Uuteen kotiin perheen kasvaessa

Uuteen kotiin perheen kasvaessa – mihin varautua taloudellisesti?

Perheenlisäys on iloinen asia ja merkittävä elämänmuutos, jonka mukana moni vakiintunut käytäntö tuoreiden vanhempien elämässä muuttuu. Jossain vaiheessa lapsiarkea muutto uuteen ja isompaan kotiin tulee myös ajankohtaiseksi. Muutto tuo kuitenkin tullessaan aina kustannuseriä. Lainamarkkinoilla on tarjolla useita muuttoon liittyviä rahoitusvaihtoehtoja. Mahdolliset remontti- , sisustus- ja muuttolainat kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa parhaan vaihtoehdon löytämiseksi.

Uuteen kotiin muuttaminen vaatii aina pitkän listan erilaisia järjestelyitä ja koko prosessi voi aika ajoin tuntua uuvuttavalta. Muuttoprosessi sujuu huomattavasti jouhevammin, jos kaikkiin kuluihin ollaan varauduttu huolellisesti ja muuttojärjestelyitä on valmisteltu pidemmän aikaa.

Lue täällä kattava oppaamme kodin remontointiin ja muuttamiseen.

Muutto – talkoovoimin vai muuttopalvelun avulla?

Talkoovoimin tehty muutto on edullisin. Jos omasta takaa ei löydy paketti- tai kuorma-autoa muuttokuorman kuljetukseen, joutuu sopivan ajoneuvon vuokrauksesta maksamaan erikseen. Talkootyönä tehty muutto on myös hyvä tapa tavata ystäviä ja sukulaisia, jonka ohella raskaiden huonekalujen kantaminen käy myös hyötyliikunnasta. Talkooväki palkitaan tyypillisesti pitsalla ja virvokkeilla, joiden ääressä on mukava vaihtaa kuulumisia.

Jos talkooporukkaa ei saa haalittua avuksi eikä painavien huonekalujen siirtelystä selviä omin voimin, voi muuttopalvelun tilata paikalle hoitamaan raskaan työn. Muuttopalvelun käyttäminen on stressitön ja vaivaton vaihtoehto, sillä muuttopalvelu hoitaa tarvittaessa myös tavaroiden pakkaamisen. Ammattiavun käyttäminen nostaa luonnollisesti muuton kustannuksia. Muuttopalvelut hinnoittelevat muutot aina tapauskohtaisesti ja muuton hintaan vaikuttavat useat tekijät kuten:

 • Tavaroiden määrä
 • Asunnon koko
 • Ajettava välimatka
 • Kantomatka
 • Muuttomiesten määrä
 • Pakataanko tavarat itse
 • Asunnon tyyppi (kerrostalo/omakotitalo)
 • Missä kerroksessa asunto sijaitsee (jos kyseessä kerrostalo)

Monet muuttopalvelut tarjoavat verkkosivuillaan hintalaskureita, joilla pystyy arvioimaan muuton hinnan. Internetistä löytyy myös erilaisia muuttopalveluiden kilpailuttajia, joista on myös apua edullisemman vaihtoehdon löytämisessä.

Esimerkkejä muuttopalveluiden hinnoittelusta:

Muutto rivitalosta omakotitaloon saman kaupungin sisällä:

 • Muuttomiehiä: 3
 • Erillisen varaston tavaramäärä: Paljon tavaraa
 • Hinta-arvio: 590-730 €

Muutto kerrostalohuoneistojen välillä saman kaupungin sisällä:

 • Kerrokset: 3 ja 8
 • Erillisen varaston tavaramäärä: normaali
 • Hissi: kyllä
 • Muuttomiehiä: 2
 • Hinta-arvio: 710-870 €

Hinta-arvioista näkee, että muutolle tulee enemmän hintaa, jos muuttomiesten täytyy kantaa huonekaluja kerrostalojen ahtaissa rappukäytävissä. Hinta-arvion mukaan muutto kerrostalohuoneistojen välillä on kalliimpi kuin muutto omakotitalosta rivitaloon, vaikka se vaatisi yhden muuttomiehen vähemmän.

Remontointi muuton yhteydessä

Asunnon remontointi nousee usein ajankohtaiseksi muuton yhteydessä. Jos asunto täyttää tilavuutensa ja sijaintinsa puolesta kriteerit, miksi siitä ei tekisi myös viihtyvyyden kannalta mieleistään? Lisäksi asunnon remontointi nostaa pitkällä tähtäimellä asunnon arvoa, mikä helpottaa asunnon myymistä eteenpäin.

Remontointiin ja remontin kustannuksiin pätevät pitkälti samat lainalaisuudet kuin muuttoon: itse tehtynä se on edullisempaa, mutta työläämpää, ja vastavuoroisesti ammattiavulla hintavampaa, mutta huolettomampaa.

Remontin laajuudella on myös iso vaikutus kustannuksiin. Perusteelliset keittiö- ja kylpyhuoneremontit, joissa kajotaan asunnon rakenteisiin ja, jotka vaativat ammattilaisen apua ovat luonnollisesti kalliimpia kuin pienemmät pintaremontit, joissa uusitaan esimerkiksi kylpyhuoneen kaakelit tai keittiön lattia.

Remontin tilaaja saa arvonlisäverollisista remonttitöistä kotitalousvähennystä, jos työt tilataan ammattilaiselta. Kotitalousvähennystä saa myös kesämökkiin tai vapaa-ajan asuntoon tehtävistä remonttitöistä. Remontin päätteeksi urakoitsija toimittaa tavallisesti tilaajalle listan töistä, joista saa kotitalousvähennyksen. Kotitalousvähennystä saa peräti 50 prosenttia kaikista arvonlisäverollisista töistä. Tämä mahdollisuus kannattaa ehdottomasti käyttää, sillä se maksimoi remontin hyödyn sijoitus- ja jälleenmyyntimielessä. Kotitalousvähennykseen oikeuttavan lomakkeen voi täyttää ja lähettää sähköisesti Verohallinnon OmaVero-palvelussa.

