Yrityslainaa vai sijoittaja?

Kannattaako pk-yrityksen hakea yrityslainaa vai hankkia sijoittaja?

Yritysrahoitus on ajankohtainen asia, kun pk-yritys laajentaa toimintaansa. Muu lisärahoitusta kaipaava tilanne voi olla investointi tuotekehitykseen tai henkilöstön palkkaamiseen. Pk-yrityksellä on vaihtoehtona esimerkiksi hankkia yrityslaina tai sijoittajia.

Mistä rahoitusta yritykselle?

Pk-yritys (pieni ja keskisuuri yritys) tarvitsee aika ajoin yritysrahoitusta tukemaan liiketoiminnan kehittämistä ja laajentamista. Esimerkiksi tuotekehitys, uusien liiketilojen hankinta, henkilöstön lisääminen ja tilapäinen vaje kassavirrassa ovat tilanteita, joihin yritys voi tarvita ulkopuolista rahoitusta. Kun kasvuyritys kaipaa lisää rahoitusta, on vaihtoehtoja useampia. 

Yrityslaina on yleisin tapa rahoittaa pk-yrityksen toimintaa. Pankit ja rahoitusyhtiöt myöntävät yritysrahoitusta tapauskohtaisen harkinnan perusteella.

Lisärahoituksen hankkimiseen on kuitenkin olemassa muitakin tapoja, esimerkiksi pääomasijoittajat. Sijoittajana voi toimia yksityishenkilö, yritys tai rahasto. Yrittäjän on hyvä perehtyä kunnolla erilaisiin rahoitusvaihtoehtoihin ennen päätöksentekoa.

Yrityslaina pk-yritykselle

Yrityslaina on paljon käytetty tapa rahoittaa pk-yrityksen toimintaa. Lainan hakeminen on hyvä vaihtoehto silloin, kun yrityksen toiminta on kannattavaa, ja kun lisärahoitus tulee parantamaan liiketoimintaa entisestään. Yrityslainan ottaminen kannattaa myös ajoittaa sopivaan ajankohtaan, kun on tiedossa, että sen takaisinmaksu onnistuu ongelmitta.

Yritysluottoa myöntävät pankit ja rahoituslaitokset. Kun yrityksellä on enemmän tuloja kuin menoja, ja kun liiketoiminta on vakaalla pohjalla, saa yrityslainan varmemmin ja mahdollisesti paremmilla ehdoilla.

Lainan saamiseen ja sen korkoon vaikuttavat myös toimiala ja toimialan yleiset talousnäkymät sekä yrityksen vastuuhenkilöiden oma taloustilanne.

Myös julkinen yritysrahoitus on vaihtoehto. Sitä tarjoavat muun muassa Business Finland, Finnvera ja ELY-keskus. Tällöin rahoitus voi olla joko laina- tai tukimuotoinen.

Eri toimijoilla on erilaisia ehtoja rahoituksen saamiselle. Esimerkiksi ELY-keskuksen yritystuet on tarkoitettu yrityksille, joiden toimialana on joko maatalous, ympäristö- ja luonnonvarat, kalastus ja vesiviljely tai maantieliikenne. Lisäksi julkista yritysrahoitusta haettaessa yrityksellä tulee yleensä olla myös muita rahoituslähteitä.

Sijoittajat yritystoiminnan rahoittajina

Yritys voi hankkia rahoitusta myös pääomasijoittajilta. Sijoittajat voivat olla yrityksiä, yksityishenkilöitä tai rahastoja. Pääomasijoittaja tai enkelisijoittaja sijoittaa omaa pääomaansa yritykseen, ja vastineeksi hän saa usein merkittävän määrän yhtiön osakkeita.

Pääomasijoittaja toivoo yrityksen arvon nousevan voimakkaasti. Hän antaa yleensä yrityksen käyttöön oman osaamisensa ja verkostonsa. Lisäksi pääomasijoittaja osallistuu usein yhtiön liiketoiminnan suunnitteluun tai päätöksentekoon. 

Pk-yritys, jonka toiminta on vakiintunutta ja kannattavaa, voi hyötyä buy out -sijoittajasta, jonka tarkoitus on ensin kasvattaa yritystä nopeasti, tehostaa sen toimintaa ja kehittää sen liikeideaa. Tämän jälkeen, yleensä noin 3–6 vuoden päästä, sijoittaja myy voitolla omistuksensa yhtiöstä esimerkiksi yritysjohdolle tai listaamalla yhtiön pörssiin. Buy out -sijoittaja ottaa yleensä suuren roolin yrityksen kehittämisessä.

Yrityslaina vai pääomasijoittaja? Huomioi nämä asiat 

Pk-yritys, jonka toiminta on vakiintunutta, voi saada yrityslainaa pankista, rahoitusyhtiöltä tai julkiselta taholta. Kasvuyrityksen, jonka toiminta nähdään riskipitoisempana, on vaikeampaa saada yritysluottoa. Tällöin pääomasijoittajan hankkiminen on vaihtoehto lisärahoituksen saamiseen. 

Kun yritys kokee tietotaitonsa olevan riittävän hyvä, eikä ulkopuolista osaamista tarvita, yrityslaina voi olla hyvä vaihtoehto. Pääomasijoittaja taas antaa oman osaamisensa yrityksen käyttöön, mistä voi olla suuri hyöty liiketoiminnan eteenpäin viemiselle. Sijoittaja voi sparrata yrittäjää ja tuoda uusia näkökulmia toimintaan. 

Pääomasijoittajan näkemysten tuominen liiketoimintaan ja siihen liittyviin päätöksiin ei kuitenkaan välttämättä ole pelkästään hyvä asia. Mikäli sijoittajalta puuttuu ymmärrystä kyseisestä liiketoiminnasta, tai näkemyserot yritysjohdon kanssa ovat merkittäviä, edessä voi olla myös paljon haasteita. 

Eroavaisuuksia on myös rahoitusmuotojen kuluissa. Yrityslainassa on maksettava lainarahan päälle myös lainanantajan määrittelemät korot ja sekä lainan kulut. Pääomasijoittajan kanssa tällaisia lisäkuluja ei välttämättä tule maksettavaksi.

Yritysluottoa on mahdollista saada myös ilman reaalivakuuksia, kuten toimitilaa tai arvo-osuuksia. Yleensä yli 250 000 euron yritysluottoon tarvitaan kuitenkin vakuuksia. Mikäli tällaisia ei ole olemassa, on vaihtoehtona pääomasijoittajan hankkiminen.

Alla olevassa taulukossa vertaillaan tiivistettynä yrityslainan ja pääomasijoittajan tarjoamien rahoitusten eroja.

YrityslainaPääomasijoittaja
Rahoituksen saaminenRiippuu yrityksen ja sen vastuuhenkilöiden rahallisesta tilanteestaMahdollista saada tilanteesta riippumatta
Ulkopuolinen tietotaitoEi ulkopuolista osaamistaSijoittaja tarjoaa osaamistaan yritykselle
PäätöksentekoPäätösvalta pysyy yrittäjilläPäätösvaltaa siirretään usein myös sijoittajalle
Rahoituksen kulutLainanantajan määrittelemät korot ja kulutEi välttämättä ylimääräisiä kuluja
Rahoituksen vakuudetVakuudeton usein 250 000 euroon asti. Tämän yli menevä laina voi vaatia vakuuksiaEi välttämättä vakuuksia

Pääomasijoittajaa valittaessa on hyvä kysellä sijoittajan edellisinä sijoituskohteina olleilta yrityksiltä, miten yhteistyö kyseisen sijoittajan kanssa sujui. Tämä voi antaa paljon näkemystä siihen, sopiiko tämä pääomasijoittaja mukaan oman yhtiön liiketoimintaan.

Pääomasijoittajissa voi olla paljon valinnanvaraa, mutta niin on myös yrityslainassa. Yrityslainat kannattaa kilpailuttaa, sillä luottojen koroissa ja kuluissa voi olla suuriakin eroja. Sortterin vertailupalvelu tarjoaa tähän erinomaisen vaihtoehdon.

Yrityslainan vertailu kannattaa aina

Mikäli yrityksesi tarvitsee yrityslainaa, kannattaa ennen lainan hakemista kilpailuttaa eri vaihtoehdot. Kilpailuttaminen kannattaa aina – oli yrityksesi jo pitkään toiminut alalla tai vasta liiketoimintansa aloittanut.

Saamiesi yrityslainatarjousten korko ja muut kulut voivat vaihdella paljonkin eri pankkien ja rahoitusyhtiöiden välillä. Sortter tekee yrityslainojen vertailun puolestasi helposti.

Sortter on kotimainen lainanvertailupalvelu, joka vertailee lainatuotteet puolueettomasti. Emme myönnä lainoja – me kilpailutamme lainatarjouksia kuluttajien puolesta. 

Täyttämällä sivustollamme yrityslainahakemuksen saat useita lainatarjouksia nopeasti – jopa heti saman päivän aikana. Merkitse hakemukseen toivomasi lainasumma ja laina-aika. Hakemuksen täyttäminen vie vain pari minuuttia.

Saatuasi lainatarjoukset voit vertailla eri vaihtoehtoja ja valita yrityksellesi sopivimman yritysluoton.

Anna meidän auttaa yritystäsi kasvamaan. Kilpailuta lainat Sortterilla, ja löydä sopiva rahoitus tarvitsemaasi investointiin.

Lue lisää