Kuinka tuotteet ja palvelut sitten eroavat toisistaan?
Aivan kuten kuluttajille suunnatuissa lainoissa ja rahoituspalveluissa, myös yrittäjille tarkoitetun laskurahoituspalvelun ympärillä tuotteita ja palveluja on tarjolla erilaisia ja luonnollisesti ne eroavat myös hinnoittelumalleiltaan. Laskuja voi siis esimerkiksi myydä tai rahoittaa ihan yksittäin, tehdä sopimuksen useammasta laskusta kerrallaan tai ostaa laajemman factoring-rahoituskokonaisuuden, jolloin laajimmillaan koko laskutusprosessi ulkoistetaan vakituisesti rahoitusyhtiön hoidettavaksi.
Kaiken ytimessä on kuitenkin se, että myyntilaskujen täytyy olla erääntymättömiä: erääntyneiden myyntisaatavien myyminen ei tällaisilla laskurahoitustuotteilla ole mahdollista, vaan silloin siirrytään eri palveluiden ja palveluntarjoajien toimintaan eli nk. perinnän puolelle.
Kun yrittäjä etsii tietoa laskurahoituksesta, hän varmasti huomaa nopeasti, että palvelut ja termit eroavat jonkin verran aina lähteestä ja palveluntarjoajasta riippuen. Me Sortterilla olemme kuitenkin päätyneet käyttämään alla olevaa termistöä ja jaottelua, jotta asia olisi mahdollisimman selkeä asiakkaillemme, eli laskurahoituspalvelua kilpailuttavalle yrittäjälle itselleen:
Laskurahoituksessa eli factoringissa:
- laskut toimivat rahoituksen vakuutena.
- laskua ei myydä, vaan rahoittaja myöntää lainaa yrityksen myyntisaatavia vastaan.
- yrittäjä saa heti noin 80 % laskun summasta itselleen ja loppuosa tilitetään sitten, kun asiakas on maksanut laskun rahoittajalle kokonaan.
- pankki ja rahoitusyhtiö huolehtivat kaikesta hallinnoinnista ja rekisteröi maksut.
- rahoituksen antaja huolehtii myös mahdolliset maksumuistutukset.
- luottotappioriski kuitenkin säilyy yleensä yrityksellä itsellään.
Laskujen myymisessä taas:
- laskut kokonaisuudessaan ja konkreettisesti myydään pankille tai rahoitusyhtiölle.
- yrittäjä saa heti itselleen koko laskun summan.
- pankki ja rahoitusyhtiö huolehtii kaikesta hallinnoinnista ja rekisteröi maksut.
- rahoituksen antaja huolehtii myös mahdolliset maksumuistutukset.
- luottotappioriski siirtyy pääsääntöisesti rahoitusyhtiölle.
- luottotappioriskin siirtyminen todennäköisesti nostaa palvelun hintaa jonkin verran, mutta voi silti olla yrittäjälle halvempi ja ennen kaikkea yrityksen toiminnan kannalta kokonaisuudessaan kannattavampi ratkaisu kuin mahdollisen luottotappioriskin kantaminen itse.