Nainen ja puhelin
Takaisin blogiin

MobilePay – mikä, miten ja miksi?

Noin kaksi miljoonaa MobilePay-sovelluksen ladannutta suomalaista ei voi olla väärässä: MobilePayn ja muiden mobiililompakoiden suosion kasvua eivät näytä jarruttavan edes pienet viiveet rahansiirrossa.

Ajatellaan tilanne, jossa olet ravintolassa syömässä ystäväsi kanssa. Sovitte, että on yksinkertaisempaa, kun ystäväsi maksaa koko laskun ja siirrät oman osuutesi hänen tililleen myöhemmin. Asia muistuu mieleesi parin viikon päästä, mutta olet juuri kaupassa, etkä voi alkaa kaivella nettipankkia ja ystäväsi tilinumeroa esiin.

Ajatellaan sitten tilanne, jossa voit maksaa osuutesi ystäväsi tilille älypuhelimella saman tien jo ravintolassa – yhdellä sormen pyyhkäisyllä. Juuri tähän perustuu alun perin tanskalaislähtöisen mobiilimaksupalvelu MobilePayn toimintaidea. Se ja muut mobiilit rahansiirtotavat yleistyvät maailmalla huimaa vauhtia. 

Yksi MobilePayn suosion salaisuuksista lienee sovelluksen helppokäyttöisyys: jos osaa kirjoittaa tekstiviestin, osaa käyttää MobilePayta. Sovellukseen näppäillään summa ja siirretään sen halutulle tilille. Tilinumeroa ei tarvitse kuitenkaan tietää tai muistaa ulkoa, sillä oikea tili löytyy yhteystiedoista puhelinnumeron perusteella. Entuudestaan vieraan vastaanottajan puhelinnumero puolestaan näppäillään sille varattuun kenttään – aivan kuten tekstiviestiä lähetettäessäkin. 

MobilePay-sovelluksen lataaminen älypuhelimeen sovelluskaupasta, kuten AppStoresta tai GooglePlay-kaupasta, on maksutonta. Sovellukseen liitetään asennusvaiheessa suomalainen pankkitili maksuliikennettä varten. Rahansiirto onnistuu luonnollisesti vain, mikäli sekä rahan lähettäjällä että vastaanottajalla on älypuhelimessaan MobilePay.

Tämän päivän käteinen

Mobiilisovelluksissa on se mainio puoli, että niitä voi ladata ja poistaa puhelimesta hetkessä. Periaatteessa MobilePayn voi siis asentaa puhelimeen vaikka vain yhden rahansiirron ajaksi. Todennäköisesti sovellus kuitenkin koukuttaa kätevyydellään. 

MobilePay-sovelluksen mainosslogan kuuluukin "kuin käteinen, mutta tätä päivää", ja vertaus toimii hyvin. On vaikea kuvitella kätevämpää tapaa toimia esimerkiksi alustatalouden puitteissa tai ruohonjuuritason tilanteissa, joissa raha vaihtaa omistajaa – oli kyse sitten vaikka nettikirpputoreista, myyjäisistä tai hyväntekeväisyyskeräyksestä. Turvallisempi maksutapakin sovellus on, sillä käteiskirstun katoamista ei tarvitse pelätä.

Myös osa nettikaupoista ja kivijalkamyymälöistä on lisännyt MobilePayn maksutapavaihtoehtojensa listaan. Kaiken kaikkiaan MobilePay käy Suomessa maksutapana jo yli 20 000 myyntipisteessä. Kyseiset myyntipisteet tunnistaa tarrasta kassan lähettyvillä tai logosta nettikaupan sivustolla.

Mobiilimaksamisen vauhti kiihtyy

Mobiilimaksaminen on ilman muuta kasvava trendi. Vuonna 2021 MobilePaylla suoritettuja maksuja tehtiin Suomessa lähes 2,4 miljardin euron edestä, mikä on huikeat 80 % enemmän kuin vuonna 2020. 

Pitääkseen menestystä yllä tulee MobilePay-sovelluksen seurata aikaansa ja kyetä uudistumaan. MobilePay päivittikin vuonna 2023 maksurajojaan: käytännössä 3.7.2023 alkaen maksuraja käyttäjien välisissä siirroissa on 2000 € päivässä ja yrityksille suuntautuvissa maksuissa (fyysiset kaupat, toistuvat maksut, sovellusmaksut, lahjakortit) 4000 € päivässä. Lisäksi rahaa voi lähettää ja vastaanottaa muiden käyttäjien kesken yhteensä 40 000 € vuodessa.

