Onnellinen avioliitto

Ensitreffit alttarilla -sarja päättyy – onnellisia avioliitossa tai ystävinä

Asiantuntijat Kari Kanala, Elina Tanskanen ja Marianna Stolbow tapaavat Suomenlinnaan palaavat parit. Parit summaavat kulunutta kesää ja kertovat avoimesti siitä, miten odotukset ja toiveet toteutuivat käytännössä. On aika vastata kysymykseen: haluatteko jatkaa avioliitossa?

Avioliitto tyhjästä

Sarjan pariskunnat ovat rakentaneet avioliittojaan koko kesän. Kulunut kesä on ollut todella lyhyt aika tutustua. Onnistumisen paineet ovat tuoneet oman mausteensa yhtälöön. Kuinka pariskunnat ovat onnistuneet rakentamaan avioliiton tyhjästä?

Sarjan alussa asiantuntijat Marianna, Kari ja Elina halusivat auttaa pareja heidän omilla erityisalueillaan. Marianna kehotti pareja tutustumaan toisiinsa uteliaina ja oli sitä mieltä, että faktoihin perustuva avioliitto voi toimia jopa paremmin kuin ihastumiseen perustuva liitto. Kari oli kiinnittänyt erityistä huomiota sarjaan hakevien ihmisten arvoihin, koska yhtenevät arvot ovat toimivan avioliiton perusta. Elina keskittyi auttamaan pareja heidän seksuaalisuuteensa liittyvissä asioissa sekä valamaan uskoa pysyvään parisuhteeseen. Sarjan parit ovat tarvinneet jokaisen asiantuntijan apua sarjan edetessä – toiset enemmän ja toiset vähemmän.

Osa pareista on riitaantunut huolella kuten Heidi ja Oskari. Sormus on otettu pois sormesta ja Oskarin avaimet Heidin kotiin ovat palautuneet Heidille. Toisaalta Anniina ja Ville suunnittelevat jo rakentavansa talon ja lapsiluvustakin on ollut puhetta. Kuinka toiset ovat onnistuneet rakentamaan onnellisen parisuhteen ja onnellisen avioliiton?

Onnellisen avioliiton perustana rakkaus

Onnellisen parisuhteen ja avioliiton perusta on rakkaus. Rakkaus on välittämistä, luottamista, ihastusta ja arvostusta. Rakkautta osoitetaan teoilla ja puheilla. Rakkaus on hyväksyvää vastavuoroisuutta, jossa tulee kohdatuksi. Ennen kuin pystyy rakastamaan toista, pitää pystyä rakastamaan itseään. Täytyy pystyä hyväksymään itsensä sellaisena kuin on ja ymmärtää, että kaikista omista ominaisuuksista huolimatta kelpaa toiselle, tulee huomatuksi, kuulluksi ja rakastetuksi juuri sellaisena kuin on. Rakkaus ei vaadi itsensä muuttamista toisen odotusten perusteella.

Kun on sujut itsensä kanssa, toisen rakastaminen on helpompaa. Parisuhteen alkuvaiheessa rakkaus on intohimoista ja rakkauden elementit ovat läsnä suhteessa. Kun aika kuluu, saattaa arjessa kipinä kadota. Kipinän kadotessa myös läsnäolo saattaa muuttua pinnalliseksi. Onnellisessa suhteessa tarvitaan todellista läsnäoloa. Läsnäolo ei tarkoita pelkästään, että on paikalla ja kuuntelee puolisoa. Todellinen läsnäolo on kuuntelemista, asioiden vastaanottoa ilman arvostelua ja asioiden sekä toisen hyväksyntää.

Onnellisessa avioliitossa kuunnellaan ja tullaan kuulluksi

Onnellisessa parisuhteessa tai avioliitossa molemmat puolisot tulevat kuulluiksi, hyväksytyiksi sellaisina kuin ovat ja molemmilla on turvallinen olo. Tällöin suhde tai liitto kestää myös karikot. Mikään suhde tai avioliitto ei ole pelkkää ihanuutta ja olisi jopa epäilyttävää, jos pariskunnalla ei olisi yhtään riitoja. Riidat ja vaikeudet auttavat puolisoita käsittelemään hankalia asioita. Asioiden selvittäminen vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta – pystymme ratkaisemaan haasteet yhdessä, tiiminä.

