Asuntosijoittaminen vai osakkeet?
Takaisin blogiin

Asuntosijoittaminen vai osakkeet?

Suomessa yleisimmät sijoituskohteet ovat asunnot ja osakkeet, mutta mitä etuja ja haittoja niissä on?

On yleinen pohdinnan aihe, kannattaako sijoittaa mieluummin arvopapereihin vai asuntoihin. Kysymykseen ei sinänsä voi antaa selvää vastausta, koska kaikilla sijoittajilla on omanlaisensa tarpeet ja tavoitteet.

Henkilökohtainen talouden hallinta on jokaisen itsensä päätettävissä. Yhtä lailla myös sijoittaminen tai sijoittamatta jättäminen ovat osa talouden hallintaa eivätkä ne siten ole ulkopuolisen saneltavissa. Mahdollista sijoitustoimintaa kannattaa siis harjoittaa itselleen sopivalla tavalla. Sen vuoksi tarkastelemme tässä kirjoituksessa, miten suositut osake- ja asuntosijoittaminen eroavat toisistaan, jotta vaihtoehtojen vertailu olisi helpompaa.

Mitä on sijoittaminen?

Sijoittaminen on tunnettu tapa kasvattaa varallisuutta. Sijoittamiseen sisältyy kuitenkin myös paljon harhaluuloja. Monesti sijoittaminen mielletään vain valmiiksi varakkaiden keinoksi ansaita lisää rahaa, mutta tosiasiassa sijoittamisen voi aloittaa pienelläkin alkupääomalla. Perinteisessä sijoittamisessa ei nimittäin ole kyse elokuvamaisesta äkkirikastumisesta, vaan pitkäjänteisestä kärsivällisestä työstä. 

Nykyään sijoittamiseen on tarjolla valtavasti vaihtoehtoja tavallisellekin kansalaiselle. Tyypillisiä sijoituskohteita ovat asunnot sekä arvopaperit, kuten osakkeet. Pääomaa voi kuitenkin sijoittaa myös esimerkiksi kryptovaluuttoihin tai vaikkapa raaka-aineisiin, kuten kultaan.

Kaikilla sijoituskohteilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa ja jokaisella sijoittajalla on omat tavoitteensa ja mieltymyksensä. Yksi saattaa tavoitella varoillensa vain maltillista tuottoa ja inflaatiosuojaa, kun taas toinen voi pyrkiä kasvattamaan omaisuuttaan aggressiivisesti suurella riskinotolla. Monesti sijoittamisen taloudelliset tavoitteet ovat kuitenkin vuosien tai jopa vuosikymmenien päässä.

Kuka voi ryhtyä sijoittajaksi?

Internet on tehnyt sijoittamisesta huomattavasti helpompaa, kuin mitä se oli ennen digitaalista aikaa. Nykyään kuka tahansa voi tehdä arvopaperikauppoja verkkopankissa tai muussa sijoituspalvelussa – vaikka omalta kotisohvaltaan. Sen takia sijoittajaksi voi ryhtyä kuka tahansa, joilla on edes hieman ylimääräisiä varoja tai mahdollisuus säästää rahaa kuukausittain.

Jo muutaman kymmenen tai sadan euron kuukausittainen säästäminen luo hyvän pohjan sijoittamisen aloittamiselle. Pienillä summilla mahdolliset voitot eivät kuitenkaan ole suuria, mutta ennen pitkää piensijoittajakin voi päästä nauttimaan korkoa korolle -ilmiön tuotoista. Korkoa korolle- ilmiö tarkoittaa sitä, että sijoittamasi pääoman korot kasvavat korkoa alkuperäisen pääoman ohella.

Monet kuitenkin arkailevat sijoittamista siihen sisältyvän riskin takia. On totta, että sijoittaminen ei ole koskaan riskitöntä toimintaa, mutta se on kuitenkin ainoa tapa suojautua inflaatiota vastaan. Toisin sanoen sijoittajakin voi hävitä, mutta pankkitilille säästäjä häviää inflaatiolle varmasti.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Pääoman vastineeksi jotain konkreettista – asuntosijoittaminen pähkinänkuoressa

Asuntosijoittamisen suosio on kasvanut viime vuosina selvästi ja suurin syy siihen ovat viime vuosien matalat korot. Euribor-korko on ollut jopa negatiivinen usean vuoden ajan, mikä on tehnyt lainarahasta poikkeuksellisen halpaa. Asuntosijoittaminen on kuitenkin ollut suosittu sijoitustapa myös muina aikoina, koska sen katsotaan olevan hyvin matalan riskin sijoitustoimintaa.

Asuntosijoittaja voi saada pääomalleen tuottoa kahdella eri tavalla: sijoitusasunnon arvonnousuna ja vuokratuloina. Asunnon arvonnousu riippuu monesta eri tekijästä, kuten asunnon sijainnista ja kunnosta sekä remonteista, jotka nostavat asunnon arvoa. Vuokratulo on puolestaan tasaista kuukausittaista tuloa, jota asunnossa asuva vuokralainen maksaa asunnon omistajalle.

