Laskurahoitus eli factoring tuo joustoa ja selkeyttä yrityksen talouteen
# Yrittäjyys

Päivitetty:

Kirjoittaja Virpi

Kirjoittaja:

Virpi Rajala

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Laskurahoitus eli factoring tuo joustoa ja selkeyttä yrityksen talouteen

Laskurahoitus voi edelleen olla monille yrittäjille jokseenkin vieras tuote. Tarkempi tutustuminen kuitenkin kannattaa, sillä laskurahoituspalveluista voi olla yritykselle monenlaisia hyötyjä.

Laskurahoitus saattaa edelleen mietityttää ja herättää kysymyksiä yrittäjän mielessä. Usein ennakkoluulot liittyvät tietämättömyyteen, joten kokosimme tähän artikkeliin tärkeimpiä faktoja kaikenkokoisille yrittäjille ja muille asiasta kiinnostuneille laskurahoitukseen eli factoringiin sekä laskujen myyntiin liittyen.

Mikä ihmeen laskurahoitus, factoring ja vielä laskujen myyntikin?

Samantyylisestä tuotteesta puhuttaessa erilaiset termit ja nimikkeet voivat suotta hämmentää. Yrittäjän kannalta keskeisintä on kuitenkin se, että kaikissa kyse on samasta ydintuotteesta: erääntymättömien myyntisaatavien eli kansankielellä yrittäjän lähettämien laskujen myymisestä rahoitusyhtiölle ennen saatavien erääntymistä. 

Ideana ja hyötynä on siis se, että yrittäjä saa lähettämänsä laskun summasta – palvelusta riippuen – osan tai kokonaan itselleen heti eikä vasta sitten, kun eräpäivä on tulossa tai jo mennyt, ja yrittäjä voi vain odottaa ja toivoa, että asiakas maksaa laskun sovitussa aikataulussa.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 470 arvosteluun.
powered by

Kuinka tuotteet ja palvelut sitten eroavat toisistaan?

Aivan kuten kuluttajille suunnatuissa lainoissa ja rahoituspalveluissa, myös yrittäjille tarkoitetun laskurahoituspalvelun ympärillä tuotteita ja palveluja on tarjolla erilaisia ja luonnollisesti ne eroavat myös hinnoittelumalleiltaan. Laskuja voi siis esimerkiksi myydä tai rahoittaa ihan yksittäin, tehdä sopimuksen useammasta laskusta kerrallaan tai ostaa laajemman factoring-rahoituskokonaisuuden, jolloin laajimmillaan koko laskutusprosessi ulkoistetaan vakituisesti rahoitusyhtiön hoidettavaksi. 

Kaiken ytimessä on kuitenkin se, että myyntilaskujen täytyy olla erääntymättömiä: erääntyneiden myyntisaatavien myyminen ei tällaisilla laskurahoitustuotteilla ole mahdollista, vaan silloin siirrytään eri palveluiden ja palveluntarjoajien toimintaan eli nk. perinnän puolelle. 

Kun yrittäjä etsii tietoa laskurahoituksesta, hän varmasti huomaa nopeasti, että palvelut ja termit eroavat jonkin verran aina lähteestä ja palveluntarjoajasta riippuen. Me Sortterilla olemme kuitenkin päätyneet käyttämään alla olevaa termistöä ja jaottelua, jotta asia olisi mahdollisimman selkeä asiakkaillemme, eli laskurahoituspalvelua kilpailuttavalle yrittäjälle itselleen:

Laskurahoituksessa eli factoringissa:

 • laskut toimivat rahoituksen vakuutena.
 • laskua ei myydä, vaan rahoittaja myöntää lainaa yrityksen myyntisaatavia vastaan.
 • yrittäjä saa heti noin 80 % laskun summasta itselleen ja loppuosa tilitetään sitten, kun asiakas on maksanut laskun rahoittajalle kokonaan.
 • pankki ja rahoitusyhtiö huolehtivat kaikesta hallinnoinnista ja rekisteröi maksut.
 • rahoituksen antaja huolehtii myös mahdolliset maksumuistutukset.
 • luottotappioriski kuitenkin säilyy yleensä yrityksellä itsellään.

Laskujen myymisessä taas:

 • laskut kokonaisuudessaan ja konkreettisesti myydään pankille tai rahoitusyhtiölle.
 • yrittäjä saa heti itselleen koko laskun summan.
 • pankki ja rahoitusyhtiö huolehtii kaikesta hallinnoinnista ja rekisteröi maksut.
 • rahoituksen antaja huolehtii myös mahdolliset maksumuistutukset.
 • luottotappioriski siirtyy pääsääntöisesti rahoitusyhtiölle. 
 • luottotappioriskin siirtyminen todennäköisesti nostaa palvelun hintaa jonkin verran, mutta voi silti olla yrittäjälle halvempi ja ennen kaikkea yrityksen toiminnan kannalta kokonaisuudessaan kannattavampi ratkaisu kuin mahdollisen luottotappioriskin kantaminen itse.

Yksi hakemus, lukuisia tarjouksia!

Miksi kassankierto kannattaa ja kenelle se sopii?

Laskurahoituspalvelut tuovat selkeyttä ja helpotusta ihan kaikenkokoisille ja eri alojen yrityksille. Erityisen hyödyllisiä rahoitustuotteita ne ovat kuitenkin sellaisille yrityksille, joilla laskutettavat summat ovat suuria ja maksuajat pitkiä. 

Moni yritys esimerkiksi tarvitsee rahaa jatkuvasti myyntivaraston täydentämiseen ja henkilöstöön ja tiloihin liittyviin kuluihin. Jos kassankierto on hidasta, ja asiakkaiden myyntisaatavia joudutaan odottelemaan pitkään – jopa useita kuukausia, voi pahimmillaan koko yrityksen toiminta vaarantua. 

