Veneilyä Itä-merellä

Kauneimmat saaristokohteet matkaveneilijälle Suomessa

Saaristomeri on luonnonvoimien aikaansaama paratiisi veneilijöille. Saaristomeri koostuu noin 40 000 saaresta, suurista avomerenomaisista merenselistä sekä jokisuita muistuttavista saarilabyrinteista. Saaristomeri on lisäksi yksi Euroopan laajimpia saaristoja. Suomen saaristo sijaitsee Lounais-Suomessa Satakunnan, Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan maakuntien alueella. Meriin nähden alue on Selkämeren, Itämeren, Ahvenanmeren ja Saaristomeren keskellä. Kesäisin suurimmat saaret täyttyvät lomailijoista ja erityisesti veneilijöistä. Saaret tarjoavatkin upeat puitteet luonto- ja kulttuurielämyksistä nauttimiseen. Jokainen saaristokohde on omalla tavallaan ainutlaatuinen, mutta kaikkia kohteita yhdistää se, että niissä korostuvat Suomen kesän parhaimmat puolet.

Viisi parasta saaristokohdetta matkaveneilijälle

1. Ahvenanmaa

Saarimaakuntanakin tunnettu Ahvenenmaa on aina ollut suomalaisille kiehtova matkailukohde. Ahvenanmaalla on loputtomalta tuntuva määrä saaria ja meri on aina lähellä vesiaktiviteetteja varten. Upeat luontoelämykset yhdistettynä Maarianhaminan kaupunkimaisemiin tekevät Ahvenanmaasta todella monipuolisen saaristokohteen.

Ahvenanmaan näyttäviä saaristomaisemia pääsee todistamaan parhaiten veneestä. Veneellä liikkuminen onkin tehty todella helpoksi saaren läheisyydessä ja Ahvenanmaalta löytyy useita peruspalveluita tarjoavia vierassatamia. Saarimaakunnassa on myös riittämiin luonnonsatamia, joiden käyttöön sovelletaan jokamiehenoikeutta. Luonnonsatamissa ankkurointi on kuitenkin sallittua vain vuorokaudeksi kerrallaan.

Pakko kokea: Kastelholman linna
Ahvenanmaan maamerkkeihin lukeutuvassa Kastelholman linnassa on havaittavissa historian havinaa. 1300-luvulla rakennetun linnan ja koko Kastelholman alueen omistajuudesta on aikoinaan taisteltu muun muassa ruotsalaisten ja tanskalaisten välillä. Aivan meren vieressä nököttävä jykevä kivilinna tarjoaa koko perheelle ihmeteltävää yhdeksi kesäpäiväksi.

2. Raasepori

Raasepori on yksi Suomen klassisimmista saaristokohteista. Saaristolle ominainen kallioinen luonto tarjoaa mahdollisuuden rauhallisille mietiskelyhetkille auringon lämmittämillä luodoilla. Luotoja ja saaria riittää vallattavaksi, sillä Raaseporin saaristo koostuu peräti 1 300 saaresta. Saaristo ulottuu saarista, salmista ja poukamista aina avomeren reunojen karikoille asti. Veden ääressä voi myös purjehtia, kalastaa, meloa ja uida. Aidon saaristolaiselämän kruunaa sisämaassa Tammisaaren vanha kaupunki.

Veneilijän on helppo saapua Raaseporiin. Saaristoalueella on yhteensä kuusi vilkasta vierasvenesatamaa, joiden yhteydestä löytyvät kaikki veneilijän keskeisimmät palvelut, kuten ravintolat, kesätorit, huoltoasemat ja elintarvikemyymälät. Veneellä voi myös rantautua saaristoalueen runsaslukuisissa luonnonsatamissa. Etenkin Fladlandet ja Modermagan -nimiset luonnonsatamat ovat käymisen arvoisia kohteita.

Pakko kokea: Tammisaaren tori
Lähiruoka ja luomutuotteet kuuluvat olennaisesti Raaseporin saaristolaiselämään. Ilmiö on todistettavissa kesällä Tammisaaren torilla, kun keskiviikkoisin ja lauantaisin tori täyttyy kalakojuista, joissa paikalliset kalastajat myyvät pyytämiään silakoita, ahvenia, siikoja ja kuhia. Viereisistä kojuista löydät kalan kylkeen lähiseutujen tuottajien makeita tomaatteja, kurkkuja ja juureksia. 

