Setelit kädessä
Takaisin blogiin
# Ajankohtaista

Päivitetty:

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Verovähennykset – muista ainakin nämä 4 asiaa

Huhtikuun aikana miljoonat suomalaiset saavat postia Verohallinnolta. Tiedätkö, mitä verovähennyksiä voit lisätä menneen vuoden veroilmoitukseen?

Verokarhu vierailee jokaisen palkansaajan kukkarolla, halusipa sitä tai ei. Pienellä vaivalla voi kuitenkin säästää sievoisen summan rahaa, kun käy veroilmoituksen huolellisesti läpi ja ilmoittaa itselleen kuuluvat verovähennykset. 

Muistathan, että korjatun veroilmoituksen tulee olla perillä Verohallinnossa viimeistään sinä päivänä, joka on merkitty esitäytettyyn veroilmoitukseen. Vuonna 2024 veroilmoituksen jättöpäivät ovat 7.5., 14.5. tai 21.5.

Mitä verotuksessa voi vähentää?  

Verovähennykset ovat osa fiksua verosuunnittelua. Palkansaajan näkökulmasta tärkeimmät muistettavat verovähennykset ovat matkakulu-, kotitalous- ja tulonhankkimisvähennys. Asuntolainan korkovähennys poistui käytöstä kokonaan vuonna 2023. 

1. Matkakuluvähennys työmatkoista

Kuljetko työmatkat omalla autolla vai hyödynnätkö joukkoliikennettä? Kodin ja työpaikan väliseen liikkumiseen menevät kulut ovat aina vähennyskelpoisia edullisimman kulkuneuvon mukaan. Yleensä se tarkoittaa joukkoliikennettä, ellei työmatka julkisilla onnistu esimerkiksi asuinpaikan tai työaikojen takia. 

Kannattaa huomioida, että matkakulujen omavastuu on 750 euroa vuodessa. Etätöitä tekevä voi saada työhuonevähennyksen.

2. Selvitä tulonhankkimiskulut 

Jokainen palkansaaja saa automaattisesti 750 euron vuosittaisen tulonhankkimisvähennyksen. Mikäli kuluja kertyy enemmän, ilmoita ja perustele ylimenevä osuus veroilmoituksessa. Tarvittaessa verottaja pyytää sinulta tarkempaa selvitystä kyseisistä kuluista. 

Tulonhankkimiskuluja voivat olla esimerkiksi tietokone, tietoliikenneyhteydet sekä työssä tarvittavat työvälineet.

3. Kotitalousvähennys remonttikuluista 

Teetitkö kotiisi tai mökillesi remontin viime vuonna? Kotitalousvähennys myönnetään kotiin tai vapaa-ajan asuntoon teetetystä remontti- ja kotitaloustyöstä aina 2250 euroon vuodessa. Kotitalousvähennyksen saa vain työn osuudesta eli materiaalikuluja ei voi vähentää. 

Remontin lisäksi kotitalousvähennyksen voi saada myös esimerkiksi kotiin ostetusta siivouksesta, lastenhoidosta tai tietokoneiden asennuksesta. 

4. Asuntolainan korkovähennys 

Jos olet ottanut lainan oman vakituisen asunnon hankintaa varten, et voi enää vähentää asuntolainan korkoja verotuksessa. Vähennys on poistunut 1.1.2023 alkaen. Sama koskee myös asunnon peruskorjausta varten otetun lainan korkoja. Asuntolainan korot näkyvät infotietona esitäytetyssä veroilmoituksessa, mutta niitä ei enää vähennetä.

Sijoitusasunnon hankkimista varten otetun lainan korot voi sen sijaan vähentää verotuksessa kokonaan. 

Vähennyskelpoiset korot vähennetään ensisijaisesti pääomatuloista. 

Säästöä lainavertailusta 

Huolellisesti täytetty veroilmoitus verovähennyksineen voi tuoda satojen tai jopa tuhansien eurojen säästön. 

Valveutunut kuluttaja etsii säästöjä myös muista kohteista – on esimerkiksi hyvä varmistaa, ettei maksa lainoistaan liian korkeita korkoja ja muita kustannuksia. 

Talouteesi sopivan lainan voit löytää Sortterin lainavertailupalvelun avulla. Täytät vain yhden hakemuksen, minkä jälkeen voit saada lainatarjoukset yli 20 pankin ja rahoituslaitoksen valikoimista. 

Artikkelia päivitetty 15.3.2024.

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin