Luottokorttien vertailu kannattaa

Onko luottokortti turvallinen vaihtoehto?

Jopa 76 % suomalaista omistaa yhden ja yli 38 % useamman kuin yhden luottokortin. Tästä huolimatta luottokortin kustannukset, ominaisuudet ja edut ovat joka neljännellä käyttäjällä heikosti tiedossa. Myös luottokortin turvallisuus mietityttää monia. Millaisiin käyttötarkoituksiin luottokortti sitten oikeastaan soveltuu ja onko sitä turvallista käyttää?

Luottokortti on luotollinen maksukortti, jolla voi tehdä ostoksia samaan tapaan kuin pankkikortilla. Luottokortilla tehtyjen maksujen veloitus tililtä ei kuitenkaan tapahdu heti, vaan ne maksetaan luottokorttilaskun eräpäivänä tai osissa pidemmällä aikavälillä. Luottokortilla tehdyt ostokset erääntyvät kortista riippuen, mutta koroton maksuaika on yleensä noin 25–60 päivää.

Useimpien luottokorttien saaminen edellyttää 18 vuoden ikää, mutta ehdot vaihtelevat myöntävien tahojen mukaan. Usein ehtoihin lukeutuvat tietyt vuositulot, jotka määrittävät luottorajan. Osa pankeista esimerkiksi tarjoaa opiskelijoille suunnattuja luottokortteja, joilla on omat ehtonsa. Maksuhäiriömerkintä saattaa olla este luottokortin saamiselle. 

Luottokorttien korkona käytetään yleensä kolmen kuukauden Euribor-korkoa, johon lisätään pankin oma marginaali. Marginaalit vaihtelevat luottokortin myöntäjien ja korttityyppien välillä, mutta luottokortin todellinen vuosikorko voi olla 5–20 %.

Ensimmäisen korottoman kuukauden jälkeen luottoa on maksettava pois vähintään vähimmäislyhennyksen verran. Vähimmäislyhennyksiä kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan pyrkiä välttämään, sillä ne pidentävät laina-aikaa ja nostavat luoton kokonaiskustannuksia.

Luottokortteja kannattaa vertailla, jotta löytää omiin tarpeisiisi parhaiten sopivan kortin.

Luottokortit soveltuvat monenlaisiin käyttökohteisiin

Luottokortilla on yhtä paljon käyttökohteita kuin käyttäjiäkin – osa ihmisistä maksaa lähes kaikki ostoksensa luottokortilla, kun taas toiset käyttävät sitä vain suurempia hankintoja tehdessään. 

  1. Luottokortti tuo joustoa arjen menoihin ja sen avulla saat myös helposti pilkottua arjen arvokkaampien hankintojen, kuten kodinkoneiden, maksamista pienempiin osiin ja venytettyä maksamista pidemmälle aikavälille sen sijaan, että maksaisit ostoksen kerralla liikkeessä tai verkkokaupassa asioidessasi. 
  2. Luottokortti on myös todella hyödyllinen ellei jopa välttämätön apuväline matkustettaessa. Luottokorttia kannattaa käyttää jo matkaa ostettaessa, sillä siihen sisältyvä ostoturva antaa taloudellista turvaa sen varalta, että lentoyhtiö tai matkanjärjestäjä ajautuu talousvaikeuksiin. Matkan aikana käteisen nostaminen paikallisessa valuutassa on helpompaa luottokortilla. Luottokortti saattaa myös olla edellytys hotellin varaamiselle tai autonvuokraukselle reissun päällä oltaessa.
  3. Nykyään luottokortti on verkko-ostosten yleisin maksuväline, sillä luotolla maksaminen verkkokaupassa antaa enemmän turvaa kuin pankkikorttimaksu. Jos tilaamasi tavara ei esimerkiksi koskaan saavukaan etkä selvityksistä huolimatta saa tuotetta itsellesi, ostoturvan ansiosta voit hakea rahat takaisin luotonantajaltasi. 

Hoida verkko-ostokset sujuvasti luottokortilla

Kauppaa käydään yhä vahvemmin verkossa ja verkkokaupat ovat monille tavallisin väylä erilaisten hankintojen tekemiseen. Verkkokauppojen yleistymisen myötä myös netissä maksaminen on kehittynyt ja tullut entistä turvallisemmaksi.

Luottokortilla maksaminen verkossa vaatii kortin numeroa sekä sen takaa löytyvää turvakoodia eli CVV-lukua. Osa verkkokaupoista käyttää turvallisuutta lisäävää todentamispalvelua, joka vaatii korttitietojen lisäksi henkilöllisyyden vahvistamista verkkopankkitunnuksilla. Verkkopankin salauksen voit tarkistaa osoiterivillä näkyvästä lukkokuvakkeesta sekä https://-alkuisesta osoitteesta.

