Yrityksen kulut verotuksessa
Yrityslainat on tarkoitettu yrityksen erilaisiin kuluihin – niin suunniteltuihin kuin suunnittelemattomiinkin. Uuden taloustilanteen tai vaikkapa täysin uuden liiketoiminnan kohdalla voi olla vaikea varautua kaikkiin kuluihin. Esimerkiksi työvälineiden ja toimitilojen hankinta, markkinointikulut ja työvaatehankinnat kuluttavat yrityksen varoja.
Yrittäjän onkin hyvä tietää, mitkä yritykseen liittyvät kulut on mahdollista vähentää Suomen verotuksessa. Pääsääntöisesti suurin osa yritystoimintaan liittyvistä kuluista on mahdollista vähentää verotuksessa ja vähennysten avulla on mahdollista säästää suuriakin summia.
Vaikka onkin mahdollista listata kattavasti, mitä kuluja yritys voi vähentää verotuksessa, kannattaa yrittäjän aina varmistaa verovähennyskelpoisuus suoraan verottajalta tai omalta kirjanpitäjältä.
Verovähennettäviä kuluja jo yrityksen perustamisesta lähtien
Yritys voi vähentää jo yrityksen perustamiseen liittyvät kulut. Verovähennettäviä ovat esimerkiksi kaupparekisterimaksut, konsulttipalkkiot ja erilaiset käsittelymaksut. Perustamiseen liittyvät sijoituskulut eivät kuitenkaan ole vähennettävissä.
Yritys voi vähentää verotuksessa niin sanotut pienhankinnat, kuten esimerkiksi toimistotarvikkeet, tietokoneet ja pienelektroniikan sekä työkalut. Pienhankinnan käyttöikä tulee olla yli kolme vuotta ja hinta enintään 850 euroa. Yhden verovuoden aikana tällaisia hankintoja voi vähentää korkeintaan 2500 euron edestä, ja ylimenevä osa huomioidaan kirjanpidossa poistona eli arvonvähennyksenä. Poistot koskevat kuluvia ja vanhenevia hankintoja.
Lähtökohtaisesti kaikki liiketoimintaan kuuluvat korot ovat vähennyskelpoisia, eli yrityslainan korot voi siis vähentää verotuksessa. Kuitenkin veroihin tai perintään liittyvät korot eivät ole vähennyskelpoisia.
Vähennykseen kelpaavat myös työntekijöitä koskevat kulut
Verotuksessa voidaan vähentää työntekijöihin liittyviä kuluja aina palkasta alle sadan euron joululahjoihin.
Työntekijöiden lounasedut, liikuntaedut sekä kulttuuritoiminta ovat myös verovähennyskelpoista. Työntekijöiden käymät koulutukset on myös mahdollista vähentää verotuksessa, mikäli koulutus ei ole tutkintoon tähtäävä.
Työvaatteiden verovähennys riippuu tilanteesta, joten verovähennyskelpoisuus on hyvä tarkistaa etukäteen. Yleisesti voidaan sanoa, että työasu on vähennyskelpoinen, kun se on tarkoitettu pidettäväksi ainoastaan työasuna. Esimerkiksi ravintola-alan työvaatteet tai rakennusalan suojavarusteet ovat vähennyskelpoisia, mutta toimistolla käytettävä puku sen sijaan ei ole.
Työauto ja matkakorvaukset
Ajoneuvo on vähennyskelpoinen, jos sitä käytetään vain yritystoimintaan liittyvään tarkoitukseen. Ajoneuvon hankinta yritykselle lasketaan poistona eli arvonvähenemisenä. Huomioi kuitenkin, että kodin ja työpaikan välinen matka ei ole työmatka, vaan yksityisajoa.
Kulukorvauksiin lasketaan myös työmatkaan liittyvät julkisen liikenteen matkalippukulut sekä majoituskulut, mikäli työkeikka kestää useamman päivän. Tällöin on mahdollista saada päivärahaa tai ateriakorvausta Verohallinnon ohjeiden mukaisesti. Elinkeinonharjoittajan on tehtävä selvitys kirjanpidolle matkan liittymisestä elinkeinotoimintaan sekä liitettävä mukaan matkaohjelma tositteineen.