällainen tila on varmasti mitä mainioin paikka solmia kontakteja. Itse koen saaneeni juttelemalla esimerkiksi uusia näkökulmia ja ideoita omaan työskentelyyn”, Johannes toteaa.

Toki joku saattaa kokea sosiaalisuuden häiriötekijänä. Työn arkaluontoisuus saattaa niin ikään olla este hyödyntää coworking-tiloja.

”Olisihan se aika rasittavaa, jos suurin osa työpäivästä pitäisi olla videopalavereissa, puhua puheluita tai haastatella. Sitten pitäisi koko ajan ravata noissa siihen tarkoitukseen varatuissa lasikopeissa”, Johannes pohtii.

Tuleeko hänelle mieleen muita miinuspuolia coworking-tiloihin liittyen?

”Olen toiselta ammatiltani kuvataiteilija ja sellainen työskentelyhän voi olla aika sotkuista, että ehkä nämä tilat sopivat parhaiten siistiin sisätyöhön, jota tehdään lähinnä läppärillä”, Johannes naurahtaa.

Coworking-tilojen miinuksia:

  • Kustannukset  – Coworking-tilat voivat kustannuksiltaan tulla perinteisiä vuokrasopimuksia kalliimmaksi ainakin pidemmällä aikavälillä.
  • Meluhaitat ja yksityisyyden puute – Yhteisöllinen ympäristö voi aiheuttaa melua ja hankaloittaa keskittymistä.
  • Kilpailu resursseista – Coworking-tiloissa saattaa joutua kilpailemaan rajoitetuista resursseista, kuten neuvotteluhuoneista tai hiljaisista työnurkkauksista.

Yhdellä hakemuksella lukuisia lainatarjouksia!

Coworking-konseptoinnissa vain taivas on rajana

Coworking-palvelukonsepti on tuonut kiinteistöalalle paljon uusia, tuoreita toimijoita. Siinä missä osa vuokraajista ei ole toiminut alalle ennen lainkaan, myös perinteiset kiinteistöalan yritykset ovat alkaneet panostaa coworking-palveluihin.

Konsepti käsittää minimissään yleensä kalustuksen ja nettiyhteyden. Vuokralaisten käytössä on tyypillisesti vähintään keittiöfasiliteetit, printteri ja erikseen varattavia kokoustiloja. Moniin coworking-tiloihin voi ohjata yrityksen postin. Coworking-tilojen yhteydessä tai läheisyydessä sijaitsee usein lounasravintola, josta vuokralaiset saavat alennusta. 

Kilpailun lisääntyessä palvelutarjooma on muuttunut varsin mielikuvitukselliseksi – räätälöinti on päivän sana. Yksi coworking-tila tarjoaa jäsenilleen joogaa, toinen aamiaisluentoja TED-talk -tyyliin. 

Esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella toimivan MOW (Mothership of Work) -coworking-tilojen jäsenille on tarjolla muun muassa IT-tukea, lainattavia sähköpotkulautoja, riippumatoin varustettu huone päivänokosia varten, kirjasto ja afterwork-tapahtumia. 

Innovation Home -coworking tarjoaa jäsenilleen jopa yritys-mentorointia ja ”match-makingia” eri alojen yrittäjien välille. Konsepti palvelee myös Suomen rajojen ulkopuolella Singaporessa ja Los Angelesissa. 

Innovointi, bisneksen kehittäminen ja kasvu ovat monen coworking-konseptin ytimessä. Samaan aikaan tarjolla on myös vaatimattomampia coworking-tiloja, joiden myyntivaltti on ”työrauha”. Tällaiset tilat sopinevat mainiosti esimerkiksi freelancereille tai ”tavallisen” palkkatyöläisen satunnaiseen etäpäivään.

Yritysrahoitus osana liiketoiminnan jatkuvuutta – kilpailuta lainat Sortterilla

Coworking-tilat ovat oivallisia ympäristöjä verkostoitua ja kehittää yritystoimintaa. Liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta verkostoituminen voi olla yritykselle yhtä tärkeää kuin markkinointi tai – tarpeen tullen – ulkopuolinen rahoitus. 

Ulkopuolisella rahoituksella voidaan turvata muun muassa välttämättömät investoinnit ja rekrytoinnit. Esimerkiksi monet yksinyrittäjät kuitenkin mieltävät, etteivät voi hakea yrityslainaa. 

Yrityslainaa voivat hakea niin toiminimiyrittäjät kuin pk-yrityksetkin, samoin osakeyhtiöt, osuuskunnat, avoimet yhtiöt ja kommandiittiyhtiöt.  Ehtona yrityslainan hakemiselle on, että yritys löytyy suomalaisesta kaupparekisteristä ja on luottokelpoinen. Lainaa hakevalla henkilöllä tulee lisäksi olla yrityksessä nimenkirjoitusoikeus. 

Yrityslainaa on mahdollista saada ilman vakuuksia aina 250 000 euroon asti. Yrityslainalle pitää yleensä osoittaa yksi selkeä päätarkoitus.

Yrityslainaa myönnetään muun muassa seuraaviin tarkoituksiin:

  • hankinnat
  • työntekijöiden palkkaus
  • markkinointi
  • käyttöpääoma.

Olipa yrityslainan tarkoitus mitä hyvänsä, se kannattaa aina kilpailuttaa Sortterin kautta. Kilpailuttaminen on ainoa tapa saada yrityslaina, joka on koroiltaan ja ehdoiltaan yrityksen budjettiin sopiva. 

Sortter on kotimainen lainavertailualusta, joka kilpailuttaa yrityslainatkin aina 250 000 euroon asti. Käytännössä lainaa haetaan täyttämällä yksi hakemus Sortterin sivuilla. Lainatarjoukset saapuvat parhaimmillaan jopa saman työpäivän aikana. 

Yrityslainan kilpailuttaminen ja tarjousten vertailu Sortterin palvelussa on aina turvallista ja maksutonta, eikä hakemuksen lähettäminen sido rahoituksen nostamiseen.

Kirjoittaja Mia

Kirjoittaja

Mia Keurulainen

Mia on helsinkiläinen vapaa kirjoittaja ja sisällöntuottaja. Hän on valmistunut Helsingin yliopistosta humanististen tieteiden kandidaatiksi pääaineenaan suomen kieli ja sivuaineena sosiologia. Mialla on yli kymmenen vuoden kokemus tekstien suunnittelusta muun muassa mainostoimistojen, teollisuuden, yksityisten oppilaitosten, pankkialan ja kolmannen sektorin tarpeisiin.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin