Lainojen vertailu

Mitkä ovat lainavertailun ja lainanmyöntäjän erot?

Suomessa lainavertailu on vielä uusi ilmiö, vaikka Euroopassa on ollut jo pitkään tapana kilpailuttaa rahoitustuotteet ennen lainasopimuksen tekemistä. Arvioiden mukaan Ruotsissa kilpailutetaan jopa 90% kulutusluotoista ennen lainan nostamista. Myös esimerkiksi Saksassa ja Isossa-Britanniassa lainojen vertailu on ollut arkipäivää jo pidempään.

Lainojen vertailu on meillä Suomessa vielä uusi ilmiö ja joskus lainavertailun sekä lainanmyöntäjän roolit voivat mennä helposti sekaisin.

Suomessa lainavertailua tarjoavien palveluiden määrä on ollut tasaisessa kasvussa viime vuosina. Samaan aikaan kun lainavertailun suosio on lisääntynyt, on moni lainanmyöntäjä keskittynyt tuomaan lainatuotteitaan asiakkaiden saataville vertailupalvelujen kautta oman asiakashankinnan sijaan.

Lainavertailu etsii edullisimman lainatarjouksen

Lainavertailut toimivat yhteistyössä pankkien, rahoituslaitosten sekä vertaislainoja tarjoavien luotonantajien kanssa.

Lainavertailun tarkoituksena on saattaa lainaa tarvitseva asiakas sekä paras lainatarjous yhteen.

Asiakkaalle lainavertailun käyttäminen tarkoittaa rahallisen säästön lisäksi myös helppoutta lainan haussa. Sen sijaan, että lainahakemus täytettäisiin usean eri lainantarjoajan palvelussa, voi lainavertailun kautta tavoittaa muutamassa minuutissa kymmeniä lainanmyöntäjiä.

Huolellisesti täytetty hakemus auttaa parhaan lainan löytymisessä

Vaikka lainan hakeminen on lainavertailun ansiosta yhä helpompaa ja yhdellä hakemuksella voi tavoittaa useita lainanantajia, kannattaa hakemuksen täyttämiseen silti panostaa.

Harmittavin tilanne lainavertailua tehdessä on se, että asiakas saa edulliset lainatarjoukset, jotka lainanantaja joutuukin hylkäämään huolimattomasti täytetyn hakemuksen vuoksi. Lainavertailua käytettäessä hakemus kannattaa täyttää yhtä huolellisesti, kuin jos vastapäätä istuisi pankkivirkailija.

Huolella täytetty hakemus auttaa lainavertailua löytämään edulliset lainatarjoukset pankeilta sekä rahoituslaitoksilta. Oikein täytetty hakemus myös takaa sen, ettei annettua lainatarjousta jouduta peruuttamaan siinä vaiheessa, kun ilmoitetut tiedot tarkistetaan palkkakuiteista tai muista tositteista.

Lainanmyöntäjä tekee luottopäätöksen

Usein lainavertailupalvelu tekee ensin omat tarkistukset ja toimittaa hakemuksen tämän jälkeen niille lainanantajille, joiden kanssa hakijan perusedellytykset lainan myöntämiselle täyttyvät. Näitä edellytyksiä ovat esimerkiksi hakijan ikä, tulot sekä työsuhteen muoto.

Lainanmyöntäjät tekevät luottopäätöksen niin hakemuksella olevien, kuin myös omista tai ulkoisista rekistereistä hakemiensa tietojen perusteella. Pankeilla ja rahoituslaitoksilla on usein mittava määrä tietoa saatavilla, jota hyödynnetään lainatarjouksen tekemisessä.

Lainavertailua käyttäessä asiakas saa henkilökohtaiset lainatarjoukset usealta eri lainanmyöntäjältä ja voi valita niistä itselleen sopivimman.

Lainavertailun avulla lainatarjousten vertaaminen on helppoa

Lainatarjousten saamisen jälkeen on päätöksenteon aika. Oikein tehdyn lainavertailun kautta asiakas saa nähtäväksi kaikki oleelliset tiedot kustakin tarjouksesta yhtäläisesti esitettyinä. Näin tarjousten vertaaminen keskenään on helppoa, eikä sopimuksia tarvitse tavata ratkaisevien erojen löytämiseksi.

Vertaillessasi lainoja Sortterin avulla erittelemme sinulle jokaisesta tarjouksesta seuraavat tiedot:

 • Lainasumma
 • Lainan kuukausierä
 • Laina-aika
 • Lainan korko
 • Todellinen vuosikorko
 • Mahdollinen avaus- tai tilinhoitomaksu
 • Kuvaus lainantarjoajasta
 • Tieto mahdollisesti tarvittavista todistuksista, kuten palkkakuitin tai eläkepäätöksen kopiosta

Listaamme lainatarjoukset valmiiksi hintajärjestykseen edullisimmasta kalleimpaan. Näin edullisen lainan löytäminen Sortterin avulla on nopeaa ja vaivatonta.

Luotettava toimija suosittelee asiakkaalle edullisinta vaihtoehtoa

Lainavertailua tekevät yritykset saavat palkkansa pankeilta ja rahoitusyhtiöiltä vastineeksi siitä, että he pääsevät kilpailemaan uusista asiakkaista omilla tarjouksillaan. Lainavertailun ja lainantarjoajan välillä on aina sopimus, joka on neuvoteltu yritysten välillä erikseen. Näin ollen myös lainavertailun saamat palkkiot voivat vaihdella lainantarjoajan mukaan.

Luotettava lainavertailu pitää asiakkaan puolia ja suosittelee aina ensin edullisinta vaihtoehtoa, eikä sitä mikä olisi lainavertailulle rahallisesti kannattavin.

Käyttäessäsi Sortteria voit olla varma siitä, että lainavertailu tehdään sinun etuasi ajatellen. Olemme suomalainen lainavertailua tekevä yritys, joka näyttää reilusti kaikki lainan kulut ja suosittelee sinulle edullisinta vaihtoehtoa.

Laina- tai luottosopimus tehdään asiakkaan ja lainanmyöntäjän välille

Sopivan lainan löydyttyä on aika tehdä lainasopimus. Sopimus syntyy aina asiakkaan ja lainanantajan välille ja sen allekirjoitus onnistuu pankkitunnuksilla. Osa lainanantajista haluaa sopimuksen lisäksi todentaa asiakkaan ilmoittamat tulotiedot. Tietojen todentaminen onnistuu toimittamalla pyydetyt liitteet. Tyypillisesti liitteiksi riittää kopio palkkakuitista tai eläkepäätöksestä.

Usein lainanantajat hyväksyvät todistukseksi myös otteen Verohallinnon ylläpitämästä tulorekisteristä. Tulorekisteriin pääse kirjautumaan pankkitunnuksilla ja sieltä voi tulostaa otteen omista tuloista.

Lainanantaja maksaa lainan tilille liitteiden tarkistamisen jälkeen

Liitteiden tarkistuksen ja lainasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen laina maksetaan ilmoittamallesi pankkitilille. Useimmiten lainanantajat maksavat lainan tilillesi samana päivänä, kun kaiken on todettu olevan kunnossa.

Ero hakemustietojen ja liitteiden välillä voi johtaa lainatarjouksen hylkäämiseen

Mikäli lainanantaja haluaa todistukset ilmoitetuista tuloista, tarkistetaan niistä hakemuksella ilmoitettujen tietojen oikeellisuus. Pieneltäkin tuntuva ero hakemustietojen ja liitteiden välillä voi johtaa lainatarjouksen hylkäämiseen. Lainaa hakiessa kaikki kysytyt tiedot kannattaa täyttää huolella, sillä virheelliset tiedot tulevat ennemmin tai myöhemmin esille ja voivat johtaa siihen, ettei lainaa loppujen lopuksi myönnetäkään.