3. Hanko

Meri ja viime vuosisadalla rakennetut kauniit huvilat ovat vahva osa Hangon identiteettiä. Ahvenanmaan tapaan Hanko tarjoaa upeita merellisiä kokemuksia yhdistettynä kaupunkielämyksiin. Hanko on Suomen eteläisin kaupunki, eikä siellä tule kesäisin tekemisestä puutetta. Jokakesäinen purjehduskilpailu Hangon Regatta on todellinen yleisömagneetti ja lisäksi pienemmät tapahtumat, kuten Hangon teatteritreffit, Taste Hanko ja Hangon kesämarkkinat pitävät huolen, että touhuttavaa riittää läpi kesän.

Vierasvenesatamia on Hangossa kolme, joista yli 400-paikkainen Itäsatama on Suomen suurin. Hanko on kesäaikaan yksi Etelä-Suomen suosituimmista lomakohteista, mikä näkyy ruuhkautuneina vierassatamina. Ennen lähtöäsi sinun kannattaakin varata sähköisesti etukäteen paikka vierasvenesatamasta, jotta saat varmuudella tuotua veneesi satamaan.

Pakko kokea: Hangon Regatta
Hangon Regatta tuli aikoinaan tunnetuksi perinteikkäänä purjehduskilpailuna. Regatassa kilpaillaan edelleen vuosittain, mutta tapahtuma on tänä päivänä enemmänkin tunnettu karnevaalimaisena festivaalina. Hangon Regatta on monelle veneilijälle kesän kohokohtia. Tunnelma on erityinen, kun Hangon vierassatamat täyttyvät veneseurueista ja satamassa juhlitaan syvän solidaarisuuden vallitessa venekuntien kesken. Kaksipäiväisen kisaviikonlopun kruunaavat vaikuttavat ilotulitukset ja musiikkiesitykset.

4. Kustavi

Lähes 2 000 saaren muodostama Kustavin saarikunta sijaitsee Suomen lounaisrannikolla. Kustavi on erityisen tunnettu monipuolisesta luonnostaan: jylhät kalliot, lehtometsät ja hiekkarannat tekevät saarikunnasta todellisen luontomatkailijan paratiisin. Isokarin majakka, Kustavin saaristolaismuseo, Sarvilinna ja Katanpään linnake täydentävät osaltaan vahvaa kulttuuritarjontaa.

Kustavin saaristoalueelta löytyy yhteensä viisi vierasvenesatamaa, jotka tarjoavat veneilijöille peruspalveluita ruokailusta ja peseytymisestä veneen tankkaukseen. 

Pakko kokea: Jeremian luolat
Jeremian luolat on jylhä kalliorykelmä, jossa lähes pystysuoraan nousevat kalliot, luolamaiset kivimuodostelmat ja valtavat kivirailot komeilevat luontopolun varrella. Reitille poikkeavan kannattaa kuitenkin liikkua kivien läheisyydessä varovaisesti, sillä äkkijyrkkiä pudotuksia ja railoja ei ole merkitty.

5. Saariston rengastie

Turun saaristo on Suomen saaristokohteiden keskittymä. Saariston rengastie on Turun saaristoa kiertävä matkailutie, joka vie läpi koko saariston upeiden maisemien. Matkaa koko tien kiertämiselle tulee peräti 250 kilometriä.

Rengastien kiertotapoja on useita, mutta mikäli olet liikkeellä matkaveneellä, kannattaa vene ajaa suuren saaren venesatamaan, josta voi jatkaa joko jalan tai vuokratulla polkupyörällä rengastien ihailua. Saariston rengastielle lähdetään usein Turusta ja kohteet kierretään järjestyksessä: Turku–Parainen–Nauvo–Korppoo–Houtskari–Iniö–Kustavi–Taivassalo–Askainen–Merimasku–Naantali–Turku. Kohteita on paljon ja etenkin kesäkaudella nähtävää riittää. Maisemia ihastellessa ei kannata turhaan kiirehtiä eikä kaikkia kohteita tarvitse yrittää kiertää kunnianhimoisesti määrätyssä ajassa, sillä armollisella aikataululla elämys on ehdottomasti palkitsevin.

Onko veneen ostaminen mielessä?