Yrittäjän kulukorvaukset

Yrittäjän kulukorvaukset – mikä menee “firman piikkiin”?

Yrittämiseen liittyy jatkuvasti investointeja aina yrityksen perustamisesta alkaen. Kaikki menot eivät kuitenkaan jää yrityksen maksettavaksi, sillä yrityksen on mahdollista hakea kulukorvauksia tehdystä työstään. Osa yrityksen kuluista on myös mahdollista vähentää verotuksessa, joten kaikki ei jää maksettavaksi firman omasta pussista. Miten yritys sitten voi hakea rahoitusta menoihinsa tai hyödyntää kulukorvauksia, ja mitkä kulut ovat verovähennyskelpoisia?

Yrityslainaa yrityksen tarpeisiin

Yrityslaina mahdollistaa laajalla skaalalla yrityksen toiminnan sekä uudet investoinnit. Yrityslainaa otetaan niin lyhyemmän kuin pidemmänkin aikavälin tarpeisiin.

Yrityslaina voi mahdollistaa esimerkiksi:

  • investoinnit, kuten laitehankinnat
  • henkilöstön palkkaamisen
  • yrityskaupan
  • markkinoinnin
  • varaston täytön
  • aiemman velan uudelleenrahoituksen
  • tilojen laajentamisen tai uusimisen
  • käyttöpääoman

Yrityslainaa voi hakea myös lyhytaikaisempaan tarpeeseen, kuten väliaikaisen kassavajeen paikkaamiseen tai yritystoimintaan liittyvän idean toteuttamiseen.

Yrityslainan hakeminen

Yrityslainan hakuprosessi on yksinkertainen.

  • Vakuudetonta yrityslainaa on mahdollista saada 250 000 euroon asti.
  • Yli 250 000 euron lainasummiin tarvitaan tavallisesti reaalivakuus.
  • Maksuaika on 1–36 kuukautta.

Yrityslainaa haettaessa on ilmoitettava lainan pääasiallinen tarkoitus. Jos yrityslainaa haetaan useampaa käyttötarkoitusta varten, on lainahakemuksessa ilmoitettava kohde, johon suurin osa myönnetystä rahoituksesta käytetään.

Lainanmyöntäjät saattavat vaatia vakuudettomalle yrityslainalle vastuuhenkilön antaman henkilökohtaisen takauksen turvaamaan takaisinmaksun, mutta osa lainanmyöntäjistä ei vaadi takausta lainkaan.

Yli 250 000 euron lainasummiin vaaditaan usein vakuus. Vakuutena toimii esimerkiksi kiinteistö, toimitila, arvo-osuus tai yrityskiinnitys.

Yrityslainaa voivat hakea suomalaiset, kaupparekisterissä olevat ja luottokelpoiset yritykset. Hakijan tulee olla yrityksen nimenkirjoitusoikeutettu.

Miten yrityksen kulukorvaukset toimivat?

Kaikki yritykseen liittyvät kulut eivät mene firman omasta pussista, vaan yritys voi laskuttaa asiakkailtaan työstä aiheutuneita kustannuksia.

Kulukorvaus tarkoittaa suoraan työstä aiheutuneiden kulujen korvaamista. Tehdystä työstä maksetaan palkan lisäksi myös muut kulut, kuten materiaalikustannukset. Yrittäjä voi siis vähentää asiakkaalta vain sellaiset kulut, jotka jäävät asiakkaalle. Useissa työtehtävissä käytettävät materiaalit eivät ole korvattavissa.

Esimerkiksi valokuvaaja voi vähentää valokuvien painatuksesta aiheutuneet kustannukset, mutta ei esimerkiksi kameraa tai tietokonetta, jolla kuvat on otettu ja muokattu. Näihin kuluihin liittyy yksityiskäytön mahdollisuus, eli yrittäjä voi käyttää kameraa tai tietokonetta myös vapaa-ajallaan sekä toisissa työsuoritteissa.

Kaikkia kuluja ei voi vähentää

Kuten jo edellä todettiin, yrittäjä ei voi vähentää työkaluja, joita voidaan käyttää useissa työtehtävissä tai yksityiselämässä. Kaikki työtehtävään liittyvät kulut eivät siis ole vähennyskelpoisia.

Oman tietokoneen lisäksi esimerkiksi työvaatteita ei voi vähentää yrityksen kuluna, sillä myös työvaatteisiin liittyy yksityiskäytön mahdollisuus. Myöskään ruokakuitit tai polttoainekuitit eivät ole vähennettävissä.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Yrityksen kulut verotuksessa

Yrityslainat on tarkoitettu yrityksen erilaisiin kuluihin – niin suunniteltuihin kuin suunnittelemattomiinkin. Uuden taloustilanteen tai vaikkapa täysin uuden liiketoiminnan kohdalla voi olla vaikea varautua kaikkiin kuluihin. Esimerkiksi työvälineiden ja toimitilojen hankinta, markkinointikulut ja työvaatehankinnat kuluttavat yrityksen varoja.

Yrittäjän onkin hyvä tietää, mitkä yritykseen liittyvät kulut on mahdollista vähentää Suomen verotuksessa. Pääsääntöisesti suurin osa yritystoimintaan liittyvistä kuluista on mahdollista vähentää verotuksessa ja vähennysten avulla on mahdollista säästää suuriakin summia.