Laina maksetaan takaisin lainanantajalle

Lainasopimus syntyy aina asiakkaan ja lainanantajan välille. Näin ollen myös lainan takaisinmaksu tapahtuu lainanantajalle, ei lainojen vertailupalvelulle. Lainan takaisinmaksun osalta on hyvä pitää mielessä, että lainsäädäntö mahdollistaa kuluttajalle aina lainan ennenaikaisen takaisinmaksamisen. Mikäli maksat lainan sovittua laina-aikaa nopeammin takaisin, jäävät lainan korot ja mahdolliset tilinhoitomaksut euromääräisesti pienemmiksi.

Lainavertailu auttaa myös lainojen yhdistämisessä

Yhdistelylainan tarkoitus on laskea nykyisten lainojen tai luottokorttivelkojen kustannuksia. Lainojen yhdistämisen tarkoituksena on niputtaa useammat nykyiset maksusitoumukset yhdeksi suuremmaksi kokonaisuudeksi, jolloin lainojen kustannukset putoavat. Edullisin lainatarjous löytyy helposti yhdellä hakemuksella lainavertailun kautta, jonka vuoksi lainojen yhdistäminen on yksi yleisimmistä syistä tehdä lainavertailu.

Muista nämä asiat lainaa hakiessasi

Jotta lainan hakeminen onnistuu vaivattomasti ja saat itsellesi parhaat mahdolliset lainaehdot, kannattaa pitää mielessä muutama tärkeä asia. Listasimme alle tärkeimmät seikat, jotka kannattaa huomioida lainaa hakiessa.

 • Ilmoita tulot oikein. Tulojen liioitteleminen ei auta saamaan lainaa edullisemmin, vaan saattaa turhaan johtaa kielteiseen lainapäätökseen.
 • Ilmoita nykyiset lainat oikein. Tämän hetkisten lainojen ja luottokorttien ilmoittaminen alakanttiin voi johtaa turhaan lainan hylkäämiseen.
 • Ilmoita luottokortit, vaikka niillä ei olisi avointa luottoa. Osa lainanantajista voi katsoa nykyiset luottokortit positiiviseksi asiaksi lainatarjousta laskiessaan.
 • Hae lainaa rinnakkaishakijan kanssa, mikäli mahdollista. Yhdessä rinnakkaishakijan kanssa saat todennäköisesti paremman lainatarjouksen. Rinnakkaishakija voi olla esimerkiksi avio- tai avopuoliso.
 • Tarkista liitteet jo valmiiksi. On todennäköistä, että sinulta kysytään todistukset ilmoittamistasi tuloista jossain vaiheessa ennen lainan siirtämistä tilillesi. Kannattaa tarkistaa omat brutto- ja nettotulot jo lainanhakuvaiheessa, jotta saat ilmoitettua ne alusta pitäen oikein. Näin liitteet ovat myös helposti saatavilla, kun niitä todennäköisesti tarvitaan viimeistään lainasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä.
 • Vertaile, mutta älä pommita hakemuksilla ympäriinsä. Ennen lainan valintaa tarjoukset kannattaa vertailla Sortterin avulla. Näin varmistat, että sinulle löytyy mahdollisimman edullinen laina. Hakemuksia ei kannata lähetellä jokaisen vastaantulevan lomakkeen kautta, sillä osa lainanantajista voi hylätä aiemmin antamansa lainatarjouksen useiden päällekkäisten hakemusten vuoksi.
 • Harkitse, mutta älä aikaile. Pankit ja rahoituslaitokset tekevät lainatarjoukset hakemushetken tietojen mukaan. Tämän vuoksi lainatarjousten voimassaoloaika on rajattu. Osa lainatarjouksista voi umpeutua jo viikon kuluessa hakemuksen jättämisestä. Mikäli sinulla on aito tarve lainalle ja löydät sopivan tarjouksen, tarjousta ei kannata päästää umpeutumaan. Moni lainanantaja voi hylätä seuraavan lainahakemuksesi, mikäli olet hakenut lainaa useampaan otteeseen lyhyen ajan sisään. Tällöin lainanantaja voi tulkita, että olisit nostamassa useita lainoja ja nähdä tarjouksen antamisen turhan suurena riskinä.