NFT

NFT

NFT eli non-fungible token on kryptovaluuttoihin liittyvä käsite. Käytännössä kyseinen termi viittaa siihen, että digitaalinen taideteos tai muu vastaava esine sisältää digitaalisen varmenteen, joka toimii kyseisen sisällön aitoustodistuksena.

Mikä on NFT?

NFT perustuu samaan lohkoketjuteknologiaan kuin kryptovaluutat. Lohkoketjuteknologia mahdollistaa kaupankäynnin kohteena olevan digitaalisen sisällön yksilöinnin eli ei ole olemassa kahta identtistä NFT-teosta – vaikka kyseinen sisältö kopioitaisiin, sillä ei ole alkuperäisen teoksen sisältämää aitousvarmennetta

NFT-teknologiaa voivat hyödyntää esimerkiksi digitaaliset taideteokset, pelihahmot, keräilykortit ja muut vastaava digitaaliset tai fyysiset sisällöt. NFT on siis ikään kuin harvinainen keräilyesine, jota sen omistaja voi säilyttää esimerkiksi omassa kryptolompakossaan.

NFT-teknologian lyhyt oppimäärä – mistä on kyse? 

  • Valuutat, kuten bitcoin, toimivat perinteisten valuuttojen tapaan vaihdannan välineinä. 
  • Platformit ovat Androidin kaltaisia itsenäisiä käyttöjärjestelmiä, joiden sisään voi rakentaa uusia applikaatioita tai sen omia kryptovaluuttoja. 
  • Tokenit ovat yksittäisen platformin sisällä toimivia kryptovaluuttoja, joita ei valuuttojen tapaan ole tarkoitettu yleisiksi maksuvälineiksi. 

Yksi esimerkki platformeista on kryptovaluutta Ethereum, jonka käyttöjärjestelmän päälle kuka tahansa voi luoda uusia älysopimuksia, hajautettuja sovelluksia tai omia token-kryptovaluuttoja. Ethereumin verkossa on alustoja myös esimerkiksi NFT-tokenien, kuten digitaalisten taideteosten luomista varten. 

Edellä mainittua teknologiaa hyödyntäen voit siis luoda esimerkiksi taiteestasi rahakkeen eli poletin, jonka myynnistä voit saada myös lisenssimaksuja. 

NFT-teknologiassa omistajuus käytännössä tallennetaan muiden kryptovaluuttojen tavoin lohkoketjuun. Tämä tarkoittaa sitä, että tuhannet tietokoneet ympäri maailman pitävät tiedot tallessa ja näin ollen NFT:n omistajuus on helposti todennettavissa milloin tahansa. 

NFT:n historia – mistä kaikki sai alkunsa? 

Vuonna 2021 NFT:t nousivat otsikoihin maailmalla ilmiöksi nousseen digitaalisen taiteen ja sitä koskevan kaupankäynnin vuoksi. Parhaimmillaan NFT-teknologiaa hyödyntävistä taideteoksista on maksettu jopa kymmeniä miljoonia euroja.

Kalleimmat NFT-taideteokset helmikuuhun 2023 mennessä: 

  • The Merge: digitaiteilija Pak myi The Merge -NFT-teoksensa noin 81 miljoonalla eurolla.
  • Everydays – The First 5000 Days:  Beeple-taiteilijanimeä käyttävän Mike Winkelmannin teos kaupattiin Christies’in verkkohuutokaupassa noin 58 miljoonalla eurolla. 
  • Clock: digitaiteilija Pakin ja Wikileaks-sivuston perustajana tunnetun Julian Assangen teos myytiin noin 41 miljoonalla eurolla. 

Myös monet julkisuudesta tunnetut henkilöt, kuten Madonna, Justin Bieber ja Paris Hilton, ovat 2020-luvun taitteessa saaneet huomiota NFT-taidekaupoistaan.

NFT-buumi hiipui vuoden 2022 aikana. Kryptovaluuttojen alamäen vauhdittamana NFT-kauppapaikkojen myyntivolyymi romahti vauhdilla.  NFT-taiteen markkinapaikkana tunnetun OpenSea-palvelun myynti aleni peräti 99 prosenttia toukokuun ja elokuun välisenä aikana. 

Mitkä ovat NFT:n uhat ja mahdollisuudet? 

Lohkoketjuteknologian turvallisuuden ja luotettavuuden myötä se tarjoaa tulevaisuudessa yhä laajemmin käyttökohteita eri toimialoilla: esimerkiksi taiteilijoille se tuo kokonaan uuden jakelukanavan, jonka kautta lähestyä uusia ja nykyisiä asiakkaita.

