Säästöpossu
Takaisin blogiin

Se aika vuodesta – veroilmoitus 2022

Veroilmoituksen täyttäminen on harvan lempipuuhaa. Verotietojen huolellinen läpikäynti kuitenkin kannattaa – se on ainoa tapa maksimoida veronpalautukset tai välttyä maksamasta mätkyjä.

Veroilmoitus kolahtaa jokaisen postiluukusta maalis–huhtikuun aikana. Tämän kevään uutuus, esitäytetty veroilmoitus 2022, käsittelee vuoden 2021 verotusta. Toisin sanoen siinä tarkastellaan, kuinka paljon olet saanut tuloja ja maksanut niistä veroja viime vuoden aikana. Tarkistettu veroilmoitus mahdollisine muutosvaatimuksineen tulee palauttaa ilmoitettuun päivään mennessä, joka on 10.5., 17.5. tai 24.5

Verotettavaksi ansiotuloiksi lasketaan palkkatulo, eläketulo ja veronalaiset sosiaalietuudet kuten vanhempain- ja työttömyyspäiväraha. Palkkatyöläisen tai etuuden saajan ei tarvitse huolehtia verojen maksusta esimerkiksi sähkö- tai puhelinlaskun tapaan, vaan vero vähennetään tuloista automaattisesti. Muun muassa yksinyrittäjien pitää sen sijaan hoitaa verojen maksut itse. 

Suomessa ansiotulot verotetaan progressiivisesti eli suhteessa tulotasoon. Tulojen mahdollisesti noustessa myös veroprosentti nousee. 

Mikäli tulotaso ja veroprosentti ovat vuoden aikana kohdanneet, esitäytetyn veroilmoituksen loppulaskelma verotuksesta on lähellä nollaa. Jos tulot ovat osoittautuneet ilmoitettua tulotasoa suuremmiksi, koituu maksettavaksi jäännösveroa, eli surullisenkuuluisia mätkyjä. Jos taas veroja on maksettu liikaa, on tiedossa palautuksia.

Veroilmoitus ei aina ole lopullinen tuomio

Ensiarvoisen tärkeää henkilökohtaisen taloudenpidon kannalta on ajantasainen verokortti. Verokortissa ilmoitettu tuloraja määrittää, kuinka paljon tuloja on vuoden aikana enimmillään mahdollista ansaita kortissa ilmoitetulla veroprosentilla

Etenkin jos tulot vaihtelevat tai tekee töitä useammalle työnantajalle, on tulorajan kanssa syytä olla tarkkana. Jos näyttää siltä, että tuloraja ei riitä, uutta verokorttia suuremmalla tulorajalla voi hakea koska vain helposti netissä. Näin voi välttyä ikäviltä jäännösveroyllätyksiltä.

Jotkut pelaavat varman päälle ja hakevat tietoisesti verokorttia ”liian suurella” veroprosentilla. Tällöin aikaa ja energiaa ei tarvitse käyttää jatkuvaan tulojen tarkkailuun ja verotuspäätös on usein miellyttävää luettavaa mahdollisine veronpalautuksineen.

Esitäytetty veroilmoitus on lopullinen vain silloin, jos sen saaja ei reagoi siihen mitenkään. Tällöin mätkyt pysyvät mätkyinä ja palautukset palautuksena veroilmoitukseen kirjatun summan mukaisesti. Jokaisella on lainsuojainen oikeus hakea muutosta päätökseen.

Verohelpotukset ovat yksi peruste muutoksenhaulle. Verottaja ei ilman erillistä ilmoitusta ole tietoinen esimerkiksi hankinnoista, jotka ovat verovähennyskelpoisia

Oletko viime vuoden aikana maksanut siivous-, remontti- tai lapsenhoitoavusta? Voit olla oikeutettu kotitalousvähennyksiin. Entä onko sinun ammatinharjoittamisen puitteissa pitänyt hankkia työvälineitä, ammattikirjallisuutta tai vaikka kasvomaskeja? Hankinnat lasketaan tulonhankkimiskuluiksi ja voivat olla vähennyskelpoisia. Myös esimerkiksi asuntolainasta maksettavat korot ovat usein vähennyskelpoisia.