Asuntosijoittamisen plussat ja miinukset:

+ Vakaa tuotto ja maltilliset arvon heilahtelut

+ Konkreettinen vastine sijoitukselle

+ Mahdollisuus velkavipuun

- Vuokranantajan vastuu

- Korkojen nousu nostaa lainakuluja

Sijoitusasunnon etu on etenkin se, että pääoman vastineeksi saa jotain konkreettista – asunnon. Lisäksi asuntosijoittajan on mahdollista hyödyntää lainaa, koska asuntokaupoissa ostokohde toimii lainan vakuutena, joten sijoitusasunnon voi ostaa suurelta osin velaksi. Tyypillisesti asunnon tuomat tulot ylittävät lainan aiheuttamat menot, mikä laskee sijoitusasunnon riskiä merkittävästi.

Asuntosijoittamisessa on kuitenkin myös haittapuolensa, jotka liittyvät lähinnä asunnon omistajan vastuuseen: asunnon omistajan vastuulle kuuluvat esimerkiksi taloyhtiökokoukset sekä asunnon remontointi ja mahdollisten vikojen korjaaminen ja niistä koituvat kustannukset. Vuokranantajan täytyy myös itse etsiä sopiva vuokralainen. Lisäksi nollakorkojen aika on toistaiseksi ohi, joten velkarahalla ostettujen asuntojen omistajat joutuvat nousevien korkojen takia varautumaan suurempiin lainakuluihin.

Tuottoa omalle pääomalle – osakesijoittaminen pähkinänkuoressa

Osakesijoittaminen on suosittu tapa hakea tuottoa omalle pääomalle. Osakesijoittaja voi saada tuottoa kahdella tavalla: osakkeiden arvonnousuna ja osinkotuottoina. Osakkeisiin voi sijoittaa joko arvo-osuustilin tai osakesäästötilin kautta.

Osakesijoittamisen plussat ja miinukset:

+ Hyvä historiallinen tuotto

+ Ei pakollisia velvollisuuksia

+ Sijoitukset helppo muuttaa rahaksi

- Vaatii perehtymistä

- Voimakas kurssivaihtelu

- Olemassa riski menettää koko sijoitus

Osakkeiden historiallinen tuotto on ollut hyvä, mutta historian varrelle on mahtunut myös vaikeita kausia, jolloin osakekurssit ovat joko romahtaneet tai heilahdelleet rajusti. Voimakas kurssiheilahtelu kuvastaa hyvin osakesijoittamisen eroa asuntosijoittamiseen. Nimittäin osakesijoittaja joutuu usein varautumaan huomattavasti asuntosijoittamista suurempaan riskiin. Sopivien osakkeiden valinta vaatii sijoittajalta myös tarkkaa perehtymistä, joten mikäli siihen ei ole aikaa tai osaamista, eivät osakkeet välttämättä ole sopiva sijoituskohde.

Arvopaperikaupan huomattavana etuna on kuitenkin se, että osakkeiden osto ja myynti on varsin helppoa ja sijoitukset voi tarvittaessa muuttaa nopeasti rahaksi. Sijoitusasunnossa pääoma on puolestaan kiinni melko tiukasti, koska asunnon myynti vaatii paljon aikaa ja vaivaa. Osakkeiden etu on myös se, että niihin voi sijoittaa pienelläkin pääomalla ja sijoituksia voi tehdä vähän kerrallaan sitä mukaa, kun rahaa saa säästöön.

Tärkeintä on harkittu sijoittaminen

Kaikkiin sijoituksiin liittyy sekä hyviä, että huonoja puolia. Asunto- ja osakesijoittaminen ovat hyvin erilaisia sijoitusmuotoja eikä toista voi suoraan sanoa toistaan paremmaksi johtuen sijoittajien erilaisista tavoitteista.

On siis lähinnä sijoittajasta itsestään kiinni, mikä sopii itselle parhaiten, vai sopiiko sijoittaminen itselle lainkaan. Perinteisessä sijoittamisessa tärkeintä on kuitenkin harkittu sijoittaminen eli se, että sijoittaja varmasti ymmärtää myös sijoituskohteen mahdolliset riskit.

Sekä osake- että asuntosijoittaminen ovat olleet pitkällä tähtäimellä hyvä tapa kasvattaa varallisuutta. On kuitenkin syytä muistaa, että mikään historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta, ja että kaikkeen sijoittamiseen sisältyy aina myös mahdollisuus tappioihin. Siksi jokaisen sijoittajan kannattaa siis olla hyvin tietoinen siitä, mihin pääomaansa käyttää.

Sijoittamisessa on kuitenkin viime kädessä kyse oman talouden hallinnasta, sillä vastuulliseen talouden hallintaan sisältyy kaikkien omien tulojen ja menojen kartoittaminen. Siksi myös sijoitustoimintaa on syytä tehdä harkiten, sillä sijoittaminen voi olla toimiva tapa kasvattaa varallisuutta, mutta yhtä lailla harkitsematon sijoittaminen voi olla tehokas tapa hävitä rahaa.

Takaisin blogiin