Kulttuuria ja lounasta – ovatko työsuhde-edut uhka vai mahdollisuus?

Kulttuuria ja lounasta – ovatko työsuhde-edut uhka vai mahdollisuus?

Työsuhde-edut hyödyttävät sekä työnantajaa että työntekijää. Työntekijä voi saada niistä tuhansien eurojen arvosta lisää palkkaa, kun taas työnantajalle ne ovat keino kohentaa yrityksen imagoa. Sisältyykö niihin mahdollisuuksien lisäksi myös uhkia?

Nykypäivän työmarkkinoilla kilpailu osaajista on kovaa. Monilla aloilla kärsitään todellisesta työvoimapulasta, jolloin yritykset yhä useammin panostavat positiivisen työnantajamielikuvan rakentamiseen parantaakseen asemaansa rekrytointimarkkinoilla. 

Positiivisen työnantajamielikuvan luomiseen löytyy lukuisia keinoja. Yksi potentiaalinen tapa on houkutella osaajia mielekkäillä työsuhde-eduilla, kuten kulttuuri- ja liikuntaseteleillä tai esimerkiksi etätyömahdollisuudella. 

Työsuhde-edut sekä kohentavat yrityksen imagoa että ovat myös keino sitouttaa ja motivoida nykyisiä työntekijöitä ja parantaa työntekijäkokemusta.

Miksi työsuhde-etuihin kannattaa panostaa? 

Arvioidessaan yritysten työtarjouksia Pekka kiinnittää huomiota palkan ja työajan lisäksi työsuhde-etuihin, joiden perusteella hän tekee lopullisen päätöksen ja hyväksyy yritys X:n työtarjouksen:

Yritys X:Yritys Y:
Liikunta-, kulttuuri- ja hierontaetuLiikunta- ja kulttuurietu 
TyösuhdesähköpyöräEdullinen työpaikkaruokailu
Hyvä työterveyshuolto ja laajennettu sairauskuluvakuutusKattava työterveyshuolto ja laajennettu sairauskuluvakuutus
Laaja etätyömahdollisuus  
Kuntosalin rajaton käyttö 

Kärjistetty esimerkki sisältää totuuden siemenen: vaikka harva meistä valitsee työpaikkaansa pelkkien työsuhde-etujen perusteella, ovat ne yritykselle aidosti potentiaalinen keino parantaa asemaa rekrytointimarkkinoilla.

Esimerkiksi liikunnallinen ihminen saattaa arvostaa työnantajan tukemia urheilu- ja liikuntavaihtoehtoja sekä erilaisia terveyspalveluita. Laaja työterveyshuolto sairauskuluvakuutuksineen antaa puolestaan työnhakijalle signaalin, että työnantaja haluaa aidosti pitää huolta työntekijöidensä terveydestä. 

Työsuhdeasiaa voi miettiä myös strategisesti näkökulmasta: onko lopulta kannattavampaa tarjota laajoja työterveyspalveluita vai kärsiä työntekijöiden mahdollisista pitkittyneistä sairauslomista?

  • usp item
    Kilpailuta laina 60 000 € asti
  • usp item
    Vakuutusetu asiakkaillemme
  • usp item
    100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
  • usp item
    100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 470 arvosteluun.
powered by

Millaisia työsuhde-etuja on olemassa? 

Erilaisia työsuhde-etuja on olemassa lukuisia. Valintaa tehtäessä yrittäjän kannattaakin miettiä tarkkaan, mitkä eduista palvelevat parhaiten sekä työntekijöiden että itse yrityksen tarpeita. 

Valintaprosessin aikana on fiksua kysyä myös henkilöstön mielipidettä asiasta. Se varmistaa ainakin sen, että valituksi tulee aidosti hyödyllisiä etuja. 

  1. Pohdi etuja työntekijän näkökulmasta: Mitkä työsuhde-edut hyödyttävät kokonaisvaltaisimmin työntekijöiden hyvinvointia? Valintaa tehtäessä kannattaa muistaa tutkimustulos, jonka mukaan jopa 90 % alle 30-vuotiaista on valmis vaihtamaan työpaikkaa parempien työsuhde-etujen vuoksi. 
  2. Pohdi etuja yrityksen näkökulmasta: Mitkä työsuhde-edut parantavat yrityksen imagoa ja työnantajamielikuvaa? Haluaako yritys esimerkiksi tulla mielletyksi työpaikkana, jossa pidetään huolta työntekijöiden terveydestä ja kannustetaan terveellisiin elämäntapoihin? 

Yleisimpiä työsuhde-etuja ovat muun muassa: 

  • Liikunta- ja kulttuurisetelit 
  • Lounas- tai ateriaetu 
  • Laajennettu työterveydenhuolto ja erilaiset vapaaehtoiset vakuutukset 
  • Autoetu tai nykyisin suosiotaan nostava pyöräetu 
  • Liukuva työaika ja etätyömahdollisuus 
  • Matkapuhelinetu 
  • Henkilöstöjuhlat, erilaiset harrastekerhot ja lomamökit

Harvinaisempia työsuhde-etuja sen sijaan ovat esimerkiksi terveysbonukset, työterveyshammashoito, sairaan lapsen hoitoetu, työmatkakuljetukset ja työpaikan päivähoitoetu. 

