Setelit kädessä

Verovähennykset – muista ainakin nämä 4 asiaa

Huhtikuun aikana miljoonat suomalaiset saavat postia Verohallinnolta. Tiedätkö, mitä verovähennyksiä voit lisätä menneen vuoden veroilmoitukseen?

Verokarhu vierailee jokaisen palkansaajan kukkarolla, halusipa sitä tai ei. Pienellä vaivalla voi kuitenkin säästää sievoisen summan rahaa, kun käy veroilmoituksen huolellisesti läpi ja ilmoittaa itselleen kuuluvat verovähennykset. 

Muistathan, että korjatun veroilmoituksen tulee olla perillä Verohallinnossa viimeistään sinä päivänä, joka on merkitty esitäytettyyn veroilmoitukseen. Vuonna 2022 veroilmoituksen jättöpäivät ovat 10.5., 17.5. tai 24.5.

Mitä verotuksessa voi vähentää?  

Verovähennykset ovat osa fiksua verosuunnittelua. Palkansaajan näkökulmasta tärkeimmät muistettavat verovähennykset ovat matkakulu-, kotitalous- ja tulonhankkimisvähennys. Asuntolainan korkovähennys poistuu käytöstä kokonaan vuonna 2023. 

1. Matkakuluvähennys työmatkoista

Kuljetko työmatkat omalla autolla vai hyödynnätkö joukkoliikennettä? Kodin ja työpaikan väliseen liikkumiseen menevät kulut ovat aina vähennyskelpoisia edullisimman kulkuneuvon mukaan. Yleensä se tarkoittaa joukkoliikennettä, ellei työmatka julkisilla onnistu esimerkiksi asuinpaikan tai työaikojen takia. 

Kannattaa huomioida, että matkakulujen omavastuu on 750 euroa vuodessa. Etätöitä tekevä voi saada työhuonevähennyksen.

2. Selvitä tulonhankkimiskulut 

Jokainen palkansaaja saa automaattisesti 750 euron vuosittaisen tulonhankkimisvähennyksen. Mikäli kuluja kertyy enemmän, ilmoita ja perustele ylimenevä osuus veroilmoituksessa. Tarvittaessa verottaja pyytää sinulta tarkempaa selvitystä kyseisistä kuluista. 

Tulonhankkimiskuluja voivat olla esimerkiksi tietokone, tietoliikenneyhteydet sekä työssä tarvittavat työvälineet.

3. Kotitalousvähennys remonttikuluista 

Teetitkö kotiisi tai mökillesi remontin viime vuonna? Kotitalousvähennys myönnetään kotiin tai vapaa-ajan asuntoon teetetystä remontti- ja kotitaloustyöstä aina 2250 euroon vuodessa. Kotitalousvähennyksen saa vain työn osuudesta eli materiaalikuluja ei voi vähentää. 

Remontin lisäksi kotitalousvähennyksen voi saada myös esimerkiksi kotiin ostetusta siivouksesta, lastenhoidosta tai tietokoneiden asennuksesta. 

4. Asuntolainan korkovähennys 

Vuonna 2022 asuntolainan korkovähennys on 5 %. Kyseisen summan voi vähentää verotuksessa, mikäli asuntolaina on otettu perheen vakituisen asunnon hankintaa tai peruskorjausta varten. Sijoitusasunnon hankkimista varten otetun lainan korot voi sen sijaan vähentää verotuksessa kokonaan. 

Vähennyskelpoiset korot vähennetään ensisijaisesti pääomatuloista. 

Säästöä lainavertailusta 

Huolellisesti täytetty veroilmoitus verovähennyksineen voi tuoda satojen tai jopa tuhansien eurojen säästön. 

Valveutunut kuluttaja etsii säästöjä myös muista kohteista – on esimerkiksi hyvä varmistaa, ettei maksa lainoistaan liian korkeita korkoja ja muita kustannuksia. 

Edullisen lainan voit löytää Sortterin lainavertailupalvelun avulla. Täytät vain yhden hakemuksen, minkä jälkeen voit saada lainatarjoukset yli 20 pankin ja rahoituslaitoksen valikoimista. 

Kilpailuta lainat ja säästä!