Muutoshakemukseen ei tarvitse liittää kuitteja hankinnoista. Kuittien säilyttäminen on silti järkevää, sillä verottaja saattaa kysellä niiden perään myöhemmin. 

Verohallinto keräsi veroja vuonna 2021 yhteensä 75,6 miljardia euroa. Tästä summasta henkilöasiakkaiden tuloveron osuus oli 33,7 miljardia euroa. Kerätyistä veroista 60,2 prosenttia tilitettiin valtiolle ja 33,8 prosenttia kunnille.Veroilla rahoitetaan julkisen sektorin toimintaa, kuten terveydenhuoltoa ja koulutusta, teiden, viemäriverkoston ja muiden yhteiskunnallisten rakenteiden sekä julkishallinnon ylläpitoa.
- vero.fi

Tarkistus palkitsee vaivan

Veroilmoituksen syynääminen saattaa tuntua työläältä. Palkansaajat ovat kuitenkin velvoitettuja käymään esitäytetyn veroilmoituksen läpi. Jos esimerkiksi on vakituisessa palkkatyösuhteessa, eikä muutosta edellisvuoteen nähden ansio-asioissa ole, pelkkä tietojen pikainen tarkistaminen voi riittää. 

Yksityiskohtaisemmassa syynäämisessä on puolensa. Ensinnäkin veroilmoitukseen on saattanut lipsahtaa inhimillinen virhe. Tyypillisempää on kuitenkin palkansaajien välinpitämätön suhtautuminen veroilmoitukseen – moni tarkistaa vain palautussumman ja tilinumeronsa. 

Esimerkiksi asuntolaina ja pääoma- tai vuokratulot eivät välttämättä näy veroilmoituksessa automaattisesti. Perheellisten on syytä muistaa, että myös muutokset puolison ansiotilanteessa saattavat vaikuttaa omaan verotukseen. Sanktiot ilmoittamatta jättämisestä ilmenevät seuraamusmaksuina eli veronkorotuksina ja myöhästymismaksuina. Toisaalta, ehkä työhön on liittynyt matkustamista ja vähennyskelpoisia matkakuluja tai kodin keittiössä tehtiin kotitalousvähennykseen oikeuttava remontti. 

Aiheellinen muutoksenhaku voi parhaimmillaan tietää merkittäviä taloudellisia säästöjä. Mätkyt voivat tulla kuitatuksi verovähennyksillä, mutta myös palautusta voi vähennyksien ansiosta kertyä enemmän kuin miltä aluksi vaikutti. 

Vuoden 2020 tavoin pandemia teki vielä vuodesta 2021 poikkeuksellisen monen palkansaajan näkökulmasta. Omat tai puolison tulot saattoivat muuttua. Entistä useampi joutui edelleen tekemään – tai sai tehdä – etätöitä. Tällöin koti on toiminut etätyöpisteenä, ja mahdollisesti kotiin on pitänyt hankkia uutta välineistöä työnteon onnistumisen takaamiseksi. Kyseisten hankintojen voidaan katsoa olevan tulohankintakuluja, jotka ovat verovähennyskelpoisia.

Miten saada veronpalautukset heti käyttöön tai hoitaa mätkyt kunnialla?

Mikäli verotuspäätös on lopulta siinä mielessä positiivinen, että luvassa on palautuksia, ne maksetaan tilille heinä–joulukuussa 2022. Veronpalautuseurojen käyttökohteita suunniteltaessa kannattaa kertaalleen omavero.fi -sivustolta tarkistaa, ettei veroja ole rästissä. Maksamattomat verot saatetaan nimittäin kuitata suoraan veronpalautuksista.

