Matkaveneen runko ja merimaisema

Keltanokasta yli 30-jalkaisen matkaveneen omistajaksi – tilaisuus teki Henrikistä veneenomistajan

Joskus ajatus veneen omistamisesta konkretisoituu odottamatta. Näin kävi espoolaiselle Henrikille, joka aloitti veneharrastuksen viime kesänä veljensä yllättävästä ehdotuksesta. Usein veneilyharrastus aloitetaan pienestä moottorillisesta avoveneestä, mutta Henrikin ensiveneeksi valikoitui yli 30-jalkainen matkavene.

Henrik oli aiemmin viettänyt veljensä ja tämän ystävän kanssa kesäpäiviä heidän omistamallaan pienellä retkiveneellä. Nuorempana Henrik teki myös perheineen mökillä lyhyitä siirtymiä saarien välillä pienellä Busterilla. Vaikka Henrik nautti vesillä olosta, aikuisiällä häntä ei ollut vielä vaivannut venekuume.

- Vaikka kokemukseni veneilystä ovat olleet hienoja, en ollut kuitenkaan missään vaiheessa harkinnut oman veneen ostamista vakavasti. Mietin yleensä tarkkaan, mihin rahani käytän. Tiesin, että kyseessä on kallis harrastus enkä ajatellut sen olevan hyvä sijoituskohde sesongin lyhyyden takia. En myöskään hankkisi venettä pelkkään hupiajeluun vaan haluaisin, että sillä on selkeä käyttötarkoitus, Henrik kertoo.

Harkitsetko veneen ostamista? Tutustu veneen ostajan oppaaseemme täällä.

Ajatus veneen omistamisesta sai lähtölaukauksen alkukeväästä 2018, kun Henrik sai veljeltään puhelun, jossa tiedusteltiin halukkuutta osallistua yhteisen matkaveneen hankintaan. Hankkeeseen osallistuisi veljesten lisäksi heidän yhteinen ystävänsä. Pienen harkinnan jälkeen ajatus veneen omistamisesta alkoi tuntua Henrikistä hyvältä. Kaavailtu venetyyppi ja sen käyttötarkoitus olivat avainroolissa lopullisessa ostopäätöksessä.

- Itseäni kiehtoi matkaveneen sosiaalinen ulottuvuus. Tilavammalle veneelle pystyy ottamaan tyttöystävän sekä kaveripariskunnan mukaan ja tehdä pidempiä veneretkiä saaristoon, jossa viettää viikonloppua. Noviisina olen tietysti riippuvainen veljeni ja yhteisen ystävämme veneilytaidoista, mutta en ajatellutkaan hankkia venettä ainoastaan omaan käyttööni vaan halusin, että retket merellä ovat sosiaalisia tapahtumia, Henrik sanoo.

Veneen valinta ja rahoitus

Kolmikko hankki lopulta Paunioahon Veneveistämön Avotuuli 35 -mallisen moottoripurren. Vuonna 1985 valmistetussa matkaveneessä on runsaasti sisätilaa ja makuupaikat kuudelle hengelle.

Vaikka Henrik ei ollut varsinaisesti suunnitellut veneen hankkimista, tarkan markan miehellä oli kuitenkin säästössä veneen hankkimiseen tarvittava osuus. Kolmikosta Henrik omistaa veneestä pienimmän osuuden, mutta hän toteaa matkaveneen oston olleen silti taloudellisesti merkittävä sijoitus.

Henrik halusi, että veneeksi valikoituu hyväkuntoinen vene, joka ei vaadi heti suuria huolto- ja kunnostustoimenpiteitä. Venettä hankkimassa ollut kolmikko oli yhtä mieltä siitä, että he ostavat veneen, jolla on jälleenmyyntiarvoa myös tulevaisuudessa. Viime keväänä kolmikko selasi aktiivisesti eri venepörssien tarjontaa ja sopiva vene löytyi lopulta Nettiveneestä yksityisen henkilön myymänä. Veneen tarkastuksen suorittivat Henrikin veli ja yhteinen ystävä.

- En ollut itse mukana koeajo- ja tarkastustilanteessa. Eipä minusta olisi kovin suurta hyötyäkään ollut kokemattomuuteni takia. Luotin veljeni ja ystäväni arviointikykyyn. Jos hankkisin veneen yksin, pyytäisin ehdottomasti kokeneemman veneilijän mukaani arvioimaan veneen kunnon, Henrik toteaa.

Henrikin vinkit aloittelevalle veneilijälle

Viime kesän veneretkien jälkeen Henrik tiesi tehneensä hyvän ostopäätöksen. Kesä oli sään puolesta otollinen veneilylle ja juuri hankitulla matkaveneellä tuli tehtyä useampi veneretki isolla porukalla. Henrikin mukaan juuri tarkkaan mietitty käyttötarkoitus poisti kaikki huolet veneen käyttöasteesta ja tarpeellisuudesta.

- Veneen käyttötarkoitus saa myös uuden merkityksen, jos veneilyyn yhdistää muita harrastuksia. Kaikki me veneen omistajat olemme innokkaita valokuvaajia ja veneilyharrastuksen myötä olemme päässeet ikuistamaan upeita saaristomaisemia sekä auringonlaskuja. Jos harkitsee ensiveneen ostamista ja epäilee sen tarpeellisuutta, kannattaa aina miettiä, voiko veneilyyn yhdistää muitakin harrastuksia, Henrik vinkkaa.

Henrikin mukaan ensiveneen ostamisesta haaveilevan kannattaa olla rehellinen budjetoinnin suhteen ja varautua veneilyn korkeisiin käyttökustannuksiin.

- Tiesin, että veneily on kallis harrastus, mutta käyttökustannusten määrä on silti päässyt yllättämään. Polttoaineet, talvisäilytys, laituripaikka, vesillelaskut ja -nostot ovat kuluista merkittävimmät - vakuutuksista ja lisätarvikkeista puhumattakaan. Venevarusteisiin saa myös kulutettua suuria summia, Henrik toteaa.

Seuraavaksi venekurssille taitoja päivittämään

Keltanokkana mukaan veneilyyn lähtenyt espoolainen toteaa, että veneilykärpänen on päässyt puraisemaan toden teolla. Seuraavana onkin vuorossa omien veneilytaitojen ja -tietojen päivittäminen.

  • Aion ilmoittautua saaristolaivurikurssille, jotta pystyn antamaan veneretkillä hieman isomman panoksen itse matkantekoon. Täytyyhän venettä osasta käsitellä sekä sisäistää navigoinnin perusteet, jos aikoo joskus tulevaisuudessa omankin veneen hankkia, Henrik päättää.  

Apua ensiveneen hankintaan Sortterin lainavertailupalvelusta

Jos venettä ei pysty hankkimaan omilla säästöillä, veneen voi rahoittaa mm. pankkien tai rahoituslaitoksien tarjoamilla lainoilla. Lainoja kannattaa ehdottomasti vertailla, jotta löytää itselleen sopivimman lainatarjouksen.

Sortterin lainanvertailupalvelu tuo eteesi luotettavimpien pankkien ja rahoituslaitoksien lainatarjoukset. Vertailemalla lainoja löydät itsellesi edullisimman ja sopivimman lainatarjouksen. Siirry vertailemaan venelainoja ilmaisessa palvelussa tästä.