Luottokortin tai minkään muunkaan maksukortin tietoja ei tule antaa esimerkiksi sähköpostitse tai tekstiviestillä tulevalla ilmoituksella, jossa niitä pyydetään epämääräisen palkinnon lunastamiseksi. Kun tarkistat verkkokaupan maksutavat ja suosit todentamispalvelua käyttäviä kauppoja, minimoit riskit luottokorttisi väärinkäyttöön.

Luottokortti on turvallinen maksuväline, kun sitä käyttää oikein

Luottokortti tarjoaa talouteesi joustavuutta, mutta lisää samalla myös vastuuta. Luotto ei saa ylittää omaa maksukykyä, jotta pystyt maksamaan käyttämäsi luoton takaisin. Luottokortti on hyvä ja turvallinen maksuväline, kun tiedostat sen käyttöperiaatteet ja vuosittaiset kulut sekä korot. 

  • Luottokortti toimii osaltaan myös puskurina arjen yllättävien tilanteiden varalle. Jos esimerkiksi jääkaappisi sattuu hajoamaan, voit ostaa sen tilalle heti uuden ja maksaa ostoksen takaisin myöhemmin joko kerralla tai osissa.
  • Luottokorttia on käteiseen verrattuna turvallisempaa kuljettaa mukana. Luottokortilla, kuten muillakin maksukorteilla, on salasana, joka on tarkoitettu vain käyttäjän tietoon. Jos lompakkosi satutaan varastamaan, voit sulkea luottokortin ja siten estää sen käytön, mutta lompakossa ollutta käteistä et hyvin suurella todennäköisyydellä saa enää takaisin.

Luottokortin omistamisen vastuu näyttäytyy riskeinä, kuten houkutuksena ostaa liikaa tai maksaa luottokorttilaskuja jatkuvasti osamaksulla. Vaikka luottokortti tuo vapautta ostamiseen, on tärkeä tiedostaa oma varallisuutensa ja ero jonkin tuotteen tai palvelun haluamisen ja tarvitsemisen välillä. Laskun maksaminen osamaksulla vapauttaa rahaa hetkellisesti muuhun, mutta mitä useammin summan maksamista siirtää, sitä enemmän korkokuluja syntyy.

Jos luottokortin tuoma vapaus rahan käyttämiseen mietityttää talouden hallinnan näkökulmasta, voit asettaa kortin käytölle päivittäisiä nosto- ja maksurajoituksia. Nämä rajoitukset lisäävät myös turvallisuutta, jos korttisi satuttaisiin varastamaan yhdessä PIN-koodin kanssa. Useimmissa verkkopankeissa rajoituksia voi muokata ajantasaisesti, joten saat tarvittaessa nostettua tai laskettua esimerkiksi maksurajoitusta helposti ja nopeasti.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Löydä paras luottokortti vertailemalla

Luottokorttien vertailu kannattaa, sillä erot korttien ominaisuuksissa ja kustannuksissa ovat suuria. Siinä missä sinä saatat arvostaa 45 päivän ilmaista maksuaikaa, tuttavasi voi arvostaa luottokortin sisältämää matkavakuutusta. Useat luottokortit myös kerryttävät bonuspisteitä, joista voi olla huomattava etu. Mieti siis tarkkaan, mistä luottokortin ominaisuuksista on sinulle eniten hyötyä.

Sortterin luottokorttivertailussa voit helposti vertailla eri luotonmyöntäjien tarjoamia luottokortteja. Vertailussa kerrotaan luottokortin korko, vuosimaksu, korkein luottoraja, kortin tarjoava luottoyhtiö, valuutanvaihtoprosentti, koroton maksuaika päivinä sekä se, kerryttävätkö ostokset pisteitä. Pääset vertailun kautta myös perehtymään pankkien tarkempiin luottokortteja koskeviin etuihin ja ehtoihin.

Jos kuitenkin haluat lainan mieluummin suoraan tilillesi, voit lähettää maksuttoman hakemuksen ja etsimme sinulle edullisimman lainatarjouksen kymmenien eri pankkien valikoimista. Saat lainatarjoukset nopeasti, mutta teet itse lopullisen valinnan lainan ottamisesta.

Mikäli hyväksyt sinulle annetun lainatarjouksen, saat rahat pian tilillesi – parhaimmillaan jo saman päivän aikana.