Vaikka onkin mahdollista listata kattavasti, mitä kuluja yritys voi vähentää verotuksessa, kannattaa yrittäjän aina varmistaa verovähennyskelpoisuus suoraan verottajalta tai omalta kirjanpitäjältä.

Verovähennettäviä kuluja jo yrityksen perustamisesta lähtien

Yritys voi vähentää jo yrityksen perustamiseen liittyvät kulut. Verovähennettäviä ovat esimerkiksi kaupparekisterimaksut, konsulttipalkkiot ja erilaiset käsittelymaksut. Perustamiseen liittyvät sijoituskulut eivät kuitenkaan ole vähennettävissä.

Yritys voi vähentää verotuksessa niin sanotut pienhankinnat, kuten esimerkiksi toimistotarvikkeet, tietokoneet ja pienelektroniikan sekä työkalut. Pienhankinnan käyttöikä tulee olla yli kolme vuotta ja hinta enintään 850 euroa. Yhden verovuoden aikana tällaisia hankintoja voi vähentää korkeintaan 2500 euron edestä, ja ylimenevä osa huomioidaan kirjanpidossa poistona eli arvonvähennyksenä. Poistot koskevat kuluvia ja vanhenevia hankintoja.

Lähtökohtaisesti kaikki liiketoimintaan kuuluvat korot ovat vähennyskelpoisia, eli yrityslainan korot voi siis vähentää verotuksessa. Kuitenkin veroihin tai perintään liittyvät korot eivät ole vähennyskelpoisia.

Vähennykseen kelpaavat myös työntekijöitä koskevat kulut

Verotuksessa voidaan vähentää työntekijöihin liittyviä kuluja aina palkasta alle sadan euron joululahjoihin.

Työntekijöiden lounasedut, liikuntaedut sekä kulttuuritoiminta ovat myös verovähennyskelpoista. Työntekijöiden käymät koulutukset on myös mahdollista vähentää verotuksessa, mikäli koulutus ei ole tutkintoon tähtäävä.

Työvaatteiden verovähennys riippuu tilanteesta, joten verovähennyskelpoisuus on hyvä tarkistaa etukäteen. Yleisesti voidaan sanoa, että työasu on vähennyskelpoinen, kun se on tarkoitettu pidettäväksi ainoastaan työasuna. Esimerkiksi ravintola-alan työvaatteet tai rakennusalan suojavarusteet ovat vähennyskelpoisia, mutta toimistolla käytettävä puku sen sijaan ei ole.

Työauto ja matkakorvaukset

Ajoneuvo on vähennyskelpoinen, jos sitä käytetään vain yritystoimintaan liittyvään tarkoitukseen. Ajoneuvon hankinta yritykselle lasketaan poistona eli arvonvähenemisenä. Huomioi kuitenkin, että kodin ja työpaikan välinen matka ei ole työmatka, vaan yksityisajoa.

Kulukorvauksiin lasketaan myös työmatkaan liittyvät julkisen liikenteen matkalippukulut sekä majoituskulut, mikäli työkeikka kestää useamman päivän. Tällöin on mahdollista saada päivärahaa tai ateriakorvausta Verohallinnon ohjeiden mukaisesti. Elinkeinonharjoittajan on tehtävä selvitys kirjanpidolle matkan liittymisestä elinkeinotoimintaan sekä liitettävä mukaan matkaohjelma tositteineen.

Yrityslainalla rahoitusta yrityksen kuluihin

Yritys voi kulukorvauksilla sekä verovähennyksillä säästää huomattavasti rahaa, kunhan yrityksessä tiedetään, mitkä kulut ovat mahdollista vähentää. Liiketoiminnan ylläpitämisessä tulee kuitenkin hetkiä, jolloin ulkoinen rahoitus on tarpeen. Myöskään ulkoisesta rahoituksesta ei haluta maksaa liikaa.

Yrityslainaa on mahdollista hyödyntää niin pienissä kuin suurissakin investoinneissa. Edullisin yrityslaina löytyy ainoastaan kilpailuttamalla.

Lainojen vertailu voi kuitenkin tuntua työläältä, ja se vie aikaa pois itse yrityksen pyörittämiseltä. Yrityslainat onkin mahdollista kilpailuttaa Sortterilla helposti yhdellä hakemuksella. Vertailemme yrityslainat puolestasi, ja saat lainatarjouksia nopeasti, yleensä saman työpäivän aikana. Ilmaisen hakemuksen täyttämiseen kuluu vain pari minuuttia.

Näytämme sinulle saamasi yrityslainatarjoukset edullisuusjärjestyksessä. Näet selkeästi kaikki yrityslainaan liittyvät kustannukset saamistasi lainatarjouksista. Ota huomioon myös lainaehdot, ja tutustu niihin ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

Sortterin lainanvertailupalvelun avulla varmistut siitä, ettet maksa turhasta. Toimintamme on vastuullista, läpinäkyvää, vaivatonta ja edullista.

Kilpailuta yrityslaina Sortterilla jo tänään!