Ensitreffit alttarilla -sarjan parien suhteen alku poikkesi huomattavasti ns. normaalista parisuhteen aloituksesta. Parit hyppäsivät suoraan avioliittoon ja asumaan toistensa kanssa. Omat arkipäivän rutiinit muuttuivat ja omaan kotiin muutti tuntematon tyyppi, kenen kanssa nyt onkin naimisissa – ja luvattu vieläpä rakastaa elämän loppuun asti. Kuinka tällaisessa tilanteessa pystyy olemaan täysin oma itsensä ja uskaltaa avata omat syvimmät tuntonsa, pelkonsa ja tarpeensa?

Onnellisuus vaatii rohkeutta olla oma itsensä

Sarjan pariskunnista Heidin ja Oskarin avioliitto alkoi natisemaan juhannuksena. Kävi ilmi, että Oskari oli osallistunut Napakymppiin ja ei ollut kertonut asiasta Heidille. Heidi koki tilanteessa tulleensa huijatuksi, varsinkin kun Oskari ei itse kertonut asiasta vaan Heidi kuuli asian kavereiltaan. Heidin reaktio tilanteeseen herätti ihmetystä katsojissa – kuinka noin pienestä asiasta voi suuttua noin mahdottoman paljon. Tilanteessa on positiivistakin. Heidi uskalsi olla oma itsensä, sanoittaa omat tunteensa ja kertoa ne Oskarille. Asia olisi varmasti jäänyt kaivelemaan aiheuttaen katkeruutta, jos Heidi olisi pitänyt asian sisällään.

Onnellisessa parisuhteessa ja avioliitossa on tilaa kasvaa ja muuttua. Puolisossa tapahtuvat muutokset eivät pelota, koska molemmilla on luotto yhteiseen tulevaisuuteen. Onnelliseen parisuhteen tai avioliiton ominaisuuksista on hieman hankala tehdä suoraa listaa, koska kaikki ovat erilaisia omine tarpeineen. Alla kuitenkin asioita, joilla on vaikutusta parisuhteen ja avioliiton onnellisuuteen. Jokainen pariskunta voi pohtia yhdessä, kuinka ne toteutuvat omassa parisuhteessa ja miten iso merkitys niillä on.

  • rakkaus
  • läsnäolo ja sen tuoma kuuntelemisen taito ilman arvostelua
  • toisen kunnioitus
  • usko yhteiseen tulevaisuuteen ja tahto olla yhdessä
  • taito ratkaista riitoja ja erimielisyyksiä
  • kiitollisuus

Sarjan päätyttyä kuulemme varmasti pariskunnista. Onhan joukossa ainakin yksi pariskunta, ketkä ovat onnistuneet, Anniina ja Ville. Jäämme jännityksellä odottamaan, milloin kuulemme iloisista vauvauutisista tai koska heidän suunnittelema talo rakentuu.

Kilpailuta lainat Sortterin avulla - maksamme kuukauden korot puolestasi!

Maksamme kuukauden korot puolestasi, kun kilpailutat lainat Sortterin avulla ja valitset lainatarjouksen 31.12. 2019 mennessä.

Nyt on hyvä hetki kilpailuttaa ja vertailla häälaina. Kun haet lainaa tai haluat pienentää nykyisten lainojen kustannuksia, onnistuu lainojen kilpailuttaminen Sortterin avulla ilmaiseksi. Haemme sinulle henkilökohtaiset lainatarjoukset pankeilta ja rahoituslaitoksilta helposti yhdellä hakemuksella.

Suosittelemme palvelussamme aina edullisinta lainatarjousta, mutta jätämme valinnan sinulle. Sinä päätät, minkä saamistasi tarjouksista valitset.

Maksamme kuukauden korot puolestasi, kun kilpailutat lainat Sortterin avulla ja valitset löytämämme lainatarjouksen viimeistään 31.12.2019.

Miksi Sortter maksaa asiakkaidensa lainan korkoja?

Me Sortterilla olemme huomanneet, että moni maksaa lainoista turhan suuria korkoja. Me haluamme auttaa asiakkaitamme löytämään edulliset lainatarjoukset ja pienentämään lainakustannuksia.