Kuinka optimoida rahan käyttöäsi

Kuinka optimoida rahan käyttöä korona-aikana? Selvitimme kyselyssä kuluttajakäyttäytymistä poikkeusolosuhteissa

Toteutimme syyskuussa kyselyn, jossa kysyimme teiltä poikkeusolosuhteisiin liittyviä kysymyksiä. Kyselyyn vastanneista noin puolet olivat Sortter Oy:n palveluun rekisteröityneitä henkilöitä ja noin puolet satunnaisotannalla valikoituja suomalaisia. Vastauksista kävi ilmi, että puolet vastanneista ovat vähentäneet kulutustaan, ja kaksi kolmasosaa tinkii vapaa-ajan harrastuksistaan. Seuraavaksi kerromme meidän vinkkimme rahan käytön optimoimiseen!

Näin te vastasitte

Oletko joutunut tinkimään korona-aikana omasta tai perheenjäsenten kulutuksesta normaaliin verrattuna?

Hieman yli puolet vastanneista kertoi vähentäneensä taloutensa kulutusta ja vaihtaneensa halvempiin kulutushyödykkeisiin. 

Oletko tinkinyt koronan aikana vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin kohdistuvasta kulutuksesta?

Eniten säästöjä on tehty vapaa-ajan toiminnasta ja harrastuksista. Tähän voivat vaikuttaa suuresti rajoitukset, sillä moni harrastus ja vapaa-ajan toiminta on ollut pysähtyneenä syksyyn saakka. Esimerkiksi kahvittelu ystävien kanssa tai ryhmäliikunta ovat voineet loppua, eli harrastuksista on tingitty tahtomattaan. Tämän tilalle ovat tulleet esimerkiksi netistä löytyvät kotijumpat sekä etäyhteydellä chattailu.

Hieman yli puolet vastasi, että he ovat siirtyneet ostamaan halvempia kulutushyödykkeitä kuin ennen pandemia-aikaa. Myös vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin kohdistuneesta kulutuksesta on tingitty. Kulutuksesta tinkivät niin yrittäjät kuin esimerkiksi pienituloisetkin, talouden koosta riippumatta. Keväällä useat harrastukset jäivät tauolle ja ravintolat laitettiin kiinni. Tämä voi olla osasyy siihen, miksi vapaa-aikaan on käytetty vähemmän aikaa ja rahaa. Esimerkiksi Youtube on täynnä ilmaisia jumppa-, tanssi- ja opasvideoita, joten osa keskeytyneistä harrastuksista on voitu osittain korvata videoilla ilman kustannuksia.

Miten optimoida rahankäyttöä ja maksimoida hyödyt?

1. Peru käyttämättömät kuukausimaksulliset palvelut tai käytä yhteistilejä

Nykyään on tarjolla useita suoratoistopalveluita, joissa voi katsella eri sarjoja tai elokuvia. Järkevintä olisi tietysti käyttää vain yhtä tai kahta palvelua kerrallaan, jotta säästää kustannuksissa. Voit rytmitellä kausittain eri palveluiden kanssa. Esimerkiksi kun lempisarjaasi tulee uusi kausi, voit laittaa toisen palvelun tauolle siksi aikaa, kun keskityt kauden katsomiseen eri palvelusta. Kun palveluita on käytössä useita kerrallaan, voi siitä tulla huomaamatta suuri rahareikä.

Palveluita on myös mahdollista jakaa usean käyttäjän kesken esimerkiksi perhetilillä tai usealle laitteelle. Ystävien tai perheen kanssa on helppo jakaa kulut, jolloin kaikki voivat säästää. Esimerkiksi musiikkipalvelut tarjoavat erilaisia tilausvaihtoehtoja yksinasuvalle, kahdelle yhdessä asuvalle sekä perheen käyttöön.

2. Kilpailuta sopimukset ja lainat

Nyt jos joskus on hyvä hetki kilpailuttaa puhelinliittymät, sähkösopimukset ja lainat. Vaikka ero sopimuksien kuukausimaksuissa ei olisi suuri, voi se tuoda vuositasolla mittavia säästöjä. Myös rahoituksen eri ostoja varten voi kilpailuttaa. Sen sijaan, että valitsisi kaupan tarjoaman osamaksun, voi kilpailuttaa esimerkiksi kulutusluotot ja saada lainan mahdollisesti pienemmällä korolla.

Myös olemassa oleva laina on mahdollista kilpailuttaa. Nykyisen lainan kilpailuttamisella tarkoitetaan olemassa olevan maksusopimuksen korvaamista uudella edullisemmalla lainalla. Vertailemalla lainoja voit löytää nykyistä luottoasi edullisemman lainan ja säästää kustannuksissa. Fiksu kuluttaja voi hyödyntää pankkien ja rahoituslaitosten välistä kilpailua tarkistamalla, millaisella korolla lainaa on saatavilla. 

3. Yhdistä olemassa olevat luotot

Jos maksat samanaikaisesti useampaa kuin yhtä lainaa, kulutusluottoa tai luottokorttia, säästät paljon rahaa yhdistämällä olemassa olevat lainat yhdeksi edullisemmaksi yhdistelylainaksi. Voit säästää huomattavan summan laskutuslisissä ja tilinhoitomaksuissa, ja voit saada laskettua korkoa. Myös talouden hallinta on huomattavasti selkeämpää yhden kuin usean erillisen lainan kanssa.

Riippumatta siitä, vaikuttavatko poikkeusolosuhteet talouteesi vai eivät, säästämisestä ei ole koskaan haittaa. Kilpailuttamalla olemassa olevat lainasi ja yhdistelemällä lainoja voit säästää suuriakin summia rahaa. Kilpailuta lainat helposti Sortterin palvelussa täyttämällä maksuton lainahakemus!

Sortter Oy:n tutkimus koronan vaikutuksista kuluttajien talouteen toteutettiin verkkokyselynä ajalla 7.9-13.9.2020. Kyselyyn vastasi 2889 kuluttajaa. Tiedonkeruu toteutettiin Sortter Oy:n internet-paneelissa.