Valintaa tehtäessä tulee luonnollisesti huomioida myös etujen kustannukset: lähtökohtaisesti työsuhde-edut ovat yritykselle edullinen tapa palkita ja motivoida työntekijöitään.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Mitkä ovat työsuhde-etujen kustannukset? 

Moni työnantaja tarjoaa työntekijöilleen työsuhde-etuja ja sille on myös taloudelliset syynsä. Työsuhde-eduista ei tarvitse maksaa lainkaan sivukuluja, joten ne ovat työnantajalle hieman edullisempi tapa palkita työntekijöitä kuin samansuuruinen palkankorotus. 

Työntekijälle työsuhde-edut ovat puolestaan pääsääntöisesti verotettavaa palkkatuloa – varsinkin, kun kyse on rahallisesti merkittävistä eduista, kuten asuntoedusta tai työsuhdeautosta.

Arvoltaan hyvin vähäiset edut ovat sen sijaan työntekijälle verottomia. Näihin lukeutuvat esimerkiksi työpaikalla tarjottava aamiainen tai työntekijälle tämän merkkipäivänä annettu lahja, jonka arvo on korkeintaan 1–2 viikon bruttopalkan suuruinen. 

Työnantajan kannattaa olla henkilökuntaetujen verotuksen kanssa tarkkana. Hyvää tarkoittava etu voi menettää hyötyä, jos siitä kertyy työntekijälle veroseuraamuksia.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Mitä verovapaita työsuhde-etuja on olemassa? 

Työnantaja voi tarjota henkilöstölleen työsuhde-etuja myös verottomasti. Tuloverolain mukaan verottomaksi voidaan katsoa kohtuulliset edut, jotka on annettu koko henkilökunnalle tai työnantajan palveluksesta eläkkeelle siirtyneelle. 

Verottomia työsuhde-etuja ovat esimerkiksi: 

  • Henkilökunta-alennus työnantajan tuottamista tai myymistä tavaroista tai palveluista. 
  • Etu työnantajan järjestämistä yhteiskuljetuksista kotiin ja työpaikalle.
  • Työterveydenhuolto sopimuksen mukaan.
  • Kaikki  kohtuulliset merkkipäivälahjat. Lahja ei saa kuitenkaan olla rahaa tai vastaavia suorituksia, kuten lahjakortteja. 
  • Työtä varten hommatun tietoliikenneyhteyden yksityiskäyttö.
  • Yrityksen antama joululahja, jonka arvo saa olla korkeintaan 100 euroa. 
  • Etu työnantajan järjestämään virkistys- tai harrastustoimintaan. Yhteisöllistä virkistystoimintaa voi järjestää verovapaasti myös virtuaalisesti.  
  • Omaehtoinen liikunta- ja kulttuuritoiminta vuosittain 400 euroon saakka. 
  • Työsuhdepyöräetu vuosittain 1 200 euroon asti. 
  • Muut vähäiseksi katsottavat edut. 

Työnantaja voi luonnollisesti hyödyntää myös kokonaan ilmaisia työsuhde-etumahdollisuuksia. Yksi tällainen on työpaikan tarjoama etätyömahdollisuus, joka koronan vauhdittamana on noussut yhdeksi tärkeäksi tekijäksi rekrytointimarkkinoilla. Myös liukuva työaika ja osa-aikatyömahdollisuus ovat potentiaalisia vaihtoehtoja.

Työsuhde-edut siirtyvät yrityskaupassa uudelle työnantajalle 

Työnantajan vaihtuminen tietää usein muutoksia yrityskulttuurissa. Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet pysyvät kuitenkin ennallaan, vaikka työnantaja vaihtuisi liikkeen luovutuksen myötä. Esimerkiksi palkka ja saavutetut työsuhde-edut pysyvät samoina yrityskaupoista huolimatta. 

Ennen yrityskauppojen tekemistä uuden työnantajan kannattaakin ottaa selvää, mitä työsuhde-etuja yrityksen työntekijöillä on. Mikäli ne aiheuttavat merkittäviä kustannuksia, on niistä hyvä sopia kauppasopimuksessa. 

Saako uusi työnantaja sitten muuttaa työsuhde-etuja tai ottaa niitä työntekijöiltä pois? Vastaus tähän on yksiselitteinen: vain siinä tapauksessa, jos vanha työnantaja olisi sopimusten puitteissa voinut tehdä niin. 

Asiaan on kuitenkin olemassa kaksi poikkeusta: 

  1. Tilanteet, joissa uuden työnantajan on mahdotonta tai erittäin vaikeaa tarjota entistä etua. Jos uudella työnantajalla ei ole esimerkiksi työpaikkaruokalaa, voi ateriaedun tarjoaminen olla mahdotonta. 
  2. Työehtosopimukseen perustuvat etuudet. Työnantaja on velvoitettu jatkamaan vanhan työnantajan työehtosopimuksen noudattamista siihen asti, kunnes sen voimassaolo päättyy.