Veronpalautuksien tilitysajankohdasta johtuen monet ajoittavat vaikka lomamatkan tai suuremman kodinkonehankinnan vasta loppuvuoteen. Joskus veronpalautuksille olisi käyttöä jo veroilmoituksen saapuessa. Verottaja ei kuitenkaan missään tilanteessa maksa veronpalautuksia ennakkoon. 

On silti yksi tapa saada veronpalautukset heti käyttöön: voit lainata vastaavan summan kulutusluottona heti. Edullisimman kulutusluoton saadakseen kannattaa kilpailuttaa useamman luotonantajan tarjoukset. Sortterin lainavertailu kilpailuttaa lainat tehokkaasti ja luotettavasti, ja rahat voi saada tilille jo saman päivän aikana. Veronpalautuksia vastaavan lainan voi maksaa takaisin palautuksien saapuessa. 

Palautuksien sijaan veroilmoituksen viivan alle voi jäädä maksettavaa eli tuloja on ilmennyt liikaa veroprosenttiin nähden ja/tai vähennyksiä on kertynyt suunniteltua vähemmän. Verottaja ei mätkyjenkään tapauksessa tapaa myöntää pitkitettyä maksuaikaa. Suuremmat summat on kuitenkin usein pilkottu useampiin maksueriin. 

Edullinen kulutusluotto voi olla ratkaisu myös jäännösverojen maksamiseen. Kulutusluoton hyödyntäminen mätkyjen maksamiseen on prosessina samanlainen kuin veronpalautuksien hakeminen ennakkoon. Sortter kilpailuttaa lainat, joista valitaan sopivin kuittaamaan jäännösvero. Lainan takaisinmaksu tapahtuu sovituissa erissä, jolloin se ei rasita taloutta kohtuuttomasti, kuten suuri kertamaksu ehkä tekisi. 

Tarkista nämä tiedot veroilmoituksesta 2022:

  • omat tietosi
  • tilinumerosi mahdollisia veronpalautuksia varten
  • vuoden 2021 palkkatulot
  • ammattiyhdistyksen jäsenmaksut ja työttömyyskassamaksut 
  • ennakonpidätykset, ennakkoverot ja lisäennakot
  • eläkkeet
  • pakolliset eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut
  • lainan korot
  • varallisuus ja velat

Vertaile ja kilpailuta lainat saadaksesi veronpalautuksia ennakkoon tai kuitataksesi jäännösverot!

Kilpailuta lainat Sortterilla

Voit kilpailuttaa kymmenien pankkien ja rahoituslaitosten lainat Sortterin avulla yhdellä hakemuksella. Haemme sinulle henkilökohtaiset lainatarjoukset toivomallesi lainasummalle ja laina-ajalle. Suosittelemme sinulle aina edullisinta lainatarjousta, mutta jätämme päätöksen sinulle. Palvelumme käyttäjänä sinä päätät minkä pankin lainatarjouksen hyväksyt.

Näin lainojen kilpailutus toimii käytännössä

  1. Lähetä hakemus.
  2. Tutustu lainatarjouksiin ja valitse sopivin.
  3. Allekirjoita lainasopimus lainanantajan kanssa verkkopankkitunnuksilla.
  4. Laina maksetaan pian tilillesi – jopa saman päivänä.
  5. Toimimme yhteistyössä vastuullisten pankkien ja rahoituslaitosten kanssa. Sinun tulee täyttää alla olevat kriteerit, jotta voit kilpailuttaa lainat palvelumme avulla

Voit myös kilpailuttaa lainat yksin tai yhdessä rinnakkaishakijan kanssa. Rinnakkaishakija voi olla esimerkiksi avio- tai avopuoliso. Mahdollisuuksien mukaan suosittelemme lainan kilpailutusta yhdessä toisen hakijan kanssa, jolloin pankit voivat myöntää sinulle lainaa edullisemmin. Molemmat hakijat ovat kuitenkin yhteisvastuussa lainan takaisinmaksusta.

Takaisin blogiin