Kotitalousvähennykseen oikeuttavaan hakemukseen tarvitaan urakoitsijalta seuraavat tiedot:

 • Yrityksen tai toiminimen Y-tunnus
 • Laskun loppusumma
 • Jos maksat laskun puolisosi kanssa, erittele ilmoitukseen oma osuutesi kuluista
 • Työn osuus veroineen ja palkkojen sivukulut

Uuden kodin kalusteet ja sisustus

Muuton yhteydessä kodin sisustuksen ja kalusteiden uusiminen voi nousta ajankohtaiseksi, etenkin jos uusi asunto on tarkoitus remontoida. Kalusteisiin menevä summa riippuu omasta mausta, asunnon koosta sekä uusittavien huonekalujen määrästä. Alla olevassa esimerkissä on sisustettu lähes kokonaan uusiksi tilava omakotitalon olohuone.

Esimerkki uusiksi kalustetun olohuoneen hinnasta:

 • Sohva: 1 500 €
 • Sohvapöytä: 240 €
 • Nojatuolit: 530 €
 • Matto: 300 €
 • Valaisimet: 400 €
 • Verhot: 60 €
 • Sohvatyynyt: 90 €
 • Kasvit: 50 €
 • Peili: 60 €
 • Yhteensä: 3 230 €

Esimerkki uuden keittiön hinnasta, johon sisältyy kodinkoneet:

 • Keittiökalusteiden, työtason, altaan ja hanan pöivitys: 3 000–6 000 €
 • Kodinkoneiden päivittäminen: 6 000–9 000 €
 • Vastaanotto, sisäänkanto ja asennus:  keskimäärin 2 000€

Keittiöremontin hintojen vaihteluväli on suuri ja riippuukin täysin keittiöremontin laajuudesta, kodinkoneista, asunnon koosta ja kalusteista, mikä lopullinen hintalappu tulee olemaan.

Mikäli asunnon sisustuksen haluaa uudistaa remontin yhteydessä, voi varata ajan sisustussuunnittelijalle. Sisustussuunnittelijan palvelu mielletään usein vain sopivien verhokankaiden ja uusien mattojen esittelyyn. Todellisuudessa sisustussuunnittelija kykenee myös optimoimaan asunnon käytännöllisyyden sekä asumismukavuuden.

Ammattilainen katsoo aina huoneistoa tuorein silmin ja osaa sijoittaa kodinkoneet, huonekalut ja mahdolliset väliseinät tavalla, joka tuo asunnon viihtyvyyteen uusia ulottuvuuksia. Jos asunnosta löytyy jokin tietty epäkohta, johon ei itse keksi tyydyttävää ratkaisua, kannattaa turvautua sisustusasiantuntijan osaamiseen.

Muuttokustannusten rahoitus – kilpailuta markkinoiden tarjonta

Vanhan viisauden mukaan mitään ei kannata ostaa, ellei siihen löydy varoja omasta takaa. Omien säästöjen käyttäminen suuriinkin hankintoihin on suotavaa, mutta aina se ei ole mahdollista. Jos löytää vaikkapa kauan etsimänsä unelmien kodin, jonka arvoa pystyy vielä nostamaan remontilla, ei kannata jäädä kovin pitkäksi aikaa kerryttämään säästöjä. Kyseinen koti ei todennäköisesti ole kauaa markkinoilla. Lainan ottaminen voi tällaisissa tapauksissa olla pitkällä tähtäimellä järkevä ratkaisu.

Muuton ja etenkin oman asunnon yhteydessä kannattaa pohtia muutto- ja remonttikustannusten sitomista asuntolainaan. Tämä tarkoittaa sitä, että pankista pyydetään hieman tarpeita isompi asuntolaina, joka kattaa myös kaikki edellä mainitut toimenpiteet ja kustannukset. Tällä tavoin remontin ja muuton rahoitus maksetaan myöhemmin pois asuntolainan matalan korkomarginaalin mukaan, joka on parhaimmassa tapauksessa vielä suojattu korkokatolla.

Jos edellä mainittua mahdollisuutta ei ole, lainaa voi aina hakea pankista tai rahoituspalveluyhtiöiltä. Pankit ja rahoituspalveluyhtiöt tarjoavat useisiin eri tarpeisiin räätälöityjä lainoja, joista voi saada apua myös remontin ja muuton kustannuksiin. Viime vuosina kilpailu lainamarkkinoilla on koventunut selvästi ja pankkien kanssa kuluttajien huomiosta kilpailevat myös internetissä toimivat rahoituspalveluyhtiöt. Kova kilpailutilanne polkee myös kulutuslainojen marginaaleja alaspäin, mutta tarjonnan runsauden vuoksi lainanhakijan tulisi suorittaa huolellinen lainojen kilpailutus löytääkseen itselleen kustannuksiltaan edullisimman sekä ehdoiltaan sopivimman lainan.

Sortterin maksuton lainanvertailupalvelu kerää luotettavimmilta pankeilta ja rahoituspalveluyhtiöiltä koosteen lainatarjouksista, jotka vastaavat parhaiten hakijan tarpeita. Palvelu ei velvoita käyttäjäänsä hyväksymään lainatarjouksia.

Artikkelia päivitetty 29.1.2024.