Laskurahoituspalvelulla voikin saada yritykselle hyötyä niin taloudellisesta, ajankäytöllisestä kuin asiakaspalvelunäkökulmasta. Kassankierron nopeutuminen vakauttaa yrityksen taloutta, kun rahat saa yrityksen käyttöön tuntuvasti nopeammin, jo ennen laskujen eräpäivää. Näin yrittäjä saa siis jo tehdystä työstä korvauksen tililleen tavallisia maksuehtoja vikkelämmin. 

Laskurahoitus on siis oiva apu kassavirran hallintaan ja yrityksen maksuvalmiudesta huolehtimiseen. Parhaimmillaan laskuun sitoutuneet rahat voi saada yrityksen käyttöön jo saman päivän aikana ja pisimmilläänkin parin arkipäivän viiveellä.

Laskurahoituspalvelulla voi saada yritykselle hyötyä niin taloudellisesta, ajankäytöllisestä kuin asiakaspalvelunäkökulmasta. Kassankierron nopeutuminen vakauttaa yrityksen taloutta, kun rahat saa yrityksen käyttöön tuntuvasti nopeammin, jo ennen laskujen eräpäivää. Näin yrittäjä saa siis jo tehdystä työstä korvauksen tililleen tavallisia maksuehtoja vikkelämmin. 

Voiko laskurahoituksella säästää?

Laskurahoituksella voidaan saavuttaa useita välillisiä ja välittömiä hyötyjä yrityksen toiminnan kannalta. Vaikka kyseessä on rahoitustuote, joka luonnollisesti yrittäjälle maksaa aina jonkin verran, sen hyödyt voivat olla verrattomia kustannuksiin nähden:

 1. Laskurahoitus voi olla selvästi halvempi vaihtoehto verrattuna moniin muihin rahoitusyhtiöiden tarjoamiin yrityslainoihin. 
 2. Yrityksen hallinnolliset työt vähenevät, kun yrittäjän ei enää tarvitse huolehtia maksuvalvonnasta saati perintätoimista.
 3. Asiakkaille laskurahoituspalvelu voi näyttäytyä parempana asiakaspalveluna, kun maksuaikoja on mahdollista pidentää.
 4. Kassankierron nopeutuessa yrityksen omat laskut saadaan maksettua ajallaan, jolloin omalle yritykselle ei koidu ylimääräisiä kuluja myöhässä maksettavista laskuista.
 5. Toimialoilla, joilla sesonkivaihtelu on merkittävää, laskurahoitus tuo vakautta ja vaihtelua voi helpommin ennakoida.

Palvelun tuomia hyötyjä ja säästöjä kannattaakin tarkastella monipuolisesti eri näkökulmista yrityksen koko toimintaan peilaten. Laskujen myynti maksaa yleensä 2–10 % laskun loppusummasta, mutta yrittäjä saa koko summan käyttöönsä heti. Laskurahoituksen hinta taas vaihtelee noin 0,5–5 % laskun hinnasta, riskien jakautumisesta riippuen.

Kilpailuta myös laskurahoituspalvelut

Kuluttajille tarjottavissa rahoituspalveluissa palvelun hinta vaihtelee paljon niin korkojen, tilinhoitomaksujen kuin muidenkin kulujen osalta. Yrittäjien rahoituspalveluiden tilanne on luonnollisesti aivan vastaava. Sen vuoksi yrittäjän kannattaakin olla tarkkana rahoitusyhtiötä valitessaan ja kilpailuttaa myös laskurahoituspalvelut huolellisesti ennen päätöksen tekemistä: niin tuotteita kuin palveluiden tarjoajia on näillä markkinoilla runsaasti.

Laskurahoituksen kilpailuttaminen Sortterilla on paitsi nopeaa, myös täysin ilmaista. 

 • Saat yhdellä hakemuksella jopa 20 pankin ja rahoituslaitoksen lainatarjouksen.
 • Hakemusta tehdessäsi et vielä sitoudu mihinkään, vaan voit rauhassa kartoittaa erilaisia vaihtoehtoja ja pohtia, millainen palvelu olisi juuri sinun yrityksesi tilanteeseen paras mahdollinen. 

Me Sortterilla olemme sitoutuneet reilun lainavertailun periaatteisiin ja tarjoamme myös yrityksille monipuolista, rehellistä ja selkeää tietoa eri rahoituspalveluista ja niiden hinnoista. Meille on tärkeää, että asiakas tietää, mitä hän on ostamassa ja mihin hintaan. Kun siis kilpailutat rahoitustuotteesi meillä, saat aina selkeät ja helposti vertailtavat rahoitustarjoukset, jotta sinulle sopivimman ja edullisimman tuotteen valinta olisi mahdollisimman helppoa.

Kirjoittaja Virpi

Kirjoittaja

Virpi Rajala

Virpi on valmistunut Jyväskylän yliopistosta suomen kielen maisteriksi. Kaikkiaan hän on kerryttänyt viitisen vuotta kokemusta viestinnästä sekä erilaisten tekstien tuottamisesta ja suunnittelusta myös liiketoiminnan kehittämiseen ja brändäykseen liittyen niin markkinointi- ja mainostoimisto- kuin korkeakouluympäristöistä sekä yrittäjäpohjalta. Pankki- ja rahoitusalaa sivuavia tekstejä Virpi on kirjoittanut osana työnkuvaansa markkinointitoimistosta kaikkiaan parin vuoden ajan. Vapaa-ajallaan Virpi kuuntelee äänikirjoja, kuntourheilee ja kasvattaa kissoja.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.