Yrittäjille MobilePay tarjoaa erillistä MyShop-palvelua. Uutta ovat myös kuluttajille tarkoitetut mobiililahjakortit: lahja-ominaisuuden myötä sovelluksen kautta on mahdollista lähettää rahaa haluamalleen ihmiselle henkilökohtaisen viestin ja animaation tai muun ”paketoinnin” kera. Lahjaraha maksetaan ja siirretään saman tien, mutta sen voi myös ajastaa lähtemään kohteelle myöhempänä ajankohtana. Tarjolla on avoimen lahjakortin ohella esimerkiksi ravintola- ja kauppakohtaisia lahjakortteja, joissa käyttökohde on valmiiksi määritelty.   

Onko MobilePay-sovelluksessa sitten mitään negatiivista? Joku voi pitää sellaisena pientä viivettä, joka rahansiirrossa saattaa ilmetä. Suomessa MobilePay-sovelluksen rahansiirtoa operoi Danske Bank. Mikäli rahojen saajalla on Danske Bankin tili, rahat siirtyvät hänelle välittömästi. Muussa tapauksessa ilta-aikaan (klo 16.30 jälkeen) siirretyt rahat saattavat näkyä vastaanottajan tilillä – ja kuluna lähettäjän tilillä – vasta seuraavana päivänä.

MobilePay-rahansiirtosovellusta käytät kuin käteistä. Esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

 • ravintolat
 • pienyrittäjän – kuten kampaajan tai hierojan – palvelut 
 • kirpputoriostokset 
 • hyvätekeväisyyskeräykset
 • noutoruoka-palvelut
 • myyjäiset
 • ruokaostokset
 • rahan lainaaminen kaverille
 • sähköinen lahjakortti

Pankit mukaan mobiilimaksamiseen

Pankit ovat perinteisinä rahaliikenteen operoijina viimeistään nyt lähteneet mukaan mobiilisiirtojen maailmaan. Esimerkiksi Siirto-maksujärjestelmä toimii kuten MobilePay eli sen avulla on mahdollista maksaa kännykällä, tunnistetun puhelinnumeron välityksellä. 

Siirto ei itsessään ole sovellus, vaan se on eri pankeille tarkoitettu rahansiirtopalvelu. Siirto-järjestelmän taustalta löytyy Otto-automaatteja ylläpitävä Automatia. Tämän maksujärjestelmän ”alaisia” mobiilimaksamisen sovelluksia ovat puolestaan esimerkiksi Nordea Siirto, Pivo ja OP-mobiili. 

Kaksi jonkin Siirto-järjestelmän alaisen sovelluksen käyttäjää voi siis siirtää rahaa toistensa tileille. Lisäksi tuhansissa verkkokaupoissa, joissain kahviloissa ja muissa maksupisteissä ympäri Suomea voi jo hyödyntää Siirto-mobiilimaksujärjestelmää. 

Aivan kaikki pankit eivät ole mukana Siirto-järjestelmässä, mutta se toimii näiden pankkien tileillä:

 • Nordea
 • OP
 • S-Pankki
 • Ålandsbanken

Siirto toimii nopeasti. Siirto-maksut välitetään reaaliaikaisesti niiden maksupalveluntarjoajien tilien välillä, joilla on siihen valmius.

Monta tapaa lainata rahaa

Mobiilimaksaminen sopii erityisen hyvin tilanteisiin, joissa pienet summat vaihtavat omistajaa. Kaveri voi tiukan paikan tullen vaikka lainata rahaa, jonka voi siirtää takaisin kaverin tilille helposti sopivan tilanteen tullen.

Joskus käy niin, että lainaa tarvitsisi hiukan enemmän kuin mitä kaverilta voi pyytää. Ehkä pesukone ottaa ja hajoaa tai kohdalle osuu ohittamaton matkatarjous. Silloin on hyvä muistaa, että esimerkiksi Sortterin avulla voi hakea vakuudetonta kulutusluottoa aina 60 000 euroon asti. 

Sortter on kotimainen lainojenvertailupalvelu. Lainan hakeminen kauttamme on yhtä helppoa kuin MobilePayn käyttäminen: täytät vain lainahakemuksen netissä muutamassa minuutissa. Saat Sortterilta yhdellä hakemuksella jopa parikymmentä lainatarjousta, jotka olemme valmiiksi järjestäneet edullisimmasta alkaen. 

Palveluumme on maksuton ja turvallinen, eikä sen hyödyntäminen velvoita sinua valitsemaan tarjouksista yhtäkään. Vertailemme lainat aina todellisen vuosikoron perusteella, mikä tarkoittaa, että kaikki lainasta aiheutuvat kulut – nimelliskoron lisäksi esimerkiksi tilinhoitomaksut ja laskutuskulut – on huomioitu. 

Haluamme tehdä lainojen vertailusta mahdollisimman helppoa ja vaivatonta. Haluamme olla avoimia toimintatavoistamme ja noudatamme Reilun lainavertailun periaatteita.

Artikkelia päivitetty 19.3.2024.

Takaisin blogiin