Suomessa NFT-teknologian mahdollisuuksia on hyödyntänyt esimerkiksi rock-muusikko Kauko Röyhkä, joka julkaisi 300 numeroitua digitaalista NFT-pitkäsoittolevyä vuonna 2022.

NFT tarjoaa myös yrityksille mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen. NFT:tä voi potentiaalisesti hyödyntää esimerkiksi toimitusketjujen seuraamisessa ja immateriaalioikeuksien hallinnassa. 

Mahdollisuuksien lisäksi NFT-teknologiaan liittyy myös uhkia: 

  • Ympäristövaikutukset: Muiden kryptovaluuttojen tavoin myös NFT:n lohkoketjussa tapahtuva louhintaprosessi kuluttaa paljon energiaa ja jättää valtavan hiilijalanjäljen. Arvioiden mukaan yksi NFT kuluttaa keskimäärin yhtä paljon sähköä kuin yksi EU-kansalainen kuluttaa sähköä kuukaudessa. 
  • Huijaukset: NFT-maailmassa on syytä olla varovainen ja tutkia huolellisesti sijoituskohteen taustat. Huijari voi esimerkiksi naamioitua luotettavana pidetyksi toimijaksi. Myös perinteiset ponzi-huijaukset ovat NFT-maailmassa verrattain yleisiä. 

Myös NFT-markkinat itsessään ovat kohdanneet kritiikkiä. Arvostelijoiden mukaan esimerkiksi digitaalisten taideteosten arvo perustuu lähinnä niiden ympärille rakennettuun hehkutukseen ja statusarvoon. 

Mistä NFT:n voi ostaa ja myydä? 

NFT:n ostaminen: 

NFT:n ostamiseen on olemassa kyseiseen tarkoitukseen luotuja markkinapaikkoja, joista tunnetuimmat ovat OpenSea, Crypto.com ja MinTable. Ostamista varten ei välttämättä tarvitse kryptolompakkoa, sillä osa kauppapaikoista mahdollistaa maksamisen luottokortilla. 

Osa kauppapaikoista perii transaktioista palvelumaksun. 

NFT:n myyminen: 

Taiteilijalle – tai vaikka urheilijalle – NFT tarjoaa mahdollisuuden kerätä ansioita myymällä esimerkiksi uniikkeja keräilykortteja tai muuta digitaalista sisältöä. Myyminen tapahtuu lataamalla sisältö valitulle myyntisivustolle seuraamalla sen ohjeita. NFT:n luominen maksaa yleensä muutamasta kympistä satoihin euroihin. NFT:n myyminen edellyttää yleensä omaa kryptolompakkoa.

NFT-kaupasta voi sopia myös suoraan ilman kolmannen osapuolen eli NFT-kauppapaikan osallisuutta tapahtumassa. NFT:n omistusoikeus siirtyy ostajalle lohkoketjussa sillä hetkellä, kun kyseinen NFT siirtyy hänen kryptolompakkoonsa.

Usein kysytyt kysymykset

  • NFT on lohkoketjuun tallennettua dataa, jonka avulla voidaan todistaa digitaalisen sisällön omistajuus. Lohkoketjuteknologia mahdollistaa myös kyseisen hyödykkeen yksilöinnin eli ei ole olemassa kahta identtistä NFT:tä. NFT-teknologia on tullut tunnetuksi muun muassa digitaalisen taiteen ja videopeleissä myytävien keräilyhahmojen kautta. 

  • NFT:n ostamiseen ja myymiseen on olemassa useita tarkoitukseen luotuja kauppapaikkoja. Kenties tunnetuin NFT-markkinapaikka on OpenSea, jonne voi periaatteessa kuka tahansa ladata omaa NFT-sisältöään ja myydä sitä eteenpäin.

  • NFT-markkinoilla kannattaa olla varovainen huijausyritysten suhteen. NFT:tä myytäessä on hyvä myös muistaa, että NFT:n luominen voi maksaa jopa useita satoja euroja. Kulut voivat siis nousta korkeammaksi kuin itse teoksen myyntihinta. 

Kirjoittaja Joona

Kirjoittaja

Joona Paakkanen

Joona on sisällöntuotannon ammattilainen, joka nauttii laadukkaiden verkkosisältöjen tuottamisesta asiakasviestinnän tarpeisiin. Joonalla on liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto Savonia-ammattikorkeakoulusta, “pääaineenaan” taloushallinto. Talouden eri ilmiöihin myös koulutuksensa kautta perehtynyt Joona on tuottanut pankki- ja rahoitusalaan liittyviä tekstejä vuodesta 2021 lähtien

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.